Citeste mai multe despre casexie, care sunt simptomele asociate, cauze si factori de risc, de ce apare aceasta problema in cancer, ce metode de tratament sunt indicate.
CUPRINS:
1. Ce este casexia?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Casexia in cancer – de ce apare?
5. Diagnostic
6. Optiuni de tratament
7. Intrebari frecvente
Ce este casexia?
Casexia inseamna o pierdere a mai mult de 5% din greutatea corporala in decurs de 12 luni sau mai putin, atunci cand nu incercati sa pierdeti in greutate si aveti o problema de sanatate sau o boala cunoscuta. Cateva alte criterii includ pierderea fortei musculare, scaderea apetitului, oboseala si inflamatia in organism.
Casexia este mai mult decat pierderea poftei de mancare. Este o problema complexa. Implica schimbari in modul in care corpul foloseste proteinele, carbohidratii si grasimile. De asemenea, persoana poate arde calorii mai repede decat de obicei. Persoanele afectate de casexie pierd masca musculara si adesea si grasime. O diferenta notabila intre casexie si pierderea obisnuita in greutate este ca apare involuntar. In acest caz, persoana nu pierde in greutate pentru ca asa vrea, ci din cauza unor factori care nu sunt controlati. In acelasi timp, metabolismul se schimba, facand ca organismul sa descompuna prea multa masa musculara. Inflamatia afecteaza apetitul si face ca organismul sa arda mai multe calorii decat ar trebui.
Simptome
Principalele simptome sunt:
- pierdere severa in greutate, inclusiv pierderea de tesut adipos si a masei musculare;
- pierderea poftei de mancare;
- anemie (scaderea numarului de globule rosii);
- slabiciune si oboseala.
Pierderea in greutate in caz de casexie este involuntara, ceea ce inseamna ca are loc fara a incerca acest lucru. Cu toate acestea, este mai mult decat pierderea in greutate inexplicabila. Scaderea in greutate poate sa apara chiar daca aveti o cantitate adecvata de calorii in dieta si daca aportul de calorii depaseste arderile calorice. Pierderea neintentionata in greutate in acest caz este mai mult de 5% din greutatea corporala intr-o perioada de 6 luni pana la 12 luni, dar chiar si niveluri mai reduse de pierdere in greutate ar putea fi ingrijoratoare.
Pierderea musculara este un semn distinctiv al casexiei si apare impreuna cu pierderea de tesut adipos. Pierderea poftei de mancare este un alt simptom al casexiei si, din nou, acest simptom este oarecum diferit de simptomele obisnuite de reducere a poftei de mancare.
Cauze si factori de risc
Casexia apare dintr-o varietate de factori. Apare un dezechilibru ce duce la pierderea in greutate si scaderea masei musculare. Mai multi factori contribuie la casexie, unul dintre ei fiind nivelul unor substante din organism. Apar factori ca inflamatia, cresterea ratei metabolismului, prevenirea cresterii musculare si cresterea degradarii musculare. De asemenea, afectiunea face ca ficatul sa nu poata raspunde bine la insulina, ceea ce poate duce la rezistenta la insulina.
Cancerul este o boala care face ca sistemul imunitar sa elibereze anumite substante chimice numite citokine in sange. Aceste substante chimice provoaca inflamatie care contribuie la pierderea masei musculare si a grasimilor. De asemenea, citokinele accelereaza metabolismul. Casexia a fost, de asemenea, legata de boala pulmonara obstructiva cronica, fibroza chistica, HIV, insuficienta renala cronica, artrita reumatoida etc.
Casexia in cancer – de ce apare?
Pana la 80% dintre persoanele afectate de cancer in stadiu avansat au casexie. Celulele tumorale elibereaza substante care reduc apetitul. Cancerul si tratamentele sale pot provoca, de asemenea, greata severa sau pot deteriora caile digestive, afectand capacitatea de a manca si de a absorbi nutrientii. Pe masura ce organismul primeste mai putini nutrienti, arde grasimile si celule musculare. Celulele canceroase folosesc nutrientii limitati care au ramas pentru a le ajuta sa supravietuiasca si sa se inmulteasca.
Casexia este uneori denumita sindrom paraneoplazic, ceea ce inseamna pur si simplu simptome care sunt cauzate de substante produse de cancer sau de reactia organismului la cancer. Persoanele afectate de casexie pot tolera mai greu tratamente, cum ar fi chimioterapia si au adesea mai multe efecte secundare. Pentru cei care au suferit o interventie chirurgicala, complicatiile postoperatorii sunt mai frecvente. Casexia agraveaza, de asemenea, oboseala cauzata de cancer, unul dintre cele mai dificile simptome ale cancerului. In timp, pierderea severa in greutate poate afecta sansele de supravietuire in cancer.
Casexia se imparte in trei categorii principale:
- Precasexia – Se pierde aproximativ 5% din greutatea corporala din cauza unei boli cunoscute. Categoria este, de asemenea, insotita de pierderea poftei de mancare, modificari ale metabolismului si inflamatie.
- Casexia – Se pierde mai mult de 5% din greutatea corporala in 12 luni sau mai putin fara a incerca sa slabesti. Alte simptome includ scaderea poftei de mancare, inflamatie, oboseala si pierderea fortei musculare.
- Casexia refractara – Apare atunci cand o persoana are cancer si pierde in greutate, pierde din masa musculara, este afectata functia si poate sa apara lipsa de raspuns la tratamentul cancerului. Aproximativ 80% dintre persoanele afectate de cancer in stadiile avansate au casexie.
Diagnostic
Exista mai multe moduri in care poate fi evaluata casexia. Unele dintre acestea includ:
- Indicele de masa corporala (IMC): Indicele de masa corporala descrie nu numai greutatea corporala relativa, ci poate oferi mai multe informatii si despre o greutate sanatoasa. IMC este calculat folosind o formula bazata pe inaltime si greutate. Deoarece IMC nu identifica proportiile de masa musculara si grasime, cu toate acestea, nu poate fi utilizat singur pentru a evalua casexia.
- Masa musculara slaba: Masurarea compozitiei corporale poate ajuta la determinarea raportului dintre masa musculara slaba si grasimea corporala.
- Teste de sange: Unele teste de laborator care sunt utile in evaluarea casexiei includ numarul de globule albe, albumina serica, nivelurile de transferina, acidul uric si markeri inflamatori, cum ar fi proteina C reactiva.
Exista o serie de instrumente de screening care analizeaza combinatia celor de mai sus. Cercetatorii au dezvoltat un scor de stadializare a casexiei pentru persoanele cu anumite forme de cancer avansat. Un numar diferit de puncte este atribuit fiecarei componente si adaugate impreuna pentru a imparti casexia in trei etape. Aceste componente includ:
- pierdere in greutate in ultimele 6 luni (notat de la 0 la 3);
- un chestionar care abordeaza functia musculara si sarcopenia (notat de la 0-3);
- nivelulde performanta ECOG (notat de la 0-3);
- pierderea poftei de mancare (marcat de la 0-2);
- teste de laborator anormale (marcat 0-2).
Pe baza punctajului, precasexia si casexia pot fi apoi impartite in patru etape:
- Non-casexie (un scor de la 0-2);
- Precasexie (scor de la 3-4): pierderea totala in greutate este mai mica de 5%, iar oamenii pot avea simptome precum pierderea poftei de mancare;
- Casexie (scor de la 5-8): pierderea in greutate este mai mare de 5% si sunt prezente alte simptome sau afectiuni asociate casexiei;
- Casexia refractara (scor 9-12): include de obicei persoanele care nu mai raspund la tratamentele pentru cancer, au un scor de performanta scazut si au o speranta de viata mai mica de 3 luni.
Optiuni de tratament
Nu exista un tratament specific sau o modalitate de a inversa casexia. Scopul tratamentului este de a imbunatati simptomele si calitatea vietii. Terapia actuala pentru casexie include:
- medicamente de stimulare a apetitului;
- medicamente, cum ar fi dronabinol, pentru a reduce greata, pentru a imbunatati apetitul si starea de spirit;
- medicamente care reduc inflamatia;
- modificari ale dietei, suplimente nutritive;
- exercitiu adaptat.
Cercetarile nu au stabilit un singur plan de tratament sau medicament care sa poata sa vindece casexia. Cea mai buna abordare include mai multe tipuri de terapie. Este foarte important ca persoanele care se confrunta cu anumite forme de cancer (si cu afectiuni similare care duc la casexie) sa aiba o dieta sanatoasa. Suplimentele nutritive sunt adesea recomandate, dar nu trebuie folosite ca inlocuitor pentru mese. De obicei, se recomanda ca atunci cand sunt utilizate, aceste produse sa fie luate intre mese.
INTREBARI FRECVENTE
Exista stimulente ale apetitului pentru persoanele cu cancer?
Da, anumiti steroizi si medicamente hormonale sunt utilizati ca stimulente ale apetitului pentru casexia la persoanele cu cancer. Unele dintre acestea includ prednison, dexametazona, medroxiprogesteron si testosteron.
Care sunt simptomele casexiei?
Simptomele casexiei pot include pierderea involuntara in greutate, pierderea masei musculare si pierderea poftei de mancare. Pierderea involuntara in greutate este definita ca pierderea a 5% din greutatea corporala pe o perioada de 6 pana la 12 luni.
Cum se trateaza casexia?
Este important ca starea nutritionala a pacientului sa fie monitorizata indeaproape si sa se inceapa interventiile. Tratamentul precoce duce adesea la rezultate mai bune. Casexia poate fi tratata printr-o mai buna gestionare a simptomelor care afecteaza pofta de mancare, inclusiv greata, durerea si constipatia. Tratamentele pot ajuta la stimularea apetitului. Suplimentele nutritive pot ajuta la combaterea deficientelor nutritionale. Nutritia parenterala, care este alimentatia administrata intravenos, poate fi, de asemenea, benefica. Cu toate acestea, ar trebui sa fie utilizata doar pentru o perioada scurta de timp.
Referinte:
(1) https://www.dovepress.com/cancer-cachexia-definition-staging-and-emerging-treatments-peer-reviewed-fulltext-article-CMAR
(2) https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/research/cachexia
(3) https://www.nature.com/articles/nrc927
(4) https://www.physio-pedia.com/Cancer_Cachexia
(5) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/physically/diet-problems/types/cachexia