Durerea de spate in cancer

durerea de spate in cancer

Durerea de spate in cancer – Durerea de spate este o problema des intalnita, cauzata de obicei de anumite obiceiuri nesanatoase, postura incorecta etc. Insa, uneori, durerile de spate persistente si severe pot indica o problema mai grava.

CUPRINS:

1. Durerile de spate – pot fi semn de cancer?
2. Cancere care pot cauza dureri de spate
3. Tratarea durerii de spate la pacientii cu cancer

Durerile de spate – pot fi semn de cancer?

Durerile de spate sunt o problema des intalnita, dar de obicei NU sunt date de cancer. Rareori, durerea de spate indica un cancer. Cauzele frecvente ale durerilor de spate includ leziuni cauzate de ridicarea obiectelor grele, modificari ale coloanei vertebral si o postura incorecta. Cancerul este o cauza rara pentru durerea de spate. E important, in orice caz, sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect si pentru a beneficia de tratamentul necesar.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sugereaza ca 60-70% dintre adulti se confrunta cu dureri de spate in timpul vietii, la un moment dat.

Exista si unele forme de cancer care pot cauza dureri de spate, insa. Durerile lombare legate de cancer sunt mai probabil legate de o tumora intr-o zona inconjuratoare (cum ar fi colonul) decat de cancerul din zona spatelui. Un cancer osos la nivelul coloanei vertebrale poate provoca dureri de spate, la fel ca o serie de tipuri de cancere care au metastazat, cum ar fi cancerul de san, cancerul testicular, cancerul de colon cancerul pulmonar. Un cancer la plamani poate pune presiune pe coloana vertebrala sau poate afecta nervii din jurul peretelui toracic si coloanei vertebrale.

Durerea poate fi legata de cancerul in sine si poate aparea ca urmare a raspandirii bolii sau poate fi un efect secundar al tratamentului. De exemplu, Herceptin, o terapie hormonala utilizata pentru a trata unele tipuri de cancer de san si unele forme de cancer gastric, poate provoca dureri de spate in timpul sau la cateva ore, zile sau saptamani dupa tratament. Inclusiv in cazul pacientilor cu un cancer diagnosticat, durerea de spate nu inseamna ca un cancer a metastazat, de cele mai multe ori fiind data de statul prelungit si inactivitate.

cauza durerilor de spate

Cauze frecvente ale durerilor de spate care NU sunt cancer

In majoritatea cazurilor de dureri de spate, nu vorbim de o problema grava sau maligna. De obicei, durerea de spate e cauzata de sedentarism, postura incorecta, anumite miscari gresite, ridicarea greutatilor grele etc. Unele cauze posibile ale durerii lombare includ si:

  • leziuni la nivelul muschilor, tendoanelor si ligamentelor din zona spatelui;
  • artrita coloanei vertebrale – poate afecta orice parte a coloanei vertebrale;
  • hernia de disc;
  • afectarea discurilor intervertebrale;
  • sciatica;
  • radiculopatie;
  • stenoza coloanei vertebrale;
  • curburi anormale ale coloanei etc.

Cancere care pot cauza dureri de spate

Durerile de spate care ar putea fi un semn al cancerului apar de obicei impreuna cu alte simptome ale cancerului. De exemplu:

  • dureri de spate care nu par a fi legate de miscare sau nu se agraveaza la miscare;
  • dureri de spate care apar de obicei noaptea sau dimineata devreme si dispar sau se amelioreaza in timpul zilei;
  • dureri de spate care persista chiar si dupa kinetoterapie sau alte tratamente;
  • modificari ale obiceiurilor intestinale, cum ar fi sange in urina sau scaun cu sange;
  • pierderea brusca, inexplicabila in greutate;
  • oboseala inexplicabila;
  • slabiciune, furnicaturi sau amorteala in maini sau picioare.

Durerile de spate nu trebuie sa fie severe pentru a indica un cancer si pot varia ca severitate. E important sa mergeti la medic pentru un diagostic corect.

Unele cancere ce pot cauza dureri de spate includ:

Tumori ale coloanei vertebrale

O tumora a coloanei vertebrale poate sa se dezvolte in coloana sau in membranele de protectie din jurul maduvei spinarii. Coloana vertebrala este un loc comun de metastazare osoasa. O tumora a coloanei vertebrale este data de o crestere anormala a celulelor in coloana vertebrala. Aceste tumori pot fi canceroase (maligne) sau necanceroase (benigne). O tumora canceroasa este compusa din celule anormale care continua sa se divida necontrolat si au potentialul de a se raspandi prin sange sau sistemul limfatic.

Tumorile primare au originea in coloana vertebrala. In timp ce majoritatea tumorilor primare sunt necanceroase, unele sunt canceroase. Tumorile secundare, numite si tumori metastatice, s-au raspandit in coloana vertebrala dintr-o alta parte a corpului. Aproximativ 90% dintre tumorile spinale diagnosticate sunt metastatice.

Cand durerile de spate sunt cauzate de o tumora canceroasa a coloanei vertebrale, de obicei:

  • durerea incepe treptat si se agraveaza in timp;
  • nu se imbunatateste la odihna si se poate intensifica noaptea;
  • apare ca durere ascutita sau asemanatoare socului in partea superioara sau inferioara a spatelui, si poate sa radieze spre picioare, piept sau in alte parti ale corpului.

cancere care pot cauza dureri de spate

Cum pot tumorile spinale sa cauzeze dureri de spate?

Tumorile din coloana vertebrala pot provoca dureri de spate prin:

  • extinderea si / sau slabirea osului;
  • cresterea riscului de fracturi la nivelul vertebrelor;
  • comprimarea maduvei spinarii sau a radacinile nervoase spinale.

Factori suplimentari, cum ar fi instabilitatea coloanei vertebrale, pot fi, de asemenea, implicati in tumorile coloanei vertebrale care cauzeaza dureri de spate. Optiunile de tratament pentru cancerul la nivelul coloanei vertebrale pot include radioterapie, chimioterapie, imunoterapie sau indepartarea chirurgicala a tumorii. In cazurile in care este putin probabil ca pacientul sa tolereze bine interventia chirurgicala sau vorbim de un cancer avansat, se pot oferi ingrijiri paliative pentru a reduce durerea.

Cancerul pulmonar si durerea de spate

cancerul pulmonar si durerea de spate

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai frecvente forme de cancer care se pot raspandi la nivelul coloanei vertebrale. O tumora pulmonara poate pune presiune, de asemenea, pe coloana vertebrala, afectand terminatiile nervoase spre partea inferioara a spatelui. O persoana cu cancer pulmonar poate observa simptome precum oboseala intensa, dificultati de respiratie si tuse cu sange, pe langa durerile de spate.

Cancerul pulmonar este mai frecvent decat cancerul coloanei vertebrale. Este putin probabil ca persoanele care sufera de cancer pulmonar sa experimenteze dureri de spate ca simptom principal, insa. Cele mai frecvente simptome ale cancerului pulmonar includ:

  • tuse care persista peste 2 – 3 saptamani;
  • infectii toracice recurente;
  • probleme de respiratie;
  • durere la respiratie sau tuse;
  • tuse cu sange.

Cand cancerul pulmonar creste si se raspandeste, acesta poate pune presiune pe oasele care formeaza coloana vertebrala si maduva spinarii. Acest lucru poate duce la durere la nivelul gatului sau a spatelui superior, mijlociu sau inferior. Durerea se poate raspandi si pe brate, fese sau picioare.

Atentie!

Cancerul pulmonar care se extinde la oase poate determina cresterea nivelului de calciu din sange, o afectiune numita hipercalcemie. Acest lucru poate provoca dureri de spate, precum si simptome precum greata, varsaturi, sete, slabiciune si dureri de cap.

Durerea de spate legata de cancerul pulmonar poate fi generalizata ca o durere musculara sau ascutita ca un „nerv ciupit”. Durerile de spate legate de cancerul pulmonar pot avea anumite semne specifice. Unele elemente care pot sugera (dar nu neaparat) ca durerile de spate pot fi asociate unui cancer pulmonar pot include:

  • dureri de spate care sunt prezente in repaus;
  • dureri de spate care sunt mai intense noaptea;
  • dureri de spate care apar fara nicio activitate;
  • dureri de spate care se agraveaza cu cat stai mai mult in pat;
  • dureri de spate care se agraveaza atunci cand respiri profund;
  • dureri de spate care nu raspund la kinetoterapie sau alte interventii medicale.

Mai mult, durerile de spate insotite de alte semne specifice, cum ar fi tuse persistenta, dificultati de respiratie, pierderea inexplicabila in greutate, oboseala cronica sau tuse cu sange pot sustine in continuare probabilitatea de cancer pulmonar.

Cancer mamar

Durerile de spate pot fi un simptom rar, dar posibil, al cancerului mamar. Cancerele de san pot, de asemenea, sa metastazeze la nivelul coloanei. Unele tumori mamare pot pune presiune pe nervii care ajung la coloana vertebrala.

Cancere gastrointestinale

Cancerele de stomac, colon si rect pot provoca dureri de spate. Aceasta durere radiaza de la locul cancerului spre partea inferioara a spatelui. O persoana cu aceste tipuri de cancer poate avea si alte simptome, cum ar fi pierderea brusca in greutate sau sange in scaun.

Cancere ale sangelui si tesuturilor

Cancerele de sange si tesuturi, cum ar fi mielomul multiplu, limfomul si melanomul, pot provoca uneori dureri de spate.

Alte tipuri de cancer

Alte tipuri de cancer care pot provoca dureri de spate includ cancerele ovariene, renale, tiroidiene si de prostata. Cancerul de prostata poate provoca dureri de spate, dar acesta nu este un simptom tipic. Cu toate acestea, cancerul de prostata avansat se poate raspandi uneori la oase. Se estimeaza ca 60% dintre persoanele cu cancer de prostata avansat au dureri la nivelul coloanei vertebrale, dureri de coaste si solduri din cauza metastazelor osoase.

Termenul de cancer metastatic descrie orice cancer care s-a raspandit sau a metastazat dintr-o alta parte a corpului. In unele cazuri, cancerul poate metastaza la nivelul coloanei vertebrale. Simptomele cancerului metastatic vor varia in functie de marimea si localizarea tumorilor metastatice. Tumorile care afecteaza oasele de la baza coloanei vertebrale pot provoca dureri la nivelul spatelui inferior. De asemenea, pot provoca slabirea sau fragilitatea oaselor din aceasta zona.

tratamente dureri de spate

Tratarea durerii de spate la pacientii cu cancer

Tratamentul durerilor de spate la persoanele cu cancer depinde in mare masura de cauza principala. Daca durerea este legata de presiunea cauzata de o tumora, tratamentele pot include interventii chirurgicale, chimioterapie, terapie tintita, imunoterapie sau radioterapie pentru a reduce dimensiunea tumorii. Daca sunt prezente metastaze osoase, combinarea radioterapiei cu bifosfonati (utilizati pentru tratarea osteoporozei) sau medicamentul denosumab ofera de obicei o ameliorare semnificativa a durerii.

Astfel, daca un cancer s-a raspandit in oasele din coloana si provoaca leziuni acolo, pot fi utile medicamentele speciale care reduc durerile si intaresc oasele in acelasi timp, ca denosumab si acid zoledronic. Pentru a trata durerile de spate, este posibil ca medicul sa fie nevoit sa trateze cancerul care s-a raspandit de la plamani la coloana vertebrala. Acest tratament ar putea include tratament cu steroizi, radioterapie pentru a reduce tumora din coloana vertebrala, chirurgie pentru a repara oasele.

Medicul va poate recomanda, de asemenea medicamente pentru reducerea durerii – ca acetaminofen, acid acetilsalicilic, naproxen sau opioide daca durerea e severa (ca hidromorfona, morfina, oxicodona). Ingrijirea paliativa este foarte importanta si poate include acupunctura, modificari ale dietei, exercitii fizice, intinderi si kinetoterapie, masaj, tehnici de relaxare precum meditatia si yoga.

Durerile de spate au multe cauze, iar cancerul este o cauza rara. Daca aveti dureri de spate care persista, e important sa discutati cu medicul, mai ales daca aveti antecedente de cancer.

Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/lower-back-pain-and-cancer
(2) https://www.spine-health.com/conditions/spinal-tumor/could-my-back-pain-be-spine-cancer
(3) https://www.webmd.com/lung-cancer/guide/lung-cancer-back-pain-link
(4) https://www.cancercenter.com/cancer-types/spinal-cancer/symptoms
(5) https://www.cancertherapyadvisor.com/home/decision-support-in-medicine/hospital-medicine/back-pain/
(6) https://www.healthline.com/health/cancer/lower-back-pain-cancer
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4101555/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Durerea de spate in cancer”

  1. Buna ziua.am citit articolul dvs și deși e foarte bine punctat nu am citit nicaieri despre cancerul pancreatic care da dureri groaznice de spate.va spun asta din experienta.sotul meu a murit de aceasta boala cumplita și asa a debutat la el cu durere în mijlocul spatelui de aceea am fost foarte confuzi la început am crezut ca e de la coloana dar de fapt era o tumora de 5 cm la pancreas.poate este util cuiva sa știe ca atunci când ești balonat o perioada lunga de timp apoi apar dureri în mijlocul spatelui și o senzație de presiune abdominala și prea plin după ce mănânci este bine de investigat pancreasul și nu cu ecografie pt ca el a făcut nenumărate si nu s a văzu.cu computer tomograf.multa sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *