Morfina în cancer – indicații și mod de acțiune

morfina in cancer

Morfina în cancer este adesea folosită pentru durerile moderate până la severe cauzate de boala în sine sau de unele tratamente pentru cancer. Face parte din categoria îngrijirilor paliative în cancer.

CUPRINS:

1. Ce este morfina?
2. Cum funcţionează morfina?
3. În ce forme se poate administra morfina?
4. Când se foloseşte morfina în cancer şi de ce?
5. Efecte secundare
6. Morfina pentru pacienţii cu cancer terminal

Ce este morfina?

Morfina aparține grupului de medicamente numite analgezice narcotice (medicamente pentru durere). Acționează asupra sistemului nervos central (SNC) pentru a calma durerea. Este folosită pentru a trata durerea moderată până la severă – inclusiv durerea în cancer. Formulările cu acțiune scurtă sunt luate după cum este necesar pentru durere. Forma cu eliberare prelungită este pentru tratamentul durerii constante.

Morfina, ca toate opioidele, funcționează prin legarea la receptorii opioizi din creier, coloană vertebrală și alte organe ale corpului sensibile la durere. Această interacțiune blochează durerea și inunda corpul cu dopamină. Morfina este, de asemenea, un narcotic. Acest lucru înseamnă că va induce somnul – poate duce la comă dacă este luată în exces. Atunci când este utilizată pentru a trata durerea, ca și în cazul oricărui medicament, pot exista o serie de efecte secundare. Este contraindicată în anumite afecţiuni ca astm, probleme digestive severe, probleme respiratorii. Poate cauza dependenţă, sevraj şi dozele prea mari pot fi letale.

durerea in cancer

Cum funcţionează morfina?

Opioidele împiedică mesajele de durere să circule de-a lungul nervilor la creier. Morfina a fost izolată din opiu de către chimistul german F.W.A. Sertürner în jurul anului 1804. Datorită capacității sale de a reduce nivelul de suferință fizică, morfina este printre cei mai importanți compuși naturali, fiind utilizată în tratamentul durerii cauzate de cancer și în cazurile în care alte analgezice nu dau rezultate. De asemenea, are un efect calmant care protejează sistemul împotriva epuizării prin șoc traumatic, hemoragie internă, insuficiență cardiacă congestivă etc. Este administrată cel mai frecvent prin injecție pentru a asigura o acțiune rapidă, dar este eficientă și atunci când este administrată oral.

Morfina produce o stare de relaxare, somnolență și multe efecte secundare care rezultă din calmarea sistemelor respirator, circulator și gastro-intestinal. De asemenea, este un emetic general. Cel mai grav dezavantaj al medicamentului este dependența pe care o poate da. Morfina poate fi transformată în heroină, care dă efect euforic considerabil mai puternic – fiind legal interzisă în multe țări. Alți derivați ai morfinei includ analgezicele metilmorfină (codeină), etilmorfină, dihidrocodeinonă și dihidromorfinona și apomorfina emetică.

În ce forme se poate administra morfina?

Morfina poate fi administrată oral sau intravenos – tablete cu acțiune prelungită, comprimate de morfină, capsule cu eliberare prelungită, soluții de morfină. Alte forme sunt formele lichide și supozitoare. Există, de asemenea, diferite mărci de morfină. Tipurile obișnuite includ Sevredol și Oramorph (cu acțiune scurtă) sau MST Continuus și MXL (cu acțiune lungă).

Morfina capsule

morfina orala

Tabletele de morfină sunt utilizate pentru ameliorarea durerilor pe termen scurt (acute) sau pe termen lung (cronice), moderate până la severe. Capsulele și comprimatele cu eliberare prelungită sunt utilizate pentru a trata durerea suficient de severă ce necesită tratament zilnic, în permanență, cu opioide pe termen lung și când alte medicamente pentru durere nu sunt eficiente sau nu pot fi tolerate. Nu utilizați acest medicament pentru a ameliora durerea ușoară sau în situațiile în care medicamentul non-narcotic este eficient. Acest medicament nu trebuie utilizat pentru a trata durerea care apare o singură dată sau „după cum este necesar”.

Atunci când morfina este utilizată pentru o lungă perioadă de timp, poate da dependență psihică sau fizică. Pentru capsulele cu eliberare prelungită este indicat să NU zdrobiți, nu mestecați, nu rupeți, nu deschideți și nu dizolvați pastila – poate duce la supradozaj ce poate fi fatal.

Morfină cu acțiune scurtă

Morfina cu acțiune scurtă durează 2 -4 ore pe doză. Majoritatea oamenilor pornesc de la un comprimat morfină cu acțiune scurtă. Odată ce durerea va fi controlată, se poate trece la tablete cu eliberare prelungită.

Morfină cu acțiune prelungită

Morfina cu acțiune prelungită durează de la 12 la 24 de ore pe doză. Se ia o dată sau de 2 ori pe zi. Dacă o luați de 2 ori pe zi, ar trebui să o luați dimineața și seara, de exemplu la 8:00 și 20:00. Este important să luați morfină în mod regulat, chiar dacă nu simțiți durere. Tabletele sau capsulele cu eliberare lentă pot dura până la 48 de ore pentru a oferi o doză constantă. Deci, dacă le opriți și le luați iar nu vor avea aceeași eficiență.

Morfină lichidă

Morfina lichidă este sub formă de sirop sau ca pulbere pe care o dizolvați în apă. Există diferite mărci de morfină lichidă, cum ar fi Oramorph (cu acțiune scurtă) și MST suspensie (pulbere cu acțiune prelungită pentru dizolvarea în apă).

Injecții cu morfină

Când nu puteți înghiți sau vă simțiți rău, puteți beneficia de morfină sub formă de injecție. Există diferite modalități de a face injecțiile cu morfină, cum ar fi sub piele (subcutanat), într-un mușchi (intramuscular) sau într-o venă (intravenos).

Injecțiile sub piele se pot face în regiunea burții, coapsei sau partea superioară a brațului. Administrarea intravenoasă se face printr-un cateter.

Când se foloseşte morfina în cancer şi de ce?

cum actioneaza morfina

Durerea este un efect secundar al cancerului – poate fi dat de boala în sine sau de unele tratamente. Durerea afectează considerabil calitatea vieții, desfășurarea activităților obișnuite, duce la probleme cu somnul și alimentația. Duce la o stare de iritabilitate, frustrare, tristețe. Familia și prietenii nu înțeleg întotdeauna cum te simți și s-ar putea să te simți singur. Durerea este comună în cancer și trebuie să știi că există soluții la această problemă și e important să soliciți ajutor.

Niciodată nu ar trebui să accepți durerea ca parte normală a bolii. Este important să ne amintim că durerea poate fi tratată. Durerea dată de cancer nu poate fi întotdeauna ameliorată complet, dar medicul vă poate oferi soluții pentru a o controla pe cât posibil.

Ce provoacă durerea la persoanele cu cancer?

Cancerul în sine provoacă adesea durere. Nivelul de durere depinde de diferiți factori, inclusiv tipul de cancer, stadiul (răspândirea) acestuia, alte probleme de sănătate pe care le puteți avea și pragul de toleranță la durere. Persoanele cu cancer avansat sunt mai predispuse la durere.

Chirurgia cancerului, tratamentele sau testele pot provoca, de asemenea, durere. De asemenea, este posibil să aveți dureri care nu au nicio legătură cu cancerul sau cu tratamentul acestuia. Ca orice altă persoană, puteți avea dureri de cap, dureri musculare și alte dureri. Majoritatea durerilor din cancer sunt cauzate de presiunea tumorii pe oase, nervi sau alte organe din corp. Uneori durerea e cauzată de tratamentul împotriva cancerului. De exemplu, unele medicamente chimioterapice pot provoca amorțeală și furnicături în mâini și picioare. Nivelul de durere depinte de tipul de cancer, localizare, stadiu, dacă deteriorează nervii sau nu. Alți factori pot afecta, de asemenea, modul în care simțiți durerea, precum frica, anxietatea, depresia și lipsa de somn.

Efecte secundare

Utilizarea pe termen lung a medicamentelor opioide poate afecta fertilitatea (capacitatea de a avea copii) la bărbați sau femei. Nu se știe dacă efectele opioidelor asupra fertilității sunt permanente.

Reacțiile adverse frecvente ale morfinei pot include:

  • somnolență, amețeli, oboseală;
  • constipație, dureri de stomac, greață, vărsături;
  • transpiraţie;
  • afectare emoțională.

Aproape toată lumea care ia morfină se confruntă cu constipația. Aproximativ o treime dintre pacienți se simt rău  când încep tratamentul cu morfină. Asta nu înseamnă că sunteți alergic la medicament (așa cum cred unii în mod greșit). Înseamnă doar că organismul se adaptează la administrarea medicamentului în sistem.

efecte adverse morfina

Când solicităm ajutor medical urgent?

Solicitați ajutor medical de urgență dacă aveți semne de reacție alergică la morfină: umflătură, respirație dificilă, umflarea feței, buzelor, limbii sau gâtului. Medicamentul opioid poate încetini sau opri respirația și poate apărea decesul. O persoană care te îngrijește ar trebui să solicite asistență medicală de urgență dacă te confrunți cu respirație lentă cu pauze lungi, buze vineții sau dacă îți este greu să te trezești.

Sunați imediat medicul dacă aveți:

  • ritm cardiac lent, suspin, respirație slabă sau superficială;
  • dureri în piept, bătăi rapide ale inimii;
  • somnolență extremă;
  • greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, amețeli, agravarea oboselii sau a slăbiciunii.

Solicitați, de asemenea, imediat asistență medicală dacă aveți simptome ale sindromului de serotonină, cum ar fi: agitație, halucinații, febră, transpirație, frisoane, ritm cardiac rapid, rigiditate musculară, pierderea coordonării, greață, vărsături sau diaree.

Efectele secundare grave pot fi mai frecvente la adulții în vârstă și la cei care sunt subnutriți.

Dependența de morfină

În trecut, morfina era deseori asociată cu dependența de droguri. Morfina pentru durere nu duce la dependență decât rareori – când nu se administrează conform instrucțiunilor medicului. În mod obișnuit, oamenii se îngrijorează când li se crește doza de morfină. Creșterea se face, de obicei, deoarece boala se schimbă și e nevoie de mai mult pentru a gestiona durerea. Deoarece este utilizată pentru dureri persistente, nu trebuie să încetați să luați morfină brusc fără să discutați acest lucru cu medicul.

Morfina pentru pacienții cu cancer terminal

Îngrijirile paliative ajută la îmbunătățirea calității vieții oamenilor în timpul unei boli progresive care limitează viața, în special în ultimele zile ale unui bolnav de cancer. Această îngrijire nu se rezumă doar la medicamente de calmare a durerii ci include o abordare holistică. De asemenea, abordează aspectele psihologice și spirituale ale îngrijirii, oferind sprijin pentru a ajuta pacienții.

De asemenea, dacă se apelează la morfină, asta NU înseamnă că nu se mai poate face nimic și sunteți în stadiu terminal. Mulți oameni cred că morfina se administrează doar spre sfârșitul vieții, ceea ce nu este adevarat. Vi se administrează morfină pentru ameliorarea durerii puternice. Doza de morfină va fi crescută lent. Dacă se ia prea mult din medicament pentru o lungă perioadă de timp, poate cauza dependență psihică sau fizică.

În plus, trebuie subliniat că morfina în cancer terminal NU grăbește procesul morții, ci este utilizată pentru a asigura mai mult confort pacientului în ultimele momente ale vieții – pentru a reduce durerile severe.

Referinte:
(1) Causes and types of cancer pain, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/physically/cancer-and-pain-control/causes-and-types
(2) Pain in patints with cancer, link: https://www.pharmacytimes.com/publications/health-system-edition/2016/november2016/pain-in-patients-with-cancer
(3) Oral morphine for cancer pain, link: https://www.cochrane.org/CD003868/SYMPT_oral-morphine-cancer-pain
(4) Morphine, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/cancer-drugs/drugs/morphine

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

14 Comments on “Morfina în cancer – indicații și mod de acțiune”

  1. Buna. Am doua intrebari la care astept raspuns : Morfina administrata oral in cancer creiaza dependenta ? 2). Creiaza obisnuinta ? Daca da, dupa ce perioada de administrare ? Multumesc. Un bolnav de cancer limfatic.

  2. Buna ziua!

    Foarte interesant articolul dumneavoastra.
    Ceea ce pot sa spun este ca cei care ajung la pastile morfina sau la morfina injectabila la noi in tara, sunt niste norocosi (la fel de norocosi precum cei care castiga la loterie daca imi permiteti comparatia)
    Vorbesc din propria experienta avuta cu tatal meu care a murit in chinuri si care nu a avut acces la acest privilegiu numit morfina. Oamenii sunt indopati pentru moment cu Vimovo, Doreta, apoi se adauga pe lista si Tramadol, apoi cu chiu cu vai se ajunge la Fentanyl, apoi la 2 plasturi de Fentanyl. Apoi daca dai peste un oncolog materialist ti se sugereaza sa chemi acasa un serviciu de ingrijire paleativa cu care probabil are contract (te costa undeva la 200-500 lei o vizita) Nu mai pun faptul ca astepti sa fii programat dar nu stii daca ajungi la programare pentru ca este posibil sa mori. Imi este scarba total. Va propun sa nu mai vindem iluzii numite morfina injectabila sau pastila pentru ca sansele de a ajunge la acestea sunt extrem de limitate desi ca si costuri sunt accesibile.

  3. Astazi i-am injectat fratelui o doza de morfina de1ml , si sunt foarte ingrijorata – ma tem de reactii adverse, cu toate ca i s-au prescris de medicul oncolog, fratele fiind in stadia terminala de cancer facial. Nu va inchipuiti emotiile mele. Sunt deja 10 minute si nu prea inteleg daca starea lui e normala sau nu. Poate e normal ca prima data s-o faca un specialist?

  4. Buna ziua,eu fac morfina din luna martie,doar ca nu mai pot scapa de ea,daca nu o fac ma simt foarte rau,am reusit sa scad doza de la 2 ml de zi la 0,5 ml,dar nu pot renunta de tot.
    Ma poate sfatui cineva cum o pot reduce de tot?

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Nu comercializăm acest produs pe site-ul nostru, ați putea caută în farmacii.

      Multă sănătate!

  5. Buna ziua. Mama mea are cancer la plamani,a facut tomografie si ia gasit metastaze la cap. Astazi incepe radioterapie, i s-a prescris morfina. Sunt foarte ingrijorata ,nu stiu ce sanse are.

  6. Bună ziua nevastămia are cancer gastric fază terminală, vă rog dacă știți să îmi spuneți care ați avut în familie un caz ca aceasta, cum reacționează și ce trebuie făcut, vă mulțumesc!

  7. Buna ziua as vrea sa iau și eu legătură cu dumneavoastră mama mea are cancer la san și are dureri foarte mari și vreau să cumpăr morfina cum fac și unde găsesc ?

    1. Tatal meu are cancer si este de paleative, momentan nu sunt locuri acolo, doctorul oncolg care se ocupa de el ne a dat o reteta cu morfina pentru administrarea acasa deoarece tratamentul cu pastile nu mai avea un efect asupra dureri, doar medicul oncolog poate da reteta pentru morfina.

  8. Sunt bolnav de cancer pulmonar și limfatic locuesc in londra aici mi sa administrat morfina inca inaintea începerii chimioterapiei dupa prima sedinta am plecat acasa unde i-mi administrez singur morfina tablete 10mg la 12 ore si morfina lichidă 2,5ml laun interval de cel puțin 4ore dar numai daca am nevoie. Morfina o primesc gratuit de la farmacie cu rețeta
    Așa tin durerea sub control de 6 luni de zile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *