Acantosis nigricans este o afectiune caracterizata prin hiperpigmentare si ingrosarea pielii (hiperkeratoza), care apare mai ales in pliurile cutanate – axila, inghinal si zona gatului.
CUPRINS:
1. Ce este Acantosis Nigricans?
2. Simptome
3. Cauze
4. Tratament
5. Factori de risc
6. Acantosis Nigricans in sindromul paraneoplazic
Ce este Acantosis Nigricans?
Acantosis nigricans este o forma de hiperpigmentare a pielii. Se caracterizeaza prin pete inchise la culoare pe piele si o textura ingrosata. Pot aparea aceste pete in diferite zone, de obicei pe pliurile cutanate, mai ales la axila, zona gatului, inghinal, coate, genunchi, incheieturi, buze, palme si talpi.
Poate fi un semn al unei probleme de sanatate mai grave, cum ar fi prediabetul. Cele mai eficiente tratamente se concentreaza pe identificarea si tratarea problemelor medicale de baza.
Nu este o boala a pielii in sine, ci un semn cutanat al unei afectiuni. Exista doua tipuri importante ale acestei probleme: forma benigna si forma asociata unei probleme maligne.
Simptome
Modificarile pielii sunt singurele semne ale acestei tulburari. Apar pete inchise la culoare, piele ingrosata in pliurile pielii – axila, inghinal, zona gatului etc. Papilomatoza (multiple cresteri asemanatoare cu negii) este frecventa pe suprafetele cutanate si pe mucoase. Pe langa hiperpigmentare si hiperkeratoza, pot fi si simptome cutanate ca:
- uscaciunea pielii;
- rugozitate excesiva;
- mancarime;
- miros neplacut.
Mancarimea intensa este prezenta de obicei in caz de Acantosis nigricans asociata cu malignitatea – prurit paraneoplazic.
Leziunile pot aparea, de asemenea, pe membranele mucoase ale cavitatii bucale, mucoasele nazale si laringiene/esofagiene. Leziunile care implica mucoasa, palmele si talpile au tendinta de a fi mai extinse si mai severe in cazul formelor maligne. Unii oameni experimenteaza aceste modificari ale pielii doar pe o parte a corpului. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de Acantosis Nigricans unilaterala.
Ce este hiperpigmentarea?
Hiperpigmentarea este o afectiune obisnuita, de obicei inofensiva, in care apar pe piele pete mai inchise la culoare decat pielea normala din jur. Modificari ale culorii pielii pot rezulta din cauze exterioare. De exemplu, bolile de piele, cum ar fi acneea, pot lasa pete intunecate dupa ce problema de baza se reduce. Alte cauze ale petelor intunecate sunt ranile pielii, inclusiv unele interventii chirurgicale.
Hiperpigmentarea cauzata de hormoni tinde sa se estompeze treptat dupa nastere sau dupa ce nu mai luati pilula contraceptiva. Hiperpigmentarea post-inflamatorie apare atunci cand pielea este deteriorata sau o rana tocmai se vindeca, ceea ce provoaca o zona plana, decolorata pe piele. Este comuna in randul persoanelor care sufera de acnee, dar poate fi cauzata si de tratamente cosmetice, cum ar fi dermabraziunea, tratamentele cu laser si peeling chimic.
Ce este hiperkeratoza?
Hiperkeratoza se refera la ingrosarea stratului exterior al pielii. Acest strat este format dintr-o proteina numita keratina. Hiperkeratoza este o afectiune a pielii care apare atunci cand pielea unei persoane devine mai groasa decat de obicei in anumite locuri. Keratina este o proteina dura, fibroasa, care se gaseste in unghii, par si piele. Organismul poate produce keratina suplimentara ca urmare a inflamatiei, ca raspuns protector la presiune sau ca urmare a unei afectiuni genetice. Unele tipuri de hiperkeratoza sunt afectiuni mostenite. Exemple de keratoze includ: calusurile, eczema, keratoza actinica, keratoza seboreica, keratosis pilaris, keratoza foliculara, psoriazis, negi etc.
Cauze
Acantosis nigricans nu este o boala in sine. Mai degraba, este un simptom al unei tulburari de baza. Schimbarile pielii au loc atunci cand celulele incep sa se reproduca prea repede. Acanthosis nigricans a fost asociata cu anumite probleme, si anume:
- Rezistenta la insulina – Acanthosis nigricans afecteaza in mod obisnuit persoanele cu obezitate si rezistenta la insulina, care este o problema medicala in care organismul nu poate utiliza insulina eficient. Insulina este un hormon secretat de pancreas care ii permite corpului sa proceseze zaharul. Rezistenta la insulina este ceea ce provoaca in cele din urma diabet de tip 2.
- Tulburari hormonale – Aceasta problema a pielii apare adesea la persoanele care au tulburari hormonale. Persoanele cu tulburari hormonale, cum ar fi boala Addison, sindromul ovarului polichistic (PCOS) sau hipotiroidismul pot dezvolta aceasta problema a pielii.
- Anumite medicamente si suplimente – Dozele mari de niacina, anticonceptionalele, Prednison si alti corticosteroizi pot provoca Acantosis nigricans.
- Cancer – Acanthosis nigricans poate sa apara, de asemenea, in asociere cu un limfom sau cand o tumora canceroasa incepe sa creasca intr-un organ intern, cum ar fi stomacul, colonul sau ficatul. Este foarte important sa diferentiati aceasta forma maligna de cea legata de afectiuni benigne. Tumorile asociate cu Acantosis nigricans sunt de obicei agresive si cu raspandire rapida.
Tratament
Cum este diagnosticata Acantosis nigricans? Acanthosis nigricans este usor de recunoscut la o simpla examinare de catre medic. Este posibil ca medicul sa doreasca sa verifice daca exista diabet sau rezistenta la insulina. In cazuri rare, medicul poate efectua alte teste, cum ar fi o biopsie a pielii, pentru a exclude alte cauze posibile.
Acanthosis nigricans nu este o boala. Este un simptom al unei alte afectiuni care poate necesita asistenta medicala. Tratamentul este in mare masura concentrat pe abordarea starii de baza. In caz de exces de greutate, medicul va va sfatui sa slabiti. De asemenea, medicul va poate prescrie medicamente care sa mentina glicemia sub control. Daca afectiunea este cauzata de medicamente sau suplimente, este posibil ca medicul sa intrerupa sau sa sugereze inlocuitori.
Daca Acantosis nigricans a fost declansata de o tumora canceroasa, indepartarea chirurgicala a tumorii poate reduce deseori modificarea pielii.
Tratamente cosmetice pentru Acantosis nigricans
Exista unele tratamente cosmetice disponibile, care modifica aspectul, si acestea includ:
- produse de exfoliere si curatare, ca Retin-A, produse cu 20% la uree, acizi alfa hidroxi si acid salicilic;
- sapunuri antibacteriene;
- medicamente orale pentru acnee;
- terapie cu laser.
Aceste tratamente pot imbunatati aspectul, dar nu vor vindeca afectiunea.
Factori de risc
Acanthosis nigricans este observata atat la barbati, cat si la femei. Este mai frecventa la cei care au exces de greutate corporala, au pielea mai inchisa la culoare si au diabet sau afectiuni prediabetice. Copiii care dezvolta Acantosis nigricans au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 mai tarziu in viata.
Factorii de risc pentru acanthosis nigricans includ:
- obezitate – Persoanele supraponderale sunt mai susceptibile sa fie rezistente la insulina sau sa aiba diabet. Cercetarile sugereaza ca pana la 74% dintre persoanele obeze pot avea aceasta afectiune. Acanthosis nigricans asociata obezitatii poate fi mai frecventa la femei.
- genetica – Persoanele cu membri ai familiei care au acantosis nigricans au un risc mai mare de a dezvolta afectiunea.
- o tulburare hormonala – Cei cu boli care afecteaza hormonii au mai multe riscuri sa dezvolte acantosis nigricans decat altii.
- anumite medicamente sau suplimente – Unele medicamente, inclusiv contraceptive orale si steroizi, pot creste riscul de a dezvolta aceasta problema.
Acantosis nigricans in sindromul paraneoplazic
Acanthosis nigricans este o afectiune a pielii ce poate indica uneori o problema sau o boala sistemica: tulburare metabolica (cel mai frecvent), sindrom endocrin, reactii adverse la medicamente, malignitate si factori genetici. Uneori, este primul semn observat al unei malignitati sau al diabetului zaharat, in special la pacientii cu tulburari metabolice cronice.
Tulburarea in sine este benigna si este asociata cu rezistenta la insulina, obezitate si medicamente. Poate fi, de asemenea, prezentata ca sindrom paraneoplazic si este asociata cu mai multe probleme maligne, mai ales adenocarcinoame de origine gastrointestinala. Este cel mai adesea asociata cu cancerul gastric (distal), urmat de cancerele cu origine in pancreas, ovare, rinichi, vezica, bronhii, glanda tiroida, canalul biliar si san. Este rar asociata cu malignitati non-epiteliale.
Un sindrom paraneoplazic este o manifestare clinica asociata cancerului in organism, cauzat de efectul indepartat al celulelor canceroase sau al reactiei imune. Astfel de sindroame pot sa apara in urma secretiei unor peptide sau hormoni din celulele tumorale sau sunt date de raspunsul gazdei la tumora. Sindromul paraneoplazic poate preceda un cancer nediagnosticat, cu luni sau ani inainte de diagnosticul clinic.
Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acanthosis-nigricans/symptoms-causes/syc-20368983
(2) https://dermnetnz.org/topics/acanthosis-nigricans/
(3) https://www.healthline.com/health/acanthosis-nigricans
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5702104/