Leucemia mieloida acuta – simptome, diagnostic, tratament

leucemia mieloida acuta

Leucemia mieloida acuta este cunoscuta si sub denumirea de leucemie mielogena acuta. Este o afectiune agresiva cu crestere rapida. Este cel mai frecvent tip de leucemie acuta la adulti.

CUPRINS:

1. Ce este leucemia mieloida acuta?
2. Semne si simptome ale leucemiei mieloide acute
3. Cauze si factori de risc ai leucemiei mieloide acute
4. Diagnosticul leucemiei mieloide acute
5. Stadializare
6. Tratamentul leucemiei mieloide acute
7. Preventia leucemiei mieloide acute
8. Statistici si prognostic

Ce este leucemia mieloida acuta?

Leucemia este un cancer al sangelui. Termenul „acut” inseamna ca boala progreseaza rapid. In leucemiile acute, care se dezvolta rapid, celulele canceroase sunt imature si incapabile sa indeplineasca functiile sistemului imunitar. Acest lucru poate lasa persoanele vulnerabile la infectii.

Leucemia mieloida acuta este un tip de cancer de sange. Afecteaza un tip de celule sangvine numite celule mieloide, care includ globule rosii, trombocite si anumite tipuri de globule albe. Deoarece celulele sangvine sunt produse in maduva osoasa, cancerul va fi prezent in maduva osoasa si in sange.

Semne si simptome ale leucemiei mieloide acute

Semnele si simptomele leucemiei mieloide acute sunt in principal rezultatul numarului scazut de celule sangvine. La inceputul bolii, simptomele pot imita alte boli comune, cum ar fi gripa. Asta poate include febra, oboseala, pierderea poftei de mancare. Alte simptome ulterioare pot include:

  • dureri osoase;
  • sangerari nazale frecvente;
  • sangerari gingivale si gingii umflate;
  • formarea usoara a vanatailor – cauzate de un numar foarte scazut de trombocite numit trombocitopenie, care poate include si aparitia unor pete rosii pe piele numite petechii;
  • transpiratii abundente – mai ales noaptea;
  • scurtarea respiratiei;
  • pierdere inexplicabila in greutate;
  • menstruatii mai intense decat de obicei;
  • marirea splinei si a ficatului.

Cauze si factori de risc ai leucemiei mieloide acute

Leucemia mielogena acuta este cauzata de deteriorarea ADN-ului celulelor in curs de dezvoltare de la nivelul maduvei osoase. Cand se intampla acest lucru, productia de celule sangvine este afectata. Maduva osoasa produce celule imature care se transforma in celule leucemice numite mieloblaste. Aceste celule anormale nu vor functiona corect si pot acumula si aglomera celule sanatoase.

Factori de risc

Exista o serie de factori de risc, ce includ:

  • fumatul;
  • varsta inaintata – leucemia mieloida acuta este mai frecventa la adultii de 65 de ani si peste;
  • genul – riscul este mai mare pentru barbati;
  • expunerea la anumite substante chimice, cum ar fi benzenul (un solvent utilizat in rafinariile de petrol si alte industrii si prezent in fumul de tigara), pesticide, radiatii ionizante, anumite produse de curatare, detergenti etc.;
  • unele medicamente chimioterapice utilizate pentru tratarea altor tipuri de cancer, cum ar fi ciclofosfamida, doxorubina, melfhalanul si mitoxantron;
  • expunerea la doze mari de radiatii;
  • anumite afectiuni ale sangelui, cum ar fi mielodisplazia, mielofibroza, policitemia vera sau trombocitemia;
  • tulburari genetice – ca sindromul Down;
  • istoric familial de leucemie mieloida acuta.

diagnosticul leucemiei mieloide

Diagnosticul leucemiei mieloide acute

Un diagnostic precis este important pentru a ghida tratamentul. Medicii folosesc o serie de teste pentru a confirma un diagnostic pentru leucemia mieloida acuta si pentru a identifica subtipul bolii. Aceste teste includ:

  • examen fizic si istoric medical;
  • teste de sange – hemoleucograma, frotiu de sange pentru a examina sangele la microscop, testare citogenetica ce analizeaza anomalii in ADN-ul celulelor.

Majoritatea persoanelor cu leucemie mieloida acuta au prea multe celule sangine albe, nu au suficiente globule rosii si nu au suficiente trombocite. Prezenta celulelor blastice – celule imature care se gasesc in mod normal in maduva osoasa, dar care nu circula in sange – este un alt indicator al leucemiei mieloide acute.

De asemenea, se recomanda in general si biopsia maduvei osoase sau punctie lombara.

Stadializare

Subtipul leucemiei mieloide acute se bazeaza pe modul in care celulele apar atunci cand sunt examinate la microscop. De asemenea, pot fi utilizate teste speciale de laborator pentru a identifica unele caracteristici specifice ale celulelor. Sistemul de clasificare al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) include aceste grupuri pentru leucemia mieloida acuta:

  • Leucemia mieloida acuta cu anomalii genetice recurente, cum ar fi modificari cromozomiale
  • Leucemia mieloida acuta cu modificari legate de mielodisplazie
  • Neoplasme mieloide legate de terapie, care pot fi cauzate de radiatii sau chimioterapie
  • Salcom mieloid
  • Proliferari mieloide ale sindromului Down
  • Leucemie acuta de linie ambigua

Nu exista un sistem de stadializare standard pentru aceasta boala. Este descrisa ca netratata, in remisie sau recurenta.

stadializare leucemie mieloida acuta

Leucemia mieloida acuta netratata

In cazul bolii netratate, aceasta este diagnosticata recent. Nu a fost tratata decat pentru ameliorarea semnelor si simptomelor precum febra, sangerare sau durere. Numarul celulelor sangvine este anormal, cel putin 20% dintre celulele din maduva osoasa sunt celule de leucemie si exista semne sau simptome de leucemie.

Leucemia mieloida acuta in remisie

In caz de leucemie mieloida acuta in remisie, boala a fost tratata si hemoleucograma este normala, mai putin de 5% dintre celulele din maduva osoasa sunt celule de leucemie si nu exista semne sau simptome de leucemie la nivelul creierului si maduvei spinarii sau in alta parte a corpului.

Leucemia mieloida acuta recurenta

Etapa recurenta este cancerul care a recidivat (a revenit) dupa ce a fost tratat. Leucemia mieloida acuta poate reveni in sange sau in maduva osoasa.

Tratamentul leucemiei mieloide acute

Tratamentul leucemiei mieloide acute depinde de mai multi factori, inclusiv subtipul de boala, varsta, sanatatea generala si preferintele pacientului. In general, tratamentul se incadreaza in doua faze:

  1. Terapia de inductie cu remisie – Scopul primei faze de tratament este de a distruge celulele leucemiei din sange si maduva osoasa. Cu toate acestea, inductia de remisie, de obicei, nu distruge toate celulele leucemiei, asa ca e nevoie de un tratament suplimentar pentru a preveni revenirea bolii.
  2. Terapia de consolidare – Numita si terapie post-remisie, terapie de intretinere sau intensificare, aceasta faza a tratamentului are ca scop distrugerea celulelor leucemiei ramase. Este considerata cruciala pentru reducerea riscului de recidiva.

tratamentul leucemiei

Terapiile utilizate in aceste faze includ:

Chimioterapia

Chimioterapia este principala forma de terapie prin inductie de remisie, desi poate fi folosita si pentru terapia de consolidare. Chimioterapia foloseste substante chimice pentru a distruge celulele canceroase din corp. In unele cazuri, poate fi nevoie de chimioterapie intensiva si radioterapie, in combinatie cu transplant de celule stem.

Terapia tintita

Terapia tintita foloseste medicamente care ataca vulnerabilitati specifice in celulele canceroase. Midostaurin (Rydapt) opreste actiunea unei enzime din celulele leucemiei si duce la moartea celulelor. Midostaurin este util numai pentru persoanele ale caror celule canceroase au mutatia FLT3. Acest medicament este administrat sub forma de pilule.

Alta terapie medicamentoasa

Trioxidul de arsen (Trisenox) si acidul retinoic all-trans (ATRA) sunt medicamente anti-cancer, care pot fi utilizate singure sau in combinatie cu chimioterapia pentru inducerea remisiei unui anumit subtip de leucemie mieloida acuta numit leucemie promielocitica.

Transplant de maduva osoasa

Un transplant de maduva, numit si transplant de celule stem, poate fi utilizat pentru terapia de consolidare. Un transplant de maduva ajuta la restabilirea celulelor stem sanatoase prin inlocuirea maduvei osoase nesanatoase cu celule stem fara leucemie care vor regenera maduva osoasa sanatoasa.

Preventia leucemiei mieloide acute

Daca lucrati in medii cu substante chimice periculoase sau radiatii, asigurati-va ca purtati toate echipamentele de protectie disponibile pentru a limita expunerea. Consultati intotdeauna un medic daca aveti simptome care va preocupa

Deoarece majoritatea persoanelor cu leucemie mieloida acuta nu au factori de risc care pot fi schimbati, in prezent nu exista o modalitate cunoscuta de a preveni majoritatea cazurilor de boala. Fumatul este de departe cel mai important factor de risc controlabil pentru leucemia mieloida acuta, iar renuntarea la fumat ofera cea mai mare sansa de a reduce riscul unei persoane.

Statistici si prognostic

Progresele in ceea ce priveste tratamentele impotriva cancerului si intelegerea bolii inseamna ca tot mai multi oameni supravietuiesc afectiunii in fiecare an. Majoritatea persoanelor cu aceasta boala primesc tratamente de chimioterapie. Aceste medicamente distrug rapid celulele canceroase. Chimioterapia poate duce la remisie, ceea ce inseamna ca o persoana nu are simptome ale bolii si numarul de celule din sange este intr-un interval normal.

Aproximativ 90% dintre persoanele cu leucemie promielocitica acuta (APL) vor intra in remisie dupa „inducere” sau prima runda de chimioterapie. Pentru majoritatea celorlalte tipuri de leucemie mieloida acuta, rata de remisie este de aproximativ 67%.

Rata totala de supravietuire la 5 ani pentru leucemia mieloida acuta este de 27,4 %. In general, prognosticul este mai bun pentru copii. Aproximativ 85 – 90 % dintre copiii cu leucemie mieloida acuta vor intra in remisie dupa inductie. Rata de supravietuire la 5 ani pentru copiii cu aceasta boala este de 60 – 70 %.

Ce factori influenteaza rata de supravietuire?

Prognosticul pentru aceasta boala variaza foarte mult. Medicii iau in considerare multi factori atunci cand ofera cuiva prognostic, cum ar fi varsta persoanei sau tipul bolii. O mare parte dintre aceasta se bazeaza pe rezultatele si analizele de sange, studiile imagistice, examinarile lichidului cefalorahidian (LCR) si biopsiile maduvei osoase.

Referinte:
(1) Acute myeloid leukemia, link: https://www.lls.org/leukemia/acute-myeloid-leukemia
(2) What Is Acute Myeloid Leukemia (AML)?, link: https://www.cancer.org/cancer/acute-myeloid-leukemia/about/what-is-aml.html
(3) Adult Acute Myeloid Leukemia Treatment, link: https://www.cancer.gov/types/leukemia/patient/adult-aml-treatment-pdq
(4) Acute myelogenous leukemia, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-myelogenous-leukemia/symptoms-causes/syc-20369109
(5) Acute myeloid leukaemia, link: https://www.nhs.uk/conditions/acute-myeloid-leukaemia/
(6) Acute myeloid leukaemia (AML), link: https://www.leukaemia.org.au/disease-information/leukaemias/acute-myeloid-leukaemia/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *