Terapia cu protoni – tratament pentru cancer

terapia cu protoni

Terapia cu protoni este un tratament anticancerigen care foloseste un fascicul de protoni ce se misca cu viteze foarte mari pentru a distruge ADN-ul celulelor canceroase, ucigandu-le si impiedicandu-le sa se divida.

CUPRINS:

1. Ce este terapia cu protoni?
2. Cand se recomanda folosirea terapiei cu protoni?
3. Cum actioneaza terapia cu protoni asupra celulelor canceroase?
4. Riscuri si efecte adverse ale terapiei cu protoni
5. Pregatirea pacientului pentru terapia cu protoni
6. La ce sa te astepti

Ce este terapia cu protoni?

Terapia cu protoni sau protonoterapia este un tip avansat de radioterapie utilizata pentru tratarea unor tipuri de cancer. Furnizarea precisa a radiatiei la locul tumorii inseamna ca exista un risc mai mic de deteriorare a tesutului sanatos inconjurator.

Terapia cu protoni foloseste particule subatomice accelerate (protoni) pentru a trata o varietate de cancere si anumite tumori necanceroase.

Spre deosebire de alte tipuri de radioterapie care folosesc radiatii pentru a distruge celulele canceroase, terapia cu protoni utilizeaza un fascicul de particule speciale numite protoni. Medicii pot orienta mai bine fasciculele de protoni pe o tumora, astfel incat exista mai putine daune ale tesutului sanatos din jur.

cum actioneaza terapia cu protoni

Cand se recomanda folosirea terapiei cu protoni?

Terapia cu protoni (numita si terapie cu fascicul de protoni) este utilizata cel mai frecvent pentru a micsora tumorile solide care nu s-au raspandit in alte parti ale corpului. Terapia cu protoni este adesea optiunea preferata pentru tratarea tumorilor solide la copii, deoarece protonii pot fi controlati astfel incat sa existe mai putine daune ale tesuturilor normale, contribuind la prevenirea complicatiilor grave si la diminuarea riscurilor de tumori secundare. Este un tratament eficient pentru multe tipuri de cancere la copii, inclusiv:

  • tumori cerebrale;
  • sarcoame (cancere care cresc in tesutul conjunctiv);
  • tumori la nivelul capului, gatului, ochilor si maduvei spinarii;
  • limfoame (cancere care afecteaza ganglionii limfatici).

Terapia protonica este uneori folosita impreuna cu alte tratamente pentru cancer, cum ar fi radioterapie standard, chimioterapie, chirurgie si imunoterapie.

Terapia poate fi insa folosita pentru numeroase cancere: cancer abdominal si gastro-intestinal, cancer anal, tumori biliare, tumori cerebrale, cancer mamar, cancerul esofagian, cancer gastric, cancer de cap si gat, cancer hepatic, cancer pulmonar, limfom, cancer pancreatic, cancer de prostata, cancer rectal sau cancere care au recidivat.

Pe langa cancer, terapia cu protoni a fost eficient utilizata pentru a trata boala Parkinson, epilepsia, degenerescenta maculara, malformatii arteriovenoase, afectiuni reumatologice severe etc.

indicatiile protonoterapiei

Cum actioneaza terapia cu protoni asupra celulelor canceroase?

Cum functioneaza terapia cu protoni? Terapia de acest tip foloseste protoni (particule incarcate pozitiv) in locul razelor X. Un dispozitiv special accelereaza protonii. Acesti protoni cu energie mare distrug celulele canceroase, ceea ce face ca tumorile sa se micsoreze. Protonii pot ajunge mai usor intr-o anumita locatie decat razele X utilizate in radioterapia standard. Terapia protonica se efectueaza in regim ambulatoriu. Tratamentul dureaza cateva minute pe zi pe o perioada de 6 – 7 saptamani, in functie de tipul de cancer. Veti fi in interiorul unui dispozitiv care se va roti in jurul corpului si va indrepta protonii in directia tumorii. O masina numita sincrotron sau ciclotron creeaza si accelereaza protonii. Apoi, protonii sunt scosi din masina si magnetii ii directioneaza catre tumora. Tratamentul trebuie sa dureze doar 1 – 2 minute. Nu trebuie sa simtiti disconfort.

Cum difera protonoterapia de radioterapie?

Fasciculele de raze X utilizate in radioterapia standard depasesc zona tumorii, transmitand radiatii in zone sanatoase. Acest lucru poate deteriora tesutul sanatos sau organele din apropierea tumorii. Energia protonica trimite doze mai mari de radiatii la locul exact al tumorii. Acest lucru ajuta medicii sa controleze si sa gestioneze cancerul, reducand in acelasi timp daunele asupra tesuturilor sanatoase si organelor vitale.

Riscuri si efecte adverse ale terapiei cu protoni

Terapia cu protoni poate provoca reactii adverse pe masura ce celulele canceroase mor sau cand energia din fasciculul de protoni afecteaza tesutul sanatos. Deoarece medicii pot controla mai bine locul unde protonoterapia isi elibereaza cea mai mare concentratie de energie, se crede ca terapia cu protoni afecteaza mai putin tesut sanatos si are mai putine efecte secundare decat radioterapia traditionala. Totusi, terapia cu protoni elibereaza o parte din energia sa in tesutul sanatos.

Ce reactii adverse veti avea depinde de ce parte a corpului este tratata si de doza de terapie cu protoni pe care o primiti. In general, reactiile adverse frecvente ale terapiei cu protoni includ:

  • oboseala;
  • probleme de digestie;
  • dureri de cap;
  • caderea parului in regiunea corpului tratata;
  • inrosirea pielii in regiunea tratata etc.

Pregatirea pacientului pentru terapia cu protoni

Inainte de a fi supus terapiei cu protoni, e necesar un proces de planificare pentru a va asigura ca fasciculul de protoni ajunge la locul precis din corp, unde este nevoie. Planificarea include de obicei:

  • determinarea celei mai bune pozitii pentru pacient in timpul tratamentului (se va gasi o pozitie confortabila, se va marca zona unde se va administra radiatia);
  • planificarea traseului protonilor cu teste imagistice – se face RMN sau un CT pentru a determina zona corpului ce trebuie tratata.

procedura de protonoterapie

La ce sa te astepti:

In timpul terapiei cu protoni

Tratamentul cu protonoterapie dureaza de obicei aproximativ 6–8 saptamani, iar vizitele zilnice in fiecare saptamana dureaza aproximativ 30–45 minute. De obicei se face terapie cu protoni 5 zile pe saptamana timp de cateva saptamani. Cu toate acestea, in unele cazuri, puteti face doar unul sau doar cateva tratamente, in functie de starea pacientului. Tratamentul propriu-zis al terapiei cu protoni poate dura in jur de un minut, dar se poate sa petreceti 30 – 45 de minute cu pregatirea inaintea fiecarei sesiuni de tratament.

Tratamentul cu protonoterapie este nedureros si nu necesita spitalizare. Copiii sub 6 ani ar putea avea nevoie de anestezie generala pentru a-i mentine complet nemiscati in timpul tratamentului.

Pentru a te pregati, vei fi pozitionat pe o masa. Se pot folosi sisteme pentru a mentine corpul fixat. Se poate face un test imagistic, cum ar fi o radiografie sau o scanare CT, pentru a va asigura ca inainte de tratament corpul este in aceeasi pozitie de fiecare data.

Procedura in functie de aparat

Ceea ce experimentati depinde de tipul aparatului de terapie cu protoni pe care il foloseste echipa de tratament. De obicei este un sistem care se roteste in jurul corpului. Veti fi asezat pe o masa care se gliseaza incet in deschiderea circulara a masinii. Masina se roteste in jurul corpului pentru a directiona fasciculele de protoni in puncte precise de pe corp. Terapia protonica este livrata de un dispozitiv numit ciclotron, care trimite un fascicul de energie mare de protoni prin piele spre tumora. Se folosesc programe de calculator pentru a calcula modul de livrare a tratamentului la doza si locul exact.

Exista si varianta cu aparat de terapie cu protoni fix, care nu se misca. Daca va supuneti terapiei cu protoni cu un dispozitiv fix, masa pe care sunteti pozitionat se va deplasa si masina de terapie cu protoni va ramane nemiscata. Miscarea mesei in timpul tratamentului este controlata de la distanta de catre echipa de radioterapie.

Dupa terapia cu protoni

In urma terapiei cu protoni, de obicei va puteti relua activitatile normale. Dupa ce sedinta de tratament este finalizata, nu veti fi radioactiv si nu veti emite radiatii. Efectele secundare ale radiatiilor se dezvolta de obicei in timp. Este posibil sa apara cateva reactii adverse la inceput. Insa, dupa mai multe tratamente, puteti experimenta oboseala. De asemenea, puteti observa o roseata a pielii asemanatoare arsurilor solare in zona in care sunt directionati protonii.

Medicul va poate recomanda teste imagistice periodice in timpul si dupa terapia cu protoni pentru a determina daca boala raspunde la tratament.

Referinte:
(1) Proton Therapy, link: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/radiation-therapy/proton-therapy
(2) Proton therapy, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/proton-therapy/about/pac-20384758
(3) https://www.proton-therapy.org/
(4) Proton Therapy, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/proton-therapy
(5) Proton therapy as an option for treating cancer, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/268629.php
(6) Proton Therapy, link: https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=protonthera

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

8 Comments on “Terapia cu protoni – tratament pentru cancer”

  1. Unde se poate face terapie cu protoni în România?
    Medicul oncolog o recomandă?
    Vă mulțumesc anticipat.

  2. Buna Ziua, Va rog sa imi recomandati un spital in Europa unde se poate face aceasta terapie cu protoni pentru cancer de rect. Multumesc frumos!

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale.

      Puteti gasi mai multe informatii despre spitale care ofera aceasta terapie accesand link-ul urmator https://iba-worldwide.com/proton-therapy/proton-therapy-centers/. Veti avea o harta cu locatiile acestora.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *