Umflarea picioarelor in cancer este o problema comuna si e data fie de boala in sine, fie de tratamentul anticancerigen. Iata de ce apare si ce solutii exista.
CUPRINS:
1. Cauze
2. Simptome asociate cu umflarea picioarelor
3. Durata edemelor
4. Tratament
Cauze
Limfedemul se refera la umflarea care apare in general in brate sau picioare. Uneori se umfla ambele brate sau ambele picioare. Umflarea picioarelor este o problema frecventa in cancer. In general cauza e reprezentata de eliminarea sau deteriorarea ganglionilor ca parte a tratamentului cancerului. Rezulta dintr-un blocaj al sistemului limfatic, care face parte din sistemul imunitar. Acest blocaj impiedica lichidul limfatic sa se scurga bine, iar acumularea de fluide duce la umflare.
In timp ce nu exista in prezent un remediu pentru limfedem, acesta poate fi gestionat cu un diagnostic precoce si ingrijirea membrului afectat.
Apare in general in cazul anumitor cancere mai frecvent, si anume:
- cancer de vezica;
- cancer mamar;
- cancer de cap si gat;
- melanom;
- cancer ovarian;
- cancer penian;
- cancer de prostata.
Edemul
Edemul reprezinta umflarea cauzata de acumularea anormala de lichid in organism. Lichidul se colecteaza sub piele in tesuturile care sunt in afara sistemului circulator. Sistemul circulator transporta sange prin corp. Edemul este cel mai frecvent in picioare – umflarea picioarelor. Poate aparea si in maini, fata si abdomen. Cand edemul apare in abdomen, medicii il numesc ascita. Cand apare in jurul plamanilor, medicii il numesc efuziune pleurala.
Insuficienta cardiaca congestiva, cancerul si bolile hepatice, renale sau tiroidiene pot cauza edem sau acumularea acestui lichid in plamani, stomac sau extremitati. Anumite medicamente sau consumul unei diete bogate in sare pot provoca, de asemenea, edem. Managementul corect al edemelor poate ajuta la controlul acestei afectiuni.
Limfedemul
Limfedemul este o afectiune de lunga durata (cronica) care determina umflarea in tesuturile corpului. Poate afecta orice parte a corpului, dar de obicei se dezvolta in brate sau picioare – umflarea picioarelor. Se dezvolta atunci cand sistemul limfatic nu functioneaza corect. Sistemul limfatic este o retea de canale si glande din tot corpul care ajuta la combaterea infectiei si la eliminarea excesului de lichid. Este important ca limfedemul sa fie identificat si tratat cat mai curand posibil. Daca nu este tratat, se poate agrava.
Cauzele edemului
Urmatorii factori pot provoca edem:
- cancer, in special cancere renale, hepatice sau ovariene;
- unele tipuri de chimioterapie, inclusiv cisplatin (disponibil ca medicament generic) si docetaxel (Taxotere);
- alte medicamente, inclusiv corticosteroizii, care sunt medicamente ce reduc umflarea, medicamente pentru inlocuirea hormonilor, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, unele medicamente pentru tensiunea arteriala;
- niveluri scazute de proteine in sange, cauzate de o alimentatie deficitara;
- sedentarism, care poate determina acumularea de lichide in picioare;
- probleme cu functia renala, hepatica sau cardiaca.
In cazul cancerului, umflarea picioarelor poate fi cauzata de:
- chirurgie care indeparteaza ganglionii limfatici sau disectia ganglionilor limfatici;
- radioterapie;
- cancer care se raspandeste sau metastazeaza la nivelul ganglionilor limfatici;
- o infectie sau inflamatie care afecteaza vasele limfatice;
- leziuni ale ganglionilor limfatici.
Persoanele care au ganglionii limfatici sub brat indepartati ca parte a tratamentului cancerului de san prezinta riscul de a dezvolta limfedem in bratul respectiv. Limfedemul se poate dezvolta la picioare (edem picior sau umflarea picioarelor) dupa tratament pentru diferite tipuri de cancer, inclusiv limfom, melanom sau cancer uterin, de prostata, vulvar sau ovarian.
Simptome asociate cu umflarea picioarelor
Semnele si simptomele limfedemelor care apar in picioare includ:
- umflarea unei parti sau a intregului picior, inclusiv degetele de la picioare sau picior umflat de la genunchi in jos;
- greutate in picioare;
- afectarea gradului de miscare;
- senzatie de arsura la nivelul piciorului;
- dureri sau disconfort;
- intarirea sau ingrosarea pielii.
Umflarea cauzata de limfedem variaza de la modificari usoare, greu de observat in marimea piciorului, pana la modificari extreme care fac membrele greu de utilizat. Limfedemul cauzat de tratamentul cancerului poate sa nu apara decat dupa luni sau ani dupa tratament.
Daca ati fost deja diagnosticul de limfedem, consultati medicul daca exista o crestere brusca a marimii membrului implicat, deoarece poate sugera un nou proces. Simptomele pot varia in functie de gradul sau stadiul limfedemului.
Durata edemelor
Durata edemelor depinde de cauza si de tratamentul folosit. Uneori umflarea se reduce daca se intervine la timp prin anumite schimbari, alteori se poate agrava sau persista mai mult timp.
Tratament
Daca aveti limfedem, e necesar un tratament eficient pentru a reduce umflarea, pentru a preveni agravarea afectiunii si pentru a limita riscul de infectie. Expertii recomanda, in general, terapia complexa decongestiva pentru persoanele cu limfedem. Este o combinatie de tratamente care includ masaj special pentru drenajul limfatic, exercitii, compresie si ingrijirea pielii. Tratamentul precoce se concentreaza pe reducerea umflaturii si controlul durerii si poate scurta durata tratamentului.
Infectia este o problema frecventa legata de edem. Pentru a proteja impotriva infectiei:
- folositi creme antibacteriene pentru toate taieturile, leziunile, muscaturile de insecte etc. pe piciorul afectat;
- aplicati in mod frecvent lotiune hipoalergenica fara parfum, pentru a evita pielea uscata.
Daca orice parte a piciorului afectat se simte fierbinte, arata rosie sau se umfla brusc, trebuie sa apelati la medic, deoarece aceste simptome ar putea fi un semn al unei infectii si este posibil sa aveti nevoie de antibiotice.
Ingrijirea paliativa
Ameliorarea efectelor secundare este o parte importanta in ingrijirea si tratamentul cancerului. Aceasta se numeste ingrijire paliativa sau ingrijire de sustinere. Gestionarea edemului se concentreaza pe tratarea cauzei care sta la baza acumularii de lichide. Edemele cauzate de cancer sau de problemele renale, cardiace sau ale ficatului pot fi mai dificil de tratat. In aceste situatii, edemul poate fi permanent.
Tratament naturist
Terapiile fizice (fara medicamente) sunt tratamentul standard. Tratamentul poate fi o combinatie a mai multor metode fizice. Scopul acestor tratamente este de a ajuta pacientii sa continue activitatile de zi cu zi, de a reduce durerea si de a imbunatati capacitatea de a se deplasa si de a folosi piciorul cu limfedem.
- Adoptati o alimentatie sanatoasa si echilibrata si limitati consumul de sare.
- Faceti miscare si evitati sedentarismul.
- Evitati sa stati in picioare timp indelungat sau sa stati cu picioarele incrucisate – picior peste picior.
- Purtati ciorapi de compresie pentru a ajuta la impingerea lichidelor inapoi in sistemul circulator.
- Cand stati intins ridicati picioarele mai sus de nivelul inimii pentru a sustine circulatia.
- Nu reduceti cantitatea de apa sau alte lichide pe care le beti fara sa discutati cu medicul.
- Discutati cu medicul daca terapia fizica sau terapia ocupationala pot fi de ajutor.
- Medicii pot recomanda o serie de ceaiuri diuretice, ca papadie, paducel. Nu folositi astfel de ceaiuri fara a cere intai parerea medicului.
Imbracamintea de compresie
Imbracamintea de compresie este confectionata din tesatura care pune o presiune controlata asupra diferitelor parti ale piciorului, pentru a ajuta la miscarea lichidului si impiedicarea acumularii acestuia. Este posibil ca unii pacienti sa aiba nevoie de aceasta imbracaminte la comanda pentru o potrivire corecta. Acestea se folosesc doar la indicatiile medicului.
Activitate fizica
Atat exercitiile usoare, cat si exercitiile aerobe (activitate fizica care determina inima si plamanii sa munceasca mai mult) ajuta vasele limfatice sa transfere limfa din membrul afectat si sa scada umflarea. Se incepe cu exercitii usoare, la un nivel foarte scazut, si se creste lent intensitatea si durata in timp sub supravegherea personalului medical. Daca exercitiul este oprit timp de o saptamana sau mai mult, acesta trebuie inceput din nou la un nivel scazut si crescut lent.
Daca simptomele (cum ar fi umflarea sau greutatea la nivelul piciorului) se modifica sau cresc timp de o saptamana sau mai mult, discutati cu medicul.
Bandajele
Odata ce lichidul limfatic este indepartat dintr-un membru umflat, bandajarea poate ajuta la prevenirea reumplerii zonei cu lichid. Bandajele cresc, de asemenea, capacitatea vaselor limfatice de a transporta limfa. Limfedemul care nu s-a ameliorat cu alte tratamente este uneori ajutat cu bandajarea.
Ingrijirea pielii
Scopul ingrijirii pielii este de a preveni infectia si de a impiedica uscarea si craparea pielii. Medicul va recomanda adesea o crema picioare umflate.
Terapie combinata
Terapia combinata este un program de masaj, bandaj, exercitii si ingrijire a pielii gestionat de un terapeut. La inceputul programului, terapeutul ofera aceste tratamente intr-un timp scurt pentru a reduce umflarea. Apoi, pacientul continua programul acasa pentru a mentine scaderea umflarii.
Tratament medicamentos
Scopul tratamentului este de a controla umflarea si alte probleme cauzate de limfedem sau umflarea picioarelor. Deteriorarea sistemului limfatic nu poate fi reparata. Se administreaza tratament pentru a controla umflarea cauzata de limfedem si pentru a nu se dezvolta sau agrava alte probleme. Medicamentele nu sunt utilizate de obicei pentru tratamentul pe termen lung al limfedemului. Medicii pot recomanda uneori diuretice, dar acestea sunt indicate doar daca vorbim si de insuficienta cardiaca congestiva.
Referinte:
(1) Lymphoedema, link: https://www.macmillan.org.uk/information-and-support/coping/side-effects-and-symptoms/lymphoedema
(2) Lymphedema, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/lymphedema/lymphedema-pdq
(3) What is lymphedema?, link: https://www.cancercenter.com/integrative-care/lymphedema
(4) What Is Cancer-related Lymphedema?, link: https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/lymphedema/what-is-lymphedema.html
(5) Fluid Retention or Edema, link: https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/fluid-retention-or-edema
(6) Leg Swelling After Cancer Treatment, link: https://www.cancer.net/blog/podcasts/leg-swelling-after-cancer-treatment-with-andrea-cheville-md-and-jennifer-bradt-pt-dpt-clt-lana
5 Comments on “Umflarea picioarelor in cancer – cauze si tratament”
Bună ziua. Eu am făcut un edem limfatic la picioare în urma unei histerectomii si extirparea ganglionilor limfatici. La ce fel de medic ar trebui să apelez pt un tratament si mai multe îndrumări. Multumesc frumos.
Buna Soțul meu are cancer la baza limbii A facut radioterapie De doua zile s-au umflat picioarele Ce putem face ?
Buna ziua ,am un picior umflat până la genunchi și mă doare spre degete ,menționez că am avut cancer col uterin și extirpare de ganglioni in 2013 ,am făcut radio și chimio ce pot face și la ce specialitate medic sa merg Aștept răspuns urgent mulțumesc
Buna ziua,
Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice sau ca tratament la distanta. Consultati întotdeauna medicul dvs.
Multă sănătate!
Buna seara, tata are cancer, nu se mai poate deplasa de 3 luni, este mobilizat la pat, de câteva zile s-au umflat ambele picioare. A avut și palmele, dar au revenit la normal. Ce pot sa-i fac? Are dureri cumplite.