ASCUS – Celule atipice scuamoase de semnificaţie nedeterminată | Rezultate testare HPV

ASCUS celule atipice scuamoase de semnificatie nedeterminata

ASCUS sau Celule atipice scuamoase de semnificaţie nedeterminată reprezintă un posibil rezultat al testării HPV. Iată care sunt cauzele și ce semnificație are acest rezultat.

CUPRINS:
1. Ce este HPV – Papilomavirusul uman?
2. Tipuri de rezultate anormale ale testului Papanicolau
3. Teste suplimentare după un rezultat anormal
4. Ce înseamnă ASCUS?
5. Cauze ASCUS

Ce este HPV – Papilomavirusul uman?

Infecția cu Papilomavirusul uman (HPV) este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală din întreaga lume. Au fost identificate multe tipuri de HPV, unele dintre acestea conducând la cancer și altele la leziuni cutanate, cum ar fi verucile anogenitale.

Diferitele tipuri de HPV pot duce la probleme diferite. Unele tipuri pot infecta zone cum ar fi mâinile și picioarele, în timp ce alte tipuri țintesc zona anogenitală și sunt transmise în timpul sexului vaginal, oral sau anal sau în timpul contactului intim cu pielea unei persoane infectate. Este posibil ca o persoană să fie infectată cu mai multe tipuri de HPV la un moment dat.

Se estimează că până la 75% dintre bărbații și femeile active din punct de vedere sexual vor avea cel puțin o infecție anogenitală HPV în timpul vieții lor, însă majoritatea persoanelor cu sistem imunitar sănătos vor elimina în cele din urmă infecția din corp.

testare HPV

Testul Papanicolau și testarea HPV

Dacă aveți vârsta de peste 30 de ani și dacă testul Papanicolau arată modificări specifice, proba de test Papanicolau va fi examinată pentru HPV. Aceasta se numește testare combinată. Când femeile din această grupă de vârstă au HPV cu risc crescut, infecțiile lor sunt mai puțin susceptibile de a se reduce. Acest lucru crește riscul de apariție a cancerului de col uterin în viitor.

Rezultatele negative ale testelor pot indica următoarele:

  • că nu aveți HPV cu grad ridicat de risc;
  • că este puțin probabil să existe riscul de a dezvolta cancer de col uterin în acest stadiu.

Un test HPV pozitiv înseamnă:

  • prezența HPV cu risc crescut;
  • necesitatea monitorizării pentru a vedea dacă infecția dispare;
  • necesitatea unei consultații și monitorizări, astfel încât orice modificări celulare să fie identificate și tratate cât mai curând.

Un test HPV pozitiv nu înseamnă că aveți cancer.

Aproape 50% dintre leziunile ratate de un singur test de citologie Papanicolau pot fi detectate prin teste suplimentare pentru infectia oncogenică a papilomavirusului uman (HPV). Testarea HPV este, de asemenea, acceptată pe scară largă ca un co-test pentru screening-ul primar al femeilor de peste 30 de ani, deoarece femeile fără infecție cancerigenă HPV prezintă un risc extrem de scăzut pentru o boală cervicală relevantă clinic timp de mulți ani.

Tipuri de rezultate anormale ale testului Papanicolau

  • Celule scuamoase atipice de semnificație nedeterminată (ASC-US) – înseamnă că s-au găsit modificări ale celulelor cervicale. Modificările sunt aproape întotdeauna un semn al infecției cu HPV.
  • Leziuni intraepiteliale scuamoase de grad scăzut (LSIL) – înseamnă că celulele cervicale prezintă modificări care sunt ușor anormale. LSIL este de obicei cauzată de o infecție cu HPV care deseori dispare de la sine.
  • Leziuni intraepiteliale scuamoase de grad înalt (HSIL) – sugerează modificări mai grave ale colului uterin decât LSIL. Este mai probabil ca LSIL să fie asociat cu precancerul și cancerul. Celulele scuamoase atipice nu pot exclude HSIL (ASC-H) – ASC-H înseamnă că s-au găsit modificări ale celulelor cervicale care ridică semne de îngrijorare pentru prezența HSIL.
  • Celule glandulare atipice (AGC) – Celulele glandulare sunt un alt tip de celule care formează stratul subțire de țesut ce acoperă canalul interior al colului uterin. Celulele glandulare sunt, de asemenea, prezente în interiorul uterului. Un rezultat AGC înseamnă că s-au găsit modificări în celulele glandulare care ridică semne de îngrijorare pentru prezența precancerului sau a cancerului.

testarea ASCUS

Teste suplimentare după un rezultat anormal

Dacă apare un rezultat anormal al testului de screening pentru cancerul de col uterin, este posibil să fie nevoie de teste suplimentare. Iată ce teste pot fi efectuate în funcție de vârstă și de rezultatul testului inițial Papanicolau:

  • Repetarea testului Papanicolau sau a co-testului – Ca urmare a unor rezultate anormale ale testelor, este recomandată repetarea testului Papanicolau sau a unui co-test (testul Papanicolau și un test pentru tipurile de HPV cu grad de risc ridicat). Aceste teste repetate se pot face la 1 an sau la 3 ani, în funcție de rezultatul testului inițial, de vârstă și de rezultatele testelor anterioare.
  • Test HPV – Un test HPV caută prezența tipurilor HPV care au fost legate de cancerul de col uterin. Un test HPV se poate face pe aceleași celule folosite pentru testul inițial Papanicolau. Aceasta se numește testare combinată HPV. Există un alt tip de test HPV care arată în mod special HPV tip 16 și HPV tip 18. Aceste două tipuri cauzează cele mai multe cazuri de cancer de col uterin.
  • Colposcopia, biopsia și eșantionarea endocervicală – Colposcopia este un examen al cervixului efectuat cu un dispozitiv de mărire. Dacă se observă o zonă cu celule anormale, medicul poate decide dacă este necesară o biopsie de col uterin. Pentru o biopsie, medicul va preleva o mică probă de țesut ce va fi testată în laborator.
  • Eșantionarea endometrială – pentru examinare se va preleva o mostră de endometru (mucoasa uterului). Unele femei care au un rezultat AGC trebuie să efectueze acest test de monitorizare.

Ce înseamnă ASCUS?

Un rezultat anormal pe care îl puteți primi se numește „celule atipice scuamoase de semnificație nedeterminată” (cunoscută și sub numele de ASCUS). Celulele scuamoase sunt celule plate și subțiri care se dezvoltă în partea superioară a colului uterin. Atunci când vine vorba de celule scuamoase atipice de semnificație nedeterminată (ASCUS), un test Papanicolau poate identifica celule scumoase „ușor anormale”, dar astfel de modificări nu înseamnă neapărat că sunt prezente celule precanceroase.

Cele mai frecvente cauze ale rezultatelor frotiului Papanicolau ASCUS sunt afecțiuni noncanceroase (benigne), cum ar fi infecții sau inflamații. Aceste condiții pot determina apariția anormală a celulelor cervicale. În cele din urmă, totuși, majoritatea celulelor revin la aspectul normal cu timpul. Pentru unele femei, un rezultat ASCUS este dat de schimbările celulelor cervicale cauzate de infecția cu HPV. Odată cu testul Papanicolau, medicul poate reanaliza proba pentru a verifica prezența anumitor tipuri de HPV cu risc ridicat, cunoscute pentru facilitarea dezvoltării cancerelor cum ar fi cancerul de col uterin.

Cauze ASCUS

Dintre toate modificările anormale dintr-un test Papanicolau, ASCUS este cel mai frecvent. ASCUS poate apărea, de asemenea, la femeile cu niveluri scăzute de hormoni și la cele cu creșteri benigne, cum sunt chisturile sau polipii.

Prezența HPV este legată de cancerul de col uterin. Dacă nu se găsesc celule HPV, teste suplimentare ar trebui efectuate la fiecare 3 ani. Dacă se găsesc celule HPV, medicul trebuie să efectueze o colposcopie și o biopsie. Această procedură implică utilizarea unui colposcop, care este un instrument de mărire luminat, pentru examinarea colului uterin, împreună cu vaginul și vulva. Medicul va efectua în mod obișnuit o biopsie în același timp, prelevând probe de țesut sau celule, pentru a examina proba la microscop.

În cazul ASCUS, frotiul Papanicolau va prezenta celule scumoase ușor anormale, dar modificările nu sugerează în mod clar că sunt prezente celule precanceroase. De fapt, în timp ce un rezultat al frotiului Papanicolau ASCUS poate părea alarmant, acesta este considerat doar ușor anormal și este, de fapt, cel mai frecvent rezultat anormal al frotiului Papanicolau, pe care îl puteți primi. Este posibil ca, de fapt, să nu existe riscuri imediate de cancer de col uterin asociate cu rezultatul testului.

cancerul cervical si ASCUS

ASCUS şi cancerul cervical

Fără un tratament prompt sau monitorizare atentă, aproximativ 0,25 % dintre femeile cu celule scuamoase atipice de semnificaţie nedeterminată (ASCUS) dezvoltă cancer de col uterin în termen de 2 ani. Desigur, asta înseamnă că mai mult de 99 % dintre femei nu dezvoltă cancer de col uterin în acest interval de timp. Femeile care nu sunt tratate din cauza greșelilor făcute de laborator sau de medic în analiza testului Papanicolau sunt mai predispuse să dezvolte cancer de col uterin în această perioadă de timp. În timp ce doar un procent mic de femei cu ASCUS dezvoltă cancer de col uterin, aproximativ jumătate din toate cazurile de celule anormale CIN-2 și CIN-3 care pot deveni cancer de col uterin – se întâlnesc la femeile cu ASCUS.

Dacă se consideră că un rezultat ASCUS este legat de o infecție, medicul vă va recomanda să efectuaţi un alt examen Papanicolau în 6 luni. Dacă rezultatul unui test Papanicolau de monitorizare este anormal, se recomandă o colposcopie pentru a examina ulterior colul uterin și, eventual, pentru a preleva o probă de țesut pentru testare.

Referinte:
(1) Cervical cancer screening: Pap and HPV tests, link: https://www.nccc-online.org/hpvcervical-cancer/cervical-cancer-screening/
(2) Pap smear, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/pap-smear/about/pac-20394841
(3) What Do Your Pap Smear Results Mean?, link: https://www.verywellhealth.com/ascus-pap-smear-results-582024
(4) Follow-Up of Abnormal Screening Tests, link: https://www.cdc.gov/cancer/knowledge/provider-education/cervical/followup.htm
(5) Abnormal Cervical Cancer Screening Test Results, link: https://www.acog.org/Patients/FAQs/Abnormal-Cervical-Cancer-Screening-Test-Results?IsMobileSet=false

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

11 Comments on “ASCUS – Celule atipice scuamoase de semnificaţie nedeterminată | Rezultate testare HPV”

  1. Buna ziua ! Am facut de curand testul PAP si a rezultat un frotiu satisfacator c celule de tip endocervical si metaplazice prezente , anomalii ale celulelor epiteliale si ASC-US de semnificatie nedetetminata.Diagnostic asc-us. Am facut si testul ADN HPV si a iesit negativ. Nu inteleg de ce dl dr mi-a dat tratament cu 2 feluri de antibiotic pe langa ovule si supozitoate antiinflamatorii avand in vedere ca nu mi-au iesit niciun fel de organisme..Oare chiar trebuie sa iau si antibioticele ? Va rog frumos, daca puteti sa imi raspundeti. Multumesc !

    1. Poti sa imi spui te rog ce tratament ai luat? Anad in vedere ca am acelasi rezultat ca tine plus inflamatie intensa! Mi-a zis ca trebuie sa fac vaccin hpv chiar daca nu reiese ca am asa ceva si costa 350 lei si colposcopie care costa 400 lei. Multumesc, o seara buna!

  2. buna seara.va rog daca se poate sa imi raspunde-ti si mie…am promit acest rezultat in urma testului PA..FROTIU SATISFACATOR PT.evaluare,alcatuit din celule superficiale si intermediare in proportii corespunzatoare statusului hormonal.celule endocervicale prezente.celulescuamoase atipice cu semnificatir nedeterminata(ascus).flora vaginala prezenta bacilii(+) si coci(+).asociaza inflamatie leococitara ambundenta….va multumesc

  3. buna ziua,
    am facut testul PAPANICOLAU iar diagnosticul a fost anomalii celulare epiteliale, diagnostic descriptiv ASC-US, CU RECOMANDARE DE REPETARE LA 6 LUNI.
    Ce tratament ar fi indicat sa urmez?

  4. buna ziua,mama are 80 ani si a facut testul PAPANICOLAU ,iar diagnosticul a iesit ascuns (celule scumoase atipice de semnificatie nedeterminata si se recomanda colposcopie si repetarea la 3-6 luni,in urma interpretari rezultatului doctorita de la ReginaMaria ne-a trimis oncologie la chirurgie pentru histonomie totala.Sincer nu mi se pare corect sa trimiti pe cineva la operatie dupa un test si nici nu a stiut sa-l interpreteze sa consultat cu alte persoane la telefon.
    Ce ne recomandati tinand cont si de situatia medicala din tara si faptul ca mama are 80 ani ,3 stenduri montate la inima.

    1. Chiar daca nu mai este actual, au trecut 2 ani, am hotarat sa scriu ca aveti perfecta dreptate sa fiti „nedumerita”. In 1-l rand la 80 ani recoltarea Pap’s cu scop de screening nu este recomandat ( cf protocoalelor internationale). Cu atat mai mult trimitere la oncologie si hisTERECTOmie totala in baza uui rezultat citologic este inadmesibil!!!

  5. Buna ziua am facut analiza papanicolau si mia ieșit rezulta cu repetare peste 6 luni cu ASC US pozitiv, si testare HPV. Ma ajutai va rog frumos cu un raspuns concrete am 33 de ani si nustiu sigur daca e ceva rau sau nu 😥😥

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informațiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afecțiuni fizice sau ca tratament la distanță sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. și citiți cu atenție prospectul medicamentelor.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

  6. Bună ziua! Am fost operată in urma cu 6 ani, de displazie de col uterin, histerectomie, și la controlul anual, la examenul citologic mi a ieșit rezultatul de anomalii a celulelor epiteliale scuoamoase cu semnificație nedeterminata ASC US, cu recomandarea repetării peste 6 luni. Va rog sa mi se pare spuneți dacă este grav și ce trebuie să fac până peste 6 luni. Va mulțumesc!

    1. Buna ziua,
      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Consultati întotdeauna medicul dvs.

      Multa sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *