Keratoacantomul – cauze, simptome, tratament

keratoacantomul

Keratoacantomul este o tumora benigna la nivelul pielii, care are anumite asemanari cu carcinomul cu celule scuamoase. Iata care sunt simptomele, cauzele si metodele de tratament.

CUPRINS:

1. Ce este keratoacantomul?
2. Semne si simptome
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Metode de tratament
6. Poate fi prevenit un keratoacantom?

Ce este keratoacantomul?

Keratoacantomul este considerat o tumora benigna, in ciuda asemanarii sale cu carcinomul cu celule scuamoase. Provine din foliculii de par de la nivelul pielii. Are forma de cupola, cu un dop keratinos central. Inainte de 1917, era considerat cancer de piele. Ulterior, a fost definit ca o veruca sau chist sebaceu. Deoarece nu pot fi diferentiate din punct de vedere clinic de formele severe de cancer de piele, keratoacantoamele sunt de obicei tratate chirurgical. La inceput, o astfel de leziune poate aparea ca un cos mic, dar se constata ca are un miez solid ce contine keratina. Apoi, se dezvolta si poate avea un diametru de pana la 2 cm. Apare frecvent pe pielea expusa la soare, cum ar fi pielea de pe fata, gat, maini si picioare.

Multi medici vor recomanda o interventie chirurgicala pentru eliminarea keratoacantomului, deoarece seamana cu un carcinom cu celule scuamoase. In general, prognosticul este bun, deoarece este o tumora benigna.

Forme de keratoacantom

Se caracterizeaza printr-o crestere rapida initiala, urmata de o perioada de stabilitate tumorala variabila si regresie spontana. Poate fi impartit in diferite subtipuri cu prezentari diferite. Subtipurile includ keratoacantomul solitar, keratoacantomul subunghial, keratoacantomul mucoaselor, keratoacantomul centrifugum marginatum, keratoacantomul eruptiv generalizat si keratoacantomul multiplu. Desi recunoscut ca fiind benign, impartaseste caracteristici histopatologice cu carcinomul cu celule scuamoase (SCC) care necesita tratament.

simptome keratoacantom

Semne si simptome

Simptomele keratoacantomului sunt vizuale si dureaza 2-3 luni. Un keratoacantom apare si creste rapid in decurs de 2-6 saptamani. Aspectul este adesea comparat cu o cupola. Initial, apare ca o proeminenta mica si rotunda. Apoi, devine o leziune si atinge o dimensiune cuprinsa intre 1 – 2 cm in cateva saptamani. Leziunea arata ca o cupola cu un fel de dop din keratina maroniu. Cand se vindeca, se va aplatiza si lasa o cicatrice. De obicei, keratoacantoamele sunt solitare si inconjurate de piele normala. Apar adesea pe pielea expusa la soare, cum ar fi capul, gatul, partea din spate a mainilor si, uneori, picioarele.

In cazuri rare, se pot dezvolta keratoacantoame multiple ca parte a unui grup mai mare de simptome (sindrom). De obicei, aceste leziuni nu sunt dureroase, dar pot cauza mancarime. In functie de locul afectat, keratoacantoamele poate interfera cu functia normala a zonei afectate.

Cauze

Cauza exacta a keratoacantomului este necunoscuta. Unii factori care pot contribui la dezvoltarea sa sunt:

  • expunerea la soare;
  • contactul cu agenti cancerigeni chimici sau substante chimice legate de aparitia cancerului;
  • traumatisme;
  • factori genetici;
  • imunitate scazuta.

Keratoacantomul si carcinomul cu celule scuamoase au caracteristici epidemiologice similare. Acest lucru inseamna ca se dezvolta la rate similare si au cauze comune. Unele keratoacantoame par a fi legate de infectia cu HPV. Genetica poate juca un factor. Persoanele cu membri ai familiei care au avut o forma de cancer de piele prezinta un risc mai mare de a dezvolta keratoacantom multiplu. Barbatii au de doua ori mai multe riscuri sa dezvolte aceasta afectiune decat femeile. De asemenea, este mai frecvent la persoanele cu piele alba decat la persoanele cu pielea mai inchisa la culoare.

cauze keratoacantom

Diagnostic

De obicei, keratoacantoamele sunt diagnosticate pe baza unui examen fizic. Insa, din cauza asemanarii sale puternice cu carcinomul cu celule scuamoase, un tip invaziv de cancer de piele, medicul poate prefera sa faca o biopsie. Asta inseamna prelevarea unei probe de tesut pentru examinare. Celulele keratoacantomului arata adesea la fel ca cele ale carcinomului cu celule scuamoase. De aceea, trebuie prelevata o proba suficient de mare, astfel incat sa se poata vedea aspectul. Cel mai bun test de diagnostic este o biopsie excizionala, deoarece o biopsie prin razuire poate fi insuficienta pentru a examina profunzimea pentru a diferentia keratoacantomul de carcinomul cu celule scuamoase.

Diagnosticul diferential al unei leziuni care seamana cu un keratoacantom include carcinom cu celule scuamoase, melanom, molluscum contagiosum, carcinom cu celule Merkel, carcinom cu celule bazale nodulare, carcinom cu celule bazale ulcerative, sarcom Kaposi nodular, lichen hipertrofic, infectie fungica profunda, infectie micobacteriana atipica etc.

Metode de tratament

De obicei, keratoacantoamele dispar de la sine, dar pot persista cateva luni. Medicul adesea recomanda tratament – o interventie chirurgicala sau medicamente. Keratoacantoamele necesita tratament adesea pentru ca sunt dificil de diferentiat de carcinomul cu celule scuamoase. In plus, sunt inestetice. Optiunile de tratament depind de localizarea leziunii, de istoricul de sanatate al pacientului si de marimea leziunii. Cel mai frecvent tratament este o interventie chirurgicala minora, cu un anestezic local, pentru indepartarea tumorii. Daca nu sunt tratate, keratoacantoamele inceteaza de obicei sa creasca dupa 6-8 saptamani, raman latente si neschimbate timp de 2-6 saptamani si apoi in cele din urma apare un regres spontan lent, timp de 2 – 12 luni, vindecandu-se frecvent cu cicatrici. Desi sunt cresteri benigne care regreseaza spontan, tratamentul este indicat deoarece un keratoacantom nu se poate distinge intotdeauna de carcinoamele cu celule scuamoase.

Optiunile de tratament includ:

  • crioterapie (utilizata numai pentru leziuni mici <0,5 cm);
  • chiuretaj si cauterizare sau o alta forma de electrochirurgie;
  • excizie;
  • radioterapie.

E nevoie si de monitorizare. Daca reapare, trebuie tratat din nou. Pacientii cu keratoacantom prezinta riscul unor leziuni similare si risc pentru diferite tipuri de cancer de piele.

diagnostic keratoacantom

Medicamentele pot fi utile?

Medicamentele sunt folosite daca pacientul nu poate beneficia de operatie sau inainte de operatie. Medicii pot prescrie medicamente pentru persoanele care au numeroase leziuni. Optiunile de medicamente includ:

  • metotrexat intralezional;
  • 5-fluorouracil intralezional, care este o injectie ce blocheaza reproducerea celulelor canceroase;
  • 5-fluorouracil topic;
  • bleomicina, care este un agent antitumoral care blocheaza ciclurile celulare;
  • o solutie de 25% de podofilina;
  • acitretina orala sau vitamina A chimica;
  • izotretinoin oral;
  • steroizi.

Aceste medicamente pot reduce dimensiunea si numarul leziunilor, facand tratamentele de indepartare sau interventiile chirurgicale mai usoare si mai putin invazive. Acestea nu inlocuiesc de obicei operatia efectiva sau alte tratamente de indepartare.

De asemenea, ingrijirea zonei este foarte importanta. Zona trebuie mentinuta uscata si acoperita in timp ce se vindeca. Uneori, un keratoacantom incepe sa se micsoreze si sa dispara de la sine dupa cateva luni. Dar, poate lasa o cicatrice mai mare decat ar ramane dupa operatie. De asemenea, ar putea reveni, deci este mai bine sa il eliminati.

Care este prognosticul?

Keratoacantomul este in general vindecabil si nu pune viata in pericol. De obicei, leziunile vor provoca cicatrici, insa. Aceste leziuni pot sa reapara.

tratament keratoacantom

Poate fi prevenit un keratoacantom?

Nu exista nicio metoda garantata de a preveni un keratoacantom, insa puteti reduce riscul. Primul pas este protectie impotriva arsurilor solare. Evitati expunerea excesiva la soare si arsurile solare.  Purtati imbracaminte care acopera zonele mari de piele si folositi protectie solara cu cel putin SPF 30 pe pielea expusa la soare, chiar si iarna.

Odata ce ati avut un keratoacantom, este posibil sa aveti mai multe riscuri de a dezvolta astfel de leziuni si pe viitor. Examinati-va pielea in mod regulat pentru a vedea daca exista leziuni sau pete neobisnuite si consultati medicul pentru un control dermatologic complet de 2 ori pe an.  Evitati sa iesiti afara vara in orele de varf, cand soarele este foarte puternic si folositi un produs de protectie solara.

Ce este carcinomul cu celule scuamoase?

Carcinoamele cu celule scuamoase pot aparea ca pete rosii solzoase, leziuni deschise sau cresteri proeminente cu o zona centrala. Cele mai multe apar in zone ale corpului care sunt frecvent expuse la soare, cum ar fi urechile, buzele, fata, scalpul, gatul, mainile si picioarele. Mai rar, pot aparea pe mucoase si organe genitale.

Cancerul de piele cu celule scuamoase este diagnosticat printr-o biopsie a pielii. Apare adesea dintr-o keratoza actinica preexistenta. Din fericire, cele mai multe astfel de cancere pot fi vindecate complet, de obicei prin indepartare chirurgicala. Daca leziunea este superficiala si se limiteaza doar la stratul exterior al pielii, cunoscut sub numele de carcinom cu celule scuamoase in situ (sau boala Bowen), atunci pot fi utilizate creme topice.

Exista mai multe tipuri de carcinom cu celule scuamoase. Unele sunt mai predispuse sa se raspandeasca decat altele, dar, in general, au caracteristici similare. Carcinomul cu celule scuamoase rezulta atunci cand celulele scuamoase (keratinocite) din epiderma pielii cresc anormal si necontrolat. Keratinocitele anormale se raspandesc mai profund in urmatorul strat de piele, dermul, si ataca tesuturile. Exista mai multi factori care cauzeaza carcinoame cu celule scuamoase, dar de obicei vorbim de supraexpunerea la razele UV de la soare. Carcinoamele cu celule scuamoase sunt un tip de cancer de piele cu crestere relativ lenta. Cu toate acestea, unele forme de carcinom cu celule scuamoase sunt agresive si se pot raspandi in alte parti ale corpului, inclusiv tesuturile adipoase, ganglionii limfatici si organele interne.

Referinte:
(1) https://dermnetnz.org/topics/keratoacanthoma/
(2) https://www.healthline.com/health/keratoacanthoma
(3) https://www.webmd.com/melanoma-skin-cancer/keratoacanthoma-skin-tumor
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499931/
(5) https://www.aocd.org/page/Keratoacanthoma

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *