Citomegalovirus sau virusul citomegalic face parte din aceeasi familie cu virusul herpetic. Iata care sunt simptomele infectiei, care sunt factorii care cresc riscul de infectare si activare si cum se trateaza.
CUPRINS:
1.Ce este infecţia cu Citomegalovirus?
2. Semne si simptome
3. Cauze
4. Complicații
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Prevenire
Ce este infecţia cu Citomegalovirus?
Citomegalovirus (CMV) sau virusul citomegalic este un virus comun care poate infecta persoane de toate vârstele. Face parte din familia virusului herpetic. Infecția la copii și adulți sănătoși este, de obicei, ușoară sau fără simptome. Persoanele cu sisteme imunitare slăbite și copiii care sunt infectați înainte de naștere pot prezenta o formă mai severă. Odată ce o persoană a avut CMV, virusul rămâne în corp pentru restul vieții și se poate reactiva dacă persoana dezvoltă probleme cu sistemul imunitar.
Această infecție virală poate fi răspândită prin tuse, contact cu sânge, urină, fecale sau prin membranele mucoase, cum ar fi gura și organele genitale. CMV poate infecta practic orice organ al corpului uman. Cele mai frecvente organe includ creierul, colonul, ochii, inima, rinichii, ficatul, plămânii și stomacul. În cazul unui pacient cu transplant de organe, simptomele CMV pot fi ușor de confundat cu respingerea.
Semne si simptome
Atunci când un copil dezvoltă o infecție cu CMV, are de obicei simptome ușoare sau chiar niciun simptom. Totuși, unele infecții cauzează simptome. De exemplu, atunci când adolescenții dezvoltă o infecție cu CMV, se poate manifesta ca o mononucleoză infecțioasă din cauza febrei prelungite, a durerilor în gât, a durerilor corporale și a oboselii.
Într-un număr mai mic de cazuri, acești copii prezintă simptome la naștere, cum ar fi greutatea la naștere scăzută, icter (îngălbenirea pielii și a ochilor), umflarea ganglionilor limfatici și o erupție cutanată. Este posibil ca acești copii să aibă probleme de-a lungul vieții, cum ar fi surditate și întârziere mintală. La copiii cu sistem imunitar slăbit, infecția cu CMV poate afecta multe organe ale corpului, inclusiv plămânii, ficatul, rinichii, măduva osoasă și intestinul. La copiii cu transplant de organe, infecțiile CMV sunt legate de respingerea sau funcționarea defectuoasă a transplantului.
Perioada de incubație pentru majoritatea infecțiilor cu CMV este între 4 și 16 săptămâni.
CMV nu produce întotdeauna simptome. Acest lucru depinde de modul în care apare infecția și de vârstă și starea generală de sănătate a persoanei. Infecția cu CMV la adolescenți poate dura doar 2 – 3 săptămâni și nu provoacă probleme de durată.
Virusul rămâne în stare latentă în organism
Odată ce o persoană are infecția, virusul rămâne în organism, fiind latent (nu este activ). Poate deveni „reactivat” după săptămâni sau ani. La persoanele cu sisteme imunitare foarte slăbite (cum ar fi cele cu SIDA sau persoanele care primesc chimioterapie), virusul reactivat poate cauza boli grave. Majoritatea oamenilor, însă, nu vor mai avea simptome de CMV din nou.
Cauze
Infecția cu citomegalovirus este cauzată de citomegalovirusul uman. Face parte dintr-un subgrup de agenți infecțioși strâns legați de grupul de virusuri herpetice. Virusul este transmis prin urină, salivă, sânge, lapte matern, lacrimi, spermă, fluide vaginale etc. Virusul se poate răspândi prin contact sexual și non-sexual. Dacă o femeie gravidă este infectată, fătul poate dobândi infecția în timpul sarcinii sau copilul poate dobândi infecția în timpul nașterii.
Infecția cu CMV se poate dezvolta la persoanele care primesc o transfuzie de sânge infectat sau un transplant de organ infectat. Persoanele care au primit un transplant de organ sunt în mod special sensibile la infecția cu CMV, deoarece li se administrează medicamente care suprimă sistemul imunitar (imunosupresoare) pentru a preveni respingerea transplantului.
Infecția cu CMV este contagioasă?
Da. Un citomegalovirus se poate răspândi în moduri diferite. Oricine a suferit o infecție cu citomegalovirus, chiar fără simptome, poate răspândi virusul altor persoane. Se întâmplă mai ales prin contactul apropiat, deoarece virusul se răspândește prin salivă, lapte matern, fluide vaginale, spermă, urină și scaun.
De asemenea, CMV se regăsește în produsele din sânge și în organele donate, provocând infecții după o transfuzie de sânge sau transplant de organe.
Transmitere
Virusul se poate transmite prin:
- atingerea ochilor sau a interiorului nasului sau gurii după ce a intrat în contact cu fluidele corporale ale unei persoane infectate;
- contact sexual cu o persoană infectată;
- laptele matern al unei mame infectate;
- transplantul de organe sau transfuzii de sânge;
- naștere – o mamă infectată poate transmite virusul copilului înainte sau în timpul nașterii. Riscul de transmitere a virusului la copil este mai mare dacă este prima dată când ați avut infecția, mai degrabă decât o infecție reactivată.
Complicații
Complicațiile infecției CMV variază, în funcție de starea generală de sănătate și de momentul în care a apărut infecția. Rar, virusul face ca un adult sănătos să dezvolte mononucleoză. Alte complicații rare pentru adulții sănătoși includ probleme cu sistemul digestiv, ficatul, creierul și sistemul nervos.
Complicațiile infecției cu CMV pot include:
- afectarea vederii, din cauza inflamației retinei;
- problemele sistemului digestiv, inclusiv inflamația colonului (colită), esofagului (esofagită) și ficatului (hepatita);
- tulburări ale sistemului nervos, inclusiv inflamația creierului (encefalita);
- pneumonie etc.
Complicațiile sunt mai frecvente dacă mama copilului a suferit o infecție CMV primară în timpul sarcinii. Complicațiile pentru copil pot include:
- afectarea auzului;
- handicap intelectual;
- probleme de vedere;
- convulsii;
- probleme de coordonare;
- slăbiciune sau probleme ale mușchilor.
Diagnostic
Un test de sânge poate detecta anticorpii care sunt creați atunci când sistemul imunitar răspunde la prezența virusului – citomegalovirus IgG. O femeie însărcinată are un risc foarte mic de reactivare pentru infectarea copilului în curs de dezvoltare. Dacă se suspectează o infecție, mama poate lua în considerare amniocenteza, care implică prelevarea unei probe de lichid amniotic pentru a afla dacă virusul este prezent.
Dacă este suspectat CMV congenital, bebelușul trebuie testat în primele 3 săptămâni de viață. Testarea mai târziu de 3 săptămâni nu va fi concludentă pentru virusul congenital, deoarece infecția s-ar fi putut întâmpla după naștere. Orice pacient cu un sistem imunitar slăbit trebuie testat, chiar dacă nu există infecție CMV activă. Monitorizarea periodică a complicațiilor CMV va include testarea problemelor de vedere și de auz.
Tratament
Nou-născuții ar putea avea nevoie să rămână în spital până când funcțiile organelor vor reveni la normal. Nu există un tratament specific recomandat pentru copii sănătoși cu infecție CMV. Infecția cu CMV poate fi însă gravă și chiar pune viața în pericol pentru:
- nou-născuții infectați înainte de naștere;
- transplant de organe;
- cei care sunt tratați pentru cancer;
- copii cu tulburări imune severe cum ar fi SIDA.
Medicamente
Persoanele cu CMV dobândit, care sunt infectate pentru prima dată, pot utiliza analgezice fără prescripție medicală, ca acetaminofen, ibuprofen sau aspirină pentru a ameliora simptomele și trebuie să bea multe fluide. Pacienții cu CMV congenital sau recurent pot utiliza medicamente antivirale, cum ar fi ganciclovir, pentru a încetini răspândirea virusului. Aceste medicamente pot avea efecte adverse. Dacă există leziuni grave ale organelor, poate fi necesară internarea în spital.
Medicamentele antivirale orale pot fi utilizate și acasă după ce infecția este controlată și nu mai reprezintă un risc grav. Aceste medicamente antivirale pot avea efecte secundare grave, astfel încât medicii le utilizează cu prudență, în special la copii. La pacienții cu transplant de măduvă osoasă, medicamentul antiviral ganciclovir administrat intravenos poate fi de ajutor în combaterea infecțiilor cu CMV. În cazuri rare, imunoglobulina anti-CMV poate fi administrată înainte ca persoana să primească un transplant de organe.
Majoritatea copiilor cu infecții CMV rămân fără simptome și duc o viață complet normală, chiar dacă virusul rămâne inactiv în organism. Cu toate acestea, tinerii care dezvoltă o infecție CMV la naștere pot dezvolta o tulburare a auzului sau retard mintal.
Prevenire
Igiena personală
Obiceiurile bune de igienă personală, în special spălarea regulată a mâinilor, pot reduce riscul de răspândire a CMV. Când îngrijiți un copil cu o infecție de acest tip, asigurați-vă că vă spălați frecvent mâinile, în special după ce ați schimbat scutecele. Majoritatea copiilor cu citomegalovirus nu au simptome, dar transmit virusul în urină, deci este important să vă spălați mâinile de fiecare dată când schimbați scutecul unui copil. Copiilor trebuie să li se spună să nu împartă paharele și ustensilele deoarece pot fi contaminate și pot răspândi virusul de la o persoană la alta.
Spălați-vă de multe ori mâinile. Utilizați săpun și apă timp de 15 – 20 de secunde, mai ales dacă aveți contact cu copii mici sau scutece, salivă sau alte secreții orale. Acest lucru este deosebit de important dacă cei mici frecventează școala sau grădinița. Evitați contactul cu lacrimile și saliva atunci când sărutați un copil.
Alte sfaturi
- Evitați să împărțiți alimente sau să beți din același pahar cu alte persoane. Împărțirea ustensilelor de bucătărie poate răspândi virusul CMV. Aveți grijă cu obiectele de unică folosință.
- Când schimbați scutecele, țesuturi și alte obiecte care au fost contaminate cu fluide corporale, aveți grijă să nu vă atingeți mâinile și să vă spălați bine.
- Curățați jucăriile. Curățați suprafețele care vin în contact cu urina sau saliva copiilor.
- Evitați sexul neprotejat. Folosiți un prezervativ în timpul contactului sexual pentru a preveni răspândirea virusului CMV prin materialul seminal și fluidele vaginale.
- Dacă aveți un sistem imunitar compromis, puteți beneficia de administrarea de medicamente antivirale pentru prevenirea infecției cu CMV.
Referinte:
(1) Cytomegalovirus infection, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cmv/symptoms-causes/syc-20355358
(2) Cytomegalovirus (CMV), link: https://kidshealth.org/en/parents/cytomegalovirus.html
(3) Everything you need to know about cytomegalovirus, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/173811.php
(4) Cytomegalovirus (CMV) Infections, link: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/infections/Pages/Cytomegalovirus-CMV-Infections.aspx
(5) Cytomegalovirus (CMV), link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/cytomegalovirus-cmv
(6) Cytomegalovirus infection, link: https://www.msdmanuals.com/home/infections/herpesvirus-infections/cytomegalovirus-cmv-infection
5 Comments on “Citomegalovirus – simptome si factori de risc”
Buna ziua! Ma puteti ajuta,cu un raspuns? La analize mi.a apărut citomegalovirus Ig m prezent in corp,si sunt însărcinată în 13 săptămâni. Va rog sa imi spuneti,cât de periculos este pentru organismul meu,ce v-a afecta? Cât e de periculos pt bebelus? Multumesc anticipat!
Buna Lavinia. Cum ai rezolvat problema? Am si eu aceeasi problema si as vrea sa vorbim. Sanatate
Buna ziua am si eu unbăiețel de 12 ani cu CMV inactiv mi sa spus sa ii dau isoprinosine ,copilul are probleme gastrice de ceva timp dureri de burtica scaune moi ce ma sfătuiți sa ii dau acest medicament posibil durerea de burta sa fie de la CMV??
Buna ziua! Spuneti-mi ce tratament urmati pentru beietel….?fetita mea de 10ani in urma unor lesinaturi am facut o mutime de analize toate iesind negative…salt trecuta am fc si la citomegalovirus igg pozitic-15….nu am la infectionist intrucat astept alte rezultate…ale altor analize…Credeti ca exista tratament pentru acest virus….va rog raspundeti-mi
Bună ziua. Am un adolescent de 16 ani ,iar când a avut 1an și 7luni a fost diagnosticat cu CMV iar acum e negativ,întrebarea mea este că a apărut miopia forte care creste odată cu el,și e și intelectual emoțional ,aceste probleme ar putea fi urmare acestei boli. Mulțumesc