Ce ar trebui sa stie cei care se inscriu la cursul pentru pregatirea viitorilor navigatori medicali? | Intrebari frecvente

Ce ar trebui să știe cei care se înscriu la cursul pentru pregătirea viitorilor navigatori medicali

Ce ar trebui să știe cei care se înscriu la cursul pentru pregătirea viitorilor navigatori medicali? Aflați răspunsul de la doamna Victoria Asanache, navigator pacienți oncologici și Președinte al Asociației Amazonia. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Ce ar trebui să știe cei care se înscriu la cursul pentru pregătirea viitorilor navigatori medicali?

–  transcriere video interviu cu d-na Victoria Asanache –

Victoria Asanache:

Sunt Președintele Asociației Amazonia. Asociația Amazonia a fost înființată în 2006. În 2016 am reușit să implementăm în Codul Ocupațiilor din România această meserie de navigator de pacienți.

Nu am vrut neapărat să se numească altfel decât o meserie obișnuită din România, numai că internațional există acest sistem de navigație, și așa se numesc cei care se ocupă și îndrumă pacienții, „navigatori de pacienți”. Eu am făcut doar această parte de oncologie și acum în noiembrie vor începe primele cursuri pe zona de navigatori de pacienți oncologici.

Mi s-a părut normal ca în urma mea să rămână cineva. Sunt multe persoane care au făcut îndrumare, care au învățat o cunoștină, un coleg de serviciu, pe cineva din familie, din cunoștințele lui, cam ce ar avea de făcut pacientul, dar a fi navigator de pacienți oncologici înseamnă mult mai mult.

Nu este vorba numai de ”l-am sfătuit pe cineva să se ducă și să aibă și un second opinion”, ci este vorba de ”l-am sfătuit exact ce trebuie să facă vizavi de informația pe care am obținut-o de la medic”, deci de fapt navigatorul este o interfață între pacient și medic, navigatorul nu se substituie medicului, el trebuie să dea o informație medicală corectă.

Eu nu sunt medic la origini, am terminat Institutul Politehnic, mi-a plăcut să învăț această zonă, deci ce aș recomanda celor care doresc să facă această meserie este să înțeleagă că în permanență trebuie să învețe partea medicală, trebuie să aibă o relație extraordinară cu medicul cu care lucrează; este greu ca un medic să te accepte atunci când nu ai cunoștințe medicale sau sunt incomplete.

Trebuie să fie o persoană care să aibă carismă, o persoană care trebuie să fie echilibrată, să aibă lucrurile aranjate din punctul lui de vedere. Ca să te poți ocupa de alți oameni și să poți să-i ajuți trebuie să fii ok tu, să fii liniștit, să nu ai niște probleme speciale, să fii calm tot timpul. Gândiți-vă că la ușa unui navigator sunt tot soiul de persoane, poate că unele îți plac foarte tare, altele mai puțin, iar alții nu îți plac deloc atunci când îi vezi.

Până la urmă este și o chestie de chimism, dar tu trebuie să te comporți egal cu absolut toată lumea, pentru că toată lumea, toți cei care vin la ușa ta trebuie să aibă niște șanse egale în a obține un tratament corect și o îndrumare corectă.

Pe urmă este bine de știut că în zona aceasta de oncologie există impactul emoțional. Dacă nu o să reușești să faci o diferență clară între problemele pacienților și problemele tale, va fi un amalgam și te vei duce acasă cu absolut tot ce înseamnă problemele celorlalți, și nu vei mai reuși să te duci a doua zi sau a treia zi, sau a cincea zi. Trebuie să recunosc că în acești 15 ani de când fac acest lucru am avut câteva încercări și am avut oameni care au încercat să se tăinuiască, să vină în spital, să facă practică cu mine și, din păcate, după ce au trecut niște luni au spus ”Nu cred că reușesc să fac meseria asta pentru că mi se pare de prea mare impact emoțional, mă duc cu problemele pacienților acasă, mă enervez pe copii, nu pot să mă gândesc clar și am să fac altă meserie.”.

De asta cursul începe în 3 noiembrie, este primul tronson, este adresat celor care își doresc să facă această meserie, celor care doresc să primească o informație în plus. Sunt mulți pacienți care s-au înscris la acest curs, nu neapărat pentru că doresc să profeseze, ci vor să știe mai multe lucruri, pentru a fi mai bine informați sau a-i ajuta pe alții în ideea că dacă ei au fost ajutați și au făcut parte din programul navigator al Asociației Amazonia ar vrea să fie de folos.

Vom vedea la final cine dorește să se înscrie pentru tronsonul 2, în care se va obține o diplomă finală, care va fi acreditată și care va permite cursantului să facă această meserie oficială în România.

Despre autor

Asanache Victoria

Navigator pacienți oncologici și Președinte al Asociației Amazonia. Afla modul cum această nouă meserie în România îi poate ajuta pe pacienții cu boli maligne.

18 Comments on “Ce ar trebui sa stie cei care se inscriu la cursul pentru pregatirea viitorilor navigatori medicali? | Intrebari frecvente”

  1. Buna seara. Sunt medic și mă interesează cursul de navigator. Care este următoarea perioadă de înscriere? Mulțumesc!

  2. Buna ziua, Ma numesc Luiza Moruzi, locuiesc in Iasi si m ar interesa inscrierea la cursurile de navigator medical

  3. Bună seara. Sunt asistent social și mă interesează când încep înscrierile pentru următorul curs, navigator de pacienti. Mulțumesc.

  4. Cristina

    Buna seara!As dori sa fac si eu un curs de navigatori de pacienti.Multumesc.

  5. Bună ziua ,
    Sunt Sofia Mirea , farmacist primar . De a lungul activității în farmacie am resimțit nevoia de a face mai mult pentru aceasta categorie de pacienți cu diagnostic deconcentrant. Sunt confruntați cu lipsa de medicamente , lipsa de informații coerente, lipsa de empatie. Serviciile acestea de îndrumare, de susținere , consider că sunt foarte importante, fac parte chiar din terapie.
    Faptul că le ați dat un nume și o poziție în nomenclatorul de meserii este ceva novator , de pionierat. As dori sa fiu de folos cu tot ce știu și să mai învăț încă pe atât pentru a fi util.
    Vă rog să îmi acordați această șansă de ” a face ”
    Mulțumesc,

  6. Bună seara!
    Mă numesc Ileana Silvia Malcea, profesez că psiholog clinician specialist in cadrul DGASPC Galați și sunt interesată pentru a urma cursurile ce formează navigatori pentru pacienții oncologici!
    Îmi puteți da detalii cu privire la următorul curs organizat?

  7. buna ziua.As dori sa aflu informatii despre acest curs de navigator oncologic.Cat dureaza? cat costa? cu ce frecventa se deruleaza? se poate face si online? cand incepe?
    Sunt medic stomatolog si rezidenta.Am trecut prin experienta cancerului si as vrea sa ma dezvolt in directia aceasta.multumesc

  8. buna ziua.as dori sa aflu mai multe informatii despre aceasta meserie.
    sunt medic stomatolog si am trecut prin experienta cancerului.
    Cand incepe urmatorul curs?cat costa?cat dureaza? cu ce frecventa? se poate si online?
    multumesc

  9. Buna ziua.As dori sa ma informez daca cursul de navigator pacienti se face online sau fizic.

  10. Buna ziua.
    Am avut o curiozitate referitor la oferta dvs. …”se va obține o diplomă finală, care va fi acreditată și care va permite cursantului să facă această meserie oficială în România”
    „COR 2021 Clasificarea ocupatiilor din Romania
    Navigator de pacienti – 226922
    Ocupatia a fost introdusa prin Ordinul 198/1.938/2017 al MMJS/INS pentru modificarea COR.
    Nivelul de studii – 4 (studii superioare)”
    Deci nu se poate ca oricine sa desfasoare aceasta profesie. Mai mult, la final sa detina cunostinte serioase din medicina, psihologie dar si utilizare internet pentru „turism medical”. Va rog sa fiti mai specifici si de asemenea sa dati mai multe detalii despre formatori (informatii reale nu doar promisiuni).

  11. Buna ziua. Sunt farmacist primar reorientat profesional spre Tehnician nutitionist, fitoterapie si biorezonanta magnetica.
    Ma intereseaza sa particip la un cures de Navigator medical.

  12. Bună ziua! Am terminat facultatea de Psihologie Sociologie , însă nu am profesat în meseria de psiholog, ci lucrez într-o fabrică pe un post foarte solicitant pentru o persoană diagnosticată cu cancer. În prezent sunt în concediul medical, dar după terminarea lui îmi doresc altceva, iar meseria de navigator cred că ar fi potrivită, așadar, timp pentru a învața am suficient, așadar, m-ar interesa mai multe detalii despre curs: când începe, durata, costul, orice altceva. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *