Candidoza și riscul de cancer

candida si cancerul

Candidoza și cancer – există vreo legătură între cele două probleme de sănătate? Iată ce este candidoza și cum poate fi legată de afecțiunile oncologice.

Cuprins:

1. Ce este Candidoza?
2. Simptome
3. Cauze
4. Tratament
5. Candida și cancerul

Ce este Candidoza?

Există multe tipuri de fungi care trăiesc în corpul uman. Un tip este numit Candida, ce în mod normal trăiește în cantități mici în regiuni precum gura sau pe piele, fără a cauza probleme. În schimb, când mediul este unul propice pentru aceasta, ciuperca poate începe să se înmulţească necontrolat.

Infecția pe care o provoacă se numește candidoză. Există mai multe tipuri diferite de candidoză, iar cele mai multe pot fi tratate cu ușurință cu medicamente fără prescripție medicală sau medicamente ușoare cu prescripție medicală.

Candidoza orofaringiană

Când Candida se răspândește în gură și gât, aceasta poate provoca afte. Este mai frecvent întâlnită la nou-născuți, la persoanele în vârstă și la persoanele cu sistem imunitar slăbit. De asemenea, este mai frecventă la adulții tratați de cancer, la cei care iau tratament cu corticosteroizi și antibiotice cu spectru larg de acțiune, la cei care poartă proteze, care au diabet etc.

Simptomele includ leziuni albicioase sau galbene pe limbă, buze, gingii, cerul gurii și obrajii interiori, dar și înroșire, inflamație la nivelul gurii și gâtului, ulcerații bucale, dureri la înghițire etc.

Această formă de candidoză se tratează cu medicamente antifungice, cum ar fi nistatina, clotrimazolul și fluconazolul. Clătirea gurii cu apă de gură cu clorhexidină (CHX) poate ajuta la prevenirea infecțiilor la persoanele cu sistem imunitar slăbit.

candidoza orala

Candidoza genitală

Trei din patru femei adulte vor dezvolta cel puțin o infecție cu candida pe parcursul vieții lor. Acest lucru apare când aceasta se dezvoltă prea mult la nivel vaginal. Și bărbații pot, de asemenea, să dezvolte candidoză genitală, dar mai rar.

Candida genitală poate fi cauzată de sarcină, diabet, utilizarea unor medicamente, lubrifianți, spermicide sau un sistem imunitar slăbit. Ocazional, infecția poate fi transmisă de la o persoană la alta în timpul sexului.

Simptomele includ mâncărimi externe la nivel vaginal, înroșoirea și umflarea vaginului și a vulvei, dureri și arsuri la urinare, disconfort în timpul actului sexual și scurgeri vaginale groase, cu aspect de brânză de vaci și cu miros neplăcut deseori.

Deoarece simptomele la femei pot fi similare cu alte infecții cum ar fi vaginita bacteriană (supraaglomerarea bacteriană în vagin) și bolile cu transmitere sexuală, este important un consult medical. De cele mai multe ori, un supliment antifungic, tablete sau cremă antifungică vor eradica infecția. Medicul poate prescrie, de asemenea, o singură doză de medicament antifungic cu prescripție, cum ar fi fluconazolul.

Candidoza de scutec

Deși erupțiile cutanate sunt de obicei cauzate de schimbarea târzie a unui scutec, odată ce pielea bebelușului este iritată, infecția este mai probabilă. Dacă dermatita de scutec nu se reduce și pielea devine roșie și sensibilă, poate fi vorba de candidoză și e necesar un consult medical. Aceasta poate fi tratată cu o cremă antifungică. Menținerea fundulețului copilului curat și uscat este un prim pas pentru a preveni erupțiile cutanate de scutec și candidoza.

Candidoza invazivă

Atunci când candida intră în fluxul sangvin (de obicei prin echipamente sau dispozitive medicale), poate ajunge până la inimă, creier, sânge, ochi și oase. Acest lucru poate provoca o infecție gravă, care pune viața în pericol. Acest lucru este mai frecvent la persoanele cu sistem imunitar slăbit și care au fost spitalizate. Alți factori de risc includ diabetul zaharat, insuficiența renală, cursul de antibiotice etc.

Simptomele includ febră și frisoane și e necesar inițial un diagnostic diferențial pentru a exclude alte cauze. Candidoza invazivă este tratată cu o doză orală sau intravenoasă de medicamente antifungice.

Simptome

Candidoza provoacă simptome diferite, în funcție de locul infecției. De exemplu, candidoza bucală produce leziuni albicioase ca niște afte, mai ales pe limbă, pe cerul gurii și în jurul buzelor. Sub leziunea albicioasă țesutul este roșiatic, inflamat și poate sângera ușor. De asemenea, pot apărea ulcerații, zone crăpate în colțurile gurii, și de multe ori sunt dureroase.

Candidoza esofagiană îngreunează înghițirea și poate cauza dureri în piept. Candidoza pielii sau candidoza cutanată produce leziuni roșii pe piele, inflamații și leziuni cu pustule. Candidoza vaginală poate cauza mâncărime vaginală, durere uneori, scurgeri vaginale groase, cu aspect de brânză de vaci, disconfort în jurul vaginului, sensibilitate la atingere și disconfort în timpul actului sexual. Candidoza invazivă poate cauza o gamă largă de simptome, de la febră la afectarea anumitor organe.

Cauze

În general, Candida este deja în organism, dar din cauza unor anumiți factori poate crește riscul ca aceasta să se dezvolte necontrolat.

Antibioticele, steroizii și unele medicamente împotriva cancerului slăbesc sistemul imunitar și îi pot permite acestei ciuperci să se înmulțească necontrolat. Diabetul, SIDA, cancerul cresc riscul de candidoză, iar folosirea anticoncepționalelor crește riscul de candidoză vaginală. Vremea caldă, igiena deficitară și îmbrăcămintea strânsă sunt, de asemenea, factori de risc, deoarece creează mediul ideal pentru Candida. Alți factori care tind să încurajeze dezvoltarea Candida includ obezitatea și sarcina.

Candidoza nu este considerată o infecție cu transmitere sexuală, deoarece este puțin probabil ca o femeie infectată să transmită Candida partenerului sexual.

Tratament

Tratamentul candidozei variază în funcție de zona afectată:

  • Candidoza bucală se tratează de obicei cu medicamente antifungice topice, cum ar fi nistatin și clotrimazol. Pentru cazuri ușoare, se pot folosi versiuni sub formă lichidă sau capsule, iar pentru cazurile mai severe, un medicament antifungic, cum ar fi fluconazolul, poate fi administrat o dată pe zi pe cale orală.
  • Candida esofiagiană se tratează cu un medicament antifungic oral, cum ar fi fluconazolul.
  • Candidoza cutanată poate fi tratată eficient cu o varietate de pulberi antifungice și creme.
  • Candida vaginală se tratează cu medicamente antifungice care se aplică direct în vagin sub formă de comprimate, creme, unguente sau supozitoare – butoconazol, clotrimazol, miconazol, nistatină și tioconazol.
  • Candidoza invazivă se tratează de obicei cu un medicament anti-fungic intravenos, cum ar fi voriconazolul sau fluconazolul.

La persoanele cu boli cronice sau la sistemul imunitar slăbit, episoadele de candidoză pot fi mai rezistente la tratament și pot să reapară după terminarea tratamentului.

cancerul si candidoza

Candida și cancerul

De-a lungul anilor, mulți cercetători au studiat coexistența cancerului și a infecției fungice, cunoscute sub numele de candidoza (Candida albicans). Se consideră că la bază, cancerul și Candida au caracteristici foarte asemănătoare (unii le consideră aproape identice). Se pare că atât cancerul, cât și Candida sunt alimentate de zahăr, ambele necesită medii anaerobe pentru creștere și dezvoltare (cu oxigen scăzut), ambele au nevoie de un mediu acid pentru a supraviețui, iar în studiile de laborator atât celulele canceroase, cât și Candida, apar albe și neuniforme.

Deși Candida la pacienții cu cancer este, de obicei, interpretată ca o consecință a cancerului și a tratamentului acestuia, unele date sugerează că și Candida poate fi un factor de risc pentru cancer.

Candida la pacienții cu cancer

Chimioterapia și radioterapia provoacă multe schimbări în organism, deoarece distrug celulele canceroase. O schimbare majoră este că aceste tratamente slăbesc sistemul imunitar, ceea ce poate crește riscul unei infecții, inclusiv o infecție fungică. Chimioterapia și radiațiile scad numărul de celule albe din sânge. Pe măsură ce se administrează tratamentul pentru cancer, numărul de celule albe din sânge poate deveni foarte scăzut, cunoscut și sub numele de neutropenie. Astfel, organismul nu mai poate lupta la fel de eficient în combaterea infecțiilor, inclusiv a infecțiilor fungice. Chimioterapia agresivă slăbește sistemul imunitar și poate crește mai mult riscul de infecții fungice.

Prevenirea infecțiilor fungice la pacienții cu cancer

Fungii sunt greu de evitat deoarece sunt o parte naturala a mediului. Aceștia se găsesc atât în mediul înconjurător, cât și pe suprafețe sau pe piele. Pacienții trebuie să evite zonele poluate, contactul cu excremente de animale și păsări, contactul cu sol ce ar putea fi contaminat etc.

Atunci când sistemul imunitar al organismului este compromis, microorganismele dăunătoare se pot răspândi și înmulți mai ușor, afectând celulele și țesuturile. Când găsește un mediu propice, Candida se poate dezvolta și înmulți necontrolat, afectând funcționarea celulelor normale. Acest lucru crește riscul de mutații, care presupun schimbarea producției de energie.

Referințe:

(1) Candidiasis, link: https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/index.html
(2) What you need to know about yeast infection, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/151172.php
(3) Candidiasis, link: https://www.health.harvard.edu/a_to_z/candidiasis-a-to-z
(4) Is there a link between candida albicans and cancer?, link: https://thetruthaboutcancer.com/candida-albicans-cancer/
(5) Cancer, candida and sugar, link: https://beatcancer.org/blog-posts/cancer-candida-and-sugar
(6) Cancer risk in patients with candidiasis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5609943/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *