Citeste mai multe despre remisia cancerului, de cate tipuri poate fi remisia in oncologie, ce analize se vor efectua si ce tratamente se folosesc in aceasta perioada.
CUPRINS:
1. Ce inseamna remisie?
2. Tipuri de remisie in cancer
3. Analize pentru stabilirea remisiei
4. Sansele de remisie
5. Terapia de intretinere in cancer
6. Intrebari frecvente
Ce inseamna remisie?
Remisia cancerului inseamna scaderea sau disparitia simptomelor cancerului dupa diferite tipuri de tratamente, cum ar fi interventia chirurgicala sau chimioterapia. Exista adesea o confuzie intre termenii „vindecat” si „remisie”. Vindecarea inseamna ca nu mai exista deloc semne de cancer dupa tratament si nu vor mai reveni niciodata, in timp ce remisie inseamna ca semnele si simptomele cancerului au disparut partial sau complet. In mod normal, medicii nu folosesc cuvantul „vindecat” cand vine vorba despre cancer, deoarece celulele canceroase pot ramane in organism multi ani (chiar daca testele nu le pot detecta dupa tratament) si pot face ca acel cancer ca reapara mai tarziu. Prin urmare, in general se foloseste termenul „remisie” pentru a descrie starea in care nu exista semne de cancer.
Se considera ca un cancer este in remisie atunci cand semnele si simptomele bolii au scazut sau au disparut. Daca vorbim despre o masa solida – cum ar fi o tumora pulmonara sau la san – remisie inseamna ca tumora s-a micsorat. Daca este vorba despre un cancer in sange, cum ar fi leucemia sau limfomul, remisie inseamna o scadere a numarului de celule canceroase in intregul corp. Scaderea trebuie sa dureze cel putin o luna pentru a fi considerata remisie.
Daca nu vorbim despre remisie, afectiunea poate fi clasificata ca boala stabila sau boala progresiva. Cancerul care nu se modifica poate fi numit boala stabila. Cand cancerul continua sa creasca, se raspandeste sau se agraveaza, se numeste boala progresiva. Cand cancerul iese din remisie, se spune ca a progresat.
Retineti!
Din pacate, pentru majoritatea tumorilor solide, este rar sa se foloseasca termenul „vindecat”. Daca exista un risc oricat de mic ca boala sa reapara, se foloseste termenul de remisie in loc de vindecare. Vindecare inseamna ca nu exista semne de cancer dupa tratament si cancerul nu va mai reveni niciodata. Daca nu exista recidive pana la 5 ani de la tratament, medicii pot considera pacientii ca fiind fara semne de cancer, deoarece majoritatea recidivelor apar in primii 5 ani.
Cu toate acestea, unele celule canceroase pot ramane in corp multi ani dupa tratament. Aceste celule pot face ca boala sa reapara intr-o zi. Asta nu trebuie sa duca insa la stres si anxietate, insa trebuie sa ajute pacientul sa constientizeze ca este important sa mearga la toate controalele medicale si sa urmeze recomandarile medicului pentru a reduce pe cat posibil riscul de recidiva. ⇒ Citeste si despre Teama de recidiva cancerului.
Tipuri de remisie in cancer
Exista diferite tipuri de remisie:
Remisia partiala
Inseamna o reducere de cel putin 50 % a dimensiunii tumorale masurabile sau a celulelor canceroase. Cancerul este inca detectabil, dar vorbim despre o reducere a dimensiunii unei tumori (mase tumorale solide). In cazurile de cancer de sange, inseamna ca mai putine celule canceroase circula in organism. Remisia partiala este adesea descrisa ca o afectiune „cronica” ce trebuie monitorizata indeaproape. In aceasta etapa, medicii vor spune adesea ca boala este controlata. Daca sunteti in remisie partiala, poate insemna ca puteti lua o pauza de la tratament atata timp cat cancerul nu incepe sa creasca din nou. Insa, acest lucru variaza de la pacient la pacient.
Remisia completa
Remisie completa inseamna ca toate semnele detectabile ale cancerului au disparut. Testele, scanarile si analizele nu pot detecta urme de cancer in organism. Medicii descriu aceasta stare, de asemenea, ca „fara semne de boala”. Cu toate acestea, retineti ca unele celule canceroase pot fi inca prezente, dar nu sunt detectate de teste.
Remisia spontana
Remisie spontana este atunci cand cancerul intra in remisie fara terapie considerata adecvata pentru a duce altfel la remisie (se intampla in cazuri rare).
» Ce inseamna recidiva?
Unele celule canceroase pot ramane in organism nedetectate multi ani dupa tratament. Daca un cancer revine dupa ce a fost in remisie, se numeste „recidiva”. Din pacate, nu exista nicio modalitate de a prezice daca veti avea sau nu o recidiva. Un cancer poate sa reapara in acelasi loc in care a fost diagnosticat initial sau poate recidiva intr-o alta parte a corpului. Citeste aici mai multe despre recidiva cancerului.
Analize pentru stabilirea remisiei
Exista diferite moduri de a masura dimensiunea unei tumori si numarul de celule canceroase pentru a stabili daca exista sau nu o remisie. Pentru masele solide, medicii pot efectua scanari CT, examinari fizice sau radiografii, in functie de tipul de cancer. Pentru a masura celulele canceroase, medicii folosesc adesea proceduri imagistice, teste de sange si de urina. Insa, de obicei medicii nu au cum sa stie ca toate celulele canceroase din corp au disparut, motiv pentru care nu prea folosesc termenul „vindecat”. Daca celulele canceroase revin, de obicei se intampla in primii 5 ani de la primul diagnostic si tratament.
Testele de sange au rolul de a identifica eventuale celule canceroase in sange. Procedurile imagistice arata daca tumora este mai mica sau daca a disparut dupa o interventie chirurgicala si daca aceasta creste sau nu. Pentru a fi clasificata ca fiind in remisie, tumora trebuie fie sa nu creasca din nou, fie sa ramana la aceeasi dimensiune timp de cel putin o luna dupa ce terminati tratamentele. O remisie completa inseamna ca nu apar semne ale bolii la niciun test.
Rate de remisie
Rata de remisie poate sa difere in functie de tipul, stadiul si gradul cancerului, precum si de varsta pacientului si alti factori.
Cancerul in stadiu incipient (stadiul I-II) este adesea tratabil si are sanse mai mari de remisie. Cancerul in stadiu avansat (stadiul III-IV) tinde sa fie mai rezistent la tratament. Cancerul in stadiu avansat este uneori considerat incurabil si, ca atare, medicii nu urmaresc o remisie completa, ci mai degraba o reducere a dimensiunii tumorii, urmata de o perioada sustinuta de supravietuire fara progres. In aceste situatii, medicii recomanda adesea tratamente paliative cu scopul de a ameliora simptomele si de a imbunatati calitatea vietii.
Rata de remisie poate sa fie diferita si in functie de tipul de tratament. De exemplu, interventia chirurgicala utilizata in mod obisnuit cu rol curativ poate fi evitata in stadiile avansate – cand riscurile depasesc beneficiile. Unele tipuri de cancer au rate de remisie completa mai mari decat altele. De exemplu, persoanele cu leucemie tind sa aiba rate ridicate de remisie completa – pana la 90% in unele cazuri. Cei cu un cancer pancreatic pot avea rate complete de remisie de pana la 10% uneori.
Sansele de remisie
Sansele de remisie si planul de tratament pentru a favoriza remisia depind de tipul cancerului, stadiu, efecte secundare sau riscuri ale fiecarui tratament, varsta si starea generala de sanatate. Cancerul este o boala plurifactoriala si exista multi factori implicati in aparitia si progresul sau. Cand cancerul este intr-un stadiu incipient si nu s-a raspandit in alte zone ale corpului, medicul poate recomanda un tratament mai agresiv. Acest lucru poate insemna mai multe efecte secundare pe termen scurt, dar sanse mai mari de a distruge cat mai multe celule canceroase sau pe toate. De asemenea, medicul poate recomanda unele tratamente pentru a se ajunge la remisie partiala. Vor fi mai putine efecte secundare, tumora fie se va micsora, fie va ramane la aceeasi dimensiune, iar simptomele se vor reduce.
Nu exista metode garantate de a ajunge la remisie si de mentinere. Insa, se recomanda un stil de viata sanatos – alimentatie sanatoasa, activitate fizica, evitarea fumatului si a consumului de alcool, mentinerea la o greutate sanatoasa, gestionarea eficienta a stresului etc. De asemenea, este important sa mergeti la toate controalele medicale necesare si sa discutati cu medicul despre orice semne sau simptome, nelamuriri etc. Se vor face analize de monitorizare si diferite proceduri imagistice.
Citeste si Am cancer – cum trebuie să îmi schimb stilul de viață?
Terapia de intretinere in cancer
Dupa tratamentul initial, medicii pot sugera pacientilor sa urmeze terapie de intretinere, chiar daca au o remisie completa. Scopul terapiei de intretinere nu este de a vindeca boala, ci de a preveni sau amana reaparitia bolii in viitor. Mai multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul ovarian si cancerul de colon, raspund bine la aceasta terapie. In ultimii ani, au fost lansate noi medicamente cu mai putine efecte secundare, ceea ce inseamna ca aceste terapii pot fi utilizate pe perioade indelungate. Tratamentul poate dura saptamani sau ani, in functie de tipul de cancer si de modul in care organismul raspunde la acesta.
Terapia de intretinere inseamna ca se administeraza doze mai mici de medicamente pentru cancer sau alte terapii pentru a impiedica reaparitia bolii. Se administreaza cand pacientul este in remisie, ajutand mentinerea la acel stadiu.
Terapia de intretinere este utilizata din urmatoarele motive:
- pentru a preveni sau a intarzia reaparitia cancerului daca boala este in remisie completa dupa tratamentul initial;
- pentru a incetini cresterea cancerului avansat dupa tratamentul initial – poate ajuta la micsorarea cancerului, care se numeste remisie partiala (in aceasta situatie, terapia de intretinere nu este folosita pentru a vindeca boala, dar poate prelungi viata unei persoane).
INTREBARI FRECVENTE
De ce mai este necesar tratament in timpul remisiei uneori?
Uneori mai poate fi necesar tratament in perioada de remisie pentru ca pot sa existe inca celule canceroase in corp. Acest lucru reduce riscul ca acele celule canceroase ramase sa inceapa sa creasca din nou. Insa, indiferent daca se recomanda sau nu tratament in timpul remisiei, pacientul va fi monitorizat prin controale medicale si analize periodice pentru a va asigura ca boala nu este activa din nou.
De ce unele tipuri de cancer revin dupa remisie?
Deoarece cancerul este o boala atat de complexa, cu mai multi factori implicati, unele celule canceroase pot supravietui in continuare chiar si dupa terminarea tratamentului si pot incepe sa se inmulteasca din nou, fie imediat, fie dupa o faza latenta, ceea ce duce la reaparitie. Exista mai multe teorii cu privire la motivul pentru care unele cancere reapar dupa o perioada de remisie. Se crede ca, desi cancerul pare a fi „vindecat”, unele celule canceroase pot ramane dupa tratament intr-o stare de repaus care persista pana cand apar conditiile potrivite pentru ca celulele sa inceapa sa creasca din nou. Uneori pot ramane celule canceroase nedetectate sau unele celule canceroase sunt rezistente la tratament. In alte cazuri, recidiva este de fapt un cancer nou si nu are legatura cu cel initial care a fost tratat.
Cancerul metastatic poate intra in remisie?
Pacientii care au un cancer metastatic pot obtine un raspuns complet sau remisie. Cu toate acestea, probabilitatea ca acest lucru sa se intample depinde de cancer. Multi pacienti cu un cancer in sange pot obtine o remisie completa si de lunga durata. In cazul tumorilor solide, sansele sunt mai mici, insa tot este posibil.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/cancer/remission-what-does-it-mean
(2) https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/understanding-maintenance-therapy
(3) https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/prognosis
4 Comments on “Remisia cancerului – ce inseamna”
cancer colorectal staiub 3b iunie2018
folfox august =dec 2018
remisie ian 2019-aug 2019
aparirie ganglioni cancerosi
noi2019=iunie 2020 tratament panitumab
iulie2020-noi 2021 avastin stabili si in remisie
din sept 2021 markari crescuti metastaze in evolutie
ianuarie 2022 tratament losurf
sa cer o alta opinie?
sa merg VIENA SAU INSTABUL?
Buna ziua
Îmi plac toate articolele ! Unele ating chiar și Suferințele mele .
Eu am un MIELOM MULTIPLU ! Mai puțin întâlnit pe aici și mai puțin discutat .
“ Trag “de el de peste 7 ani ! Cu bune și cu rele ! Am 76 ani , dar mi-ar place sa mai trăiesc.
Ma interesează dacă in afara de “ Lanțurile ușoare k. “ mai exista alta analiza care sa dea stadiul bolii sau o eventuala remisie.
Va multumesc
Virgil
Multumim pentru tot cea ce publicati !!!!!!!
Bună ziua am 43 ani sunt în remisie de cancer pulmonar am fost operata acum 1 an urmând chimio și radio sunt nemulțumită ca nu miau mai dat tratament decât Tra.adol de dureri și meurol și sa revin la controale la 4 luni im condițiile în care eu am dureri toracice constante și oboseala foarte mare ce ma sfătuiți. Multumrsc anticipat