Urostomia – tot ce trebuie sa stii

urostomia

Urostomia – iata cand este necesara o urostomie, ce implica procedura, cum se ingrijeste in mod normal urostoma si alte recomandari.

CUPRINS:

1. Ce este o urostomie?
2. Indicatii
3. Ce implica interventia?
4. Recomandari dupa urostomie
5. Intrebari frecvente

Ce este o urostomie?

O urostomie este interventia de formare a unei stome, pentru a devia fluxul normal de urina din rinichi si uretere. Pentru a forma urostoma, chirurgul va izola o bucata scurta de intestin subtire din care va fi modelat un tub sau un canal. Cele doua uretere (canalele prin care urina circula de la rinichi in vezica) vor fi introduse in aceasta portiune care va fi adusa la suprafata abdomenului si fixata pe piele.

Urina va trece prin stoma, ocolind complet vezica urinara si paraseste corpul printr-un tub – fiind colectata intr-o punga de urostomie.

Citeste si despre colostomie – tot ce trebuie sa stii.

Urostomia standard foloseste o portiune din intestinul subtire pentru a forma un tub. Medicul conecteaza un capat al tubului la o stoma care este pozitionata la nivel abdominal. Celalalt capat se ataseaza la cele doua uretere care transporta urina de la rinichi la vezica. Urina trece prin tub si iese prin stoma. Nu exista muschi in jurul stomei – asta inseamna ca nu se poate controla eliminarea urinei din corp.

ce riscuri poate avea urostomia

Indicatii

De obicei, urostomia este indicata daca vezica urinara a fost indepartata sau nu mai functioneaza din cauze precum:

  • cancerul vezicii urinare;
  • un defect congenital cum ar fi spina bifida;
  • afectarea nervilor care controleaza vezica urinara;
  • inflamatie cronica a vezicii urinare;
  • leziuni ale maduvei spinarii.

Pacientii afectati de cancer de vezica urinara pot avea nevoie de indepartarea partiala sau integrala a vezicii urinare. O urostomie permite ca urina sa fie eliminata din organism. Persoanele afectate de cancer de col uterin sau de prostata pot avea nevoie de o urostomie daca uretra este deteriorata din cauza cancerului sau a tratamentului pentru cancer.

Ce implica interventia?

O urostomie este de obicei o interventie chirurgicala permanenta si nu poate fi inversata. Inainte de operatie, se vor face o serie de analize si investigatii – teste de sange, EKG, radiografii etc.

Interventia se face cu anestezie generala si implica o incizie in abdomenul inferior. In timpul acestei proceduri, chirurgul va indeparta o mica portiune din intestin, numita ileon. Restul intestinului va fi reconectat, astfel incat sa puteti avea miscari normale ale intestinului. Un capat al ileonului este atasat la uretere. Celalalt capat al ileonului este atasat de stoma. Urina va circula de la uretere prin ileon pana la punga de colectare de la exteriorul corpului. Operatia dureaza 3-5 ore si este necesara spitalizarea timp de cateva zile.

Interventia poate include urmatoarele riscuri:

  • probleme cu anestezia;
  • risc de infectie;
  • sangerari sau cheaguri de sange;
  • leziuni ale altor parti ale corpului sau organe;
  • modificari ale functiei intestinale.

ingrijire urostoma

Recomandari dupa urostomie

Pacientul va fi invatat cum sa schimbe si sa goleasca punga de urostomie si cum sa ingrijeasca stoma. Este util un corset abdominal pentru stoma. Sistemele stomice pot fi unitare sau din doua piese: cu flansa adeziva (sau protector cutanat adeziv) si sacul colector de urostomie. Punga de urostomie are o supapa de scurgere in partea inferioara, astfel incat poate fi golita la nevoie. Majoritatea pungilor se scurg printr-o deschidere in partea inferioara. Ele previn, de asemenea, scurgerile de urina si ajuta la limitarea mirosurilor.

Deoarece bacteriile se dezvolta rapid in urina, este important sa goliti punga des, la intervale regulate. Acumularea unei cantitati mari de urina in punga ar putea deteriora, de asemenea, sigiliul pungii. Este indicat de obicei sa goliti punga atunci cand este plina pe jumatate sau o treime.

Cum se goleste punga de urostomie? Pentru a goli punga, tineti-o de partea de jos si deschideti supapa de evaculare. Goliti usor continutul direct in toaleta. Stegeti tubul de evacuare cu hartie igienica si apoi inchideti bine.

Adezivitatea sistemului stomic poate fi afectata de transpiratie, piele umeda sau grasa, modificari de greutate, activitate fizica etc. Pielea din jurul stomei ar trebui sa arate la fel ca pielea din orice alta parte a abdomenului. Insa, rezultatul urostomiei poate face ca pielea din zona sa fie usor mai sensibila. Este important sa folositi un sistem stomic de dimensiune potrivita pentru a evita scurgerile de urina. Daca orificiul este prea mare, urina ar putea sa se scurga si sa irite pielea.

Excesul de par in jurul stomei poate ingreuna lipirea corecta si poate cauza dureri la dezlipire. E indicat sa indepartati periodic parul din zona pentru a preveni disconfortul. Este important sa va asigurati ca punga este conectata corect la stoma. O punga ce nu se potriveste bine poate irita pielea. De asemenea, ar trebui sa pastrati aceasta zona curata si uscata.

La ce trebuie sa fim atenti dupa urostomie?

  • Infectii ale tractului urinar  – Puteti dezvolta o infectie daca bacteriile ajung in urostoma, uretere sau rinichi. Asigurati-va ca va spalati pe maini inainte si dupa golirea pungii pentru a evita acest lucru. De asemenea, beti multa apa in fiecare zi si goliti regulat punga. Semnele unei infectii urinare includ urina inchisa la culoare sau cu miros puternic, dureri de spate in zona rinichilor sau febra. Adresati-va medicului daca observati oricare dintre aceste semne.
  • Echilibrul pH-ului urinar – Lichidele, inclusiv urina, pot fi mai acide sau mai alcaline. Aciditatea urinei fluctueaza pe parcursul zilei. Dupa o urostomie, este important sa mentienti urina acida. Asta inseamna un nivel de pH sub 7. Acest lucru ofera protectie impotriva bacteriilor si ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar. Cand urina este mai alcalina, peste 7, se pot forma cristale pe stoma. Aceste cristale pot irita pielea din zona stomei si pot provoca sangerare.

indicatii urostomie

INTREBARI FRECVENTE

Pot face dus sau baie cu stoma?

Puteti face dus sau baie cu stoma – apa nu va deteriora stoma sau sistemul stomic. Insa, nu folositi in acea zona uleiuri, creme sau sapun. Stoma si pielea din jur trebuie lasate sa se usuce bine inainte de a aplica din nou sistem stomic.

Ce este sistemul stomic?

Sistemul stomic include o punga de urostomie ce se conecteaza la stoma pentru a colecta urina. Poate fi dintr-o singura piesa sau din doua componente.

Pielea din jurul stomei este iritata – ce trebuie sa fac?

Uneori, pielea poate deveni iritata, din diferite cauze – pozitionarea incorecta a flansei, scurgeri etc. De aceea e bine sa taiati flansa la dimensiunea potrivita inainte de a o aplica pe stoma si sa uscati bine pielea inainte de a aplica flansa. Daca observati orice modifcari anormale la nivelul pielii , mergeti la medic pentru a depista cauza.

Cat de des trebuie sa golesc punga?

Urina se va scurge incontinuu in punga, astfel ca aceasta trebuie golita de obicei de mai multe ori pe zi. Exista, insa, pungi de diferite dimensiuni. De obicei se recomanda sa goliti punga atunci cand este pe jumatate plina sau chiar o treime, pentru a impiedica scurgerile si dezvoltarea de bacterii in urina.

Referinte:
(1) https://www.facs.org/~/media/files/education/patient%20ed/ped_what_is_urostomy.ashx
(2) https://www.hollister.com/en/OstomyCare/OstomyLearningCenter/UnderstandingAnOstomy/EssentialFactsAboutYourUrostomy
(3) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/surgery/ostomies/urostomy/what-is-urostomy.html
(4) https://healthcare.utah.edu/urology/reconstructive-male/urostomy-urinary-diversion.php

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *