Când cancerul reapare după o perioadă de remisie, se consideră recidivă. Află tot ce trebuie să știi despre recidivele cancerului.
Cuprins:
- Ce înseamnă recidivă?
- Tipuri de recidive ale cancerului
- Recidivă sau progres?
- Cum se diagnostichează recidivele?
- Cum se manifestă recidivele?
- De ce reapar cancerele?
- Tratamentul recidivelor canceroase
- Cum putem preveni recidivele canceroase?
- Sfaturi pentru pacienți
Ce înseamnă recidivă?
Când cancerul reapare după o perioadă de remisie, se consideră recidivă. O recidivă a cancerului apare deoarece unele celule canceroase au fost lăsate în urmă au început iar să crească și să se dividă. Reapariția cancerului este tratată diferit, în funcție de tipul specific de cancer și localizarea recidivei.
Cancerul, prin însăși natura sa, se poate răspândi ușor. Cancerul se dezvoltă atunci când celulele corpului încep să se reproducă și să invadeze țesutul din jur într-un mod anormal. Celulele canceroase circulă în diferite părți ale corpului și încep să formeze noi tumori. Modul în care se răspândeşte cancerului variază în funcție de tipul de cancer, dar, în general, se răspândește prin sânge sau prin sistemul limfatic.
Tipuri de recidive ale cancerului
Există trei tipuri principale de recidivă a cancerului:
- Recidiva locală – cancerul reapare în aceeași parte a corpului. De exemplu, o recidivă locală a cancerului de sân apare în același sân. Cancerul nu s-a răspândit în ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului.
- Recidivă regională – cancerul reapare în ganglionii limfatici din apropierea zonei unde a apărut inițial.
- Recidivă îndepărtată – cancerul reapare într-o altă parte a corpului. Ficatul, plămânii, creierul și oasele sunt cele mai frecvente situri pentru o recidivă la distanță sau îndepărtată.
Recidivă sau progres?
Cancerul poate fi descris ca fiind și controlat sau în progres. Controlat înseamnă că tumora nu pare să crească. Un alt mod de definire a controlului ar fi numirea de boală stabilă. Unele tumori pot rămâne la fel pentru o perioadă lungă de timp, chiar și fără tratament. Dacă tumora crește, starea cancerului se schimbă și medicul poate spune că boala a progresat. Cele mai multe studii clinice definesc o tumoră ca progresivă atunci când există o creștere de 25%.
Atunci când cancerul se răspândește sau se agravează, se numește progres. Uneori e greu să se facă diferența dintre recidivă și progres. De multe ori, intervenția chirurgicală nu a fost destul de eficientă și mici grupuri de celule cancerase cu fost lăsate. În timp, acestea se dezvoltă și pot cauza simptome. În alte cazuri, celulele canceroase devin rezistente la tratament, la fel cum germenii pot deveni rezistenți la antibiotice. Aceasta înseamnă că chimioterapia sau radiațiile au distrus cele mai multe celule canceroase, dar unele dintre ele nu au fost afectate suficient și au supraviețuit.
Remisie completă – Atunci când un tratament duce la distrugerea completă a celulelor canceroase, se numește un răspuns complet sau o remisie completă. Un răspuns complet sau o remisie completă nu înseamnă că boala a fost vindecată, doar că nu mai poate fi văzută pe teste.
Remisie parțială – În general, un răspuns parțial (sau o remisie parțială) înseamnă că boala a răspuns la tratament, dar încă nu a dispărut. Răspunsul parțial este cel mai adesea definit ca cel puțin o reducere cu 50% a tumorii.
Cancer secundar – Dezvoltarea unui cancer secundar este diferită de recidivă. Dacă testele arată că o nouă regiune cancerpasă care este un tip diferit de cancer față de primul tip, pot fi două tipuri de cancer – nu este o metastază, este un cancer complet diferit.
Cum sunt diagnosticate recidivele?
Recidivele canceroase sunt diagnosticate la fel ca orice alt cancer. Medicul poate suspecta o recidivă canceroasă pe baza anumitor teste, sau pe baza semnelor și simptomelor.
După tratament, se va stabili, de asemenea, un plan de monitorizare. Acest plan include un program de vizite la medic, examinări fizice atente și, eventual, alte teste. În funcție de tipul de cancer, este posibil să fie nevoie de teste de sânge sau de teste imagistice și biopsii.
Cum se manifestă recidivele?
Simptomele recidivelor sunt similare cu simptomele cancerului inițial. Semnele de avertizare ale unei recidive la distanță au tendința de a implica o parte a corpului diferită de locul inițial al cancerului. De exemplu, în cazul în care cancerul reapare în plămâni, este posibil să apară tuse și dificultăți de respirație, în timp ce o recidivă a cancerului în creier poate cauza convulsii și dureri de cap. Durerea osoasă poate fi, de asemenea, un simptom al recidivei cancerului.
De ce reapar cancerele?
Riscul de recidivă a cancerului este diferit pentru fiecare persoană. Acesta depinde de mai mulți factori, și anume:
- tipul de cancer avut;
- stadiul cancerului anterior (dacă și unde s-a răspândit când a fost tratat inițial);
- gradul cancerului;
- tratamentul primit;
- timpul trecut de la tratament etc.
Recidiva poate să apară dacă primul tratament nu a distrus complet toate celulele canceroase. Acest lucru nu înseamnă că tumora a fost tratată insuficient, ci mai degrabă că unele celule canceroase au supraviețuit tratamentului și s-au dezvoltat în alte tumori. Există mai mulți factori care influențează riscul de recidivă, inclusiv tipul de cancer.
Astfel, motivele pentru care cancerul poate să reapară pot fi:
- tratamentul inițial nu a distrus toate celulele canceroase, iar cele rămasă au format o nouă tumoră:
- unele celule canceroase s-au răspândit în alte părți ale corpului și au început să crească acolo pentru a forma o tumoră;
- cancerul poate să reapară după o operație, deoarece unele celule canceroase au rămas sau pentru că unele celule erau deja eparate de cancerul primar dar au fost prea mici pentru a forma micrometastaze;
- poate să reapară după radioterapie sau chimioterapie, dacă acestea nu au distrus toate celulele canceroase (medicamentele de chimioterapie distrug celulele canceroase prin distrugerea celulelor care sunt în proces de diviziune pentru a forma două celule noi, dar nu toate celulele se divid în același timp);
- uneori, cancerul poate deveni rezistent la tratament – Cancerul se dezvoltă din celulele normale care s-au schimbat sau au suferit mutații pentru a deveni canceroase. Aceste modificări genetice fac ca celula să se comporte diferit față de celula normală. Celulele canceroase pot continua să se transforme, astfel încât acestea să devină din ce în ce mai anormale. Unele mutații pot face celulele rezistente la medicamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia, medicamentele din terapia țintită sau terapia hormonală.
Tratamentul recidivelor canceroase
Opțiunile de tratament depind de:
- tipul cancerului;
- locul reapariției;
- sănătatea generală și vârsta pacientului;
- momentul reapariției;
- gradul de răspândire a cancerului;
- toleranța la tratament;
- cât timp a trecut de la tratamentul inițial;
- reacții adverse posibile etc.
Pacienții care suspectează reapariția cancerului ar trebui să comunice cu oncologul despre orice simptome pe care le întâmpină. Similar cu un cancer primar, tratamentele pentru un cancer care a reapărut pot fi folosite pentru a controla și a elimina cancerul, precum și pentru a gestiona durerea și efectele secundare. Tratamentul pentru cancerul recurent poate include chirurgie, radioterapie, terapie protonică, chimioterapie, imunoterapie sau terapie biologică.
De asemenea, medicul va lua în considerare tipurile de tratamente folosite anterior și modul în care organismul a răspuns la aceste tratamente.
Cum putem preveni recidivele canceroase?
De cele mai multe ori, riscul de recidivă nu poate fi controlat de pacient. Cu toate acestea, există anumite moduri prin care se poate reduce riscul:
- Stilul de viață și stilul alimentar – Se recomandă adoptarea unei alimentații echilibrate pentru a reduce riscul de dezvoltare a celulelor canceroase. Se recomandă creșterea consumului de fructe și legume, limitarea consumului de carne roșie și carne procesată (salamuri, mezeluri, cârnăciori etc.), consumul de cereale integrale.
- Adoptarea unui stil de viață activ – activitatea fizică regulată ar putea reduce riscul de recidivă, deși mai sunt necesare studii în acest sens. Cu toate acestea, sportul poate reduce anxietatea, depresia și îmbunătățește starea de bine și starea de spirit.
- Menținerea la o greutate optimă, reducând excesul ponderal, dacă este cazul.
- Evitarea consumului de alcool și evitarea fumatului.
- Monitorizarea atentă a bolii – efectuarea de controale, teste de sânge și investigații periodice pentru a depista la timp eventuale modificări ce indică un cancer.
Sfaturi pentru pacienți
Nimeni nu poate garanta că o anumită formă de cancer nu va apărea din nou. De aceea, mulți pacienți rămân cu teama continuă că boala va recidiva.
În general, cele mai multe tipuri de cancer care reapar, reapar în primii 2 ani după tratament. După 5 ani, este mai puțin probabil să apară o recidivă. Din păcate, unele tipuri de cancer pot reveni mulți ani după ce au fost diagnosticați pentru prima dată.
- Discutați cu medicul și cu cei dragi despre temerile și despre ceea ce puteți face pentru a reduce riscul de recidivă.
- Informați-vă cât mai atent cu privire la tipul cancerului, opțiunile de tratament și tot ce ține de acesta.
- În general, în caz de recidivă apar nu doar teama și celelalte emoții negative normale, ci și sentimente de îndoială de sine în privința deciziilor inițiale de tratament sau alegerilor după tratament. Solicitați ajutor profesional atunci când sentimentele negative nu pot fi gestionate eficient și vă simțiți copleșit.
Teama de recidivă este o problemă reală cu care se confruntă aproape toți pacienții care au fost tratați pentru o anumită formă de cancer. Această teamă poate afecta bunăstarea fizică, precum și capacitatea de a-și continua viața normal. Învățați să recunoașteți și să gestionați semnele stresului și anxietății, cum ar fi palpitațiile sau insomnia. Vorbiți cu un consilier sau psiholog dacă teama de recidivă este copleșitoare. De asemenea, participarea la un grup de suport poate ajuta. Luați în considerare şi implicarea într-o activitate creativă.
Trebuie reținut și că nu toate simptomele sunt un semn de cancer, ele pot indica alte probleme de sănătate, de exemplu diabet, artrită, tensiune arterială crescută etc.
Referinte:
- (1) When cancer returns, link: https://www.cancer.gov/publications/patient-education/when-cancer-returns.pdf
- (2) What if cancer comes back?, link: https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000833.htm
- Can I Do Anything to Prevent Cancer Recurrence?, link: https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/understanding-recurrence/can-i-do-anything-to-prevent-cancer-recurrence.html
- Dealing With Cancer Recurrence, link: https://www.cancer.net/survivorship/dealing-cancer-recurrence
- Why some cancers come back, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/what-is-cancer/why-some-cancers-come-back
- When cancer returns: How to cope with cancer recurrence, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer/art-20044575
- Understanding Cancer Recurrence, link: https://www.rogelcancercenter.org/living-with-cancer/survivorship/understanding-cancer-recurrence
- Challenges and Opportunities in Measuring Cancer Recurrence in the United States, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4580558/
- What is cancer recurrence?, link: https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/understanding-recurrence/what-is-cancer-recurrence.html
- Fear of the cancer coming back, link: https://www.cancervic.org.au/living-with-cancer/life-after-treatment/fear-of-the-cancer-coming-back
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 26/01/2021 15:04
Vezi comentariile (2)
cancer la colon cu extirpare 18 cm,in noiembrie,2013,eliminat anusul contra naturii .pana in prezent,toate analizele de sange si imagistica,efectiate in cadrul spitalului Elias buc,unde au fost efectuate 12 serii de cnimio terapie,nu prezinta nici un semn de recidiva.Ce ne recomandati in continuare .Va multumim !
Sora mea a fost diagnosticata acum 9 luni cu cancer de colon in stadiul 3, i s-a extripat o parte iar acum a recidivat ...2 ganglioni unul in contact cu uretra unul la muschiul piriform . Va urma sa faca chimioterapie. Sunt sanse aa scape de cancer?