Cancerul la copii – cauze si cele mai frecvente tipuri

cancerul la copii

Cancerul la copii in general are cauze genetice, dar diagnosticul precoce si tratamentul initiat la timp de cele mai multe ori imbunatatesc considerabil prognosticul. Iata care sunt cauzele si care sunt cele mai comune forme de cancer la copii si adolescenti.

CUPRINS:

1. Semne si simptome ale cancerului la copii
2. Cauzele aparitiei cancerului la copii
3. Cele mai comune forme de cancer la copii

Semne si simptome ale cancerului la copii

Cancerul apare atunci cand celulele anormale cresc si se raspandesc rapid si este una dintre principalele boli grave la copii. Spre deosebire de celulele normale, celulele canceroase se grupeaza impreuna pentru a forma o tumora. Exista unele tumori care sunt considerate benigne, dar pot totusi necesita terapie pentru a ajuta la gestionarea simptomelor etc. Uneori, celulele canceroase se desprind de tumora initiala si invadeaza alte parti ale corpului si pot continua sa formeze tumori noi. Daca nu sunt tratate, aceste mase maligne vor continua sa se extinda si, eventual, se pot raspandi in alte parti ale corpului – metastaza.

Cancerul la copil este relativ rar. Cu toate acestea, ramane cea mai frecventa cauza de deces legata de boala. Conform Organizatiei Mondiala a Sanatatii, aproximativ 300.000 copii cu varsta intre 0-19 ani sunt diagnosticati cu cancer in fiecare an.

Cancerele la copii actioneaza diferit si se gasesc in organe diferite din corp fata de cele de la adulti. In general, tumorile la copii cresc adesea mai rapid si se raspandesc mai rapid in alte parti ale corpului. Copiii sunt mai susceptibili sa dezvolte leucemie si limfom decat adultii.

Semne care pot indica un cancer

Cancerul poate fi greu de detectat la copii. Copiii cu cancer pot prezenta unele semne si simptome. Insa, uneori, copiii cu cancer nu prezinta niciuna dintre aceste modificari sau cauza unui simptom poate fi o afectiune medicala diferita si necanceroasa.

Principalele semne si simptome de cancer la copii includ:

  • pierderea inexplicabila si continua in greutate;
  • dureri de cap, adesea cu varsaturi dimineata;
  • greata sau voma persistenta;
  • umflaturi sau durere persistenta in oase sau articulatii;
  • umflarea ganglionilor limfatici;
  • sangerari persistente in gura, gingii sau nas;
  • anemie;
  • dezvoltarea unor mase in abdomen, gat, piept, pelvis sau la axila;
  • vanatai bruste si frecvente, sangerari sau eruptii masive;
  • infectii constante, frecvente sau persistente;
  • oboseala permanenta – stare de somnolenta la copii;
  • probleme bruste de vedere;
  • febra recurenta sau persistenta, de cauza necunoscuta.

Daca sunteti ingrijorat de orice modificare a copilului, discutati cu medicul de familie pentru un diagnostic. Retineti ca in general aceste simptome sunt date de cu totul alte probleme, si nu cancer.

Cauzele aparitiei cancerului la copii

De ce fac copiii cancer? Din nefericire, cauza nu este in mare masura necunoscuta, iar cancerele pe care le dezvolta copiii in general nu pot fi prevenite. Pana in prezent, nu exista dovezi stiintifice conform carora cancerul din copilarie poate fi cauzat de comportamentul uman. Prin urmare, nu exista dovezi ca un anumit comportament al copilului sau parintilor ar fi putut provoca boala. Desi factorii emotionali si psihologici, cum ar fi experientele de pierdere a unei persoane sau relatiile dificile, sunt discutate in mod repetat ca fiind posibile cauze, nu au fost dovedite stiintific ca fiind adevarate.

La copii, o afectiune genetica, cum ar fi sindromul Down, poate creste uneori riscul de cancer. Copiii care au beneficiat de chimioterapie sau tratament cu radiatii pentru cancer au mai multe riscuri de a dezvolta din nou cancer. Cu toate acestea, marea majoritate a cazurilor de cancer din copilarie apar din cauza mutatiilor aleatorii in genele celulelor in crestere. Deoarece aceste schimbari au loc la intamplare, nu exista o modalitate eficienta de a le preveni.

Factori de risc

Desi cauza cancerului in cazul majoritatii copiilor nu este cunoscuta, exista insa unii factori de risc care pot creste riscul:

  • afectiuni medicale mostenite – copiii cu afectiuni mostenite, cum ar fi sindromul Down, sunt mai expusi riscului de a dezvolta leucemie la copii, desi foarte rar;
  • dezvoltare de tumori inca din uter – se crede ca tumorile mai rare, cum ar fi tumora Wilms si retinoblastoamele se pot dezvolta in timp ce copilul este inca in burtica mamei;
  • infectii – virusul Epstein Barr (EBV) este o infectie frecventa in randul copiilor; se crede ca EBV se poate dezvolta in anumite tipuri de limfom;
  • radioterapie anterioara – copiii care au fost tratati cu radioterapie pentru cancer in trecut au un risc ceva mai mare de a dezvolta un alt cancer in viitor;
  • chimioterapia anterioara – copiii care au fost tratati cu chimioterapie in trecut au un risc ceva mai mare de a dezvolta un alt cancer in viitor.

Cancerul este rareori cauzat de o gena defecta mostenita si transmisa in familie. Este neobisnuit ca doi copii dintr-o familie sa dezvolte cancer. Cancerele copiilor nu sunt infectioase si nu pot fi transmise de la un copil la altul.

Cele mai comune comune forme de cancer la copii

Cancerele la copii si adolescenti se regasesc in principal in una dintre aceste patru grupuri: leucemii, limfoame, sarcoame si gliome. Cele mai frecvente tipuri de cancer la copii si adolescenti variaza in functie de varsta si sunt prezentate mai jos.

LEUCEMIA

Leucemia este cancerul maduvei osoase, care produce trei tipuri de celule sangvine. Leucemiile sunt, de asemenea, cele mai frecvente dintre cancerele ce pot aparea copilarie. Celulele albe din sange (leucocite) servesc drept sistemul de aparare al organismului impotriva infectiei. In leucemie, maduva produce un exces de celule albe canceroase. In cele din urma, acestea afecteaza leucocitele mature sanatoase, care combat infectiile din maduva si fluxul sangvin, permitand activitatea virusurilor, a bacteriilor si a altor microorganisme.

Deoarece inunda sangele cu celule albe maligne, boala este, prin natura, sistemica. Cand cancerul se raspandeste in afara maduvei osoase, vasele de sange pot sa trimite celulele canceroase la creier si maduva spinarii, testicule, ovare, rinichi si alte organe. Principalele simptome leucemie copii includ slabiciune, letargie, ameteli, dureri de oase si ale corpului, vanatai care apar foarte usor, infectii recurente, febra persistenta, umflarea ganglionilor limfatici etc. Retineti ca aceste simptome pot fi date de multe alte probleme, care nu au nicio legatura cu cancerul.

Leucemie acuta limfoblastica (ALL)

Cel mai frecvent cancer in copilarie, leucemia limfoblastica acuta reprezinta aproximativ 34 % dintre toate cazurile de cancer la copii. Apare de obicei intre varsta de 2 si 4 ani si este mai frecventa la baieti decat la fete. Leucemia incepe in maduva osoasa si se raspandeste in sange, apoi se poate raspandi in organe.

LIMFOM

Limfomul este un cancer al sistemului imunitar si al tesuturilor limfoide. Cel mai adesea se dezvolta in ganglioni si alte tesuturi limfatice, cum ar fi amigdalele sau timusul. Limfoamele pot afecta, de asemenea, maduva osoasa si alte organe si pot provoca simptome diferite in functie de locul in care se afla cancerul.

Tipurile de limfoame includ:

  • Limfom Hodgkin – De obicei progreseaza intr-un ritm lent, dar previzibil si este extrem de sensibil la tratament. Are o rata de supravietuire la 5 ani care depaseste 90%, fiind unul dintre cele mai vindecabile cancere la adolescenti;
  • Limfom non-Hodgkin – Limfoamele non-Hodgkin din copilarie sunt mai agresive si mai greu de controlat, desi rata de vindecare generala este de 75%, adica promitatoare.

Deoarece exista atat de mult tesut limfatic in organism, limfomul Hodgkin si limfomul non-Hodgkin pot sa apara si sa se raspandeasca practic oriunde. Cand aceste forme de cancer metastazeaza, acest lucru are loc adesea la ficat, maduva osoasa sau splina.

Simptome posibile de limfom includ:

Related Post
  • ganglionii limfatici umflati la nivelul gatului, axilei sau inghinal;
  • pierdere in greutate;
  • febra;
  • transpiratii abundente;
  • slabiciune.

TUMORI CEREBRALE

Exista multe tipuri de tumori cerebrale, iar tratamentul si prognosticul pentru fiecare sunt diferite. Deoarece creierul este un loc frecvent pentru tumori metastatice din alte parti ale corpului, medicii analizeaza gradul tumorii si nu stadiul acesteia pentru a-i ajuta sa determine cel mai potrivit tratament. Gradul, exprimat ca fiind scazut sau mare, descrie aspectul si comportamentul celulelor canceroase. Tumorile pot apasa pe creier si pot provoca leziuni. Simptomele unei tumori cerebrale depind de regiune. Simptomele pot include dureri de cap, senzatie de rau sau varsaturi, convulsii, somnolenta si iritabilitate.

Tumorile cerebrale pediatrice se incadreaza intr-una dintre cele patru categorii:

  • Astrocitoamele – Astrocitoamele de grad scazut, ale caror celule arata similar cu astrocitele sanatoase, cresc incet si se raspandesc mai rar in alte parti ale creierului, in timp ce tumorile cerebrale de grad inalt sunt mult mai agresive.
  • Tumori neuroectodermale primitive – provin din celulele nervoase primitive si sunt rareori observate la adolescenti.
  • Glioame – se dezvolta in zona de tesut nervos de la baza creierului, unde sunt reglate functii cruciale, cum ar fi ritmul cardiac, respiratia si inghitirea.
  • Ependimoamele – apar de obicei in mucoasa ventriculilor, cele patru buzunare interconectate din creier.

Principalul tratament utilizat pentru tumorile cerebrale in copilarie este interventia chirurgicala, cand este posibila, urmata deseori de chimioterapie impreuna cu radioterapie dupa operatie.

RABDOMIOSARCOM

Rabdomiosarcomul este un cancer al tesutului muscular. Acest tip de cancer poate sa se dezvolte in aproape orice loc al corpului, inclusiv capul si gatul, zona inghinala, abdomenul, pelvisul sau intr-un brat sau picior. Cand rabdomiosarcomul se raspandeste, de obicei creeaza noi leziuni in ganglionii limfatici, in os, in maduva osoasa sau in plamani.

Poate provoca durere, umflare sau ambele. Acesta este cel mai frecvent tip de sarcom al tesuturilor moi la copii. Reprezinta aproximativ 3% dintre cazurile de cancer din copilarie.

Exista doua tipuri principale de rabdomiosarcom pediatric:

  • Rabdomiosarcomul alveolar – este forma mai rara intalnita la adolescenti si implica muschii mari ai trunchiului, bratelor si picioarelor.
  • Rabdomiosarcom embrionar – intalnit la sugari si copii mici si apare cel mai frecvent la nivelul capului si gatului, vezicii urinare, prostatei, testiculelor si vaginului.

CANCER OSOS

Cancerul osos primar (cancer care incepe in oase) apare cel mai des la copiii mai mari si la adolescenti, dar se poate dezvolta la orice varsta. Cancerul osos primar este diferit de cancerul osos metastatic, care este cancer ce incepe in alta parte a corpului si apoi se raspandeste in oase. Cancerul osos metastatic este mai frecvent decat cancerul osos primar, deoarece multe tipuri de cancer (inclusiv multe cancere la adulti) se pot raspandi in oase.

Doua tipuri principale de cancere osoase primare apar la copii:

  • Osteosarcom – Osteosarcomul este mai frecvent la adolescenti si se dezvolta de obicei in zonele in care osul creste rapid, cum ar fi aproape de capetele oaselor lungi din picioare sau brate. Adesea provoaca dureri osoase care se agraveaza noaptea sau la activitate. De asemenea, poate provoca umflare in zona din jurul osului.
  • Sarcom Ewing – Este un tip mai putin obisnuit de cancer osos, care poate provoca, de asemenea, dureri osoase si umflaturi. Se gaseste cel mai des la adolescenti. Cele mai obisnuite locuri unde poate sa inceapa sunt oasele pelvine (sold), peretele toracic (cum ar fi coastele sau omoplatul) sau in mijlocul oaselor lungi ale picioarelor.

NEUROBLASTOM

Neuroblastomul incepe in formele precoce ale celulelor nervoase gasite intr-un embrion sau fat. Aproximativ 6% dintre cancerele din copilarie sunt neuroblastoame. Acest tip de cancer se dezvolta la sugari si copii mici. Rareori se gaseste la copii mai mari de 10 ani. Tumora poate incepe oriunde, dar incepe de obicei in abdomen, unde se observa ca umflaturi. De asemenea, poate provoca dureri osoase si febra.

Simptomele pot include probleme de mers, modificari la nivelul ochilor, dureri in anumite regiuni ale corpului, diaree, tensiune arteriala crescuta.

TUMORA WILMS

Tumora Wilms (numita si nefroblastom) incepe in unul sau mai rar in ambii rinichi. Se gaseste cel mai adesea la copiii cu varste cuprinse intre 3 si 4 ani si este neobisnuit la copiii cu varsta mai mare de 6 ani. Se poate prezenta sub forma de umflaturi in abdomen. Uneori, copilul poate avea alte simptome, cum ar fi febra, durerea, greata sau apetitul slab. Tumora Wilms reprezinta aproximativ 5% dintre cancerele din copilarie.

RETINOBLASTOM

Retinoblastomul este un cancer al ochiului. Reprezinta aproximativ 2% dintre cazurile de cancer din copilarie. De obicei, apare la copiii in varsta de aproximativ 2 ani si se gaseste rar la copii cu varsta mai mare de 6 ani. Retinoblastoamele se gasesc, de obicei, deoarece un parinte sau un medic observa modificari ale ochiului unui copil.

Tratamente pentru cancer la copii si adolescenti

Tratamentul va depinde de stadiul, gradul si tipul de celule canceroase. Stadiul priveste dimensiunea cancerului si daca s-a raspandit. Gradul poate spune daca boala creste rapid sau lent. Copilul ar putea avea un cancer de grad scazut, moderat sau de grad inalt.

Interventie chirurgicala

Scopul chirurgiei este de a elimina celulele canceroase din corpul copilului si tesutul din jurul sau. Chirurgia este posibila daca tumora se gaseste intr-un singur loc sau daca sunt implicati ganglionii limfatici din apropiere.

Chimioterapia

Chimioterapia presupune utilizarea medicamentelor pentru a vindeca sau controla cancerul. Aceste medicamente pot fi administrate independent sau in combinatii. Multi pacienti cu cancer primesc o combinatie de doua sau trei medicamente chimioterapice. Chimioterapia poate fi administrata si inainte sau dupa radioterapie si interventie chirurgicala. Medicamentele pot fi injectate in fluxul sangvin sau administrate sub forma de pastile.

Terapia biologica

Aceasta terapie foloseste sistemul imunitar al organismului pentru a trata cancerul. Terapiile biologice sunt adesea utilizate cu chimioterapia.

Radioterapie

Radioterapia pediatrica presupune utilizarea radiatiilor de inalta energie pentru a ucide celulele canceroase. Acestea vizeaza direct tumora.

Efectele secundare ale tratamentului cancerului

Tipul de reactii adverse pe care il va avea copilul depinde de tipul de tratament, de doza, de durata si de propria sanatate generala. Unele tratamente pot provoca simptome precum o rezistenta mai mica la infectii, greata, pierderea poftei de mancare sau caderea parului. Multe tratamente provoaca oboseala.

Unele tratamente pot provoca reactii adverse pe termen lung, cum ar fi deteriorarea organelor sau infertilitatea.

Cum pot ajuta parintii?

Principalul obiectiv in tratarea copiilor cu cancer este vindecarea lor. In timp ce tratamentul poate provoca reactii adverse, exista multe medicamente si terapii utile in reducerea acestora.

Cand este posibil, implicati copilul in propriul tratament pentru cancer. Explicati-i pe intelesul lui ce inseamna boala, tratamentul si efectele sale. Pentru un copil mai mic de 4 ani notiuni de „bolnav” si ca are nevoie de „medicament” pentru a se insanatosi pot fi suficiente ca explicatie. Pentru toate grupele de varsta, scopul este reducerea fricii si a neintelegerilor.

Sfaturi pentru parintii care au copii bolnavi de cancer:

  • Multi copii s-ar putea simti vinovati, ca si cum cancerul este cumva din vina lor. Un psiholog poate fi de mare ajutor pentru a-i linisti si a-i ajuta sa faca fata sentimentelor. Terapia poate fi utila si pentru parinti.
  • Asculta tot ce are de spus copilul, raspunde-i la intrebari si incurajeaza-l sa comunice despre ceea ce simte, despre frica sau emotii.
  • Explica-le simptomele care pot aparea si ce efecte pot aparea dupa tratament – cum ar fi caderea parului.
  • Daca apare teama de dureri, explica-i ca exista o multime de medicamente pentru a le usura durerea.
  • Copilul trebuie sa pastreze legatura cu prietenii si sa isi continue activitatile, chiar daca e posibil sa fie nevoie sa evite sau sa lipseasca de la anumite sporturi, evenimente, petreceri si alte activitati. Spune-i ca poate face toate aceste lucruri atunci cand starea lui se va imbunatati.
  • Incercati sa stabiliti o forma de activitate in timpul zilei.
  • Copilul trebuie sa fie inconjurat de oameni dragi, prieteni, frati etc.
  • Evitati sa tratati copilul cu emotii negative, cu o stare de deznadejde, mila sau compasiune excesiva. Copilul trebuie sa simta incurajari si optimism din partea celor din jur.

Referinte:
(1) Cancer in Children, link:https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer-in-children
(2) Cancers that Develop in Children, link: https://www.cancer.org/cancer/cancer-in-children/types-of-childhood-cancers.html
(3) Cancer in Children, link: https://www.cancer.org/cancer/cancer-in-children.html
(4) Types of childhood cancer, link: https://www.acco.org/types-of-childhood-cancer/
(5) Childhood cancers, link: https://www.cancer.gov/types/childhood-cancers

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 04/01/2022 08:23

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (1)

  • Va multumesc pentru informatiile care ne ajuta pe noi sa avem o educatie medicala necesara pentru parinti si bunici.Multa sanatate.

Articole asemanatoare