Imunizarea si vaccinurile in cancer – iata ce rol au vaccinurile cand vine vorba de cancer, siguranta si eficienta vaccinurilor in cancer si alte informatii utile.
CUPRINS:
1. Vaccinurile in cancer – informatii generale
2. Vaccinurile preventive in cancer
3. Vaccinurile de tratament in cancer
4. Cancerul si vaccinul antigripal
5. Vaccinul impotriva Covid-19 in cancer
Vaccinurile in cancer – informatii generale
Vaccinurile sunt esentiale pentru prevenirea multor boli, inclusiv unele tipuri de cancer. Vaccinurile impotriva cancerului se impart in doua categorii:
- vaccinurile profilactice sau preventive – actioneaza prin distrugerea virusurilor care pot duce la cancer;
- vaccinurile terapeutice sau de tratament – sunt concepute pentru a stimula sistemul imunitar sa atace celulele canceroase.
Cum functioneaza vaccinurile in cancer?
Vaccinurile traditionale se administreaza persoanelor sanatoase pentru a ajuta la prevenirea infectiilor, cum ar fi rujeola si varicela, de exemplu. Aceste vaccinuri folosesc germeni atenuati de obicei, pentru a obtine un raspuns imun in organism. De obicei, vaccinurile utilizate pentru tratarea cancerului functioneaza la fel, insa fac astfel incat sistemul imunitar al persoanei sa atace celulele canceroase. Cu toate acestea, in cazul cancerului, situatia este mai complicata din mai multe motive. Spre deosebire de bacterii si virusuri, care par straine sistemului imunitar, celulele canceroase seamana mai mult cu celulele normale si sanatoase. Mai mult decat atat, tumora este, intr-un anumit fel, unica si are propriile antigene distincte. Ca urmare, sunt necesare abordari mai complexe pentru a dezvolta vaccinuri eficiente impotriva cancerului.
Vaccinurile stimuleaza sistemul imunitar, care produce anticorpi ce pot recunoaste si ataca versiunile inofensive ale bolii. Odata ce organismul a produs acesti anticorpi, poate recunoaste boala daca intrati din nou in contact cu aceasta, oferind protectie. Vaccinurile pentru tratarea cancerului sunt un tip de imunoterapie. Spre deosebire de vaccinurile care previn bolile, vaccinurile pentru tratamentul cancerului sunt destinate persoanelor care au deja cancer. Ajuta sistemul imunitar al organismului sa recunoasca si sa atace celulele canceroase.
Vaccinurile preventive in cancer
Exista vaccinuri care pot preveni cancerul? Raspunsul este simplu – sunt o serie de vaccinuri care pot reduce riscul de aparitie a anumitor cancere cauzate de virusuri. Vaccinurile preventive sunt utilizate pentru a preveni infectiile virale care cauzeaza cancer sau contribuie la dezvoltarea cancerului. Acestea sunt concepute pentru a stimula sistemul imunitar sa atace anumite virusuri inainte de a provoca o infectie. Astfel de vaccinuri sunt administrate persoanelor sanatoase inainte de aparitia cancerului.
La fel ca vaccinurile pentru varicela sau gripa, aceste vaccinuri protejeaza organismul de unele virusuri. Un astfel de vaccin va functiona numai daca o persoana este imunizata inainte de a fi infectata cu virusul.
🔍 Citeste mai multe despre virusurile care pot cauza cancer.
Vaccinurile preventive pot reduce riscul de cancere cauzate de virusuri. Vaccinul impotriva HPV este un exemplu. Protejeaza impotriva papilomavirusului uman (HPV), un virus contagios care a fost legat de unele forme de cancer. Prin prevenirea infectiei cu virusul, vaccinul poate preveni unele cazuri de cancer. Vaccinul trebuie administrat inainte ca virusul sa fie prezent in organism. Nu va proteja impotriva cancerului deja dezvoltat. Vaccinurile preventive ne pot proteja doar de oncovirusuri. Exista si alte cauze ale cancerului – cum ar fi genetica si factori de mediu – care nu sunt afectate de vaccinuri.
Vaccinul impotriva HPV
Acest vaccin protejeaza impotriva virusului papiloma uman (HPV). Daca acest virus ramane in organism pentru o lunga perioada de timp, poate provoca unele tipuri de cancer. Acest vaccin este asociat cu reducerea riscului de:
- cancer de col uterin;
- cancer vaginal;
- cancer vulvar;
- cancer anal;
- cancer penian;
- negi genitali.
HPV poate provoca si alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul oral. Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt cauzate de infectia cu HPV. Vaccinarea copiilor si a anumitor adulti tineri impotriva HPV ajuta la protejarea impotriva cancerului de col uterin si a celorlalte tipuri de cancer pe care le poate provoca HPV.
Cervarix protejeaza impotriva celor doua tulpini ale virusului HPV (tipurile 16 si 18) care pot cauza cancer de col uterin. Gardasil protejeaza impotriva HPV – tipurile 16, 18, 6 si 11. Majoritatea cabinetelor medicale ofera acum Gardasil-9 deoarece protejeaza impotriva mai multor tulpini de HPV. Pacientii sub 15 ani ar trebui sa primeasca doua doze – a doua trebuie administrata la 6-12 luni dupa prima. Pentru pacientii care incep seriile de vaccinuri la 15 – 26 de ani, acestia ar trebui sa primeasca un total de 3 doze pe parcursul a 6 – 12 luni. Citeste mai multe despre vaccinul impotriva HPV.
Vaccinul impotriva hepatitei B
Acest vaccin protejeaza impotriva virusului hepatitei B. Acest virus poate cauza cancer la ficat. Vaccinul se administreaza de obicei la nastere, la o luna si la 6 luni. Prima doza este recomandata in termen de 24 de ore de la nastere pentru toti nou-nascutii sanatosi. Vaccinurile impotriva hepatitei B pot reduce riscul de a dezvolta cancer la ficat la unele persoane. Persoanele cu infectie pe termen lung cu virusul hepatitei B prezinta un risc mai mare de cancer la ficat.
RETINETI!
Acestea sunt vaccinuri preventive traditionale care vizeaza virusurile ce pot provoca anumite tipuri de cancer. Pot ajuta la protejarea impotriva unor tipuri de cancer, dar NU vizeaza direct celulele canceroase, deoarece celulele canceroase nu au fost inca formate sau identificate. Aceste tipuri de vaccinuri sunt utile numai pentru cancerele ce pot fi cauzate de infectii.
Vaccinurile de tratament in cancer
Exista vaccinuri care trateaza cancerul existent, numite vaccinuri de tratament sau vaccinuri terapeutice. Aceste vaccinuri sunt un tip de tratament pentru cancer – o forma de imunoterapie. Stimuleaza sistemul imunitar al organismului pentru a lupta impotriva cancerului. Medicii pot administra vaccinuri de tratament persoanelor care au deja cancer.
Vaccinurile pentru tratamentul cancerului sunt diferite de vaccinurile care actioneaza impotriva virusurilor. Aceste vaccinuri incearca sa faca sistemul imunitar sa lanseze un atac impotriva celulelor canceroase din organism. In loc sa previna boala, sunt menite sa determine sistemul imunitar sa atace boala care exista deja.
Cum actioneaza?
Acestea pot actiona in diferite moduri:
- previn reaparitia cancerului;
- distrug celulele canceroase care raman in corp dupa terminarea tratamentelor;
- opresc cresterea sau raspandirea unei tumori.
Ideea din spatele vaccinurilor de tratament este ca celulele canceroase contin substante, numite antigene asociate tumorii, care nu sunt prezente in celulele normale sau, daca sunt prezente, sunt la niveluri mai scazute. Vaccinurile de tratament pot ajuta sistemul imunitar sa invete sa recunoasca si sa reactioneze la aceste antigene si sa distruga celulele canceroase care le contin.
Cum se obtin astfel de vaccinuri?
Unele vaccinuri pentru tratamentul cancerului sunt alcatuite din parti ale celulelor sau antigene pure (anumite proteine de pe celulele canceroase). Uneori, celulele imune ale unui pacient sunt prelevate si expuse la aceste substante in laborator pentru a obtine vaccinul. Odata ce vaccinul este obtinut, va fi injectat in organism pentru a creste raspunsul imun impotriva celulelor canceroase.
Vaccinurile pentru tratamentul cancerului pot fi obtinute din:
- propiile celule tumorale – inseamna ca sunt personalizate, astfel incat sa provoace un raspuns imun impotriva trasaturilor care sunt unice pentru cancerul pacientului;
- antigene asociate tumorii care se gasesc pe celulele canceroase ale multor persoane cu un tip specific de cancer;
- propriile celule dendritice, care sunt un tip de celule imune.
Atentie!
Exista numeroase provocari cand vine vorba de utilizarea vaccinurilor de tratament. In primul rand, asta pentru ca celulele canceroase suprima sistemul imunitar. Cercetatorii folosesc adjuvanti in vaccinuri pentru a incerca sa remedieze aceasta problema. Un adjuvant este o substanta adaugata unui vaccin pentru a imbunatati raspunsul imun al organismului. De asemenea, celulele canceroase „pornesc” de la celulele sanatoase ale unei persoane. Drept urmare, este posibil ca celulele canceroase sa nu „para” daunatoare in fata sistemului imunitar. Sistemul imunitar poate ignora celulele in loc sa le identifice si sa le elimine.
Cercetatorii testeaza vaccinuri pentru multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul vezicii urinare, tumori cerebrale, cancer mamar, cancer cervical, cancer colorectal, cancer renal, leucemie, cancer pulmonar, melanom, mielom, cancer pancreatic, cancer de prostata etc.
Efecte secundare
Efectele secundare pot varia in functie de tipul de vaccin impotriva cancerului – dar si de scopul vaccinului, tipul de cancer, localizare, starea generala de sanatate a pacientului. Riscul ce mai mare poate rezulta dintr-un raspuns imun directionat gresit in cazul in care sistemul imunitar vizeaza celule sanatoase care au aceleasi proteine tinta.
Reactiile adverse frecvente asociate vaccinurilor impotriva cancerului aprobate in prezent pot include, dar nu se limiteaza la: dureri de spate, frisoane, oboseala, stare generala de rau, febra, simptome asemanatoare gripei, dureri articulare, dureri musculare, greata si dureri de cap.
Cancerul si vaccinul antigripal
Cancerul si tratamentul impotriva cancerului pot slabi sistemul imunitar al unei persoane, astfel incat sa nu functioneze la fel de bine cum ar trebui. Inainte de a primi orice vaccin, discutati cu medicul despre cancerul de care suferiti, despre tratamentul urmat, despre factorii de risc etc. Vaccinul antigripal este administrat pentru a reduce riscul de gripa. In cazul pacientilor cu cancer si sistem imunitar slabit, este important sa fie prevenita gripa, deoarece poate fi grava si uneori poate pune viata in pericol. Se recomanda ca pacientii cu cancer sa primeasca vaccinul antigripal cu virus gripal inactiv in fiecare an.
Vaccinul antigripal este sigur si eficient pentru pacientii oncologici in prevenirea gripei, dar trebuie respectate o serie de masuri. In primul rand, este important sa retinem ca exista o diferenta intre un vaccin cu un virus viu si unul cu un virus inactiv. De asemenea, este important ca persoanele cu cancer care ar putea avea un sistem imunitar slabit sau compromis sa discute cu medicul despre daca pot primi vaccinuri sau nu. In general, orice persoana cu sistem imunitar slabit nu ar trebui sa primeasca niciun vaccin care contine virusuri vii. Astfel, vaccinul antigripal la pacientii cu cancer trebuie sa contina tulpini de virus inactiv din cauza imunitatii scazute, si nu se recomanda vaccinuri cu tulpini de virus viu atenuat. Se recomanda de obicei ca vaccinul antigripal sa fie facut cu 2 saptamani inainte de orice tratament ce poate cauza imunosupresie.
Retineti!
Unele tratamente impotriva cancerului scad imunitatea si scad rezistenta la gripa. Acestea includ chimioterapia, radioterapia, unele medicamente tintite, unele tratamente de imunoterapie, steroizi pe termen lung, interventia pentru indepartarea splinei. Dupa tratamentul impotriva cancerului, rezistenta la infectie poate fi scazuta timp de cateva luni sau ani.
Vaccinurile indicate si contraindicate in cancer!
In general, se recomanda ca pacientii oncologici sa faca DOAR vaccinuri cu virusuri inactive. Persoanele cu sistem imunitar slabit nu ar trebuie sa faca vaccinuri cu virus viu atenuat. Vaccinurile cu virus viu nu trebuie administrat persoanelor cu sistem imunitar slabit sau persoanelor cu leucemie, limfom sau cu orice tip de cancer al maduvei osoase sau al sistemului limfatic decat daca este tratat si tinut sub control.
In cazul celor care au avut cancer, trebuie administrate schemele uzuale de vaccinare: vaccin antigripal, vaccin pneumococic, tetanos, difterie, pertussis si HPV. Acestea nu trebuie sa contina organisme vii, ci organisme inactivate, componente bacteriene, antigene purificate sau recombinate. Vaccinurile ce contin organisme vii atenuate sunt contraindicate in cazul pacientilor cu cancer din cauza riscului teoretic de boala. Pot fi facute doar in cazul persoanelor care au avut cancer, dar acum sistemul imunitar este reglat si dupa cel putin 3 luni de la terminarea tratamentului.
Vaccinul impotriva Covid-19 in cancer
Pacientii cu cancer sunt mai vulnerabili in fata COVID-19 din cauza naturii imunosupresive a tratamentelor pentru cancer. Mai mult decat atat, progresul cancerului in sine afecteaza sistemul imunitar si lasa pacientii susceptibili la infectii.
Pacientii cu cancer sunt considerati cu risc crescut cand vine vorba de infectia COVID 19. In general, in cazul pacientilor cu cancer sau cu antecedente de cancer, se recomanda vaccinarea impotriva COVID-19, dar exista factori ce trebuie luati in considerare mai intai. Persoanele cu cancer (sau cu antecedente de cancer) pot face vaccinul, dar depinde de anumiti factori, cum ar fi tipul de vaccin, tipul de cancer, daca inca urmeaza tratament pentru cancer, daca sistemul imunitar functioneaza corect. Din aceasta cauza, cel mai bine este sa discutati cu medicul inainte de a primi orice tip de vaccin. Principala preocupare legata de administrarea vaccinului nu este daca e sigur pentru persoanele cu cancer, ci e vorba despre cat de eficient va fi, mai ales la persoanele cu sistem imunitar slabit. Unele tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia, radioterapia, transplantul de celule stem sau de maduva osoasa sau imunoterapia pot afecta sistemul imunitar, ceea ce ar putea face vaccinul mai putin eficient.
Reactii adverse
Deoarece vaccinurile pot provoca febra in primele 24 – 48 de ore, este de preferat sa primiti vaccinurile intr-un moment in care nu este de asteptat ca numarul de globule albe sa fie scazut. Asta pentru ca, daca febra apare atunci cand numarul de celule sangvine este scazut, poate fi nevoie de spitalizare.
Reactiile adverse frecvente dupa vaccinare sunt dureri de brat, oboseala si dureri musculare. De asemenea, pot aparea febra si frisoane, mai ales dupa a doua doza. Dupa vaccinare, unii oameni ar putea dezvolta ganglioni limfatici mariti. Ganglionii limfatici mariti se pot simti sensibili la atingere si ar trebui sa se reduca de la sine. Contactati medicul daca ganglionii limfatici mariti nu incep sa se reduca in decurs de 3-4 saptamani dupa a doua doza.
Vaccinarea reduce riscurile de complicatii asociate infectiei!
Este posibil ca vaccinurile sa nu fie la fel de eficiente pentru persoanele cu sistem imunitar slabit, comparativ cu persoanele cu sistem imunitar sanatos. In ciuda acestui fapt, se recomanda in continuare ca majoritatea pacientilor cu cancer sa primeasca vaccinul, deoarece acei pacienti cu un sistem imunitar slabit sunt expusi riscului de COVID-19 forma severa. Similar vaccinului antigripal, prevenirea infectiei nu este singurul scop, ci prevenirea complicatiilor asociate infectiei.
Este posibil ca aceste vaccinuri impotriva COVID-19 sa nu previna infectia primara, dar pot reduce riscurile de complicatii. Este esential sa respectam cu totii recomandarile de siguranta in continuare, inclusiv spalarea mainilor, respectarea masurilor de distantare sociala si fizica si sa purtam in continuare o masca de protectie in zonele aglomerate sau daca avem simptome.
Referinte:
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27076165/
(2) https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/immunotherapy-and-vaccines/what-are-cancer-vaccines
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4163937/
(4) https://www.cdc.gov/cancer/flu/basic-info.htm
(5) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/low-blood-counts/infections/covid-19-vaccines-in-people-with-cancer.html
(6) https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2021/people-with-cancer-coronavirus-vaccine
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 05/07/2021 08:18
Vezi comentariile (4)
Mulțumiri pentru toate informațiile !!!
Nu am inteles bine unbolnav cu cancer la colon cu anemie severa dapa chimio si radioterapie si din nou 2sedinte de chimio de 80de ore poate sau nu poate sa faca vaccinul pt covi 19?
Buna ziua,
Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs.
Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!
SUNT DIAGNOSTICAT CU SARCOM KAPOSI.
POT FACE VACCINUL ANTI COVID?