Vaccinarea anti HPV – iata tot ce trebuie sa stii despre vaccinul anti HPV, cum ne poate ajuta, la ce varsta trebuie facut si cui ii este recomandat.
CUPRINS:
1. Ce este HPV?
2. Ce este vaccinul anti HPV?
3. Recomandari de vaccinare
4. Efecte secundare posibile
Ce este HPV?
HPV inseamna virusul papiloma uman. HPV include, de fapt, un grup de peste 150 de virusuri inrudite. Sunt numite papilomavirusuri, deoarece unele dintre tipurile HPV provoaca veruci sau papiloame, care sunt mase necanceroase. Insa, unele tipuri de HPV sunt legate de cancer. HPV cauzeaza majoritatea cazurilor de cancer de col uterin, precum si multe tipuri de cancer vaginal, vulvar, anal, penian si orofaringian.
Infectia cu HPV este una dintre cele mai frecvente infectii ale tractului reproducator, responsabile pentru o varietate de tipuri de cancer si alte afectiuni atat la femei, cat si la barbati. Unele dintre tulpini au fost clasificate de Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului drept agenti cancerigeni de risc ridicat la om. HPV-16 si HPV-18 sunt tulpini responsabile pentru aproape 70% dintre cancerele de col uterin, precum si multe cazuri de cancer la nivelul penisului, cancer anal, carcinom orofaringian si cancere ale capului si gatului. Tipurile HPV 31, 33, 45, 52 si 58 sunt legate impreuna de aproximativ 15% dintre cancerele de col uterin. HPV-6 si HPV-11 sunt cele doua tipuri primare de tulpini cu „risc scazut”, care cauzeaza verucile anogenitale.
→ Citeste aici tot ce trebuie sa stii despre HPV si riscul de cancer.
Cum se transmite virusul?
Orice persoana activa sexual prezinta risc de infectie cu HPV. Femeile cu infectie persistenta cu o tulpina HPV cu risc crescut sunt mai expuse riscului de cancer de col uterin. Persoanele imunocompromise, inclusiv cele cu HIV, au risc mai mare de infectie persistenta cu HPV si progres mai rapid spre cancer. HPV este considerata cea mai comuna infectie cu transmitere sexuala din lume si este, de obicei – desi nu intotdeauna – contractata si raspandita in timpul contactului sexual sau contactului cu zone de piele infectate. Poate fi raspandit chiar si atunci cand sunt folosite prezervative (daca raman zone expuse de piele afectata) si chiar in relatii reciproc monogame.
De asemenea, poate fi transmis prin contact direct cu taieturi si leziuni ale unei persoane infectate si, in cazuri rare, poate fi transmis in timpul nasterii de la mama la copil.
Simptomele infectiei
Adesea, infectia cu HPV nu cauzeaza simptome vizibile sau probleme de sanatate. De fapt, multe dintre infectiile cu HPV dispar de la sine in termen de doi ani, potrivit CDC. Cu toate acestea, deoarece virusul este inca in corpul unei persoane in acest timp, persoana respectiva poate transmite virusul fara sa stie mai departe.
Cand virusul nu dispare de la sine, poate provoca uneori probleme grave de sanatate. Acestea includ verucile genitale si negii. HPV poate provoca, de asemenea, cancer de col uterin si alte tipuri de cancer ale organelor genitale sau cancere ale capului si gatului. Prezenta negilor genitali legati de HPV nu inseamna ca veti dezvolta neaparat cancer.
Cancerele cauzate de HPV nu cauzeaza adesea simptome decat in stadiile avansate. Analizele regulate pot ajuta la diagnosticarea mai rapida a problemelor de sanatate legate de HPV. Testele Papanicolau regulate ajuta la identificarea celulelor anormale la femei. Acestea pot semnala cancer de col uterin sau alte probleme legate de HPV.
Prevenire
Cel mai bun mod de prevenire a HPV este vaccinarea anti-HPV inainte de debutul vietii sexuale. Conform recomandarilor OMS privind bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, populatia tinta principala pentru vaccinare antiHPV este reprezentata de fete cu varste cuprinse intre 9-14 ani inainte de a deveni active sexual. De asemenea, vaccinarea anti HPV este recomandata si baietilor. Vaccinarea la baieti scade riscul de cancere cauzate de acest virus, precum cancerul penian. Reduce si riscul de a transmite virusul mai departe partenerelor. Vaccinarea baietilor trebuie sa se faca, de asemenea la 11-12 ani in mod ideal, inainte de debutul vietii sexuale – inainte de a fi expusi la virus. Vaccinul poate fi facut, insa, si mai tarziu, dar eficienta scade.
Utilizarea prezervativelor ofera o anumita protectie in prevenirea infectarii, dar inca exista un anumit risc de infectare cu HPV, deoarece prezervativele nu acopera intreaga zona genitala.
Pentru a preveni cancerul de col uterin, OMS recomanda ca toate femeile cu varste cuprinse intre 30 si 49 de ani sa fie supuse screening-ului pentru cancer de col uterin anual (chiar daca au fost vaccinate anterior impotriva HPV). Aceste teste de screening pot detecta modificarile precanceroase la nivelul colului uterin, care pot fi tratate inainte de a se agrava.
Ce este vaccinul anti HPV?
Vaccinurile HPV protejeaza impotriva infectiei cu papilomavirusurile umane (HPV). Exista trei vaccinuri care previn infectia cu HPV: Gardasil, Gardasil 9 si Cervarix.
Gardasil 9 previne infectia cu urmatoarele 9 tipuri de HPV – vaccin nonavalent:
- HPV tulpinile 6 si 11, care provoaca 90% dintre verucile genitale;
- HPV tulpinile 16 si 18, doua tulpini HPV cu risc ridicat care cauzeaza aproximativ 70% dintre cancerele de col uterin si un procent chiar mai mare dintre alte tipuri de cancere cauzate de HPV;
- HPV tulpinile 31, 33, 45, 52 si 58, HPV cu risc ridicat, care sunt legate de 10 – 20% dintre cancerele de col uterin.
Cervarix protejeaza impotriva tipurilor de HPV 16 si 18 – se numeste vaccin bivalent. Cervarix nu protejeaza impotriva verucilor genitale. Gardasil protejeaza impotriva a 2 tipuri de HPV care cauzeaza veruci genitale si a 2 tipuri de HPV care sunt legate de cancer, tipurile 1 si 18. Deoarece Gardasil protejeaza impotriva a 4 tulpini, se numeste vaccin tetravalent.
Cum actioneaza vaccinul?
La fel ca alte vaccinuri care protejeaza impotriva infectiilor virale, vaccinurile HPV stimuleaza organismul sa produca anticorpi care, la contactul viitor cu HPV, se leaga de virus si il impiedica sa infecteze celulele. Vaccinurile HPV actuale se bazeaza pe particule asemanatoare virusului (VPL) care sunt formate din componentele suprafetei virale. Aceste particule NU sunt infectioase, deoarece le lipseste ADN-ul viral. Cu toate acestea, seamana foarte mult cu virusul natural, iar anticorpii impotriva acestor particule au activitate si impotriva virusului natural.
Vaccinul determina sistemul imunitar al organismului sa produca anticorpi impotriva tipurilor de HPV cu cel mai mare risc de a provoca unele forme de cancer sau veruci genitale. De obicei, dureaza cateva saptamani dupa vaccinare pentru a dezvolta protectie impotriva HPV. Protectia impotriva vaccinului este de lunga durata. Vaccinul anti HPV este mai eficient atunci cand este administrat tinerilor inainte ca acestia sa devina activi sexual si sa fie expusi la HPV.
Vaccinul impotriva HPV ppate oferi protecite impotriva cancerului de co uterin, dar si impotriva altor cancere legate de HPV – cancer vaginal, cancer vulvar, cancer penian, cancer anal si cancer orofaringian. Insa, retineti ca vaccinarea NU inlocuieste screening-ul de col uterin la femei. Asta pentru ca ofera un anumit grad de protectie, dar nu protejeaza impotriva tuturor tipurilor de HPV legate de cancer.
Vaccinurile nu previn alte boli cu transmitere sexuala si nici nu trateaza infectiile existente cu HPV sau boala cauzata de HPV.
Recomandari de vaccinare
Vaccinurile se administreaza in 2 – 3 doze la distanta de cateva luni. Momentul dozelor este important pentru a va asigura ca vaccinurile sunt cat mai eficiente posibil. Daca nu se administreaza toate dozele de vaccin sau nu se administreaza la momentul potrivit, este posibil sa nu obtineti beneficiul total al vaccinului. Vaccinurile sunt mai eficiente daca sunt administrate inainte ca o persoana sa devina activa din punct de vedere sexual, deoarece riscul de infectie va fi mai mic – inainte sa fie expusi la virus. Vaccinurile sunt, de asemenea, mai eficiente la adolescentii tineri, atunci cand sistemul imunitar este mai receptiv la vaccin.
Vaccinul actioneaza cel mai bine la aceasta varsta din diferite motive. In primul rand, pentru ca cei mai tineri au un raspuns imun mult mai bun la vaccin comparativ cu cei spre finala adolescentei sau mai tarziu. De asemenea, acest vaccin poate sa previna infectia cu HPV daca este administrat inainte de expunerea la virus – inainte de debutul vietii sexuale. In plus, HPV se transmite si prin contact cu pielea afectata – degete, gura, organe genitale etc.
Varsta de vaccinare
CDC recomanda vaccinarea impotriva HPV pentru:
- persoane de 9-26 ani – de obicei 11-12 ani varsta ideala de vaccinare, dar si celor pana in 26 ani daca nu au fost vaccinati anterior, desi eficienta scade;
- adulti de 27-45 ani – dar nu tuturor, ci la recomandarea medicului, pentru ca in general persoanele de aceasta varsta au fost deja expuse la virus.
Femeile care au deja o infectie cu HPV sau rezultat Papanicolau anormal din categoria de varsta ce poate face vaccinul, se pot vaccina la recomandarile medicului. Asta inseamna ca se poate face vaccinul daca acesta poate oferi protectie impotriva altor tulpini cu risc crescut – cu care persoana inca nu a fost infectata. Insa, vaccinul NU este tratament pentru o infectie HPV si nici nu trateaza leziunile depistate la un test Papanicolau. Vaccinul impotriva HOV nu este indicat in sarcina – trebuie amanat pana dupa nastere. Insa, asta nu inseamna ca vaccinul este un motiv pentru intreruperea unei sarcini.
Dozele de vaccin
Vaccinul se face in mai multe doze, in functie de varsta:
- pentru < 15 ani – doua doze – se recomanda prima doza la 11-12 ani in mod ideal (dar se poate incepe de la 9 ani), iar a doua doza la cel putin 6 luni distanta, de obicei la 6-12 luni;
- pentru > 15 ani – trei doze – a doua doza se face la cel putin o luna distanta de prima doza, iar a treia doza la minimum 3 luni dupa doza 2 – sunt necesare 3 doze pentru protectie optima.
Vaccinul impotriva HPV este inclus in Romania in Programul National de Vaccinare – este gratuit pentru fetele de 11-14 ani, in celelalte situatii parintii fiind nevoiti sa cumpere vaccinul. O doza de vaccin costa aproximativ 600 lei, fiind necesare 2 sau 3 doze, in functie de varsta. Din anul 2016 se recomanda ca vaccinul anti HPV sa fie administrat si baietilor.
Vaccinul impotriva HPV este cel mai eficient la inceputul adolescentei. Din aceasta cauza, eficienta in prevenirea cancerului scade pe masura ce oamenii inainteaza in varsta.
Efecte secundare posibile
Toate vaccinurile anti HPV au fost testate inainte de a fi aprobate. Reactiile adverse sunt la ca orice alt vaccin. De obicei sunt reactii usoare ce includ dureri de cap, febra, greata si ameteli. Uneori, pot sa apara durerea si roseata la locul intepaturii. Asigurati-va ca informati medicul cu privire la orice risc de alergie severa. Informati medicul daca aveti alergii, daca ati avut in trecut o reactie alergica severa la un vaccin sau ati avut o reactie grava la o doza anterioara de vaccin anti HPV.
Referinte:
(1) https://www.paho.org/en/tag/human-papillomavirus-hpv-vaccine
(2) https://www.acog.org/womens-health/faqs/hpv-vaccination
(3) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/in-depth/hpv-vaccine/art-20047292
(4) https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-vaccine-fact-sheet
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5137481/
Sursa foto: Pexels
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 17/02/2022 08:46