Regula ABCDE pentru cancerul de piele

Citeste mai multe despre regula ABCDE pentru cancerul de piele – ce inseamna, cum poate ajuta la diferentierea unei alunite normale de un cancer de piele si alte recomandari utile.

CUPRINS:

1. Alunitele si cancerul de piele
2. Ce inseamna regula ABCDE?
3. Autoexaminarea pielii
4. Intrebari frecvente

Alunitele si cancerul de piele

Alunitele sunt foarte comune si de cele mai multe ori sunt inofensive. Insa, este importanta autoexaminarea pielii si examinarea periodica a alunitelor de catre medic pentru a depista orice modificari care apar.

Legatura dintre radiatiile UV si cancerul de piele este incontestabila. Pe scurt, supraexpunerea la aceste radiatii afecteaza celulele pielii. Stratul superior al pielii, sau epiderma, include trei tipuri de celule: celule scuamoase plate, celule bazale rotunde si melanocite, celulele care dau culoarea pielii. Aceste ultime celule sunt cele mai vulnerabile. Expunerea crescuta la radiatii provoaca daune vizibile (cum ar fi arsurile solare sau bronzarea – factor de risc pentru cancerul de piele), precum si daune invizibile, la nivel celular, care sunt cumulative in timp. In functie de individ, aceste daune pot provoca in cele din urma riduri, pete, imbatranirea prematura a pielii si in unele cazuri cancer de piele.

➡️ Citeste mai multe despre Factorii de risc pentru cancerul de piele.

Ce este melanomul?

Melanomul este o forma de cancer de piele care se formeaza la nivelul melanocitelor. Cauza principala este supraexpunerea la soare, dar exista si anumiti factori de risc precum istoric personal de cancer, piele deschisa la culoare, numar crescut de alunite, anumite afectiuni dermatologice care pot creste riscul de cancer etc. Diagnosticarea se face pe baza examinarii fizice, urmate de dermatoscopie, analize de sange, anumite proceduri imagistice si biopsie cutanata.

Regula ABCDE este un sistem usor de retinut folosit pentru a determina daca o alunita sau o anumita leziune poate fi canceroasa. Regulile descriu starea fizica si progresia oricarei anomalii a pielii, ceea ce ajuta la determinarea anumitor caracteristici de cancer.

➡️ Citeste si 10 Mituri despre cancerul de piele

Ce inseamna regula ABCDE?

Regula ABCDE este o modalitate usoara de a cauta si identifica anumite caracteristici comune ale melanomului – pentru a face diferenta intre o alunita normala si un cancer de piele.

Melanomul este o forma grava de cancer de piele si poate progresa rapid. Este tratabil daca este identificat devreme. Insa, daca nu este tratat, se poate raspandi in alte parti ale corpului (melanom metastatic) si acest lucru poate pune viata in pericol. Cunoasterea caracteristicilor ABCDE ale melanomului va poate ajuta sa cautati semne timpurii de melanom atunci cand efectuati o examinare a pielii. Daca aveti o leziune cutanata ce are caracteristici ABCDE care va preocupa, consultati medicul cat mai curand posibil pentru evaluare.

ABCDE inseamna Asimetrie, Borders (margini), Culoare, Diametru si Evolutie. Acestea sunt caracteristicile leziunilor pielii pe care medicii le cauta atunci cand pun un diagnostic si clasifica melanoamele. Sa le luam pe rand pentru a vedea ce inseamna fiecare dintre ele:

Asimetrie

Melanomul este adesea asimetric, ceea ce inseamna ca forma nu este uniforma. Alunitele non-canceroase sunt de obicei uniforme si simetrice ca forma. In cazurile de cancer de piele, leziunile nu vor arata la fel pe ambele parti. Poate fi un semn al unei probleme mai grave, astfel ca este indicat sa mergeti la medic pentru a exclude orice afectiune.

Borders (margini)

Melanomul are adesea margini care nu sunt bine definite sau forma neregulata, in timp ce alunitele necanceroase au de obicei margini bine definite.

Culoare

Pe langa asimetrie, colorarea neuniforma poate fi un semn distinctiv al melanomului. Aceeasi leziune poate avea o gama de culori, de la bronz, portocaliu si maro pana la rosu, negru si albastrui. Melanomul are adesea mai multe culori sau nuante. Alunitele care sunt benigne sunt de obicei de o singura culoare. O alunita care are mai multe culori ar trebui considerata suspecta. Modificarile de culoare pot include intunecarea (uneori pana la violet inchis sau negru) sau deschiderea la culoare in anumite parti.

Related Post

Diametru

Melanoamele sunt in mod normal mai mari de 6 mm in diametru, asta insemnand aproximativ diametrul unei radiere de creion standard. Asta nu inseamna ca anumite modificari mai mici nu justifica controale suplimentare – insa cele mai mari trebuie mereu sa ne trimita la medic.

Evolutie

Evolutia inseamna ca alunita sau cresterea isi schimba dimensiunea, aspectul si textura sau provoaca noi simptome (cum ar fi mancarime, durere sau sangerare). Melanomul isi va schimba adesea caracteristicile, cum ar fi dimensiunea, forma sau culoarea. Spre deosebire de majoritatea alunitelor benigne, melanomul tinde sa se modifice in timp. Daca aveti o alunita sau leziune la nivelul pielii, urmariti-o pentru a depista orice semne de modificari.

RETINETI!

Regula ABCDE se bazeaza pe faptul ca tumorile in caz de melanom tind sa fie asimetrice, sa aiba margini slab definite, sa fie colorate neuniform, un diametru mai mare de 6 mm si sa se modifice in timp. Aceste semne precoce pot ajuta la identificarea melanomul precoce, atunci cand este inca usor de tratat.

Regula ABCDE pentru identificarea cancerului de piele nu este un instrument de diagnostic, ci mai degraba o tehnica prin care pacientii si medicii pot face diferenta intre o alunita normala si o leziune ce poate fi canceroasa. In timp ce criteriile ABCDE s-au dovedit a fi foarte utile in identificarea unui potential melanom, ele nu pot fi utilizate pentru a recunoaste in mod fiabil toate melanoamele. Un melanom poate avea o forma simetrica, o margine uniforma si fara mari variatii de culoare.

Cele mai multe leziuni ale pielii si alunite nu sunt canceroase, dar este intotdeauna cel mai bine sa mergeti la medic pentru un control sau ori de cate ori aveti ingrijorari. Retineti ca NU toate melanoamele sunt detectabile prin regula ABCDE. Alte semne de avertizare sunt:

  • leziuni care nu se vindeca;
  • roseata sau umflare dincolo de margine;
  • mancarime sau durere;
  • modificari ale suprafetei (scuame, scurgeri, sangerare).

Autoexaminarea pielii

Se recomanda autoexaminarea periodica a pielii, pentru a identifica orice modificari la nivelul pielii – alunite noi, alunite modificate, noi pete sau leziuni etc. Examinati-va partea din fata si din spate a corpului intr-o oglinda pe toata lungimea. Indoiti coatele pentru a verifica axila, antebratul si palmele. Examinati si talpite, spatiile dintre degetele de la picioare, partea din spate a gatului, scalpul. Retineti ca cele mai multe alunite si modificari la nivelul pielii nu sunt canceroase. Insa, este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect.

Cum arata o alunita obisnuita?

O alunita obisnuita este de obicei mai mica de aproximativ 5 mm latime. Este rotunda sau ovala, are o suprafata neteda, cu o margine distincta si este adesea in forma de cupola. O alunita obisnuita are de obicei o culoare uniforma de roz, cafeniu sau maro. Persoanele care au pielea sau parul mai inchis la culoare tind sa aiba alunite mai inchise la culoare decat persoanele cu pielea deschisa sau cu parul blond. Desi alunitele comune nu sunt canceroase, persoanele care au mai mult de 50 de alunite pot avea un risc mai mare de a dezvolta melanom. De aceea, este atat de importanta examinarea pielii.

Un nev displazic este un tip de alunita care arata diferit de o alunita obisnuita. Unii o numesc „alunita atipica”. Poate fi mai mare decat o alunita obisnuita, iar culoarea, suprafata si marginea pot fi diferite. Un nev displazic poate avea un amestec de mai multe culori, de la roz la maro inchis. Un nev displazic poate aparea oriunde pe corp, dar de obicei apare pe zonele expuse la soare, cum ar fi pe spate.

INTREBARI FRECVENTE

Care este diferenta dintre o alunita si melanom?

O alunita este o crestere benigna compusa din melanocite (celule ale pielii care produc melanina). Odata formate, majoritatea alunitelor raman la fel. Melanomul isi are originea in melanocite. Celulele cresc necontrolat si pot invada tesutul din jur.

Un melanom se simte dur la atingere?

Uneori, dar nu mereu. Textura melanomului poate fi ferma sau dura. Unele se simt avand cruste sau solzoase.

Ce este o alunita atipica?

Alunitele atipice tind sa fie mai mari decat alunitele obisnuite si au o forma sau o culoare neregulata. Despre alunitele atipice poti citi pe larg aici. Alunitele displazice nu sunt canceroase, dar pot deveni canceroase in timp. Spre deosebire de alunitele normale, alunitele displazice sunt mai mari de 6 mm de obicei, de forma neregulata si tind sa aiba o culoare neuniforma, cu centru maro inchis si margini mai deschise, neuniforme.

Ce este melanomul?

Melanomul este un tip de cancer de piele care se dezvolta din melanocite. Cauza principala a melanomului este supraexpunerea la lumina ultravioleta (UV) de la soare sau expunerea la solar. Semnele precoce principale ale melanomului sunt modificari ale dimensiunii sau aspectului unei alunite. In stadiile ulterioare, leziunea poate forma cruste, poate prezenta ulceratii sau poate sangera. De obicei, melanomul nu provoaca durere.

Melanomul poate fi prevenit?

Nu exista o modalitate garantata de a preveni melanomul. Unii factori de risc, cum ar fi varsta si istoricul familial, nu pot fi controlati. Insa, exista lucruri pe care le puteti face care ar putea reduce riscul de a dezvolta melanom si alte tipuri de cancer de piele. Limitati expunerea la razele ultraviolete (UV), folositi produse de protectie solara, evitati solarul. De asemenea, se recomanda autoexaminarea periodica a pielii si controale periodice la medicul dermatolog pentru examinarea pielii si a alunitelor.

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/symptoms.htm
(2) https://www.cancernetwork.com/view/abcds-moles-and-melanomas
(3) https://dermnetnz.org/topics/abcdes-of-melanoma
(4) https://www.cancer.net/cancer-types/melanoma/symptoms-and-signs
(5) https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/prevention.htm

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (0)

Articole asemanatoare