Citeste pe larg despre analiza TGP pentru functia ficatului – sau alanin aminotransferaza (ALT) – cand se recomanda aceasta analiza, ce probleme pot fi legate de un nivel marit TGP.
CUPRINS:
1. Ce este TGP?
2. Indicatiile testarii
3. Interpretare rezultate
4. TGP marit – ce inseamna?
5. TGP scazut – ce inseamna?
6. Raportul TGO/TGP
7. Intrebari frecvente
Ce este TGP?
TGP sau transaminaza glutampiruvica se mai numeste si alanin aminotransferaza (ALT). Enzimele ajuta ficatul sa descompuna alte proteine, astfel incat organismul sa le poata absorbi mai usor. ALT sau TGP este una dintre aceste enzime. Se gaseste in mod normal in celulele hepatice. Cu toate acestea, atunci cand ficatul este deteriorat sau inflamat, ALT poate fi eliberata in sange. Acest lucru face ca nivelul seric de ALT sa creasca. De multe ori, o crestere a nivelului ALT sau TGP este primul semn al unei probleme – inainte de a incepe sa apara alte simptome.
Testul TGP sau alanin aminotransferaza (ALT) masoara cantitatea acestei enzime din sange. Testul este adesea efectuat impreuna cu alte analize care verifica deteriorarea ficatului, inclusiv aspartat aminotransferaza (AST sau TGO), fosfataza alcalina, lactat dehidrogenaza (LDH) si bilirubina.
Ficatul are mai multe functii importante, printre care producerea anumitor proteine, depozitarea vitaminelor si a fierului, eliminarea toxinelor din sange, productia de bila, care ajuta la digestie. Masurarea nivelului de ALT din sangele unei persoane poate ajuta medicii sa evalueze functia hepatica sau sa determine cauza de baza a unei probleme hepatice.
Indicatiile testarii
ALT este o enzima gasita la un nivel ridicat in ficat. O enzima este o proteina care provoaca o modificare chimica specifica in organism. Afectarea ficatului are ca rezultat eliberarea de ALT in sange. De obicei, testarea TGP se face pentru a diagnostica si monitoriza problemele hepatice.
Se poate face ca analiza de rutina sau poate fi solicitata daca o persoana are factori de risc pentru boli hepatice, inclusiv:
- istoric familial de boli hepatice;
- consum crescut de alcool;
- expunerea la virusul hepatitei;
- tratament cu anumite medicamente ce pot afecta ficatul;
- diabet etc.
Simptomele problemelor hepatice si analiza ALT
Testul este de obicei folosit pentru a vedea daca pacientul are leziuni sau insuficienta hepatica. Medicul poate recomanda un test TGP daca aveti simptome de boala hepatica, inclusiv:
- icter, care este ingalbenirea ochilor sau a pielii;
- urina inchisa la culoare;
- greata si varsaturi;
- sangerare usoara sau invinetire usoara;
- mancarimi intense ale pielii;
- scaune deschise la culoare – culoarea argilei;
- umflarea picioarelor sau a abdomenului;
- durere in cadranul superior drept al abdomenului.
Leziunile hepatice determina in general o crestere a nivelului de ALT. Testul poate evalua nivelurile de ALT din sange, dar nu indica severitatea afectarii ficatului sau extinderea inflamatiei. De asemenea, testul nu poate prezice cat de grava va deveni afectarea ficatului.
Alte motive pentru a efectua acest test includ:
- monitorizarea evolutiei bolilor hepatice, cum ar fi hepatita sau insuficienta hepatica;
- evaluarea necesitatii de a incepe tratamentul pentru boala hepatica;
- evaluarea eficientei unui tratament pentru probleme hepatice.
⇒ Citeste si despre Ficat marit – care pot fi cauzele.
Probleme medicale care pot duce la valori ALT crescute
Problemele medicale care pot cauza niveluri crescute de ALT includ:
- hepatita;
- boala ficatului gras non-alcoolic;
- ciroza;
- boala celiaca;
- tulburari tiroidiene;
- preeclampsie la femeile insarcinate sau imediat postpartum;
- anumite infectii, inclusiv mononucleoza si sepsisul;
- polimiozita;
- tumori la ficat.
Anumite medicamente pot determina, de asemenea, cresterea nivelului de ALT din sange.
Interpretare rezultate
Intervalul normal pentru adulti este in general de 4 – 36 U/L.
Intervalele normale pot varia usor de la un laborator la altul. Unele laboratoare folosesc metode de lucru diferite sau pot testa probe diferite. Discutati cu medicul despre semnificatia rezultatelor specifice ale testului.
La copii, valorile normale pot fi:
- 0-1 ani: <71 U/L
- 1-3 ani: <31 U/L
- 4-6 ani: < 36 U/L
- 7-12 ani: < 44 U/L
- 13-18 ani: < 45 U/L
In general, la barbati valorile normale sunt < 45 U/L, iar la femei < 35 U/L.
TGP marit – ce inseamna?
Nivelurile ridicate de ALT sau TGP pot fi cauzate de:
- leziuni hepatice date de afectiuni precum hepatita sau ciroza;
- moartea tesutului hepatic;
- prea mult fier in organism (hemocromatoza);
- ficat gras;
- lipsa fluxului sangvin catre ficat (ischemie hepatica);
- tumora hepatica sau cancer;
- expunerea la tetraclorura de carbon;
- unele medicamente, cum ar fi statine, antibiotice, chimioterapie, aspirina, opioide si barbiturice;
- mononucleoza, care este o infectie cauzata de obicei de virusul Epstein-Barr;
- diabet;
- pancreas umflat si inflamat (pancreatita) etc.
Nivelurile usor ridicate de ALT pot fi legate de abuzul de alcool, ciroza, mononucleoza sau unele medicamente precum statine, aspirina si unele somnifere. Nivelurile de ALT moderat ridicate pot fi legate de boala hepatica cronica, abuzul de alcool, ciroza, blocarea cailor biliare, leziuni renale, leziuni musculare, deteriorarea globulelor rosii, insolatie, exces de vitamina A etc.
Nivelurile foarte ridicate de ALT pot fi cauzate de hepatita virala acuta, supradoza de medicamente precum acetaminofen, cancer la ficat sau septicemie.
⇒ Citeste si despre Dureri de ficat – ce probleme pot semnala durerile in zona ficatului.
TGP marit – semn de cancer?
TGP marit poate fi legat in anumite cazuri de tumori la nivelul ficatului. Unele forme de cancer la ficat pot duce la valori foarte mari TGP. Insa, retineti ca de obicei cauzele sunt altele, benigne. Sunt necesare mai multe analize pentru a stabiliza cauza pentru TGP marit, mai ales inainte de a stabili un diagnostic de cancer. De asemenea, tratamentul cu chimioterapie in cancer poate duce uneori la cresterea nivelului de TGP din sange.
TGP scazut – ce inseamna?
Valorile scazute ALT sau TGP nu indica de obicei o problema de sanatate si nu sunt un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, un nivel mai scazut decat normalul de ALT ar putea indica o deficienta de vitamina B6 sau o boala cronica de rinichi. Daca rezultatul analizei este mai mic decat ceea ce este considerat normal, medicul poate recomanda inca o testare sau analize suplimentare pentru a se asigura ca nu exista o anumita problema. Cele mai multe rezultate mai scazute ale analizei ALT indica un ficat sanatos.
Raportul TGO/TGP
Acest raport poate oferi indicii valoroase cu privire la functia hepatica. De asemenea, poate indica daca problema este acuta (apare brusc si progreseaza rapid) sau cronica (de lunga durata sau persistenta). Daca ficatul sufera o leziune acuta, poate aparea o crestere brusca a TGP. Pe de alta parte, daca boala hepatica progreseaza lent, inflamatia ficatului va afecta treptat si alte organe. Pe masura ce aceste organe sunt afectate, nivelul TGO va incepe sa creasca. Acest lucru se intampla in boli precum hepatita C. Acesta provoaca leziuni hepatice pe termen lung care declanseaza simptome care implica rinichii, creierul, ochii, pielea si articulatiile. Acestea sunt denumite simptome extrahepatice.
- Un raport TGO/TGP mai mic de unu (unde TGP este semnificativ mai mare decat TGO) inseamna ca este posibil sa aveti boala ficatului gras non-alcoolic.
- Un raport TGO/TGP egal cu unu (unde TGP este egal cu TGP) poate fi un semn de hepatita virala acuta sau toxicitate hepatica legata de medicamente.
- Un raport TGO/TGP mai mare de unu (unde TGO este mai mare decat TGP) inseamna ca este posibil sa aveti ciroza.
- Un raport TGO/TGP mai mare de 2:1 (unde TGO este de peste doua ori mai mare decat TGP) este un semn de boala hepatica alcoolica.
Insa, doar medicul poate stabili cauza si poate pune un diagnostic.
INTREBARI FRECVENTE
Alanin aminotransferaza (ALT sau TGP) este diferita de aspartat aminotransferaza (AST sau TGO)?
Aspartat aminotransferaza (AST) este o enzima masurata in mod obisnuit impreuna cu AST pentru analiza functiei hepatice. Ambele enzime se pot scurge in fluxul sangvin atunci cand anumite celule din organism sunt deteriorate. AST si ALT sunt considerate in mod obisnuit enzime hepatice, dar exista cantitati mai mari de AST in alte parti ale corpului, cum ar fi inima, muschii scheletici si pancreasul. Din aceasta cauza, ALT este considerata a fi legata mai direct de sanatatea ficatului, dar se folosesc ambele masuratori pentru a evalua sanatatea ficatului.
Cand se recomanda testul TGP?
Scopul unui test de sange ALT sau TGP este de a ajuta la evaluarea sanatatii ficatului. Daca celulele din ficat sunt deteriorate, aceasta poate provoca eliberarea de ALT in sange, astfel incat un test de sange ALT poate ajuta la identificarea problemelor hepatice. Medicul poate recomanda un test de sange care include analiza ALT sau TGP pentru depistarea, monitorizarea sau sa ajute la diagnosticarea afectiunilor hepatice.
Ce factori pot modifica rezultatele analizei?
Multe tipuri diferite de medicamente si suplimente pot afecta nivelul de ALT, asa ca este important sa informati medicul cu privire la orice medicamente sau suplimente alimentare pe care le luati inainte de a face testul. Exercitiile intense pot afecta, de asemenea. Nivelurile de ALT sau TGP pot creste sau scadea in timpul ciclului menstrual.
TGP marit inseamna de fiecare data o afectare a ficatului?
Valorile TGP mari sunt de cele mai multe ori legate de anumite probleme la nivelul ficatului, insa nu de fiecare data vorbim despre probleme grave, ce necesita tratament. Este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect. Insa, nivelurile crescute de TGP pot indica, de asemenea, leziuni ale celulelor din alte parti ale corpului, deoarece aceasta enzima nu se gaseste numai in ficat. Este important sa stiti ca un rezultat ridicat al testului TGP nu inseamna neaparat ca aveti o afectiune medicala. Mai putin de 5% dintre persoanele cu niveluri crescute TGP au afectiuni hepatice severe. Alti factori pot afecta nivelul de TGP.
Referinte:
(1) https://myhealth.alberta.ca/Health/pages/conditions.aspx?hwid=hw20645
(2) https://www.testing.com/tests/alanine-aminotransferase-alt/
(3) https://www.healthline.com/health/alt
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/324159
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 11/05/2022 15:02