Planificarea tratamentului in cancer – cum este stabilit planul de tratament?

Planificarea tratamentului in cancer trebuie facuta in functie de mai multi factori – tipul cancerului, stadiu, efecte adverse care pot sa apara, obiectivele tratamentelor etc. Citeste mai jos mai multe despre stabilirea planului de tratament in cancer.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Tipuri de tratamente pentru cancer
3. Planificarea tratamentului – ce include?

Informatii generale

Dupa stabilirea unui diagnostic de cancer si stadializare, medicul va planifica tratamentul. Medicul si pacientul trebuie sa ia o serie de decizii privind tratamentele ce vor fi facute. Insa, pentru a alege cele mai eficiente tratamente si pentru a le planifica trebuie colectate multe informatii. Dupa ce este stabilita metoda de tratament (sau combinatia de tratamente diferite ce vor fi folosite), se va face planificarea. Aceste decizii de planificare si programare alcatuiesc planul de tratament.

Planul de tratament va depinde de diferiti factori, cum ar fi:

  • tipul de cancer si localizarea sa;
  • stadiul cancerului;
  • starea generala de sanatate;
  • rezultatele examenelor fizice, rezultatele analizelor de laborator si ale altor teste de diagnosticare;
  • rezultatele radiografiilor si altor proceduri imagistice, cum ar fi scanari CT, RMN si PET;
  • istoricul medical, inclusiv alte afectiuni cronice de sanatate;
  • riscurile si beneficiile fiecarei optiuni de tratament;
  • preocupari legate de durere si calitatea vietii;
  • daca pacientul a mai fost tratat pentru cancer in trecut;
  • preferintele pacientului.

Tipuri de tratamente pentru cancer

Alegerea tratamentelor va depinde de factorii de mai sus. Insa, principalele optiuni de tratament sunt:

Interventia chirurgicala

Operatiile sunt folosite in marea majoritate a cancerelor, cu scopul de a elimina tumori, tesuturi sau zone cu celule canceroase, cum ar fi ganglionii limfatici. De asemenea, operatia se poate face uneori pentru a diagnostica boala sau pentru a vedea cat de grava este. In multe cazuri, interventia chirurgicala ofera cele mai bune sanse de vindecare, mai ales daca boala nu s-a raspandit in alte parti ale corpului.

Chimioterapia

Chimioterapia foloseste medicamente pentru a distruge celulele canceroase. De obicei, este administrata intravenos, printr-o perfuzie. Efectele secundare variaza de la persoana la persoana, dar cele mai frecvente sunt oboseala, greata si varsaturile, diareea, caderea parului, mucozita orala, durerile etc. Chimioterapia poate provoca uneori efecte secundare pe termen lung, cum ar fi infertilitatea si afectarea nervilor. Discutati cu medicul despre riscurile planului de tratament si despre cum puteti evita aceste efecte.

Radioterapia

Radioterapia se foloseste cu rolul de a distruge sau deteriora celulele canceroase, pentru a le impiedica sa se raspandeasca. Poate fi singurul tratament sau poate fi asociat cu o interventie chirurgicala sau chimioterapie. Efectele secundare depind de locul in care se afla cancerul.

Alte tratamente pentru cancer

Medicul va poate recomanda alte optiuni ca parte a planului de tratament, inclusiv:

  • Terapie tintita – in care medicamentele actioneaza asupra unor zone specifice cu celule canceroase pentru a preveni cresterea sau raspandirea acestora;
  • Imunoterapia – numita si terapie biologica, ce face ca sistemul imunitar al organismului sa lupte impotriva cancerului;
  • Terapia hormonala care trateaza cancerele ce folosesc hormoni pentru a creste (cum ar fi cancerul de san si cancerul de prostata);
  • Transplant de celule stem
  • Ingrijire paliativa

Planificarea tratamentului – ce include?

Medicul va crea un plan individual de tratament, pe baza unei analize a localizarii cancerului, tipul de cancer, stadiu etc. Va va prezenta optiunile de tratament, astfel incat sa stabiliti impreuna un plan cu privire la cea mai buna metoda de abordare a bolii. Planul de tratament poate include o perioada de observare si supraveghere. Despre supravegherea activa in cancer poti citi mai multe aici.

Intelegerea diagnosticului

Planurile individuale de tratament depind de tipul de cancer si stadiul bolii. Este esential sa cunoasteti si sa intelegeti cat mai multe despre diagnosticul primit.

Citeste si: Cum îmi anunţ familia că am cancer?

Related Post

Scopul tratamentului

Urmatorul pas in planificarea tratamentului este intelegerea scopului pe care il are acest tratament. Scopul tratamentului descrie rezultatul posibil si asteptat al tratamentului. Astfel, scopul planului vostru de tratament poate fi unul dintre urmatoarele:

  • vindecarea cancerului – distrugerea sau eliminarea tuturor celulelor canceroase din corp – tratament curativ;
  • controlarea cancerului – prin scaderea numrului de celule canceroase din organism sau prin reducerea riscului de reaparitie a cancerului – tratament adjuvant;
  • tratarea simptomelor cauzate de cancer – tratament paliativ;
  • preventia cancerului – tratament preventiv.

Intelegerea optiunilor de tratament

Discutati cu medicul despre optiunile de tratament in functie de tipul si stadiul cancerului. Aceste optiuni pot include operatie, radioterapie, chimioterapie, terapii hormonale, terapie tintita, imunoterapie, supraveghere activa, ingrijire paliativa. Trebuie sa intelegeti clar diagnosticul si planul de tratament sugerat inainte de a lua orice decizie. Este important sa intelegeti avantajele si dezavantajele optiunilor de tratament care vi se prezinta. Pe parcursul acestui proces, asigurati-va ca puneti cat mai multe intrebari si solicitati ca informatiile sa fie explicate.

Medicul poate folosi unele tratamente pentru a incetini, pentru a opri sau elimina cancerul. Poate folosi, de asemenea, ingrijire paliativa, numita si ingrijire de sustinere, pentru a gestiona simptomele si efectele secundare. Asigurati-va ca medicul va explica obiectivele planului de tratament si cum va vor afecta terapiile folosite. Intrebati despre efectele secundare ale fiecarei optiuni de tratament. Uneori, cancerul poate provoca efecte secundare pe termen lung, sau efecte tardive, care se pot dezvolta la luni sau chiar ani dupa tratament. Discutati cu echipa medicala despre posibilele efecte pe termen lung ale fiecarei optiuni de tratament si despre modul in care acestea sunt gestionate.

Stabilirea planului de tratament

Odata ce un tratament este decis, un plan de tratament poate fi personalizat in functie de situatia pacientului. Acesta este un proces pas cu pas care implica atat planificarea, cat si programarea. Planificarea tratamentului presupune stabilirea exacta a dozelor de tratament care vor fi administrate si cat timp va dura acest lucru. Programarea tratamentului implica stabilirea celui mai bun timp si program pentru administrarea tratamentului. Medicii urmeaza anumite linii directoare atunci cand planifica dozele de tratament si combinatiile de tratamente. Aceste linii directoare se bazeaza pe studii care sunt specifice tipului si stadiului de cancer pe care il aveti si pentru tratamentul ales.

Daca aveti nevoie de mai multe tipuri de tratamente pentru cancer, de obicei se vor face unul dupa altul. Tratamentele sunt descrise astfel:

  • tratament primar – tratamentul principal pentru un cancer, de exemplu interventie chirurgicala;
  • tratament adjuvant – administrat dupa tratamentul primar, de exemplu tratament dupa interventia chirurgicala pentru a reduce riscul de reaparitie a cancerului;
  • tratament neoadjuvant – administrat inainte de tratamentul primar, de exemplu tratament pentru a micsora tumorile mari inainte de operatie.

Citeste mai multe despre: Terapia adjuvanta si neoadjuvanta in cancer.

Uneori, se pot administra doua tratamente in acelasi timp. Acest lucru este cunoscut sub numele de tratament concomitent. Un exemplu in acest sens este chimioradioterapia, atunci cand radioterapia si chimioterapia sunt administrate in acelasi timp.

Un plan de tratament include:

  • tipul de tratament care va fi administrat, precum radioterapie, chimioterapie, terapie tintita, imunoterapie, hormonoterapie etc.;
  • cum va fi administrat tratamentul, cum ar fi modul in care vor fi administrate radiatiile sau daca un medicament va fi administrat pe cale orala, injectabil sau ca perfuzie;
  • cat de des va fi administrat tratamentul, cum ar fi o data pe zi, o data pe saptamana sau o data la 3 saptamani;
  • daca exista pauze intre ciclurile de tratament sau intre anumite tipuri de tratament si cat de lungi vor fi pauzele;
  • durata estimata pentru fiecare tip sau curs de tratament.

Discutati deschis cu medicul

Comunicarea eficienta cu medicul este cea mai buna modalitate de a va asigura ca primiti informatiile de care aveti nevoie pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza. Pentru a facilita comunicarea cu medicul, incercati sa puneti intrebari, sa va faceti liste cu intrebari inainte de consultatii, sa solicitati informatii. De asemenea, fiti sincer cu privire la griji, dorinte etc. Daca va simtiti confortabil sa impartasiti informatiile medicale cu un prieten sau cu un membru al familiei, aduceti pe cineva care sa ia parte la discutiile cu medicul. Citeste si despre rolul unui navigator medical in oncologie – cum te poate ajuta.

Discutati cu medicul si despre adaugarea de tratamente complementare sau alternative. Acestea pot include acupunctura, nutritia oncologica, masajul, suplimente naturiste etc. Este foarte important sa medicul sa fie informat cu privire la tot ceea ce faceti sau doriti sa faceti pentru a va imbunatati sanatatea. Unele tratamente complementare, cum ar fi suplimentele naturiste sau unele terapii, pot provoca efecte secundare nedorite atunci cand sunt combinate cu anumite tratamente. De asemenea, ar putea reduce eficacitatea unor terapii pentru cancer.

Multi oameni cauta o a doua sau chiar a treia opinie de la un alt medic oncolog. Medicii pot avea experiente diferite cu diferite tratamente. Prin urmare, cautarea mai multor opinii va poate ajuta sa luati o decizie sau sa va confirmati planul de tratament actual.

Ajustarea planului de tratament

Odata ce ati inceput tratamentul pentru cancer, echipa medicala va monitoriza starea de sanatate si modul in care cancerul raspunde la tratament. Se pot recomanda diferite teste sau proceduri pentru a ajuta echipa medicala sa inteleaga daca va atingeti obiectivul de tratament sau daca planul de tratament ar trebui ajustat.

Iti recomandam si: Psiho-oncologia si grupul de suport oncologic – sprijin psihologic pentru pacientii cu cancer

Referinte:
(1) https://www.cancercare.org/publications/268-advance_care_planning_be_prepared
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2794618/
(3) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/dying-with-cancer/making-plans/care-planning
(4) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/planning-managing/planning-scheduling-treatment.html

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare