Nutritie oncologica pentru varstnici

nutritia oncologica la varstnici

Nutritie oncologica pentru varstnici – iata ce probleme de nutritie sunt asociate imbatranirii si ce probleme suplimentare apar in caz de cancer la varstnici. Sfaturi si recomandari de nutritie geriatrica in cancer.

CUPRINS:

1. Imbatranirea 
2. Cancerele in cazul adultilor in varsta
3. Probleme de nutritie la pacientii in varsta cu cancer
4. Importanta nutritiei la pacientii in varsta cu cancer
5. Sfaturi de nutritie oncologica pentru varstnici

Imbatranirea

Imbatranirea este definita ca o serie de modificari structurale si functionale ireversibile in molecule, tesuturi, organe si sisteme ale organismului care devin evidente odata cu inaintarea in varsta. Perioada senescenta a fost clasificata din perspective biologice, sociologice, economice si cronologice. Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste batranetea sau etapa de varstnic ca perioada de viata care incepe de la 65 de ani.

Imbatranirea implica mai multe aspecte si modificari:

  • imbatranirea primara (modificari fizice asociate imbatranirii);
  • imbatranirea secundara (anumite afectiuni ce apar la batranete).

Citeste mai multe despre imbatranire.

Cancerele in cazul adultilor in varsta

Riscul de cancer creste odata cu varsta. Aproximativ 60% dintre cancere apar la persoane cu varsta de peste 65 de ani. Se estimeaza ca aproximativ 70% dintre decesele cauzate de cancer apar la aceste varste.

Adultii mai in varsta se confrunta cu modificari ale compozitiei corporale, cum ar fi scaderea masei musculare in jurul varstei de 50 de ani, scaderea densitatii osoase la femei dupa menopauza si in jur de 65 de ani pentru barbati si cresterea masei adipoase. Mai mult, tratamentele impotriva cancerului sunt asociate cu reactii adverse legate de nutritie, scaderea in greutate, anorexie si malnutritie. Acest lucru face ca populatia in varsta afectata de cancer sa fie extrem de vulnerabila din punct de vedere nutritional.

In cazul persoanelor in varsta, cancerul are o crestere mai lenta. Asta pentru ca organismul are o rata mai redusa de dezvoltarea celulelor. Insa, cu toate acestea, unele date sugereaza ca varstnicii cu unele forme de cancer pot avea un prognostic mai slab din cauza diagnosticului intarziat. De multe ori, din nefericire, multe probleme de sanatate sunt puse pe baza imbatranirii. Asta se intampla atat din cauza atitudinii persoanei in sine, cat si a rudelor si prietenilor, inclusiv personalul medical de multe ori.

Cancerul nu afecteaza doar componenta fizica, ci si starea mentala si emotionala, precum si aspectele sociale. De multe ori persoanele in varsta refuza controale medicale, diagnostice si tratamente, considerand ca „din cauza varstei lor”, nu mai are niciun rost. Din nefericire, multe persoane in varsta nu au o atitudine proactiva si refuza schimbarea stilului de viata, controalele medicale si recomandarile.

Citeste mai multe despre Codul European Impotriva Cancerului – sfaturi si recomandari pentru a reduce riscul de cancer!

Tratamentele oncologice pentru varstnici

Tratamentele anticancer sunt dificile pentru orice pacient, dar deseori sunt mai greu de suportat de catre persoanele in varsta. Efectele adverse pot fi greu de gestionat si de multe ori afecteaza calitatea vietii. Teama de tratament si de efectele adverse poate impiedica uneori persoanele in varsta sa aiba un diagnostic precoce.

Cancerul depistat in stadiile incipiente este de obicei vindecabil prin interventii chirurgicale si terapie adjuvanta, indiferent de varsta pacientului. Diagnosticul precoce al cancerului este important si la varstnici. Chiar daca un pacient este foarte in varsta si are alte boli, cancerul in stadiu incipient poate fi adesea operat. Radioterapia si celelalte tratamente dupa operatie reduc riscul de raspandire a cancerului. Efectele adverse pot fi uneori mai severe, dar varsta biologica nu reflecta neaparat posibilitatile pacientului de a face fata acestor efecte.

Starea mentala a pacientilor oncologici in varsta

Cele mai frecvente reactii psihologice la cancer, indiferent de varsta, sunt anxietatea si depresia. Persoanele in varsta pot avea, insa, un risc mai mare de depresie. Asta pentru ca apar deseori sentimente intense de singuratate, lipsa dorintei si a motivatiei de a merge mai departe, perspectivele de viitor, oboseala accentuata si disconfortul fizic. In ceea ce priveste anxietatea, varsta inaintata poate duce la stimuli ce duc la nervozitate, disconfort si tensiune.

Acceptarea diagnosticului poate fi vazuta ca o sentinta, ca sfarsitul vietii, ceea ce nu trebuie sa fie deloc asa. In prezent, medicina a evoluat si exista o gama larga de tratamente anticancer. Acestea pot reduce tumorile, pot ameliora simptomele, pot imbunatati calitatea vietii si cresc sansele de supravietuire. De asemenea, multe persoane atribuie cauza si cursul bolii unor aspecte religioase („cum vrea Dumnezeu” sau „ma las in voia lui Dumnezeu”), refuzand tratamente si solutii medicale.

Daca pacientul nu are prieteni apropiati sau familie, efectuarea tratamentului poate fi dificila sau chiar imposibila. Evaluarea psihiatrica si psiho-sociala efectuata inainte de tratament ajuta la alegerea terapiei adecvate. Tulburarile de dementa si memorie pot impiedica tratamentul. Asta pentru ca tratamentul cancerului necesita abilitati de intelegere si cooperare. Pacientul are dreptul sa participe la alegerea metodei de tratament ori de cate ori exista alternative si, de asemenea, sa refuze tratamentul oferit.

Citeste mai multe despre sanatatea mentala in cancer si psiho-oncologie si grupuri de suport.

Cancere frecvente la persoanele varstnice

Cancerul de prostata la varstnici

Varsta medie a pacientilor cu cancer de prostata este de aproximativ 70 de ani. Cancerul de prostata se dezvolta de obicei lent. Insa, este a doua cea mai frecventa cauza de mortalitate prin cancer la grupa de varsta de peste 75 de ani. Tratamentele de chimioterapie necesita ca pacientul sa fie intr-o stare generala destul de buna.

Cancerul pulmonar la varstnici

Cancerul pulmonar este unul dintre cazurile de cancer cu cel mai slab prognostic, iar fumatul este principalul factor de risc. Chirurgia este tratament curativ pentru cancerul pulmonar in stadiu incipient. Radioterapia locala poate fi utilizata pentru ameliorarea simptomelor, indiferent de varsta.

Cancerul de colon la varstnici

Cel mai frecvent cancer intraabdominal este cancerul de colon, care are un prognostic bun. Chirurgia imbunatateste calitatea vietii pacientului in varsta. Tratamentele adjuvante nu pot fi adesea efectuate daca pacientul are alte afectiuni medicale si mai multe alte tratamente.

Cancerul de san la varstnici

In cazul cancerului de san, prognosticul este deosebit de bun daca este diagnosticat intr-un stadiu incipient. Cancerul de san poate fi operat de obicei normal, indiferent de varsta. Interventia chirurgicala la san este de obicei completata de radioterapie. Daca boala s-a raspandit, medicamentele hormonale pot incetini progresul acesteia si pot ameliora simptomele.

Related Post

Probleme de nutritie la pacientii in varsta cu cancer

Starea nutritionala este extrem de importanta in timpul tratamentului activ al cancerului, deoarece poate fi un predictor independent al supravietuirii. Starea nutritionala deficitara este asociata cu rezultate mai slabe pentru adultii in varsta cu cancer care urmeaza un tratament activ, cum ar fi chimioterapia.

Persoanele in varsta au nevoie de o nutritie adecvata, iar persoanele cu cancer, de asemenea, au nevoie de un plan alimentar personalizat. Daca e sa le adunam, rezulta faptul ca adultii in varsta cu cancer au nevoie neaparat de un plan de nutritie personalizat, de o nutritie corespunzatoare. Asta pentru a se mentine la o greutate optima, pentru a avea rezistenta si energie pentru vindecare.

Nevoile nutritionale ale adultului in varsta cu cancer difera substantial de ale celor mai tineri. De ce? Deoarece mai multi factori influenteaza starea nutritionala. Diversi factori influenteaza recomandarile dietetice pentru pacientii cu cancer, inclusiv starea nutritionala actuala a pacientului, stadiul si tratamentul cancerului, alte afectiuni si o serie de considerente sociale si de mediu.

Varstnicii cu cancer si necesarul de proteine!

Varstnicii necesita cu 50% mai multe proteine fata de tineri. Mai mult, in cazul varstnicilor cu anumite probleme medicale (inclusiv cancer), nivelul de proteine necesar este dublu fata de al tinerilor, pentru a-si mentine sanatatea si pentru a se putea recupera.

Din pacate, cei mai multi varstnici nu consuma necesarul de proteine, si uneori nici jumatate din necesar. In plus, pe langa faptul ca de multe ori varstnicii, inclusiv cei cu cancer, nu consuma suficienti nutrienti, mai ales proteine, apar si probleme de nutritie, probleme de hranire. Poate interveni si lipsa accesului la alimente uneori si chiar anumite considerente religioase (tin post – scazand astfel consumul de proteine de inalta calitate). In plus, pot adopta diferite regimuri care pot duce la deficiente nutritive etc.

Probleme de nutritie asociate bolii si tratamentelor

Atat tratamentele pentru cancer, cat si boala in sine, precum si imbatranirea si celelalte probleme asociate, contribuie la o serie de efecte adverse ce pot afecta starea de sanatatea si nutritie in cancer. Principalele probleme care pot aparea sunt:

  • scadere in greutate (chiar malnutritie) si pierderea apetitului – persoana nu mai poate consuma anumite alimente, e afectata absorbtia nutrientilor etc.;
  • greata si voma – pot aparea atat din cauza bolii in sine, cat si a terapiilor si tratamentelor – chimioterapie, terapii biologice, radioterapie, operatii;
  • probleme de tranzit intestinal – pot aparea constipatie, diaree, dureri la urinare;
  • gura uscata, probleme la nivelul gurii, probleme de inghitire – de obicei sunt din cauza mucozitei orale, si scade secretia de saliva, aparand aceste probleme;
  • modificari de gust si miros – apar probleme de perceptie a gustului si mirosului, anumite alimente nu mai pot fi consumate din aceasta cauza si poate fi afectat apetitul;
  • oboseala intensa.

Gura uscata poate provoca afectiuni bucale, mucozita si dureri orale. De asemenea, pacientii varstnici poarta adesea proteze dentare sau au o sanatate orala si dentitie deficitara. Acest lucru poate provoca alte modificari ale dietei, necesitand alimente moi sau usor de mestecat. Multi pacienti in varsta cu cancer prezinta, de asemenea, dizabilitati, fragilitate, artrita sau durere. Acestea pot contribui la lipsa independentei si a ingrijirii de sine. Pacientii varstnici cu cancer care au alte boli preexistente, impreuna cu un diagnostic de cancer, au adesea provocari suplimentare. Preocuparile comune privind sanatatea sunt artrita, bolile de inima, bolile respiratorii, Alzheimer, osteoporoza, diabetul etc.

Malnutritia si pierderea in greutate la adultii in varsta cu cancer

Malnutritia este subdiagnosticata in randul pacientilor varstnici, deoarece nu exista o definitie uniform acceptata a malnutritiei. Varstnicii sunt pe de alta parte predispusi in general la malnutritie si pierdere in greutate. Se estimeaza ca 70% dintre pacientii varstnici cu cancer avansat se confrunta cu malnutritie. Pierderea in greutate si malnutritia pot fi asociate cu toxicitate a chimioterapiei, pot afecta rezultatele tratamentului, toleranta la tratament si recuperarea.

Pierderea in greutate in randul adultilor in varsta cu cancer se manifesta in mod obisnuit ca anorexie si casexie asociata cancerului. Anorexia, sau scaderea apetitului, apare de obicei la adultii in varsta cu si fara cancer. Anorexia este o cauza importanta a scaderii in greutate atat la pacientii bolnavi de cancer, cat si la cei fara cancer. Factorii de risc includ factori fiziologici asociati cu imbatranirea, cum ar fi modificarile senzoriale si de motilitate intestinala. In plus, un diagnostic de cancer poate provoca direct anorexie din cauza localizarii tumorii, toxicitatilor legate de tratament si modificarilor de dispozitie.

Mai mult de 50% dintre pacientii cu cancer avansat de toate varstele sufera de casexia. Casexia asociata cancerului este un sindrom multifactorial caracterizat prin pierderea continua a musculaturii scheletice cu sau fara pierderi de grasime. Aceasta pierdere nu poate fi inversata prin interventii nutritionale si poate duce in final la o afectare functionala progresiva.

Importanta nutritiei la pacientii in varsta cu cancer

Terapia nutritionala este o componenta esentiala in tratamentul cancerului. Un management precoce si continuu al nutritiei este esential pentru a evita malnutritia, care este asociata cu un prognostic slab. O nutritie adecvata in timpul tratamentului impotriva cancerului poate imbunatati calitatea vietii. De asemenea, creste toleranta tratamentului impotriva cancerului si sansele de vindecare si supravietuire.

Cu siguranta a manca bine poate fi o provocare atunci cand ai cancer. In unele cazuri, obiceiurile alimentare se schimba doar usor, in timp ce in alte situatii pacientilor le este extrem de greu sa manance aproape orice. Depinde de cancer, de tratamente si de starea generala a pacientului.

In timpul tratamentului, modul in care raspundeti la alimente se poate schimba de la o zi la alta. In unele zile este posibil sa aveti pofta de mancare, iar in altele sa nu puteti nici macar sa suportati mirosuri de mancare.

Sfaturi de nutritie oncologica pentru varstnici

E esential sa incerci sa consumi alimente suficiente si sanatoase. Surse bune de calorii includ lactate integrale precum lapte, iaurt si branza si grasimi sanatoase precum ulei de masline, avocado, nuci si unturi din oleaginoase – cum ar fi unt de arahide. Proteinele sunt esentiale, pentru ca ajuta organismul sa dezvolte celule, sa vindece tesuturi si mentin imunitatea. Daca un adult fara probleme de sanatate are nevoie de 0,8 g de proteine/kg corp, necesarul creste la 1,2 g proteine/kg corp pentru un varstnic fara probleme (sanatos) si la 1,5 g proteine/kg corp la un varstnic cu probleme medicale. Pentru ca se pierde masa musuclara, necesarul de proteine pentru varstnici este mai mare pentru mentienrea santatatii si pentru a putea lupta impotriva bolilor. Surse bune de proteine ​​includ peste, carne de pasare, carne rosie slaba, oua, nuci si unturi de oleaginoase, fasole uscata, mazare si linte, produse lactate si alimente din soia. Evitati caloriile goale si alimentele intens procesate.

Trebuie sa consumati suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea. Nu exista dovezi stiintifice conform carora un anumit aliment sau dieta anticancer specifica poate sa vindece cancerul. Deoarece aceste diete pot restrictiona adesea alegerile alimentare (cum ar fi carnea, laptele, ouale si chiar legumele si fructele), este posibil sa nu ofere suficiente calorii, proteine, vitamine si minerale. Astfel, pot duce la pierderea in greutate si o alimentatie deficitara.

ATENTIE!

Postul alimentar NU este recomandat pacientilor in varsta cu cancer, pentru ca un consum insuficient de proteine de calitate poate afecta starea generala de sanatate, poate afecta eficienta tratamentului, poate intensifica efecte adverse prin scaderea aportului de nutrienti. Se recomanda consum de legume si fruncte, precum si alte alimente de origine vegetala, dar si consum de carne, peste, lactate si oua!

Recomandari in functie de simptome

  • Incearca sa mananci mese mici si mai dese, fara a astepta sa ti se faca foame. Opteaza pentru diferite gustari usoare pe parcursul zilei.
  • Acorda atentie maxima igienei alimentare, pentru ca acum organismul este mai predispus la infectii.
  • In caz de pierdere a apetitului, alege alimente bogate caloric, care sa iti asigure numarul de calorii necesare. Incearca sa ai mai multe mese mici, decat 2-3 mese mari. La masa consuma doar cantitati mici de lichide, si alege sa bei apa dupa 30 minute de la masa.
  • Daca ai probleme de gust si miros, alege alimente care iti plac, a caror gust si miros te incanta si condimenteaza preparatele pentru un plus de aroma. Evita alimentele reci sau fierbinti si consuma-le la temperatura camerei. De asemenea, opteaza pentru fructe si legume proaspete, nu congelate, clateste gura inainte de masa si chiar in timpul meselor.
  • Pentru constipatie se recomanda alimente bogate in fibre si cresterea consumului de lichide, iar pentru diaree se recomanda alimente bogate in potasiu si sodiu (cartof, banana), iaurt, orez, paine, si lichide pentru a preveni deshidratarea.
  • In caz de gura uscata se recomanda adesea alimente usor acre, ca apa cu lamaie, cresterea consumului de lichide, alimente in portii mici, mestecate bine, usor de inghitit.
  • Daca va confruntati cu greata si varsaturi, poti incerca paine prajita, grisine si biscuiti, supa de legume cat mai limpede, cresterea consumului de lichide si evitarea alimentelor fierbinti sau prea reci.
  • Pentru probleme la inghitire se recomanda alimente moi si lichide, care sa nu irite gatul, ca piureuri, iaurt, branza moale, supe. Alimentele mai dure se vor inmuia in lichide si se vor evita aliemntele crocante, picante sau dure.

Referinte:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5175057/
2. https://esmoopen.bmj.com/content/1/3/e000020
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4969118/
4. https://www.espen.org/files/PIIS0261561414001113.pdf

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 03/01/2022 14:34

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare