Leucocite crescute – ce inseamna

Iata ce rol au leucocitele in organism, care sunt cauzele cele mai frecvente pentru leucocite crescute, ce simptome pot fi asociate si ce implica tratamentele.

CUPRINS:

1. Ce sunt leucocitele?
2. Ce este leucocitoza?
3. Cauze
4. Simptome leucocite marite
5. Tratament pentru leucocitoza
6. Intrebari frecvente

Ce sunt leucocitele?

Sangele este format din globule rosii, globule albe, trombocite si plasma. Globulele albe sunt numite si leucocite. Acestea ofera protectie impotriva virusurilor, bacteriilor si altor factori straini. Leucocitele sunt produse in maduva osoasa si sunt stocate in sange si tesuturile limfatice.

Printre globulele albe din sange se numara:

  • monocitele;
  • limfocitele;
  • neutrofilele;
  • bazofilele;
  • eozinofilele.

Numarul de leucocite poate fi influentat de anumite infectii si probleme de sanatate, anumite medicamente, stres fizic sau emotional, factori ce tin de stilul de viata etc. Testarea numarului de leucocite se face printr-o hemoleucograma. Hemoleucograma completa este un test de sange care ofera detalii despre tipurile de celule sangvine: globule rosii, globule albe si trombocite. Arata cate celule exista in sange si caracteristicile fizice, cum ar fi dimensiunea, forma si continutul. Un numar mare de globule albe poate indica faptul ca sistemul imunitar lucreaza pentru a combate o infectie.

In mod normal, exista intre 4.500 – 10.000 de globule albe la fiecare microlitru de sange, desi acest lucru poate varia in functie de gen si varsta.

Ce este leucocitoza?

Numarul mare de globule albe sau leucocite poarta denumirea de leucocitoza. Poate indica o serie de afectiuni, inclusiv infectii, inflamatii, leziuni corporale si tulburari ale sistemului imunitar. Leucocitoza este o problema caracterizata prin cresterea nivelului de leucocite in sange. Desi acest lucru se intampla de obicei atunci cand o persoana este bolnava, poate fi cauzat si de cativa alti factori, cum ar fi stresul.

Globulele albe sau leucocitele, sunt celulele responsabile de protejarea organismului impotriva infectiilor cu virusuri, paraziti, ciuperci, bacterii si alte organisme. In tesuturile corpului si in fluxul sangvin, globulele albe identifica si distrug agentii patogeni (de obicei, microorganisme straine, vii, care pot provoca infectii). Desi celulele albe din sange sunt esentiale pentru raspunsul imunitar al organismului, reprezinta o parte foarte mica din totalul celulelor sangvine. Un numar crescut de globule albe poate indica o serie de probleme de sanatate, cum ar fi o infectie sau o tulburare a sangelui sau a maduvei osoase.

Cauze

De obicei, leucocitoza este asociata cu o crestere a numarului de neutrofile sau limfocite. In rare cazuri vorbim despre cresterea numarului absolut de leucocite. Principala cauza pentru leucocitoza este reprezentata de infectii. Infectiile in forma acuta de obicei au o faza neutrofilica, una reactiva monocitara si apoi o etapa de recuperare limfocitico-eozinofilica. In caz de infectie cronica oricare dintre aceste faze poate persista. Acest lucru este valabil in general pentru majoritatea infectiilor bacteriene – dar nu toate. Infectiile virale nu urmeaza de obicei aceste etape.

Cand microorganismele responsabile de o infectie se inmultesc in sange sau tesuturi, maduva osoasa este stimulata pentru a-si creste activitatea. Incepe sa produca globule albe suplimentare pentru a lupta impotriva infectiei. Deoarece infectia poate duce si la inflamatie si globulele  albe sunt produse ca raspuns la aceasta, raspunsul inflamator in sine poate fi asociat si cu o crestere a numarului de globule albe in sange. In general, cea mai frecventa cauza pentru un numar mare de leucocite este astfel raspunsul la infectie.

Alte cauze pentru leucocite crescute pot fi:

  • inflamatie;
  • stres fizic sau emotional excesiv;
  • arsuri;
  • leziuni si traumatisme;
  • tulburari ale sistemului imunitar, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoida;
  • probleme cu tiroida;
  • anumite medicamente, inclusiv litiu, corticosteroizi si unele medicamente folosite pentru a imbunatati respiratia;
  • indepartarea splinei;
  • fumatul;
  • obezitatea;
  • hemoragie acuta etc.

Uneori, cresterea numarului de leucocite poate fi legata de unele afectiuni mai grave, precum leucemie, limfom, tulburati ale maduvei osoase etc.

In general, exista si o serie de variatii fiziologice ale leucocitelor. De exemplu, la nou-nascuti numarul de leucocite este mai mare, dar valorile scad treptat. De asemenea, valorile se pot modifica pe parcursul zilei. Numarul de leucocite este influentat si de variatii climatice (cresterea fiind data adesea de caldura si radiatii solare), exercitii fizice intense, crize convulsive, injectii cu epinefrina, crize de tahicardie. De asemenea, starile de greata, varsaturi, anxietatea si durerea pot duce la leucocite marite uneori  – in absenta oricaror semne de infectie. Leucocitele pot sa creasca usor si in sarcina.

Tipuri de leucocitoza

Exista cinci tipuri diferite de leucocitoza:

Related Post

Leucocitoza neutrofilica

Neutrofilele sunt implicate in apararea organismului, insa activarea lor in mod necorespunzator poate duce la eliberarea unor toxine si afectarea tesuturilor sanatoase. Neutrofilia este considerata cand avem >8000/µL sange. Neutrofilia poate fi legata de infectii bacteriene, virale, fungice sau parazitare, sepsis, boli inflamatorii cronice, afectiuni metabolice, anumite medicamente, hemoragii acute. De asemenea, poate fi legata de fumat, stres emotional sau fizic, extirparea splinei.

Leucocitoza eozinofilica

Eozinofilele se incadreaza adesea in intervalul 0-450/µL. Eozinofilia poate fi legata de boli alergice, infectii, reactii la medicament, infectii parazitare, anumite tipuri de boli ale pielii, si in rare cazuri limfom sau cancer al sistemului limfatic.

Leucocitoza bazofilica

Bazofilele reprezinta de obicei aproximativ 0-200/µL sange. Cresterea nivelurilor de bazofile poate aparea la persoanele cu antecedente de boala tiroidiana subactiva, cunoscuta sub numele de hipotiroidism, sau ca urmare a altor afectiuni, cum ar fi alergii si uneori leucemie.

Leucocitoza limfocitara

Limfocitoza inseamna de obicei valori ale limfocitelor >5000/µL si poate fi legata de infectii, boli inflamatorii, reactii alergice etc. De asemenea, poate fi legata de anumite limfoame si tipuri de leucemie. Limfocitele sunt o parte importanta a sistemului de aparare al organismului. Ele protejeaza impotriva bacteriilor, virusurlor, parazitilor si infectiilor fungice.

Leucocitoza monocitara

Monocitoza se caracterizeaza de obicei prin valori ale monocitelor >1000/µL. Cauzele cele mai frecvente include infectii, boli inflamatorii, boli gastrointestinale si parazitare, reactii la medicamente etc.

ATENTIE!

Retineti ca o crestere a numarului de leucocite NU inseamna neaparat ca aveti cancer sau alte afectiuni grave. Doar medicul poate interpreta rezultatele si poate depista cauza problemei. De cele mai multe ori cresterea numarului de leucocite este data de o infectie care este usor de tratat – insa, este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect.

Simptome leucocite marite

Atunci cand aveti niveluri foarte mari de globule albe in organism, acestea pot face ca sangele sa devina foarte gros, ceea ce poate afecta fluxul sangvin. Acest lucru poate duce la o afectiune numita sindrom de hipervascozitate. Leucocitoza poate provoca si alte simptome. Acest lucru poate fi legat de efectele tipului specific de globule albe crescute sau de orice probleme de sanatate subiacente care cauzeaza leucocitoza. Numarul crescut de globule albe este in sine asimptomatic si, prin urmare, orice caracteristica asociata, daca este prezenta, va fi de obicei asociata cauzei de baza. De exemplu, o leucocitoza cauzata de leucemie poate fi insotita de oboseala, stare generala de rau si invinetire usoara.

Tratament pentru leucocitoza

Tratamentul pentru leucocitoza poate varia in functie de cauza sa specifica. Unele dintre cele mai comune optiuni de tratament includ:

  • antihistaminice pentru reactii alergice;
  • antibiotice pentru infectii bacteriene;
  • tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia, radioterapia sau transplanturile de celule stem pentru leucemie;
  • medicamente pentru a trata stresul sau anxietatea;
  • tratament pentru afectiuni inflamatorii;
  • schimbarea medicamentelor pentru a preveni reactiile adverse la anumite medicamente.

Daca aveti sindrom de hipervascozitate, tratamentul poate implica utilizarea de lichide administrate intravenos si medicamente pentru a ajuta la scaderea rapida a nivelului de leucocite si pentru a imbunatati fluxul sangvin.

Retineti ca o crestere a numarului de leucocite este un raspuns imun normal conceput pentru a proteja impotriva infectiilor si a bolilor, ceea ce inseamna ca nu este intotdeauna un motiv de alarma. In plus, poate fi cauzata si de multi alti factori, inclusiv sarcina, stres sau exercitii fizice intense. Totusi, ar putea fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi leucemia sau infectiile severe, asa ca este important sa colaborati cu medicul pentru a determina cauza si pentru a vedea daca este necesar tratamentul.

INTREBARI FRECVENTE

Poate sa creasca numarul de leucocite in sarcina?

Este normal ca gravidele sa aiba un nivel mai mare de globule albe. Aceste niveluri cresc de obicei lent pe parcursul sarcinii. In timpul ultimului trimestru de sarcina, numarul leucocitelor este de obicei intre 5.800 si 13.000 pe microlitru de sange. In plus, stresul cauzat de travaliu si nastere poate creste, de asemenea, nivelul de globule albe. Nivelurile incep sa creasca in primul trimestru si continua pana in al treilea trimestru. In timpul travaliului si in orele de dupa nastere, nivelurile pot creste din nou. Acest lucru este ca raspuns la stresul fizic al nasterii si travaliului. In 6-8 saptamani de la nastere, globulele albe din sange revin la valorile lor normale. Insa, medicii vor monitoriza pacienta inclusiv prin analize de sange, pentru a identifica eventuale probleme de sanatate.

Leucocite crescute – exista riscuri?

Cresterea numarului de leucocite pentru a proteja organismul de infectii si alte probleme este o reactie naturala si benefice. O crestere anormala a numarului de globule albe nu este o boala, dar poate indica o cauza subiacenta, cum ar fi infectia, tulburarile autoimune etc. De cele mai multe ori, cresterea este un raspuns normal la o infectie. Este important sa fie facute analize si investigatii pentru a depista cauza cresterii numarului de leucocite si pentru a trata eventuale probleme asociate.

Care este de cele mai multe ori cauza pentru leucocite crescute?

Principala cauza a leucocitozei este infectia. Un numar mare de globule albe semnaleaza cel mai adesea o infectie in organism, mai ales cand exista si alte simptome. ‌ Alte probleme care pot provoca leucocitoza includ factori ai stilului de viata, cum ar fi obezitatea si fumatul, afectiuni cronice precum artrita reumatoida sau boala inflamatorie intestinala.

Leucocitoza poate fi legata de cancer?

‌Leucocitoza poate semnala si tulburari maligne, in special leucemii sau alte tipuri de cancer de sange. Medicii analizeaza mai multi factori atunci cand iau in considerare acest diagnostic.‌

Referinte:
(1) https://www.verywellhealth.com/white-blood-cell-disorders-overview-4013280
(2) https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17704-high-white-blood-cell-count
(3) https://www.mayoclinic.org/symptoms/high-white-blood-cell-count/basics/causes/sym-20050611
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/red-blood-cell-disorders-types-causes-and-symptoms
(5) https://www.healthline.com/health/leukocytosis#prevention
(6) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-leukocytosis

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (7)

  • Luigi27luigi27@yahoo.com. buna dimineata am si eu o intrebare de 1an jumate imi ies leucocitele marite 13700 iar doctorul mia zis ca este normal ca sunt fumator si la fumatori este noemal sa fie marite intrebare este trebuie aa imi fac griji pentru asta eu am 40 de ani va multumesc

  • Buna ziua fetița mea are 3 ani si la analize au ieșit globulele albe 0,95 este grav sau nu

  • La analiza leucocite ,rezultatul e 25 Leu/uL ,iar medicul urolog mi-a dat tratament pentru prostata si anume : Xatral de 10 mg si Sunvert ! Dupa ce iau Xatral , nu mai pot sta pe picioare , imi scade tensiunea ( 105 /7 ) si trebuie sa stau culcat ! poate fi asta cauza ca sunt mari leucocitele ? Multumesc !

  • Revin cu completare : Leucocite 25 Leu / uL si Eritrocite 25 ery / uL . Aceste rezultate indica probleme la prostata ? Va multumesc frumos !

  • Bună ziua! La nora mea i-au ieșit leucocitele 9000.Ce îi recomandați?

  • Bună acum doi ani am făcut analize și d nul Dr mă diagnosticat cu leucemie in singe mi-a dat de am făcut la tot milimetric că era o scurgere de singe și nu știa de unde aveam doi polipi și doi hemoroizi care ia scos atunci cînd mi-a făcut la colon mă trimis la biopsie și acolo mi-a spus la fel nu am mai mers nicăieri de atunci doar am mai făcut acum patru luni analizele și mi-au ieșit leucocite 11860 și neutrofile 8195 oare fac rău că nu mai merg nicăieri?Dar m-am speriat atunci f tare și m-am lăsat în miinile lui Dumnezeu doar că am niste amețeli f mari astea mă sperie !!!

Articole asemanatoare