Hiperplazia nodulara focala – cauze si simptome

hiperplazia nodulara focala

Hiperplazia nodulara focala este un tip de tumora benigna la nivelul ficatului. Iata care sunt simptomele si caracteristicile sale, ce cauze sunt la baza si ce solutii de tratament exista.

CUPRINS:

1. Ce este hiperplazia nodulara focala (FNH)?
2. Hiperplazie nodulara focala – semne si simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Metode de diagnostic
5. Metode de tratament
6. Complicatii

Ce este hiperplazia nodulara focala (FNH)?

Hiperplazia nodulara focala (FNH) este considerata a doua cea mai frecventa tumora benigna hepatica. Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice. Nu este cancer. Ficatul este singurul organ intern ce are capacitate de auto-regenerare. Aceasta capacitate de regenerare expune insa ficatul la un risc mai mare pentru dezvoltarea de mase atipice. Hiperplazia nodulara focala este practic un raspuns regenerativ al ficatului la o anomalie sau o leziune vasculara localizata. Cuprinde mase formate din hepatocite normale separate de benzi fibroase ce se extind de la leziunea centrala. Prezinta o oarecare asemanare cu ciroza.

Aceasta afectiune a fost descrisa prima data in 1958, de catre patologul Hugh Edmondson, ca fiind o masa hepatica solida, benigna, de origine non-vasculara. Anterior, hiperplazia nodulara focala a fost mentionata sub o varietate de sinonime, inclusiv adenom pedunculat, nodul hiperplazic solitar si ciroza focala.

Tumorile ficatului

Leziunile hepatice pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase). Leziunile hepatice benigne sunt foarte frecvente si, in general, nu sunt un motiv de ingrijorare. De cealalta parte, leziunile hepatice maligne necesita interventie si tratament. Leziunile hepatice sunt detectate prin imagistica – ecografie, CT sau RMN. Majoritatea leziunilor hepatice sunt asimptomatice. Chiar si tumorile canceroase (maligne) nu prezinta in general niciun simptom in stadiile incipiente.

Desi leziunile date de hiperplazia nodulara focala nu sunt grave, diferentierea acestora de alte tumori hepatice poate fi foarte dificila. Din aceasta cauza, exista un risc ridicat de diagnostic gresit. Hiperplazia nodulara focala are unele caracteristici imagistice comune cu o forma de carcinom hepatocelular. Are, de asemenea, caracteristici similare cu unele adenoame hepatice. Este esential un diagnostic corect pentru a evita biopsia, interventia chirurgicala sau alte metode de tratament invazive.

Tumorile hepatice benigne

Tumorile hepatice benigne si chisturile hepatice sunt frecvente si pot aparea la orice persoana, indiferent de varsta. Includ hemangioame hepatice, hiperplazia nodulara focala (FNH) si adenomul hepatocelular (cunoscut si sub denumirea de adenom cu celule hepatice). Chisturile hepatice includ chisturile solitare si hidatice. Tumorile si chisturile benigne ale ficatului sunt in principal asimptomatice si sunt adesea depistate intamplator la pacientii ce efectueaza diferite produceri imagistice abdominale. Cu toate acestea, in unele cazuri pot aparea simptome precum dureri abdominale in partea de sus si plenitudine gastrica.

Leziunile hepatice benigne nu se raspandesc in alte parti ale corpului si de obicei nu reprezinta o problema grava de sanatate. Cu toate acestea, daca leziunile hepatice provoaca durere, cresc prea mult, prezinta riscul de ruptura sau provoaca sangerare interna, este posibil sa fie nevoie sa fie indepartate chirurgical.

Leziuni maligne ale ficatului

Cancerul hepatic primar, numit si hepatom si carcinom hepatocelular, este un cancer care incepe in ficat. Cancerul hepatic secundar, denumit si metastaza hepatica, este un cancer care se raspandeste la ficat de la un alt organ. Leziunile canceroase ale ficatului pot pune viata in pericol. Acestea necesita interventie si management atent de monitorizare dupa un diagnostic.

Cel mai frecvent tip de leziune hepatica maligna primara este hepatomul (carcinomul hepatocelular). Este cel mai frecvent asociat cu ciroza – o etapa tardiva a afectarii ficatului cauzata de diverse boli si afectiuni, dar de obicei legata de alcoolismul cronic sau infectia cu hepatita B sau C.

Metastazele hepatice se numesc si cancer secundar hepatic, si se dezvolta atunci cand cancerul dintr-o alta regiune a corpului se raspandeste la ficat. Leziunile hepatice benigne au numeroase caracteristici cu metastazele hepatice. Hemangioamele si hiperplazia nodulara focala (FNH) sunt deosebit de dificil de diferentiat de boala metastatica si sunt o cauza grava de confuzie in timpul interpretarii rezultatelor analizelor imagistice.

Hiperplazie nodulara focala – semne si simptome

In majoritatea cazurilor, afectiunea este depistata intamplator in cadrul unui test imagistic pentru evaluarea unei alte boli. Simptomele sunt de obicei rare si includ urmatoarele:

  • prezenta tumorii la examinare fizica sau tumora vizibila in timpul procedurilor imagistice;
  • masa palpabila in partea abdominala dreapta sus;
  • rezultate analize hepatice anormale;
  • febra;
  • distensie abdominala – mai ales pe partea dreapta;
  • hepatomegalie sau marirea ficatului;
  • pierdere in greutate;
  • dureri abdominale ocazionale si senzatie de plin si balonare;
  • sangerare in abdomen (in cazuri rare).

De obicei, la analize si investigatii se observa leziuni solitare de dimensiuni mici. Caracteristica distinctiva este cunoscuta sub numele de „cicatrice centrala” – o masa de colagen inconjurata de o pseudocapsula.

Related Post

Cauze si factori de risc

Nu se cunoaste cauza precisa a hiperplaziei nodulare focale. Unele teorii sugereaza vascularizarea intr-o artera mare, tromboza, hiperplazie reactiva dupa leziunea hepatocelulara indusa de vasculita sau fluxul sangvin mai mare. In general, se crede ca este cauzata de malformatii arteriale in ficat. Aceste malformatii provoaca un raspuns hiperplazic regenerativ la nivelul celulelor. Telangiectazia hemoragica ereditara cunoscuta si sub denumirea de sindrom Osler-Weber-Rendu poate provoca o incidenta crescuta a hiperplaziei nodulare focale. Incidenta hiperplaziei nodulare focale creste si in prezenta hemangioamelor.

Riscul pare a fi mai crescut la femeile cu varsta cuprinsa intre 20 -50 de ani, ceea ce sugereaza, inclusiv dupa alte teorii, ca afectiunea poate fi legata de estrogeni. In literatura recenta, contraceptivele orale drept cauza pentru dezvoltarea hiperplaziei nodulare focale nu sunt insa clar dovedite. Hiperplazia nodulara focala este rara la copii. Majoritatea cazurilor pediatrice au fost raportate la pacientii cu antecedente de chimioterapie, cancere sau terapie cu celule stem hematopoietice.

Metode de diagnostic

In general, hiperplazia nodulara focala este initial asimptomatica. Uneori provoaca dureri abdominale vagi, senzatie de plenitudine sau disconfort epigastric. Testele hepatice sunt in mod normal in limite normale, la fel si nivelurile de α-fetoproteine.

Un diagnostic de hiperplazie nodulara focala poate implica:

  • examinare fizica – daca medicul observa o rigiditate sau duritate, cand apasa asupra ficatului;
  • teste de imagistica – astfel de teste pot confirma diagnosticul – se pot face tomografii abdominale, scanari RMN la nivelul abdomenului superior si ecografie abdominala;
  • ecografie si ecografie cu contrast.

Un diagnostic precis poate fi facut folosind tehnici imagistice in 90% dintre cazuri. Ecografia cu contrast este prima modalitate aleasa pentru FNH. In mai putin de 10% dintre cazuri, diagnosticul diferential nu poate fi facut doar prin imagistica. E necesara astfel o biopsie interpretata de un patolog cu experienta in leziunile hepatice pentru cazurile problematice. Daca biopsia nu este definitiva, se poate apela la interventie chirurgicala.

Tipuri de hiperplazii nodulare focale – clasificare

In prezent, FNH este impartita in doua tipuri: clasica si nonclasica. Tipul nonclasic contine trei alte subtipuri:

  1. FNH telangiectatica;
  2. FNH cu atipie citologica;
  3. FNH hiperplazica si adenomatoasa mixta.

Forma de hiperplazie nodulara focala clasica se caracterizeaza prin prezenta de arhitecturi nodulare anormale, vase anormale si alte modificari.

Metode de tratament

Dupa ce se stabileste tipul hiperplaziei, in general nu e nevoie de tratament daca pacientul e asimptomatic. E nevoie insa monitorizare atenta. Din cauza riscurilor date de procedurile ca biopsia sau rezectia chirurgicala, se recomanda de obicei monitorizare atenta cu teste de imagistica la fiecare 3-6 luni. Cu toate acestea, biopsia sau rezectia este adesea indicata daca un pacient este simptomatic, daca exista risc de malignitate din cauze asociate, dupa o biopsie neconcludenta sau daca o leziune prezinta o crestere continua. Terapia definitiva ramane indepartarea chirurgicala.

Nodulii subcapsulari pot fi, de asemenea, indepartati laparoscopic. Se pare ca dozele mici de estrogen sunt sigure la pacientii cu hiperplazie nodulara focala, dar daca nu exista nicio indicatie clara pentru aceasta, in general, terapia cu hormoni ar trebui intrerupta. Nodulii trebuie monitorizati indeaproape, deoarece acestia pot creste semnificativ ca marime in timpul sarcinii.

Ca si in cazul tuturor tumorilor hepatice benigne, simptomele si incapacitatea de a exclude un cancer sunt motivele cele mai frecvente pentru interventia chirurgicala de indepartare a hiperplaziei nodulare focale. Atunci cand nu este disponibil un diagnostic histologic clar, este necesara rezectia chirurgicala cu o marja de eroare. Cand diagnosticul de hiperplazie nodulara focala se face prin teste de imagistica, pacientii vor face in continuare de obicei astfel de proceduri de monitorizare periodic.

Complicatii

Nodulii din hiperplazia nodulara focala nu prezinta, in general, nicio tendinta de transformare maligna.  Complicatiile pe care le pot cauza includ hemoragia intralezionala, care apare in 2-3% dintre toate cazurile. Acest tip de complicatie este mult mai frecvent intalnit in adenomul hepatic. Obstructia venei hepatice este si mai putin frecventa.

Referinte:

(1) Focal Nodular Hyperplasia, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532244/
(2) Focal Nodular Hyperplasia, link: https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/focal-nodular-hyperplasia
(3) Treatment of Symptomatic Focal Nodular Hyperplasia by Arterial Embolization, link: https://www.elsevier.es/en-revista-cirugia-espanola-english-edition–436-articulo-treatment-symptomatic-focala-nodulara-S2173507714001100
(4) Liver tumours, link: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/cancer/cancer-types-in-children/liver-tumours
(5) Benign Hepatocellular Tumors, link: https://basicmedicalkey.com/benign-hepatocellular-tumors/

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 09/02/2022 15:05

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare