Cancer terminal – îngrijiri, speranță de viață și sfaturi

cancer terminal

Cancer terminal – ce înseamnă cancer terminal și care este durata de viață a unei persoane cu cancer terminal? Află și cum poți să faci față mai ușor acestui diagnostic – atât dacă ești pacient, dar și dacă cineva drag a fost diagnosticat cu cancer terminal.

CUPRINS:
1. Ce este cancerul terminal?
2. Care este durata de viață a unei persoane cu cancer terminal?
3. Ce tratamente se mai pot folosi pentru o persoană cu cancer terminal?
4. Care sunt pașii dupa diagnostic?
5. Sfaturi și recomandări

Ce este cancerul terminal?

Cancerul terminal se referă la cancerul care nu poate fi vindecat sau tratat – numit și cancer în stadiu final. Trebuie subliniat că orice tip de cancer poate deveni cancer terminal.

Cancerul terminal diferă de cancerul avansat. Ca și cancerul terminal, cancerul avansat nu poate fi vindecat, dar răspunde la tratament, ceea ce poate încetini evoluția sa. Cancerul terminal nu răspunde la tratament, iar tratarea lui se concentrează doar pe ameliorarea simptomelor.

Ce este cancerul avansat?

Cancerul avansat este un cancer care s-a răspândit. Încă puteți beneficia de tratament pentru cancer avansat, dar obiectivul poate să nu mai fie vindecarea acestuia. Adesea, îngrijirea se concentrează pe modalități de a controla cancerul și simptomele pe care le provoacă. Tratamentul înseamnă să se țină boala sub control. Pentru un cancer avansat se pot folosi adesea și termenii de cancer metastatic sau cancer secundar.

Tratamentul poate menține unele tipuri de cancer sub control pentru perioade lungi, de multe ori luni și uneori ani de zile.

Ce este cancerul metastatic?

Cancerul metastatic este un cancer care s-a răspândit din partea corpului unde a început (locul principal) în alte părți ale corpului. Când celulele canceroase se desprind de o tumoră, acestea pot circula în alte părți ale corpului prin fluxul sangvin sau sistemul limfatic. În cazul în care celulele circulă prin sistemul limfatic, acestea ar putea ajunge în ganglionii limfatici din apropiere sau s-ar putea răspândi la alte organe. Această răspândire a cancerului într-o nouă parte a corpului se numește metastază.

Celulele canceroase trebuie să parcurgă mai multe etape pentru a se răspândi în noi părți ale corpului. Acestea trebuie să poată să se desprindă de tumora inițială și să intre în fluxul sangvin sau sistemul limfatic, care le poate transporta într-o altă parte a corpului. Apoi, trebuie să se atașeze de peretele unui vad de sânge sau vas limfatic și să se deplaseze prin el într-un nou organ, să se poate dezvolta în noua locație, să evite atacurile sistemului imunitar.

Tratamentul se bazează și pe locul în care a început cancerul. Dacă, de exemplu, cancerul de prostată se răspândește în oase, acesta este încă numit cancer de prostată (nu cancer de os).

Care este durata de viață a unei persoane cu cancer terminal?

Care este speranța de viață a unei persoane cu cancer terminal? În general, cancerul terminal scurtează speranța de viață. Cu toate acestea, speranța de viață reală depinde de mai mulți factori, printre care:

  • tipul de cancer;
  • starea generală de sănătate;
  • alte probleme de sănătate.

Unele recomandări pot ajuta oncologii și medicii de îngrijire paliativă să le ofere oamenilor o idee mai realistă privind speranța lor de viață. Exemple includ:

  • scorul de performanță Karnofsky – Ajută medicii să evalueze starea generală a unei persoane, inclusiv capacitatea de a face activități zilnice și de a se îngriji singură. Scorul este dat procentual – cu cât scorul este mai mic, cu atât este mai scurtă speranța de viață.
  • scorul prognostic paliativ – Folosește scorul de performanță Karnofsky, numărul de globule albe și limfocite și alți factori pentru a obține un scor între 0 și 17,5. Cu cât scorul este mai mare, cu atât speranța de viață este mai scurtă.

Ce tratamente se mai pot folosi pentru o persoană cu cancer terminal?

Există tratamente pentru cancerul terminal? Cancerul terminal este incurabil – asta înseamnă că niciun tratament nu va trata cancerul. Există însă multe tratamente care pot ajuta la creșterea calității vieții și confortului unui pacient cu cancer terminal. Acest lucru implică adesea reducerea la minimum a efectelor secundare ale cancerului și ale oricăror medicamente utilizate.

Uneori se mai poate administra în continuare chimioterapie sau radioterapie pentru a prelungi speranța de viață, dar nu este întotdeauna o opțiune fezabilă. În timp ce medicii au unele contribuții în planul de tratament pentru cineva cu cancer terminal, acesta ține adesea de preferințele personale. Unii pacienți cu cancer terminal preferă să oprească toate tratamentele – din cauza efectelor secundare nedorite. De exemplu, unii ar putea constata că efectele secundare ale radiațiilor sau chimioterapiei nu merită potențiala creștere a speranței de viață. Alți pacienți pot alege să ia parte la studii clinice experimentale. Tratamentele utilizate în aceste studii cel mai probabil nu vor vindeca boala terminală, dar contribuie la înțelegerea din partea comunității medicale și a cercetătorilor a tratamentului împotriva cancerului și pot ajuta generațiile viitoare.

Îngrijirea paliativă

Îngrijirea paliativă este o abordare care îmbunătățește calitatea vieții pentru pacienții și familiile lor care se confruntă cu probleme asociate unei boli terminale. Personalul medical specializat în îngrijire paliativă poate ajuta la prevenirea și ameliorarea suferinței prin tratarea durerii și a altor simptome, inclusiv fizice, emoționale, sociale și spirituale.

Îngrijirea paliativă oferă alinare, sprijin și confort pacienților, familiei și prietenilor lor. Implică grija pentru nevoile fizice, emoționale, psihologice și spirituale în cel mai bun mod posibil.

Tratamente alternative pentru cancer terminal

Tratamentele alternative pot fi uneori indicate pentru cei afectati de cancer terminal. Acupunctura, terapia prin masaj și tehnicile de relaxare pot ajuta la ameliorarea durerii și disconfortului, reducând în același timp nivelul de stres. Mulți medici recomandă, de asemenea, psihoterapia pentru tratarea anxietății și a depresiei – cancerul poate influența starea mentală și emoțională.

Related Post

Unde se oferă îngrijirile paliative?

Îngrijirile terminale se referă la tratamentul oferit unei persoane bolnave  într-o situație în care tratamentul curativ a fost întrerupt. Scopul îngrijirii terminale este de a oferi un tratament simptomatic constant. Îngrijirea terminală poate fi asigurată prin asistență medicală la domiciliu, în spital sau centre speciale pentru îngrijirea pacienților în faze terminale – precum Centrele Hospice Casa Speranței sau Centrul de Ingrijiri Paliative ”Sfanta Irina”.

Care sunt pașii dupa diagnostic?

Primirea unui diagnostic de cancer terminal poate fi extrem de copleșitoare.

Recunoaște-ți emoțiile!

Dacă primiți veștile că tu sau o persoană iubită aveți cancer terminal, veți trece probabil printr-o serie de emoții, deseori într-o perioadă scurtă. Acest lucru este total normal. Pot apărea stări de supărare intensă, vinovăție, panică, frică intensă. Dați-vă voie să triți aceste sentimente, acceptați-le și înțelegeți-le. Nu uitați că nu există nicio modalitate corectă de a reacționa la un diagnostic de cancer terminal.

Unii pacienți nu acceptă niciodată un diagnostic terminal și luptă până la final. Alții acceptă diagnosticul și își pun ordine în lucruri pe final. E decizia fiecăruia! Unele persoane cu cancer terminal decid să își desfășoare activitățile zilnice ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat. Alții aleg să călătorească și să vadă lumea cât mai pot. Alegerea ta trebuie să reflecte ceea ce vrei să experimentezi în ultimele zile și cu cine vrei să le petreci.

Discută cu medicul!

Discută cu medicul despre starea ta, despre schimbările care vor apărea, speranța de viață etc. Te poate ajuta să faci anumite alegeri – să te apropii de anumite persoane, să faci ceva ce ți-ai dorit mereu, să încerci anumite tratamente etc. Odată ce un diagnostic de cancer terminal este făcut, unii medici ar putea dori să efectueze teste suplimentare pentru a avea o idee mai bună despre amploarea cancerului. Discută cu medicul despre tratamentele care pot fi eficiente. Unele tratamente pot prelungi speranța de viață, dar pot cauza simptome severe și disconfort. Îngrijirea paliativă poate fi o opțiune pe care o poți lua în considerare.

Deși cancerul este incurabil, mai pot fi opțiuni de tratament – îngrijiri paliative terminale. Pacienții în stadiu final pot suferi de depresie și anxietate, tratabile cu terapie, medicamente sau ambele.

Îngrijirea paliativă – care este destinată ameliorării simptomelor precum durerea – vă poate îmbunătăți calitatea vieții.

Vorbește cu ceilalți!

Discută cu ceilalți despre diagnostic atât cât te simți confortabil. Cere-le celor dragi să te sprijine în planurile de a-ți petrece zilele așa cum vrei. Oamenii diferă, de asemenea, în modul în care își împărtășesc diagnosticul cu ceilalți. Unii discută cu ușurință și scriu inclusiv pe blog-uri și postări pe rețelele de socializare, în timp ce alții dezvăluie puțin și preferă să păstreze informațiile în mare parte private.

Sfaturi și recomandări

Renunțarea la speranța că te poți vindeca nu înseamnă să renunți complet. Iată câteva sfaturi:

  • Concentrează-te pe prezent și acceptă faptul că vor urma zile mai bune și zile mai rele.
  • Încearcă să menții o rutină și un sentiment de normalitate, evită să anticipezi lucruri rele și axează-te pe lucruri de care să te bucuri – nu te concentra pe moarte.
  • Acordă atenție relației cu familia și prietenii – ei sunt poate la fel de afectați emoțional ca și tine. Discută despre temeri, frici, speranțe, dorințele tale. Spune-le că îi iubești, mulțumește-le.
  • Sprijinul emoțional este important – discută cu cei dragi despre asta și spune-le de ce ai nevoie – unele familii se apropie mai mult în această perioadă, dar unele devin mai încordate și mai îndepărtate, din cauza sentimentelor profunde care apar.
  • Încearcă să te axezi pe viața personală, nu pe boală și pe moarte.
  • Identifică-ți și acceptă sentimentele – anxietate, furie, teamă, vinovăție, nesiguranță, singurătate, negare. Un diagnostic avansat de cancer poate fi greu de acceptat. Negarea poate oferi timp să te obișnuiți, dar devine o problemă dacă te împiedică să primești tratament sau ajutor.
  • Persoanele cu cancer avansat se pot simți uneori triste sau deprimate. Consilierea sau medicația te pot ajuta.
  • Poți apela la grupuri de susținere – unde poți discuta cu persoane care trec prin aceeași situație ca tine.

Ultimele clipe de viață în cancer

Semnele de deces pot fi diferite pentru fiecare persoană. Nimeni nu poate prezice cu adevărat ce se poate întâmpla la sfârșitul vieții, cât va dura stadiul final al vieții sau când survine moartea. Uneori moartea apare rapid din cauza unui eveniment sau o problemă neașteptată. Alteori procesul de moarte are loc lent.

Următoarele simptome sunt exemple a ceea ce se poate întâmpla în cazul decesului dat de cancer:

  • slăbiciune profundă, somnolență;
  • lipsa interesului pentru alimente;
  • probleme de înghițire;
  • confuzie;
  • poate vorbi despre lucruri care nu s-au întâmplat niciodată sau care nu au legătură cu cei prezenți;
  • gură uscată;
  • mâini și picioare reci – circulația se încetinește;
  • piele palidă sau vineție;
  • auzul poate scădea, dar majoritatea pacienților pot auzi chiar și după ce nu mai pot vorbi;
  • anxietate, neliniște, frică etc.

Ce pot face îngrijitorii?

  • ajutați pacientul să se întoarcă și să își schimbe pozițiile la fiecare 1 – 2 ore;
  • vorbiți calm și evitați zgomotele și mișcările bruște;
  • nu forțați administarea de lichide – aproape de sfârșitul vieții, o anumită deshidratare este normală;
  • când discutați cu pacientul, reamintiți-i cine sunteți, data în care sunteți;
  • întrebați cum se simte și dacă are dureri sau are nevoie de ceva;
  • atingeți ușor și mângâiați pacientul, țineți-l de mână;
  • nu uitați că pacientul vă mai poate auzi de obicei și atunci când nu mai poate vorbi;
  • continuați să vorbiți și să atingeți pacientul pentru a-l asigura de prezența voastră – cuvintele de afecțiune și sprijin cel mai probabil pot fi înțelese și apreciate;
  • ridicați pernele puțin mai sus pentru a favoriza respirația etc.

Pe măsură ce ultimele clipe de viață se apropie, pacientul poate părea foarte anxios sau supărat, sau foarte calm și împăcat. Unii oameni ar putea părea mulțumiți, dar asta nu înseamnă că nu le mai pasă. Aceste evenimente sunt foarte normale și reprezintă o parte naturală a ultimelor clipe de viață. Boala poate modifica radical modul în care un pacient gândește și se simte și chiar poate provoca schimbări de personalitate.

Pierderea unei persoane dragi și durerea care urmează este un proces lung, cu multe etape. Este un răspuns natural la pierdere. Doliul este un proces personal. Nu este o singură emoție, ci include o avalanșă de emoții – lipsă, neliniște, furie, vinovăție. Te poate afecta atât fizic, cât și mental. Principalul lucru este să nu refuzi sau să respingi sentimentele de durere. E normal să suferi și să îți exprimi sentimentele și durerea. Plânsul te ajută să îți ameliorezi sentimentele. 

Referinte:
(1) Advanced cancer, link: https://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-journey/advanced-cancer/?region=on
(2) Care Through the Final Days, link: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/advanced-cancer/care-through-final-days
(3) What are palliative care and end of life care?, link: https://www.mariecurie.org.uk/help/support/diagnosed/recent-diagnosis/palliative-care-end-of-life-care
(4) Last Days of Life, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/advanced-cancer/caregivers/planning/last-days-hp-pdq
(5) Cancer, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 29/07/2021 13:36

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (10)

  • Buna ziua mama mea e in stare foarte grava are fierea scoasa .la ficat toate arterele sunt infundate .Am duso la Iasi i sa disfundat o singura artera .Doctorul de acolo a spus ca nu mai are cei face a trimiso inapoi acasa .Acum e internata la spitalul din Siret asteptam sa moara .Va rog ajutatima sa o salvez. Va rog frumos spuneti ce sa face fac sa o ajut .Va rog ajutați ma .

  • A fost diagnostigat cu hepatita A a fost purtata prin spitale o luna de zile galbeneala i sa intins pe tot corpul si acum nu mai au ce i face .Va rog ajutati ma ce sa fac unde sa o duc so salvez .Va rog ajutatima Aveti mila de un suflet de om care se zbate intre viata si moarte va rog ajutatima

    • Domnule Costache. Cu stima și buna credinta va recomand sa ajungeti in bucuresti la spitalul Militar Carol Davila. Acolo sunt doctori calmi si cu buna credința cauta toata puterea sa vindece pacienții si spun xa fara de Dumnezeu ei nu ar avea aceasta putere. Incercati sa luati legatura acolo . Nu stiu ce vârsta are mama dmv dar cu multa lupta mai puteti merge inainte si nu spun ca este usor insa mai cereti si altor medici pareri .nu cedați...se mai poate lupta si cu sufletul sfasiat ma tem ca in acesta perioada cu Sars Covid o sa fie mai greu pt dmv si alte persoane care au nevoie de asistenta medicala..Ma rog bunului Dumnezeu sa va intareasca si toata linistea sa fie cu dmv si familie Amin.

  • Bună ziua ,soția mea a fost diagnosticată în luna martie a acestui an cu tumora maligna cu sediu neprecizat, cancer secundar hepatic si posibili 2 noduli pe plamanul drept. A început chimioterapia din aprilie, prima serie a fost groaznică am crezut ca o pierd, la a doua serie i-a fost schimbat tratamentul, si acum se simte nesperat de bine.Intrebarea mea este ,cât timp poate urma acest tratament de chimioterapia?

    • Bună seara.Neoplasm rectal iradiat ,operat acum trei luni
      dureri permanente ,sângerarea anala mai sunt speranțe de VIAȚĂ?Vă mulțumesc,vă rog să răspundeți!(70 ani are pacienta)

  • Buna seara va rog mult mama a fost operata in 2006 de tumoare benigna la stomac, si dupa atat timp de 1luna o doare foarte rau stomacu ,tot abdomenul are dureri foaarte mari, ce putem face!! ce pot face? e programata pe 15la ecografie abd generala sa vedem, dar poate cineva sa confruntat cu asa cva, ceva sfaturi va rog mult , ( 2006 ia taiat 1sfert din stomac) , multumesc sanatate, Doamne ajuta!!

  • sanatate tuturor celor care trec prin astfel de situatii...as dori sa va relatez osituatie mai deosebita vis-a-vis de aceasta boala necrutatoare.......stie cineva cum poate fi ajutata o persoana fara posibilitati materiale?diagn.cancer mandibular.am fost si la fundeni dar daca nu am avut bani i sa spus ca nu are ce sa mai faca .eu iam cerut macar sa o panseze sau safaca ceva ca zi de zi rana se mareste si sint f speriat .daca exista cineva,sau vre o fundatie ceva care sa ajute aceasta persoana care trece prin ac.clipe de groazava rog sama contactati la nr 0735131089.stefan.mentionez canu stiu unde sa mai merg ca sa o panseze macar.va rog ajutati macar cu indicatii.sunatima.multum.

  • Buna sotul meu a avut hepatita c si acum la diagnosticat cu cancer malign si a slabit foarte mult mai are vreo speranta la viata sau vreo vindecare .exista vre-un medicament sa-l vindece .ca suntem disperati sotul meu are 61 de ani

  • Ma lupt cu sotul meu cu aceasta boala necrutatoare noduli la plaminul drept d5,3de 3,6 si nenumarate altele mici in ianuarie i au gasit tumoare de 16 cm.la colon retro,incepem abia in aprilie chimioterapia dupa prima sedinta se intrerupe pe motiv ca a facut 3 tromboze la mina dreapta si la git, acum continuam chimioterapia ,in iulie avem de facut o tomografie abdominala sa vedem in ce stadiu e tumoarea de colon ce parere aveti cit timp putem prelungi viata cu toate astea

  • Buna ziua,tatal meu,are multiple metastaze la stomac ,mananca doar un iaurt pe zi,are mari dureri,mama mea are gruja de el,va rog îndrumatima si unde sa il internez,ca se caut si mama nu stie ce sa ii mai faca,precizez nu dispunem de bani la privat,va multumim.

Articole asemanatoare