Afla din urmatorul articol care pot fi cauzele posibile pentru sange in scaun, de unde poate proveni sangerarea, ce teste de diagnostic se folosesc si cand indica o problema grava.
CUPRINS:
1. Informatii generale
2. Cauze pentru sange in scaun
3. Ce teste sunt folosite pentru a gasi cauza pentru sange in scaun?
4. Intrebari frecvente
Informatii generale
Sangele in scaun apare atunci cand exista sangerare la nivelul tractului gastrointestinal. Deoarece sangerarea poate aparea oriunde de-a lungul tractului gastro-intestinal, de la nivelul gurii pana la anus, sangele in scaun poate avea mai multe cauze. Sangele din scaun este de obicei rosu-aprins sau maroniu. Sangele care provine din tractul gastro-intestinal superior si este digerat se numeste melena si este negricios, ca gudronul.
Prezenta sangelui in scaun este o problema ce nu trebuie ignorata. Mergeti la medic pentru a gasi cauza sangerarii si pentru a depista la timp eventuale probleme de sanatate grave.
Cauze pentru sange in scaun
Iata cateva dintre posibilele cauze pentru prezenta sangelui in scaun:
Constipatia
Constipatia si efortul de a elimina un scaun dur si tare pot duce la pete de sange rosu aprins pe hartia igienica. Cauzele constipatiei includ aport inadecvat de apa, alimentatie saraca in fibre, sedentarism, stres, abtinerea de la a defeca, anumite medicamente etc. » Vezi aici 10 Laxative naturale pentru a trata constipatia.
Fisura anala
Fisurile anale sunt cea mai frecventa cauza a prezentei sangelui in scaun. Sangele de la fisurile anale este de culoare rosu aprins. Fisurile anale pot fi cauzate de constipatie, incordarea in timpul miscarii intestinale, diaree, scaune mari si dure, dificil de eliminat, nastere etc. Fisurile anale pot cauza si durere in timpul si uneori dupa miscarea intestinala, spasme anale, mancarime. Din fericire, fisurile anale se vindeca de obicei de la sine. Puteti trata durerea si disconfortul cu un unguent pentru fisuri anale.
Hemoroizi
Hemoroizii sunt vase de sange umflate de la nivelul anusului. Provoaca disconfort, dureri si mancarimi. Deoarece exista numeroase vase de sange in zona anusului si rectului, hemoroizii pot sangera – sange rosu aprins. Este posibil sa aveti risc de hemoroizi daca aveti diaree cronica, va confruntati frecvent cu episoade de constipatie, efectuati efort fizic major, stati pe scaun perioade lungi de timp, sunteti insarcinata etc. Despre hemoroizi poti citi pe larg aici.
Polipi
Un polip de colon este o mica excrescenta pe mucoasa tractului intestinal. Exista cateva tipuri diferite de polipi. Polipii adenomatosi sunt unii dintre cei mai frecventi. Acesti polipi cresc pe mucoasa colonului sau a intestinului gros. Aproximativ 25% dintre adultii in varsta peste 50 de ani au acest tip de polipi. Polipii adenomatosi pot creste riscul de cancer colorectal sau cancer de colon sau rect. Desi majoritatea cazurilor de cancer colorectal se dezvolta din polipi adenomatosi, doar aproximativ 5% dintre polipi vor duce la cancer. Majoritatea polipilor sunt benigni (necancerosi) si nu provoaca niciun simptom. Citeste aici pe larg despre polipii in colon.
Polipii nu au adesea simptome, dar uneori pot provoca scaune cu sange. Sangele poate fi rosu sau mai inchis la culoare. Daca polipii progreseaza catre cancer, acesta este tratabil daca este detectat devreme. Tocmai din acest motiv se recomanda screening pentru cancer colorectal.
Proctita
Proctita este inflamatia mucoasei de la nivelul rectului. Apare atunci cand tesuturile care alcatuiesc rectul devin inflamate, ducand adesea la durere si sangerare. Tratamentele variaza, in functie de cauze – de la antibiotice pana la interventii chirurgicale. Cauzele comune ale proctitei includ infectii, unele afectiuni care cauzeaza probleme digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil si boala Crohn, unele medicamente, cum ar fi diluantii sangvini, scaderea fluxului sangvin catre colon sau rect, un blocaj in colon sau rect etc.
Gastroenterita
Gastroenterita poate fi cauzata de un virus, de bacterii sau paraziti. Uneori, gastroenterita poate provoca diaree cu sange – mai ales in gastroenterita bacteriana. Toxiinfectia alimentara este un tip de gastroenterita. Bacteriile care provoaca in mod obisnuit intoxicatii alimentare includ Campylobacter, E coli, Listeria, Salmonella. De cele mai multe ori, gastroenterita se amelioreaza de la sine, insa este important sa mergeti la medic daca simptomele dureaza mai mult de una sau doua zile.
Prolaps rectal
Tesuturile rectale slabite pot permite unei portiuni a rectului sa se deplaseze spre inainte sau sa se umfle in afara anusului, ducand de obicei la durere si, aproape intotdeauna, la sangerare. Prolapsul este mai frecvent la adultii in varsta decat la persoanele mai tinere. Unele persoane cu aceasta afectiune pot necesita o interventie chirurgicala pentru a o corecta.
Sangerare interna
Leziunile majore ale oricaruia dintre organele gastrointestinale pot duce la sangerare interna care este eliminata prin rect. Boala gastrointestinala severa poate duce si la sangerare interna. Sangerarea interna necesita aproape intotdeauna spitalizare si interventie chirurgicala.
Angiodisplazie
Sangele in scaun fara cauza ce poate fi diagnosticata este adesea dat de angiodisplazie. Angiodisplazia poate aparea pe masura ce vasele de sange din intestin imbatranesc sau slabesc. Sangele poate fi rosu sau mai inchis la culoare. Angiodisplazia este frecventa in cazul bolii renale avansate sau insuficientei renale. Persoanele cu o tulburare de sangerare genetica numita boala von Willebrand pot avea si angiodisplazie.
Boala inflamatorie intestinala
Boala inflamatorie intestinala este o boala de natura autoimuna la nivelul intestinului. In caz de boala autoimuna, sistemul imunitar ataca propriile celule – asta poate duce la inflamarea si deteriorarea tesutului. Boala Crohn si colita ulcerativa sunt cele mai frecvente doua tipuri de boli inflamatorii intestinale. Simptomele pot include scaun cu sange, care poate fi rosu sau inchis la culoare. Vezi mai multe despre colita ulcerativa sau despre boala Crohn.
Diverticulita
Diverticulii sunt saculeti care se pot forma in partea inferioara a colonului. Exista doua tipuri de boala diverticulara. Simpla prezenta a diverticulilor se numeste diverticuloza. Uneori, totusi, diverticulii devin infectati sau inflamati. Cand se intampla acest lucru, boala se numeste diverticulita. Ambele forme de boala diverticulara pot provoca durere si sange in scaun. Cand boala diverticulara provoaca sangerare, aceasta va aparea de obicei brusc si va avea o culoare rosie sau maronie.
Colita ischemica
Colita ischemica apare atunci cand vasele de sange care alimenteaza intestinul gros sunt ingustate sau blocate. Cele mai multe cazuri de colita ischemica apar la persoanele in varsta. Conditia poate fi pe termen scurt sau pe termen lung. Simptomele includ sange rosu in scaun, diaree, nevoia urgenta de a defeca, dureri abdominale si varsaturi.
Sange in scaun – semn de cancer?
Deoarece sangele in scaun poate fi un simptom al cancerului colorectal, este important sa mergeti la medic daca observati acest simptom. Sangerarea legata de cancerul colorectal poate fi rosie sau inchisa la culoare. Cancerul care afecteaza colonul sau rectul poate provoca iritatii, inflamatii si sangerari. Pana la 48% dintre persoanele cu un cancer colorectal au suferit sangerari rectale. Unele cazuri de cancer de colon si cancer rectal se dezvolta din polipi initial benign. Toate cazurile de cancer gastrointestinal necesita tratament, care implica de obicei o combinatie de chimioterapie, radioterapie si interventie chirurgicala.
Alimentatia si modificarile scaunului
Uneori, ceea ce pare a fi sange in scaun este de fapt o alarma falsa. Unii pigmenti din alimentele consumate pot duce la scaun care pare sa aiba sange. Exemple includ sfecla rosie, fructele de padure, dar poate fi vorba si despre unii coloranti alimentari din sucuri si bauturi de culoare rosie, inghetata si jeleuri ce contin coloranti alimentari, precum si unele medicamente. In plus, scaunul negru poate fi cauzat si de suplimentele de fier sau anumite medicamente, coloranti alimentari negri etc.
Ce teste sunt folosite pentru a gasi cauza pentru sange in scaun?
Daca observati urme de sange in scaun este important sa mergeti la medic pentru a vedea care este cauza. Medicul va alege testul potrivit – in functie de varsta, simptome si istoricul medical. Pentru a afla cauza sangerarii, medicul va va intreba despre simptomele prezente si istoricul medical – inclusiv intrebari despre schimbarile in obiceiurile intestinale, daca va confruntati cu diaree sau constipatie, dar si informatii privind localizarea durerilor.
Testele si procedurile posibile includ:
- examinare rectala – examinarea zonei rectului, canalului anal si organelor din apropiere, cum ar fi prostata si vezica urinara;
- test pentru hemoragii oculte in fecale – arata prezenta sangelui in scaun;
- anoscopie — o procedura in care se va folosi un dispozitiv special pentru a vizualiza ultimii 5 cm din anus si rectul inferior;
- sigmoidoscopie – pentru a examina interiorul rectului si cea mai mare parte a intestinului gros inferior – colon sigmoid;
- colonoscopie – pentru a examina intregul colon;
- gastroscopie – pentru a examina sofagul, stomacul si prima parte a intestinului subtire.
INTREBARI FRECVENTE
Ce este testul pentru hemoragii oculte in fecale?
Testul pentru hemoragii oculte in fecale detecteaza cantitati mici de sange in scaun (fecale) – sange pe care in mod normal nu l-ati vedea cu ochiul liber sau daca nu sunteti sigur de prezenta sangelui in scaun. Testul poate fi facut daca aveti alte simptome care pot sugera o problema intestinala.
Sangele in scaun sau pe hartia igienica indica o problema grava?
Cateva picaturi sau dungi de sange in toaleta, pe hartia igienica sau in scaun, de obicei, nu reprezinta o problema grava. Sangele poate fi dat de eliminarea unui scaun dur, de constipatie etc. Insa, daca problema persista, daca apar si alte simptome etc. este important sa mergeti la medic pentru a vedea care este cauza. Sangele in scaun este o urgenta medicala daca hemoragia este severa si insotita de ameteli si stare de lesin. De asemenea, melena sau sange negru in scaun este o urgenta medicala – inseamna de obicei o sangerare in cantitate mai mare.
De unde provine de obicei sangele rosu aprins in scaun?
Sangele rosu aprins pe hartia igienica sau in scaun – la exterior – inseamna ca vorbim despre sange „proaspat”. Asta inseamna ca sangerarea a avut loc la nivel rectal sau anal.
Ce inseamna cand este prezent sange rosu mai inchis in scaun, ce este amestecat cu fecalele?
Sangele rosu mai inchis amestecat cu fecalele inseamna de obicei sangerare ce provine din colon. Insa, o sangerare intensa poate duce si la sange rosu aprins si mai putin amestecat cu scaunul, indiferent de localizarea sa.
Ce inseamna sange rosu foarte inchis sau negru in scaun?
Daca sangele din scaun este rosu foate inchis, visiniu sau negru, amestecat bine in fecale, inseamna ca sangerarea provine in partea superioara a tractului digestiv, adica esofag, stomac sau intestin subtire. Aceasta forma de hemoragie se numeste si melena. Sangele devine rosu inchis sau negru pentru ca trece prin procesul de digestie pana sa fie eliminat.
Ce implica tratamentul pentru sange in scaun?
Tratamentul va depinde de cauza sangerarii. Daca, de exemplu, sangerarea este data de hemoroizi, se va recomanda tratament pentru hemoroizi etc.
Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/blood-when-i-wipe
(2) https://www.healthdirect.gov.au/blood-in-stool
(3) https://www.webmd.com/digestive-disorders/blood-in-stool
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 01/06/2022 14:19