Orhiectomia este operatia pentru indepartarea unui testicul (sau a ambelor). Iata cand se recomanda aceasta interventie, ce implica si care sunt posibilele riscuri asociate.
CUPRINS:
1. Ce este orhiectomia?
2. Indicatii
3. Ce implica procedura?
4. Riscuri posibile
Ce este orhiectomia?
Orhiectomia este o interventie chirurgicala pentru indepartarea sau extirparea unui testicul (sau a ambelor testicule). Cel mai adesea se efectueaza pentru a trata cancerul testicular. De asemenea, poate fi necesara daca un testicul este grav deteriorat din cauza infectiei sau a unui traumatism. Unele forme de tratament pentru cancerul de prostata includ orhiectomia. Penisul nu este afectat de aceasta operatie.
Cand aceasta interventie chirurgicala se face pentru cancerul testicular, va fi de obicei orhiectomie inghinala radicala. Se numeste „radicala”, deoarece intregul cordon spermatic este indepartat, precum si testiculul in sine. De asemenea, se numeste „inghinala” deoarece testiculul este indepartat printr-o mica incizie facuta in zona inghinala.
Exista mai multe tipuri diferite de proceduri de orhiectomie. Acestea includ:
Orhiectomie simpla
In timpul orhiectomiei simple, chirurgul va indeparta unul sau ambele testicule si o portiune a cordonului spermatic printr-o mica incizie in scrot. Aceasta procedura este tehnica standard de indepartare a testiculului in majoritatea cazurilor, cu exceptia cancerului de testicul. Se face o mica incizie in scrot si unul sau ambele testicule sunt indepartate
Orhiectomia bilaterala
Orhiectomia bilaterala inseamna ca se indeparteaza ambele testicule.
Orhiectomia subcapsulara
Orhiectomia subcapsulara este o procedura in care se indeparteaza doar tesutul din jurul testiculelor.
Orhiectomia inghinala radicala
Orhiectomia inghinala radicala este tratamentul recomandat pentru cancerul testicular. In timpul acestei proceduri, se vor indeparta testiculul, cordonul spermatic si tumora printr-o mica incizie inghinala. Aceasta operatie poate fi facuta, de asemenea, in caz de suspiciune de cancer testicular. Implica o incizie facuta inghinal, in zona scrotului. Aceasta metoda este de obicei aleasa in locul unei biopsii, deoarece o biopsie tisulara poate determina raspandirea celulelor canceroase in acest caz.
Indicatii
Indicatiile acestei operatii includ:
- tratarea cancerului (si in scop preventiv) – Orhiectomia este etapa initiala de diagnostic si tratament pentru cancerul testicular. Se elimina cancerul primar si, de asemenea, operatia ii permite medicului sa examineze tesuturi pentru diagnostic. Este uneori folosita si ca tratament pentru cancerul de san la barbati si cancerul de prostata. Androgenii (hormoni masculini precum testosteronul) incurajeaza dezvoltarea unor celule canceroase. Fara testicule, nivelul hormonilor scade. O orhiectomie micsoreaza tumorile prin reducerea hormonilor masculini implicati in dezvoltarea celulelor canceroase.
- indepartarea testiculelor deteriorate – leziuni sportive, accidente, alte traumatisme care pot provoca leziuni severe la nivelul testiculelor;
- torsiune testiculara sau alte afectiuni medicale ale organelor de reproducere masculine;
- tratament pentru testicule necoborate dupa pubertate.
De asemenea, aceasta operatie se poate face ca parte a procesului de tranzitie a persoanelor transgender. Se poate face ca o singura interventie chirurgicala sau impreuna cu alte interventii.
Citeste si despre Nodulii la testicule.
Orhiectomia pentru cancerul testicular
Indicatiile potentiale pentru orhidectomia radicala includ suspiciunea clinica si biochimica de tumori testiculare. Cancerul la testicul se prezinta ca o masa intra-scrotala nedureroasa, de obicei unilaterala, intr-un testicul. Durerea sau disconfortul la nivelul testiculului, durerea constanta in zona inghinala sau zona abdomenului inferior, sensibilitatea sanilor sau ginecomastia pot fi, de asemenea, simptome ale cancerului testicular. Simptomele tardive pot include scadere in greutate, durere toracica, tuse sau hemoptizie din cauza metastazelor ganglionare limfatice retroperitoneale sau metastazelor pulmonare. Citeste aici mai multe despre cancerul testicular.
Orhiectomia se face intotdeauna atunci cand se suspecteaza cancer testicular. Asta pentru ca masele testiculare sunt adesea canceroase si trebuie indepartate ca parte a tratamentului. De asemenea, efectuarea unei biopsii la un testicul inainte ca acesta sa fie indepartat chirurgical poate determina uneori raspandirea celulelor canceroase, ceea ce ingreuneaza tratamentul.
Investigatiile biochimice inainte de operatie includ markeri tumorali, care sunt alfa-fetoproteina, gonadotropina corionica beta-umana si lactat dehidrogenaza. Ecografia scrotala poate indica leziuni testiculare. Tomografiile computerizate (CT) ale abdomenului si pelvisului ajuta la stadializarea preoperatorie. Orhidectomia radicala are atat rol terapeutic, dar si de diagnostic in tratamentul cancerului testicular suspectat. Aceasta procedura este metoda indicata pentru confirmarea si tratarea unui cancer testicular. Cu toate acestea, este esential sa se excluda alte afectiuni care implica testiculele si scrotul, care pot imita neoplasmele testiculare, inclusiv torsiune testiculara, epididimo-orhita, hidrocel si herniile inghinale.
Orhiectomia este cel mai eficient mod de a elimina tumorile canceroase ale testiculelor. In unele cazuri, orhiectomia este urmata de o interventie chirurgicala suplimentara pentru a elimina cancerul care s-a raspandit sau alte terapii, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia. In unele cazuri de cancer testicular in stadiu incipient, orhiectomia este singurul tratament necesar si este urmata doar de un program de monitorizare.
Ce implica procedura?
Inainte de procedura se va face un examen fizic complet pentru a alege cel mai bun mod de tratament. Se vor face si analize de sange. Informati medicul cu privire la orice medicamente (inclusiv medicamente fara prescriptie medicala, vitamine si suplimente) pe care le luati. In plus, trebuie sa informati medicul cu privire la orice probleme anterioare sau preocupari actuale legate de fertilitate sau testosteron scazut. De asemenea, uneori se poate opta pentru o proteza de testicul sau implant de testicul ce poate fi introdus in scrot.
In timpul interventiei, se va curata bine zona si apoi se va face o incizie. Localizarea inciziei depinde de tehnica pe care o foloseste medicul. Incizia poate fi in zona pubiana (orhiectomie inghinala) sau in scrot (orhiectomie simpla). Medicul poate indeparte ambele testicule (orhiectomie bilaterala) sau un singur testicul (orhiectomie unilaterala). De asemenea, poate indeparta testiculele si cordonul spermatic (orhiectomie inghinala radicala). Cordonul spermatic contine vase de sange si nervi si transporta material seminal de la testicule la penis. Daca se alege varianta de implant testicular, medicul va plasa proteza in interiorul scrotului. La sfarsitul procedurii, medicul inchide incizia cu fire de sutura. De obicei, intreaga procedura dureaza intre 30 si 60 de minute.
Recuperarea dupa interventie
Este posibil sa aveti dureri usoare pana la moderate timp de cateva zile dupa operatie. Puteti avea nevoie de medicamente pentru durere in acest timp. Scrotul va fi umflat dupa operatie, ceea ce este normal. Pentru a ajuta la reducerea umflaturii, medicul poate recomanda comprese reci plasate pe scrot, de obicei cate 5-10 minute, cu pauza, timp de 3 zile. Nu aplicati gheata direct pe piele. Medicul va poate recomanda medicamente pentru durere. Trebuie sa ingrijiti atent zona inciziei si sa depistati la timp eventuale semne de infectie. E important ca zona sa fie mentinuta curata si uscata. Va fi recomandata lenjerie intima de sustinere si medicul va va spune cand puteti sa faceti baie complet.
Se recomanda odihna dar si activitate usoara integrata treptat. Dar, nu faceti efort fizic intens, nu ridicati greutati grele si trebuie evitat actul sexual 4 saptamani dupa interventie. Nu e indicat sa conduceti timp de 1-2 saptamani dupa operatie.
Daca ambele testicule v-au fost indepartate, este posibil sa incepeti sa observati modificari ale corpului la cateva saptamani dupa operatie din cauza lipsei de hormoni masculini. Cele mai evidente modificari pot fi bufeurile si transpiratia intensa. Este posibil sa va pierdeti dorinta sexuala, sa luati in greutate sau sa apara probleme erectile. Discutati cu medicul despre tratamentele care ar putea ajuta in acest sens.
Sunati urgent la medic daca aveti:
- stare generala de rau si febra;
- dureri foarte severe;
- incizia se deschide;
- scurgeri sau sangerari la locul inciziei;
- constipatie si lipsa eliminarii gazelor;
- semne de tromboza venoasa etc.
Riscuri posibile
Operatia de orhiectomie are un risc relativ scazut, iar complicatiile sunt rare. Insa, prezinta toate riscurile oricarei interventii chirurgicale majore, inclusiv:
- reactii la anestezie sau medicamente;
- risc de infectie;
- sangerare.
Orhiectomia bilaterala (indepartarea ambelor testicule) se face rar si poate duce la unele efecte secundare. Acestea sunt legate de pierderea testosteronului in urma eliminarii ambelor testicule. Aceste efecte includ:
- infertilitate;
- scaderea libidoului;
- probleme de erectie;
- bufeuri;
- marirea sanilor (ginecomastie);
- crestere in greutate;
- pierderea masei musculare;
- osteoporoza.
Reactii date de nivelul redus de testoteron
Daca testosteronul este scazut, pot aparea mai multe efecte secundare pe termen lung si acestea sunt mai pronuntate daca ambele testicule sunt indepartate sau daca sunt supuse simultan chimioterapiei. Aceste reactii adverse potentiale sunt cele mentionate mai sus.
Pierderea unui testicul nu are de obicei niciun efect asupra capacitatii unui barbat de a obtine o erectie si de a face sex. Dar, daca ambele testicule sunt indepartate, sperma nu poate fi produsa si barbatul devine infertil. De asemenea, fara testicule, un barbat nu poate produce suficient testosteron, ceea ce poate scadea apetitul sexual si ii poate afecta capacitatea de a avea erectii. Alte efecte pot include oboseala, bufeurile si pierderea masei musculare. Aceste efecte secundare pot fi evitate prin administrarea de suplimente de testosteron. Unii barbati opteaza pentru implant testicular – sau proteza testiculara. Dupa o orhiectomie, chirurgul plaseaza testiculul artificial in scrot pentru a mentine aspectul natural al organelor genitale – dar nu influenteaza productia de testosteron.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/cancer/what-is-orchiectomy
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562336/
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/orchiectomy
(4) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/testicular-cancer/radical-orchiectomy
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 19/04/2022 15:29