Keratoza actinica sau keratoza solara este o leziune a pielii cauzata de supraexpunerea la radiatii UV. Iata care sunt semnele si simptomele, cauzele si factorii de risc, dar si metodele de tratament ce pot fi folosite.
CUPRINS:
1. Ce este keratoza actinica (solara)
2. Simptome ale keratozei actinice (solare)
3. Cauze ale keratozei actinice (solare)
4. Preventia keratozei actinice (solare)
5. Tratamentul keratozei actinice (solare)
6. Keratoza actinica si riscul de cancer
Ce este keratoza actinica (solara)
Keratoza actinica este o problema dermatologica ce apare pe piele afectata de expunerea cronica la razele ultraviolete (UV). Keratoza solara este un alt nume pentru afectiune. Rezulta din expunerea pe termen lung la radiatiile ultraviolete (UV). Termenii „actinic” si „solar” sunt din greaca si, respectiv, din latina, si inseamna „lumina solara”, iar termenul „keratoza” se refera la pielea ingrosata. Keratozele actinice pot fi inestetice, uneori pot da mancarimi, dar in general sunt inofensive. Exista un risc foarte mic ca aceste pete sa poata progresa intr-o forma de cancer de piele numita carcinom cu celule scuamoase.
Keratozele actinice nu sunt contagioase.
Simptome ale keratozei actinice (solare)
Keratoza actinica apare de obicei pe pielea expusa la soare. Locurile comune sunt:
- fata;
- antebratele si mainile;
- scalpul;
- urechile;
- gambele si picioarele.
Petele pot fi:
- rosii, roz, maronii sau alte nuante;
- aspre sau solzoase;
- plate sau usor marite;
- de la cativa mm la cativa cm;
- pot cauza uneori durere si mancarime.
Keratoza actinica poate avea aspect variabil. La inceput, poate fi greu de observat si e mai usor de simtit, deoarece poate fi aspra. Unele au culoarea pielii, altele sunt roz sau maro rosiatic. Ocazional dezvolta un strat gros, solzos. Pielea inconjuratoare pare adesea parea deteriorata de soare. Partea superioara a fiecareia poate avea o crusta alb-galbena, solzoasa. Roseata se poate dezvolta pe pielea din jur.
Cauze ale keratozei actinice (solare)
Expunerea excesiva la soare timp de mai multi ani poate duce la o intrerupere a dezvoltarii normale a celulelor pielii, afectand stratul superior al pielii numit epiderma. Razele soarelui afecteaza ADN-ul pielii, ceea ce duce la cresterea anormala a celulelor. Astfel, keratozele actinice sunt o consecinta a dezvoltarii anormale a celulelor pielii din cauza afectarii ADN-ului de UVB cu lungime de unda scurta. Sunt mai multe riscuri sa apara daca functia imunitara este slaba, din cauza imbatranirii, expunerii recente la soare, a unor boli sau a anumitor medicamente.
Factori de risc
Oricine poate dezvolta keratoza actinica in timp. Cu toate acestea, exista factori de risc ce fac ca unii oameni sa aiba mai multe riscuri sa dezvolte keratoza actinica. Acesti factori includ:
- varsta de peste 40 de ani;
- istoric de arsuri solare dese sau expunere extrema la soare;
- persoanele care locuiesc in medii insorite;
- folosirea solarului;
- istoric de keratoza solara;
- par sau ochi de culoare deschisa;
- tendinta pielii de a se arde – piele care se arde usor.
Complicatii ale keratozelor actinice
Principala preocupare este ca aceasta problema predispune la carcinomul cu celule scuamoase. Este rar ca o keratoza actinica solitara sa evolueze spre carcinom cu celule scuamoase (CCS), dar se considera ca riscul unui pacient cu mai mult de 10 keratoze actinice este de aproximativ 10 – 15%. O keratoza solara ingrosata, cu ulceratii sau marita este suspecta de cancer. Persoanele cu keratoza solara sunt de asemenea expuse riscului de a dezvolta cheilita actinica, carcinom bazocelular (care este mai frecvent decat CCS), melanom si forme rare de cancer de piele, cum ar fi carcinomul cu celule Merkel.
Preventia keratozei actinice (solare)
Principalele metode de prevenire a keratozei actinice sunt prin schimbari ale stilului de viata si constientizarea expunerii la razele UV. O persoana ar trebui sa ia masuri de precautie corespunzatoare atunci cand este afara, cum ar fi sa poarte palarii, haine care sa protejeze pielea de soare, care acopera cele mai importante si mari zone ale corpului si folosirea de creme protectie solara.
Este important sa ne amintim ca aceasta afectiune poate aparea de la orice sursa de lumina UV, inclusiv solar. Studiile au aratat ca utilizarea regulata a protectiei solare – chiar si in zilele cand nu prea e soare – poate ajuta la prevenirea formarii keratozelor actinice. Alte masuri de siguranta impotriva soarelui includ: cautarea umbrei, purtarea unei palarii cu boruri largi, ochelari de soare si imbracaminte de protectie solara.
Tratamentul keratozei actinice (solare)
Keratozele actinice sunt de obicei eliminate, deoarece sunt inestetice sau incomode sau din cauza riscului de a progresa spre cancer. Tratamentul unei keratoze actinice necesita indepartarea celulelor afectate ale pielii. Epiderma se regenereaza din cheratinocitele inconjuratoare sau foliculare care au scapat de leziunile solare. Tratamentele includ inghetarea leziunii cu azot lichid si diverse creme care distrug celulele precanceroase. Ocazional, este necesara interventia chirurgicala ca tratament sau pentru testarea unei leziuni pentru a se asigura ca nu a progresat spre un cancer de piele.
Desi keratoza actinica individuala poate fi tratata eficient cu azot lichid, medicul va poate sugera o alta tehnica – „terapie de teren”. Aceasta presupune aplicarea unei creme medicamentoase pe o intreaga zona (adica intregul nas, frunte sau obraji) pentru o perioada de timp specifica. Asta nu numai ca trateaza keratozele actinice vizibile, dar si keratozele actinice care nu pot fi vizibile cu ochiul liber – keratoze „subclinice”. Terapia de teren poate fi realizata cu alte modalitati, inclusiv tratamente pe baza de lumina, cum ar fi terapia fotodinamica (PDT).
Crioterapia folosind azot lichid
Spray-ul cu azot lichid este necesar pentru a asigura adancimea si durata adecvata a inghetului. Aceasta variaza in functie de localizarea, latimea si grosimea leziunii. Vindecarea variaza de la 5-10 zile pentru fata, 3–4 saptamani pe maini si 6 saptamani sau mai mult pentru picioare. O terapie pentru o keratoza actinica superficiala, de obicei, nu lasa nicio cicatrice, dar timpul de inghet mai lung duce la hipopigmentare usoara.
Chiuretaj si electrocauterizare
Chiuretajul (razuirea cu un instrument ascutit) si electrocauterizarea (arderea) pot fi necesare pentru a indeparta o leziune cutanata sau o keratoza solara hipertrofica. Vindecarea ranii dureaza cateva saptamani sau mai mult, in functie de regiunea corpului. O proba este trimisa pentru examen patologic.
Excizie
Excizia asigura eliminarea completa a keratozei actinice. Rana chirurgicala este suturata (cusuta). Suturile sunt indepartate dupa cateva zile, in functie de marimea si zona leziunii. Procedura lasa o cicatrice permanenta.
Tratamente de teren
Cremele sunt folosite pentru tratarea zonelor de deteriorare solara si a keratozelor actinice plate, uneori dupa efectuarea tratamentelor fizice. Tratamentele de teren sunt mai eficiente pe pielea faciala. Pretratarea cu keratolitice (cum ar fi crema pe baza de uree, unguent cu acid salicilic sau retinoizi topici) si o curatare minutioasa a pielii imbunatateste ratele de raspuns. Cu exceptia gelului cu diclofenac, tratamentele de teren au ca rezultat reactii inflamatorii locale, cum ar fi roseata, aparitia disconfortul pentru o perioada de timp variabila.
Diclofenacul este mai des utilizat ca medicament antiinflamator. Aplicat sub forma de gel de doua ori pe zi timp de 3 luni, este destul de bine tolerat in tratamentul keratozelor actinicei. 5-Fluorouracilul este un agent citotoxic. Unguentul se aplica o data sau de doua ori pe zi, timp de 2 – 8 saptamani. Crema cu 5 fluorouracil este uneori combinata cu acidul salicilic. Efectul sau poate fi intensificat prin unguent cu calcipotriol. Imiquimod crema este un modificator de raspuns imun. Se aplica de 2 -3 ori pe saptamana timp de 4 – 16 saptamani.
Keratoza actinica si riscul de cancer
In sine, keratozele actinice nu sunt canceroase (maligne) si nu fac niciun rau in general. Cu toate acestea, ele pot fi uneori inestetice. Exista mici riscuri ca aceste leziuni sa se transforme in cele din urma intr-un tip de cancer de piele numit carcinom cu celule scuamoase (CCS) daca nu sunt tratate. La persoanele care au intre 7-8 keratoze actinice pe piele, exista aproximativ 1 din 10 riscuri ca una sa se transforme intr-o forma de cancer de piele numita carcinom cu celule scuamoase intr-o perioada de 10 ani. Este un cancer cu o crestere destul de lenta si poate fi de obicei tratat cu usurinta daca este depistat suficient de devreme.
Keratoza poate fi vazuta ca un posibil precursor al cancerului. Unele keratoze actinice devin canceroase deoarece expunerea la UV de la razele soarelui provoaca modificari (mutatii) in genele din ADN-ul celulelor pielii. Acest lucru face ca celulele pielii sa se divida si sa creasca anormal. Celulele anormale tind sa se inmulteasca intr-un mod necontrolat – acest lucru provoaca o tumora.
Referinte:
(1) Actinic Keratosis, link: https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/actinic-keratosis/actinic-keratosis-warning-signs-and-images/
(2) Actinic keratosis, link: https://dermnetnz.org/topics/actinic-keratosis/
(3) What to know about actinic keratosis, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318466.php
(4) Actinic Keratosis, link: https://patient.info/skin-conditions/actinic-keratosis-leaflet
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 26/05/2020 10:12
Vezi comentariile (2)
buna ziua
Am pe obraz doua pete maronii de 1 cm fiecare . Se pot indeparta prin electrocauterizare? Ce alte solutii sunt? Sa apelez la un medic dermatolog? Multumesc ! Aurelia
Foarte bun articolul, multumesc mult! Ati cuprins foarte multe in el.