Infectiile la pacientul cu cancer pot fi o complicatie grava. Iata de ce pacientii cu cancer au risc mai mare de infectii, cum pot fi prevenite si tratate eficient acestea si care sunt simptomele.
CUPRINS:
1. Riscul de infectii la pacientul cu cancer
2. Infectiile la pacientul cu cancer – semne si simptome
3. Gestionarea si tratarea infectiilor in cancer
4. Prevenirea infectiilor in cancer
Riscul de infectii la pacientul cu cancer
Tratamentul pentru cancer (sau chiar boala in sine) poate reduce nivelul globulelor albe din sange, ceea ce face ca organismul sa lupte mai greu impotriva infectiilor. Exista risc mai mare de infectii si complicatii asociate infectiilor in cancer – inclusiv raceala, gripa si COVID-19, iar zgarieturile sau taieturile se pot infecta mai usor. De asemenea, este posibil sa aveti mai multe riscuri de a dezvolta o infectie grava fara o cauza evidenta ce poate necesita spitalizare.
Imunitatea si cancerul
Multe tipuri de celule sangvine albe alcatuiesc numarul total de globule albe. Un tip de globule albe cunoscute sub numele de neutrofile ne protejeaza impotriva infectiilor prin distrugerea bacteriilor daunatoare si a altor patogeni ce intra in organism. In timpul chimioterapiei, unii pacienti au un nivel scazut de neutrofile – neutropenie. O infectie apare atunci cand sistemul imunitar al corpului nu este capabil sa lupte impotriva bacteriilor, virusilor si a altor agenti patogeni. Un agent patogen, numit in mod obisnuit germen, provoaca diferite boli. Sistemul imunitar este modul in care corpul lupta cu agentii patogeni. Este un proces care implica celule, organe si proteine. Cand sistemul imunitar functioneaza corect, globulele albe distrug germenii daunatori. Cand sistemul imunitar e slabit, globulelor albe le e mai greu sa lupte cu infectiile.
Cancerul si tratamentul impotriva cancerului pot slabi sistemul imunitar si pot reduce nivelul anumitor globule albe. Daca aveti cancer si urmati in prezent un tratament pentru cancer, este mai mare riscul de infectii. Infectiile sunt tratabile, dar pot fi grave si pot pune viata in pericol.
Cauzele infectiilor
Infectia este una dintre cele mai frecvente complicatii ale cancerului si ale tratamentului oncologic. Asta din cauza faptului ca un cancer si tratamentele impotriva cancerului pot slabi sistemul imunitar. Infectiile sunt cauzate de germeni care intra in organism, se inmultesc si provoaca leziuni sau boli. Principalele tipuri de germeni care pot provoca infectii sunt bacteriile, virusurile, protozoarele (dintre care unele actioneaza ca paraziti) si organisme fungice (numite si ciuperci).
Riscul de infectie depinde de tipul de cancer si de tratamentul urmat. De exemplu, operatiile pentru cancer si radioterapia nu slabesc rezistenta unei persoane la infectie la fel de mult ca un transplant de maduva osoasa asociat cu doze mari de chimioterapie. De asemenea, unele medicamente utilizate pentru tratarea cancerului au riscul mai mare de a afecta imunitatea.
Zonele cele mai predispuse la infectii la persoanele cu cancer includ:
- pielea si membranele mucoase (ca zona din interiorul gurii, vaginului si intestinelor);
- sistemul digestiv (gura, esofagul, stomacul si intestinele);
- plamanii si caile respiratorii (sinusurile si gatul);
- sistemul urinar (vezica urinara si rinichii);
- sistemul nervos (creierul si maduva spinarii);
- pielea si tesutul din jurul unui cateter venos.
Anumite tipuri de cancer si riscul de infectie
Unele tipuri de cancer, cum ar fi leucemia, mielomul multiplu si limfomul, incep in celulele sistemului imunitar. Ele pot afecta maduva osoasa, astfel incat sa nu poata produce suficient globule sanatoase. Cancerul care se raspandeste sau metastazeaza la nivelul oaselor si maduvei osoase poate reduce nivelul globulelor albe din sange, a globulelor rosii si a trombocitelor. Exemple de tipuri de cancer care se raspandesc la nivelul oaselor si maduvei osoase includ cancerul de san si de prostata.
Chimioterapia si infectiile la pacientul cu cancer
Dupa chimioterapie, daca globulele albe sunt scazute, este mai probabil sa apara infectii. Orice infectie se poate agrava destul de repede. Din cauza chimioterapiei, sistemul imunitar nu este la fel de eficient ca inainte. Deci, infectiile simple pot pune viata in pericol in cateva ore daca nu sunt tratate.
Nu toate medicamentele pentru chimioterapie afecteaza maduva osoasa si cresc riscul de infectie. Riscul depinde de:
- tipul de medicament;
- doza – cu cat este mai mare doza, cu atat este mai probabil sa afecteze maduva osoasa;
- varsta;
- starea generala de sanatate;
- tipul si stadiul cancerului.
Aceste efecte asupra maduvei osoase incep de obicei in jur de 7 – 14 zile de la fiecare tratament. Acesta este momentul in care numarul de celule sangvine este de obicei la punctul cel mai scazut. De obicei, numarul revine la normal in 21 – 28 de zile. Pentru a va asigura ca maduva osoasa functioneaza bine, se vor face periodic teste de sange. Uneori, medicul va poate recomanda un curs de antibiotice in timpul chimioterapiei pentru a va ajuta sa luptati impotriva unei infectii sau pentru a gestiona o infectie deja aparuta.
Radioterapia si infectiile la pacientul cu cancer
Radioterapia poate afecta si celulele din maduva osoasa, care produc celulele sangvine, inclusiv globulele albe. Insa, in general, radioterapia afecteaza doar zona tratata si este mai putin probabil sa afecteze globulele albe decat chimioterapia. Tratamentul pe o suprafata mare a corpului sau tratamentul oaselor picioarelor, pieptului, abdomenului sau pelvisului cresc riscul ca maduva osoasa sa fie afectata.
Interventiile chirurgicale si infectiile la pacientul cu cancer
Infectia este un posibil efect secundar al oricarui tip de interventie chirurgicala. Orice procedura care implica incizia sau taierea pielii, inclusiv inserarea unui cateter sau un drenaj, cresc riscul de infectie. Chirurgia pentru indepartarea splinei se numeste splenectomie. Este utilizata pentru tratarea anumitor tipuri de cancer. Insa, poate reduce rezistenta la infectie, deoarece splina este o parte importanta a sistemului imunitar.
Imunoterapia si riscul de infectie
Imunoterapia utilizeaza sistemul imunitar pentru a lupta impotriva cancerului. Ajuta sistemul imunitar sa recunoasca si sa atace celulele canceroase. Imunoterapia foloseste substante implicate in combaterea infectiilor. Aceste substante se numesc citokine. Sunt un grup de proteine din organism care joaca un rol important in stimularea sistemului imunitar. Cand aveti o infectie, organismul produce citokine. Acestea ajuta la controlul si directionarea sistemului imunitar catre infectie. Cand se face imunoterapie, in organism sunt produse cantitati mai mari de citokine decat in mod normal. Acesta pare sa fie motivul pentru care simptome precum febra pot fi un efect secundar al unora dintre aceste tratamente pentru cancer.
Transplanturi de celule stem si maduva osoasa si riscul de infectie
Transplantul de celule stem sau de maduva osoasa este un tratament impotriva unor forme de cancer. Unele dintre aceste tipuri de cancer includ leucemia, limfomul si mielomul. Celulele stem se dezvolta in celule sangvine rosii, albe si trombocite. Pentru transplant, sunt necesare cantitati foarte mari de chimioterapie, uneori cu medicamente tintite. Dozele mari afecteaza maduva osoasa. Veti avea un numar foarte scazut de globule albe o perioada dupa un transplant. Asta inseamna ca este mai mare riscul de infectii. Boala grefa versus gazda este un efect secundar al transplantului ce poate sa apara cand se folosesc celule stem sau maduva osoasa de la altcineva. Desi nu este o infectie, de multe ori provoaca febra.
Corticosteroizii
Corticosteroizii sunt medicamente care actioneaza ca un antiinflamator prin reducerea umflarii si scaderea raspunsului imun al organismului. Acestea pot fi utilizate ca parte a tratamentului impotriva cancerului sau pentru a ajuta la reducerea durerii si umflaturilor asociate cu cancerul. Aceste medicamente pot suprima sistemul imunitar si pot ascunde, de asemenea, semnele si simptomele unei infectii.
Tipuri de infectii
O infectie poate fi cauzata de multe tipuri de microorganisme, cum ar fi bacterii, virusuri, ciuperci sau protozoare. Unele dintre aceste microorganisme traiesc in mod normal pe piele, in gura sau in intestine. Aceste microorganisme nu cauzeaza de obicei probleme in cazul persoanelor cu sistem imunitar normal. Insa, atunci cand sistemul imunitar nu functioneaza la fel de bine din cauza cancerului sau a tratamentelor, acestor microorganisme li se ofera posibilitatea de a se inmulti – se numesc infectii oportuniste si pot fi grave.
Bacteriile sunt cel mai frecvent tip de organism ce poate duce la infectii la persoanele cu cancer. Multe bacterii traiesc pe si in corpul nostru – flora normala. Aceste bacterii nu cauzeaza de obicei infectii. Insa, pot cauza probleme, inclusiv infectii grave, atunci cand numarul de globule albe din sange este scazut si sistemul imunitar este slabit.
De asemenea, virusurile provoaca infectii, cum ar fi raceala. Anumite virusuri pot provoca infectii grave la persoanele cu numar foarte scazut de globule albe. Infectiile fungice sunt o alta problema. Cea mai frecventa infectie fungica la persoanele cu cancer este candidoza. Protozoarele pot provoca infectii grave in cazul celor cu sistem imunitar slabit din cauza unui transplant de organe, a cancerului sau a altor boli imunosupresoare.
Factori de risc pentru infectie
Factorii de risc pentru infectiile la pacientul cu cancer includ:
- neutropenie – unele tipuri de tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia, radioterapia, transplantul de celule stem sau transplantul de maduva osoasa pot provoca neutropenie (o scadere a numarului de neutrofile, o componenta a globulelor albe din sange);
- medicamentele precum steroizii – pot face sistemul imunitar mai slab si pot creste riscul de infectie;
- anumite tipuri de cancer, cum ar fi cele care afecteaza maduva osoasa sau cele care se pot raspandi in os, pot creste riscul unei infectii;
- mucozita;
- alte afectiuni medicale, cum ar fi diabetul, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), boala autoimuna etc.;
- alti factori, cum ar fi alimentatia deficitara, stresul sau lipsa somnului.
Infectiile la pacientul cu cancer – semne si simptome
Este important sa cunoasteti semnele timpurii ale infectiei pentru a putea informa echipa medicala si pentru a beneficia de tratamentul adecvat. Asta pentru a preveni raspandirea infectiei in alte parti ale corpului. Acest lucru este si mai important pentru persoanele care au un numar scazut de globule albe (neutropenie).
Semnele si simptomele unei infectii pot include:
- febra in cancer;
- frisoane sau transpiratii (adesea se asociaza cu febra);
- durere in gat;
- leziuni sau pete albicioase pe limba sau in gura;
- tuse sau dificultati de respiratie;
- congestie nazala;
- senzatie de arsura sau durere la urinare, urina cu sange sau tulbure;
- roseata, umflare, scurgeri sau caldura la locul unei leziuni, plagi chirurgicale, linie intravenoasa sau oriunde pe piele, inclusiv zonele genitale si rectale;
- durere sau sensibilitate in stomac sau abdomen;
- dureri sinusale, dureri de urechi sau dureri de cap.
Febra este adesea primul semn al unei infectii la persoanele cu cancer. Uneori, febra este singurul semn al unei infectii. Este posibil ca pacientii cu neutropenie sa nu aiba alte semne sau simptome ale unei infectii, cu exceptia febrei. Nu luati medicamente pentru a reduce febra fara sa va adresati mai intai medicului.
Gestionarea si tratarea infectiilor in cancer
Persoanele cu cancer pot prezenta riscuri pentru diferite tipuri de infectii. Aceste infectii difera in ceea ce priveste factorii de risc, simptomele pe care le cauzeaza, modul in care sunt tratate si sansa de a vindeca infectia. Semnele si simptomele ajuta medicul sa vada ce teste sunt necesare pentru a gasi cauza infectiei. Cunoasterea exacta a tipului de germeni care provoaca o infectie ii ajuta pe medici sa aleaga cel mai bun tratament.
Deoarece infectiile la persoanele cu cancer se pot agrava rapid, uneori tratamentul este inceput inainte ca rezultatele analizelor sa vina. Adesea, antibioticele cu spectru larg sunt administrate imediat. Un antibiotic cu spectru larg va trata diferite bacterii in acelasi timp – dar NU va trata infectii cu virusuri sau cu alti patogeni. Tratamentul poate fi modificat dupa ce testele de laborator au identificat exact germenul si ce medicament va functiona cel mai bine.
Neutropenia febrila este o urgenta medicala la persoanele cu cancer si are nevoie de atentie si tratament imediat. Infectiile pot pune viata in pericol daca duc la o afectiune numita soc septic.
Medicamentele antiinfectioase
Medicamentele antiinfectioase sunt medicamente utilizate pentru prevenirea sau tratarea infectiilor, de exemplu:
- antibioticele sunt utilizate pentru tratarea infectiilor bacteriene;
- medicamentele antifungice sunt utilizate pentru tratarea infectiilor fungice;
- medicamentele antivirale sunt utilizate pentru tratarea infectiilor virale;
- medicamente antiprotozoare pentru tratarea infectiilor cu protozoare.
Antiinfectioasele sunt adesea administrate pacientilor atunci cand se suspecteaza o infectie sau dupa identificarea unei infectii pentru tratare. Alteori, acestea pot fi administrate pacientilor expuse riscului (inainte de a se infecta), pentru a preveni infectia.
Atunci cand se trateaza infectii bacteriene la persoanele cu sistem imunitar slabit, se alege adesea intai un antibiotic care va trata mai multe bacterii diferite, mai ales daca nu se stie ce cauzeaza infectia. Acestea se numesc antibiotice cu spectru larg. Trebuie evitata utilizarea excesiva a antibioticelor, deoarece asta poate face unele bacterii rezistente la aceste medicamente. Astfel de germeni se numesc bacterii rezistente la antibiotice deoarece nu mai raspund la antibioticele care inainte functionau.
In unele cazuri, pot fi administrate injectii cu medicamente factori de stimulare a coloniilor de granulocite, pentru a stimula maduva osoasa sa produca mai multe globule albe, astfel incat organismul sa poata combate mai bine infectia.
Prevenirea infectiilor in cancer
Iata cateva recomandari pentru a reduce riscul de infectii:
- E importanta mentinerea unei igiene bune. Spalati-va frecvent mainile cu apa si sapun.
- Folositi un aparat de ras electric in locul unui aparat de ras cu lame atunci cand va barbieriti sau va radeti pentru a preveni taieturile pielii.
- Examinati atent gura, zona inghinala si anala, inciziile, taieturile pielii, pentru a monitoriza eventualele semne de infectie.
- Evitati contactul cu scaunul si urina animalelor.
- Protejati-va pielea de taieturi si zgarieturi.
- E bine sa aveti mereu la indemana un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool pentru a va curata mainile cand sunteti afara.
- Folositi servetele de curatare umede pentru a curata suprafetele si lucrurile pe care le atingeti, cum ar fi manerele usilor, tastele bancomatului si orice elemente utilizate de alte persoane.
- Evitati multimile mari de oameni, cum ar fi in scoli, transportul in comun, in magazine, la evenimente sociale si adunari publice. Purtati mereu masca de protectie in spatii aglomerate.
- Evitati contactul cu orice persoana care are febra, gripa sau orice infectie.
De asemenea, e important sa aveti un stil de viata sanatos pentru a sustine imunitatea. Aveti grija la siguranta alimentara si reduceti riscul de contaminare si infectii alimentare. Spalati bine fructele si legumele crude inainte de a le consuma. Nu consumati peste, fructe de mare, carne, pui sau oua crude sau prea putin gatite, deoarece acestea pot contine bacterii care pot provoca infectii. De asemenea, e foarte importanta igiena orala pentru a preveni infectiile dentare si riscul de probleme dentare si orale in cancer. Medicii pot recomanda o serie de vaccinuri ce pot oferi protectie impotriva multor infectii. ➤ ➤ Citeste aici mai multe despre vaccinurile in cancer.
Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/cancer/dcpc/resources/features/preventinfections/index.htm
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5336421/
(3) https://www.cancercouncil.com.au/cancer-information/cancer-treatment/chemotherapy/side-effects/how-chemotherapy-affects-the-blood/infections/
(4) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/low-blood-counts/infections/risk-for-infections.html
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 19/04/2021 17:58