Gastrostoma in cancer – ce este si cand se recomanda

Gastrostoma este un tub de hranire ce se fixeaza la nivelul peretelui abdominal. Iata care sunt indicatiile medicale, ce implica procedura si posibile efecte adverse.

CUPRINS:

1. Ce este gastrostoma?
2. Procedura
3. Indicatiile procedurii
4. Care sunt riscurile posibile?

Ce este gastrostoma?

Gastrostoma reprezinta un tub de hranire ce se fixeaza in peretele abdominal. Este indicata pacientilor care nu se pot hrani normal, pe gura.

Nutritie enterala vs Nutritie parenterala

Exista doua tipuri de nutritie prin tuburi de hranire:

  • nutritie enterala atunci cand se administreaza hrana direct in stomac sau in intestinul subtire;
  • nutritie parenterala atunci cand se administreaza nutrientii intravenos.

Nutritia enterala si tuburile de hranire

Nutritia enterala utilizeaza nutrienti lichizi special conceputi. Sunt disponibile diferite amestecuri (formule). Dieteticianul il va alege pe cel mai potrivit pentru pacient. Acest lucru depinde de propriile nevoi nutritionale. S-ar putea sa fie nevoie sa se administreze toata hrana si toate lichidele in acest fel sau doar o parte.

Tipuri de tuburi de hranire

Exista diferite tipuri de tuburi utilizate pentru hranirea enterala: tuburi nazogastrice, tuburi nazojejunale, tuburi de jejunostomie, tuburi de gastrostomie. Un tub nazogastric este un tub subtire care se introduce prin nas si coboara pana in stomac. Este posibil sa fie necesar daca aveti nevoie de hranire timp de 2 -4 saptamani. Un tub nazojejunal este ca un tub nazogastric, dar capatul ajunge pana in a doua parte a intestinului subtire (jejun). Medicul va poate recomanda un tub nazojejunal cand stomacul nu se poate goli corect, pentru a trece de un blocaj in intestinul subtire sau dupa o interventie chirurgicala pancreatica. Tuburile de jejunostomie pot fi recomandate daca ati suferit o interventie chirurgicala la nivelul stomacului sau esofagului. Aceste tuburi ajung intr-o parte a intestinului subtire numita jejun. Un tub de gastrostomie se plaseaza la nivel abdominal, pana in stomac, printr-o deschidere artificiala facuta in exteriorul abdomenului.

Nutritia parenterala

Nutritia parenterala este atunci cand se administreaza nutrienti in fluxul sangvin – intravenos. Alimentele nu trec prin sistemul digestiv – si printr-o linie venoasa.

Procedura

O gastrostoma se efectueaza de obicei sub anestezie generala. Este posibil sa se administreze antibiotice in prealabil pentru a preveni infectia, dar nu este intotdeauna necesar. Exista doua metode utilizate pentru a efectua o gastrostoma: gastrostoma percutanata endoscopica si o procedura chirurgicala deschisa. Prima forma este mai comuna si mai putin invaziva decat chirurgia abdominala deschisa. Medicii ghideaza un endoscop, care este un tub lung si subtire, cu o sursa de lumina si o camera foto la capat pentru a ghida locul inciziilor de la nivel abdominal. Se va fixa tubul de hranire la nivel abdominal, pana in stomac.

Dupa procedura, se vor face o serie de teste imagistice pentru ca medicii sa se asigure ca tubul este fixat corect. Timp de cateva zile dupa procedura, pot exista dureri minore la locul inciziei. Medicul va poate prescrie medicamente pentru durere pentru a ameliora orice disconfort. Este posibil ca pacientul sa primeasca lichide intravenoase in primele 24 ore de la plasarea tubului. Odata ce se aud sunete intestinale, indicand faptul ca sistemul gastro-intestinal functioneaza, se poate incepe administrarea de lichide prin tub – nutritie enterala. Cantitatea de nutrienti sau hrana este crescuta treptat.

In functie de motivul pentru care s-a apelat la gastrostoma si de recomandarile medicului, este posibil ca pacientul sa poata manca si bea in mod regulat pe cale orala adesea, dar alteori pacientul nu poate consuma nimic.

Recomandari dupa procedura

Pacientii si ingrijitorii sunt invatati cum sa recunoasca si sa previna infectia in jurul tubului, cum se introduc alimentele prin tub, cum sa gestioneze blocarea tubului si ce trebuie facut daca tubul iese.

Odata ce tubul este in pozitie si pacientul si-a revenit dupa procedura, poate reveni de obicei la activitatile sale normale. Uneori, tubul devine deconectat accidental, cel mai frecvent in primele 2 saptamani dupa plasarea sa. Sunati imediat la medic daca se intampla acest lucru, deoarece orificiul din stomac in care se afla tubul se vindeca foarte repede. Daca tubul cade, trebuie fixat inapoi de catre medic cat mai curand posibil, astfel incat orificiul din stomac sa nu se inchida. Acest lucru va preveni necesitatea unei alte interventii chirurgicale.

Related Post

Este foarte important sa mentineti zona din jurul tubului curata pentru a preveni infectia. Spalati-va intotdeauna mainile inainte de a atinge zona din jurul tubului si e important sa cunoasteti semnele si simptomele infectiei, astfel incat sa le puteti depista la timp – includ febra si frisoane. Mentineti zona inciziei uscata, schimband in mod regulat tampoanele sterile si avand grija de pielea din jurul tubului.

De obicei pot exista scurgeri usoare din tub. Lichidul care se scurge din stomac poate irita pielea din jurul tubului, deci atunci cand curatati scurgerile, este bine sa aplicati un pic de crema de protectie – la recomandarile medicului. Cand scurgerile sunt in cantitate mare, de obicei tubul trebuie inlocuit. Uneori se scurge si putin sange. Nici acest lucru nu este neobisnuit, dar trebuie sa contactati imediat medicul daca sangerarea este intensa.

Indicatiile procedurii

Este posibil sa vi se recomande o gastrostoma daca nu puteti manca normal. Cele mai frecvente motive pentru care nu puteti manca sunt:

  • cauze neurologice ce impiedica inghitirea normala (cum ar fi accident vascular cerebral);
  • probleme anatomice (cum ar fi in timpul procedurilor de corectie a anomaliilor buzelor sau ale gurii);
  • obstructia esofagului;
  • tumori ale gatului si anumite situatii dupa radioterapie;
  • tumora canceroasa in intestin ce cauzeaza un blocaj.

Mentinerea nutritiei adecvate in timpul tratamentului pentru cancer este importanta. Cand pacientii cu cancer au probleme de hranire un tub de hranire poate fi o solutie. Aceste tuburi flexibile din plastic plasate in stomac pot furniza calorii, proteine, vitamine, minerale si fluide, pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, sa se vindece si sa ramana sanatos – aspecte esentiale in timpul tratamentului impotriva cancerului.

Tuburile de hranire sunt de obicei necesare in cazul celor cu cancer la cap si gat. Este posibil sa apara malnutritia daca apar probleme la inghitire si alte probleme ca lipsa apetitului.

Contraindicatii

Procedura nu este adesea recomandata daca aveti:

  • o tulburare de coagulare a sangelui;
  • in cazul in care colonul sau ficatul sunt pozitionate intre stomac si peretele abdominal (deoarece impiedica o cale de acces sigura);
  • peritonita;
  • ascita severa netratabila (lichid in abdomen);
  • un blocaj al intestinului (cu exceptia cazului in care gastrostoma este recomandata pentru a decomprima stomacul).

Este posibil ca aceasta procedura sa nu fie potrivita uneori si daca:

  • aveti vase de sange dilatate in esofag sau stomac;
  • aveti modificari ale stratului superior al mucoasei stomacului;
  • este prezenta cresterea anormala a celulelor in peretele stomacului;
  • aveti un cancer ce afecteaza mucoasa cavitatii abdominale;
  • aveti obezitate morbida;
  • ati avut anterior o interventie chirurgicala gastrica sau gastro-intestinala in partea superioara.

Care sunt riscurile posibile?

Exista putine riscuri asociate acestei interventii. Principalele complicatii sunt infectia, sangerarea, deplasarea tubului, greata si diareea. Procedura de plasare a tubului este una relativ simpla. La fel ca in cazul oricarei interventii, totusi, pacientii sunt mai predispusi sa intampine complicatii daca sunt fumatori, obezi, consuma alcool in cantitati crescuta sau consuma droguri. In plus, unele medicamente eliberate pe baza de reteta pot creste riscurile asociate anesteziei.

Cele mai frecvente complicatii includ infectia pielii in jurul inciziei si tubului si vanatai. Exista riscul de perforare a colonului in timpul plasarii tubului, ceea ce poate duce la peritonita severa. Daca tubul este plasat prin lobul hepatic stang al ficatului, este posibil sa apara leziuni in ficat.

Apelati medicul daca pacientul se confrunta cu:

  • roseata, umflaturi, durere intensa, sangerari excesive sau scurgeri crescute de la locul inciziei din jurul tubului;
  • blocaj sau infundarea tubului;
  • tuse, dificultati de respiratie, dureri in piept sau greata si varsaturi severe;
  • incapacitatea de a elimina gazele abdominale sau incapacitatea de a elimina scaunul;
  • dureri abdominale severe si crampe;
  • umflare abdominala;
  • dureri de cap, dureri musculare, ameteli sau senzatie generala de rau.

Referinte:
(1) https://www.cirse.org/patients/ir-procedures/gastrostomy/
(2) https://www.chp.edu/our-services/transplant/intestine/education/patient-procedures/gastrostomy
(3) https://surgery.ucsf.edu/conditions–procedures/gastrostomy-tubes.aspx
(4) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/physically/diet-problems/managing/drip-or-tube-feeding/types
(5) https://www.cancercouncil.com.au/head-and-neck-cancer/after-cancer-treatment/swallowing-difficulties/the-feeding-tube/

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 28/11/2021 15:18

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare