Diareea in cancer poate cauza disconfort sever – iata care sunt cauzele si factorii de risc pentru diareea in cancer, cat de grava poate fi aceasta problema, ce metode de gestionare si tratament exista.
CUPRINS:
1. Ce este diareea?
2. De ce apare diareea la persoanele cu cancer?
3. Diareea – cum se manifesta?
4. Diagnostic
5. Tratament pentru diareea in cancer
Ce este diareea?
Diareea este un efect secundar neplacut, dar comun la persoanele care urmeaza tratament pentru cancer. De asemenea, diareea poate fi cauzata si de cancerul in sine.
Diareea implica miscari intestinale sau scaune frecvente si de consistenta aproape lichida, mai dese decat de obicei. Este un simptom, nu o boala, adesea produs sau indus ca raspuns la o alta afectiune sau tratament.
De ce apare diareea la persoanele cu cancer?
Diareea se poate sa apara atunci cand apa din colon sau intestin nu este absorbita din nou in corp din anumite motive. Oricine poate avea episoade de diaree, inclusiv persoanele cu cancer (din aceleasi motive ca cei fara aceasta boala). Cu toate acestea, in caz de cancer, exista si alte cauze posibile pentru diaree:
1. Diareea si tratamentul pentru cancer
Unele tratamente pentru cancer pot provoca diaree, inclusiv chimioterapia, radioterapia, interventiile chirurgicale (daca anumite parti ale intestinului trebuie indepartate) si transplanturi de maduva osoasa. Unele tipuri de chimioterapie cauzeaza adesea diaree, in special anumite regimuri medicamentoase, cum ar fi cele care contin fluoropirimidine sau irinotecan. Radioterapia catre abdomen, zona lombara, ganglionii limfatici para-aortici sau pelvis si interventiile chirurgicale care implica sistemul gastro-intestinal provoaca uneori, de asemenea, diaree.
Diareea este un efect secundar destul de frecvent in caz de radioterapie in zona pelvina sau pasajul din spate (rect). S-ar putea sa aveti, de asemenea, crampe stomacale sau flatulenta. Medicamentele tintite impotriva cancerului sunt un grup de medicamente care functioneaza in mai multe moduri diferite pentru a opri cresterea si diviziunea celulelor canceroase. Unele astfel de medicamente pot provoca diaree.
Imunoterapia utilizeaza sistemul imunitar pentru a lupta impotriva cancerului. Functioneaza ajutand sistemul imunitar sa recunoasca si sa atace celulele canceroase. Un efect secundar poate fi diareea care poate fi severa. Daca ati suferit un transplant de maduva osoasa sau de celule stem, puteti dezvolta, de asemenea, diaree. Practic, daca beneficiati de un transplant de la un donator, puteti dezvolta o reactie de transplant numita boala grefa versus gazda (GvHD). Unul dintre simptomele GvHD este diareea.
2. Infectiile in cancer si diareea
Tratamentul pentru cancer poate creste riscul unor diferite infectii, care pot provoca diaree. Tratamentele impotriva cancerului pot slabi sistemul imunitar, ceea ce inseamna ca persoana se poate infecta mai usor. Infectiile si virusurile pot provoca diaree.
3. Diareea si cancerul in sine
Anumite tipuri de cancer pot provoca diaree, inclusiv tumori producatoare de hormoni (tumori neuroendocrine), precum sindromul carcinoid si sindromul Zollinger-Ellison, dar si cancerul de colon, limfomul, carcinomul medular al glandei tiroide si cancerul pancreatic. Cancerele care declanseaza in mod obisnuit diareea includ un set larg de tumori care produc anumiti hormoni, care la randul lor stimuleaza colonul sa secrete apa. Acestea includ tumori neuroendocrine care provin de obicei din tractul gastro-intestinal, dar in cazuri rare, diareea poate fi produsa de alte tipuri de cancer.
4. Diareea si efectele secundare ale altor medicamente
Alte medicamente care nu trateaza cancerul pot provoca, de asemenea, diareee. Acestea includ:
- unele antibiotice;
- medicamente pentru tratarea constipatiei (laxative);
- medicamente care contin magneziu, cum ar fi unele medicamente antiacide;
- unele medicamente anti-greata;
- unele analgezice;
- unele medicamente care contin fier etc.
5. Diareea si efectele secundare ale suplimentelor pe baza de plante
Unele suplimente pe baza de plante pot provoca diaree. Acestea includ ginseng, piper Cayenne sau suplimente saw palmetto. Retineti ca suplimentele naturale nu sunt neaparat sigure. Desi sunt produse naturale si le puteti cumpara fara prescriptie, unele pot interfera cu tratamentul cancerului. Informati medicul daca luati medicamente pe baza de plante atunci cand aveti cancer si nu luati astfel de suplimente fara acordul medicului pe durata tratamentului si dupa.
6. Alimentatia si diareea
Diareea poate fi cauzata si de unele alimente consumate, cum ar fi produsele zaharoase, condimentate, alimente grase sau prajite. Anumite alimente si bauturi pot creste riscul de diaree, deoarece pot irita sistemul digestiv. Acestea includ laptele, anumite sucuri, fructe si cofeina.
Diareea care nu este tratata sau gestionata bine poate duce la deshidratare si malnutritie.
Diareea – cum se manifesta?
Diareea inseamna de obicei sa aveti mai mult de 3 scaune neformate intr-o perioada de 24 de ore. Acordati atentie cresterii numarului de scaune pe care le aveti in fiecare zi, cresterii volumului fecalelor, schimbari ale modului in care arata fecalele – solide, moi sau apoase. Alte simptome pot include crampe abdominale, stare generala de rau, nevoia de a merge des la toaleta, senzatie de balonare.
Severitatea diareei
Medicii folosesc o serie de grade pentru a descrie severitatea diareei:
- Grad 1 – trecerea cu pana la 4 scaune mai multe pe zi decat valoarea initiala a unei persoane;
- Grad 2 – trecerea cu 4 – 6 scaune mai multe pe zi decat valoarea initiala a unei persoane;
- Grad 3 – (poate necesita tratament intr-un spital sau clinica) – se caracterizeaza prin mai multi factori: trecerea a 7 sau mai multe scaune pe zi, incapacitatea de a controla miscarile intestinului, cunoscuta sub numele de incontinenta;
- Grad 4 – poate pune viata in pericol si necesita ingrijire intensiva imediat.
Complicatiile diareei
Diareea este grava? Diareea te poate face sa mergi foarte des la baie si da o stare generala de rau. In plus, corpul pierde rapid o cantitate mare de lichide, ceea ce poate provoca deshidratare si probleme electrolitice, o problema grava. De asemenea, pielea din zona anala poate deveni grav afectata si apar leziuni.
Diagnostic
Medicul va incerca sa afle cauza diareei. Aceasta poate include adresarea de intrebari despre simptome, tiparele scaunelor, administrarea unor medicamente si tratamente. Poate adresa intrebari despre culoarea, dimensiunea si numarul de scaune pe zi. Se poate face si un examen fizic, inclusiv palparea abdomenului si efectuarea unui examen rectal digital pentru a verifica impactarea fecala. Se pot face si teste de scaun pentru a depista eventuale infectii sau sange in scaun, o radiografie abdominala, o colonoscopie etc.
Tratament pentru diareea in cancer
Tratamentul se axeaza pe inlocuirea lichidelor pierdute, modificari alimentare, ameliorarea disconfortului si eventuale tratamente medicamentoase.
1. Inlocuirea lichidelor pierdute si a substantelor nutritive
Pentru a preveni deshidratarea, se recomanda consumul de lichide simple, necarbogazoase, fara cofeina – in special apa. Va ajuta la inlocuirea apei si a sarurilor importante (electroliti) care se pierd din corp in cazul diareei. Pentru diaree severa, medicul poate sugera o dieta lichida pentru a-i oferi intestinului timp sa se recupereze si sa se „odihneasca”. Alimentele cu continut scazut de fibre trebuie introduse in 3-4 zile, astfel incat organismul sa obtina toti nutrientii de care are nevoie. Este posibil sa fie nevoie de lichide intravenoase pentru a inlocui apa si substantele nutritive pierdute daca diareea nu se reduce.
2. Modificari alimentare
Alimentele consumate si modul in care mancati influenteaza diareea. De exemplu, mesele mai mici sunt mai usor de digerat. Asadar, incercati sa aveti mese mici pe tot parcursul zilei in loc de 3 mese mari. Alimentele cu continut scazut de fibre nu elimina apa din corp si sunt mai usor de digerat. Aceste alimente includ banane, orez, piure de cartofi, paine prajita, biscuiti, oua, peste si carne de pasare. Incercati sa mancati alimente bogate in potasiu pentru a inlocui potasiul pierdut. Aceste alimente includ banane, cartofi piure sau copti etc. Includeti alimente bogate in proteine si calorii, dar sarace in fibre. Aceste alimente includ iaurt simplu, branza de vaci, pui sau curcan etc.
Alimente de evitat
Unele alimente bogate in fibre maresc activitatea intestinului si cat de repede se extrage lichidul din tesuturi in scaun. Cafeaua, ceaiul si alcoolul pot stimula activitatea intestinului. Evitati alimentele cu efect laxativ natural, ca prunele uscate, sucul de prune, papaya. Evitati alimentele si bauturile foarte dulci, alimentele bogate in grasimi, cum ar fi carnea grasa si alimentele prajite, precum si alimentele sau bauturile extrem de calde sau reci. Evitati alimentele care produc gaze abdominale, precum fasole, mazare, legume crude, broccoli, porumb, varza, conopida, bauturi carbogazoase si guma de mestecat. Alimentele condimentate si cele care contin acid, cum ar fi citricele si sucurile, pot, de asemenea, sa deranjeze stomacul si intestinul si sa intensifice diareea si disconfortul.
Laptele si produsele lactate pot agrava diareea. Intoleranta la lactoza se poate dezvolta daca organismul nu produce suficienta lactaza. Poate cauza crampe, balonare si diaree.
3. Reducerea disconfortului
Diaree severa sau pe termen lung poata da oboseala intensa. De asemenea, apar adesea dureri intense in abdomenul inferior. Puteti plasa o sticla cu apa calda, infasurata intr-un prosop pe abdomen pentru a ameliora durerea si disconfortul. Nu puneti tampoane de incalzire sau comprese calde sau fierbinti direct pe piele.
Pielea din jurul anusului poate deveni foarte dureroasa si pot aparea si leziuni severe daca aveti diaree severa. Folositi hartie igienica moale sau vata umeda pentru a va sterge dupa ce ati fost la toaleta. Faceti o baie calda pentru a calma durerea si pentru a ajuta la vindecare – faceti acest lucru de cateva ori pe zi, daca este necesar. Uscati zona cu un prosop moale dupa dus sau baie – nu frecati. Evitati sa purtati pantaloni sau lenjerie stransa. Aplicati creme calmante, unguente pe zona anala.
Evitarea si gestionarea eventualelor accidente
Unul dintre cele mai grele lucruri legate de diaree este ca uneori se poate sa apara brusc. Pentru a evita accidentele cand iesiti, e bine sa va pregatiti. E bine sa stiti exact unde sunt toaletele in locul in care mergeti. Nu faceti calatorii lungi cu masina, trenul sau autobuzul in astfel de situatii si luati-va la voi lenjerie de schimb, scutec daca e cazul, servetele uscate si umede si o punga de plastic, pentru orice eventualitate.
Cand sunteti acasa, incercati sa protejati salteaua in timpul episoadelor severe de diaree – puneti o protectie saltea sau un prosop pe pat daca sunteti ingrijorat de faptul ca veti avea un accident in timpul noptii. Lasati o lumina aprinsa langa pat, pe hol si la baie pentru a fi iluminata zona pe unde mergeti, astfel incat sa puteti ajunge rapid la toaleta.
4. Tratament medicamentos pentru diaree
Medicul va poate prescrie medicamente fara prescriptie medicala. Majoritatea medicamentelor antidiareice au o limita zilnica maxima, deci consultati medicul inainte de a lua orice medicament si cititi cu atentie instructiunile de pe ambalaj. Aceste medicamente pot include:
- loperamida;
- difenoxilat si atropina;
- octreotida – pentru diaree severa.
Medicul poate prescrie, de asemenea, o terapie de rehidratare orala pentru a inlocui apa si electrolitii. Daca vi se administreaza in prezent chimioterapie, nu luati medicamente fara prescriptie medicala fara sa va adresati mai intai medicului, deoarece unele pot provoca reactii adverse periculoase persoanelor care primesc tratament pentru cancer.
ATENTIE!
Apelati la un medic daca aveti 6 sau mai multe scaune libere, fara imbunatatiri in 2 zile. De asemenea, trebuie sa va adresati medicului daca diareea dureaza mai mult de o zi sau daca aveti febra, observati sange in scaun sau aveti dureri abdominale severe sau crampe. Aceste simptome ar putea indica o infectie. Deshidratarea poate aparea daca diareea este prelungita sau dureaza cateva zile. Ameteala, gura uscata sau scaderea cantitatii de urina sunt semne de deshidratare si pot necesita hidratare intravenoasa.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3126005/
(2) https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(19)31694-1/pdf
(3) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/stool-or-urine-changes/diarrhea.html
(4) https://www.cancernetwork.com/view/diarrhea-cancer-patients
(5) https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-diarrhea-treatment
(6) https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/diarrhoea
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 04/09/2020 08:32
Vezi comentariile (1)
Pe data de 22 aug. am inceput chimioterapia cu capeux si capacitabina. Pe tot parcursul zilelor de pana ieri 26 aug.m a durut stomacul, am fost balonata si n am putut bea apa, mai mult de 1 litru pe zi. Ieri, am avut doua scaune f apoase.
Azi, 27 aug,
pana acum am avut trei scaune.
Sant slabita si nu as vrea sa ajung la spital. Pot lua un plic de smecta?