Coriocarcinom – ce inseamna?

coriocarcinom

Coriocarcinom – iata ce inseamna, de ce apare, care sunt caracteristicile, semnele si simptomele, precum si ce metode de diagnostic si tratament sunt disponibile.

CUPRINS:

1. Ce este coriocarcinomul?
2. Semne si simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Statistici si prognostic

Ce este coriocarcinomul?

Coriocarcinomul este un cancer cu crestere rapida care apare in uter. Este un neoplasm rar si malign asociat cu sarcina molara. Se formeaza celule anormale in tesutul care ar deveni in mod normal placenta. Acesta este organul care se dezvolta in timpul sarcinii pentru a hrani fatul. Coriocarcinomul este un tip de boala trofoblastica gestationala.

Apare in aproximativ 1 din 50.000 de sarcini. Poate aparea dupa orice fel de sarcina, dar este mai probabil sa apara dupa sarcinile molare. Poate aparea si dupa o sarcina normala, dupa un avort sau dupa o intrerupere de sarcina.

Desi se formeaza in uter, se poate raspandi si in alte parti ale corpului – cel mai frecvent, la plamani. Se poate raspandi si in abdomen sau la creier.

Semne si simptome

Un posibil simptom este sangerarea vaginala anormala sau neregulata la o femeie care a avut recent o mola hidatiforma sau o sarcina molara. Alte simptome pot include:

  • sangerare vaginala anormala;
  • dureri pelvine asociate cu sangerarea sau din cauza maririi ovarelor;
  • umflarea abdomenului;
  • anemie – din cauza sangerarii vaginale.

Daca s-a raspandit in alte parti ale corpului, cum ar fi plamanii sau creierul, pot aparea si alte simptome, ca tuse, probleme de respiratie, dureri de cap, dureri in piept, ameteli etc. Locul cel mai obisnuit unde se poate raspandi este reprezentat de plamani, dar se poate raspandi si in alte zone.

Daca s-a raspandit la plamani, va puteti confrunta cu tuse, dificultati de respiratie si uneori dureri toracice. Daca s-a raspandit in vagin, pot aparea sangerari vaginale intense si medicul poate depista o masa anormala in vagin. Cand se raspandeste in abdomen, pot aparea dureri abdominale, iar cand se raspandeste la creier, pot aparea dureri de cap, ameteli etc.

Cauze

Coriocarcinomul este un cancer rar. Se formeaza atunci cand celulele care au facut parte din placenta intr-o sarcina normala devin canceroase. Poate sa apara dupa un avort, o sarcina ectopica sau o sarcina molara – cand un ovul este fertilizat, dar placenta se dezvolta intr-o masa de chisturi in loc de fat.

Cancerul poate aparea si dupa o sarcina normala, insa cel mai adesea apare in caz de sarcina molara sau mola hidatiforma. Aceasta este o crestere care se formeaza in interiorul uterului la inceputul unei sarcini. Tesutul anormal poate continua sa creasca chiar si dupa indepartare si poate deveni canceros. Aproximativ o jumatate dintre toate femeile cu coriocarcinom au avut o mola hidatiforma sau o sarcina molara.

Coriocarcinoamele pot aparea si dupa o sarcina timpurie care nu continua (avort spontan). De asemenea, pot aparea dupa o tumora genitala.

Boala trofoblastica gestationala si riscul de cancer

Tumorile se pot dezvolta oriunde in corp si apar atunci cand celulele incep sa se dezvolte anormal si necontrolat. Unele tumori ar putea avea celule canceroase in ele, iar altele nu. Celulele din aproape orice parte a corpului pot deveni cancer si se pot raspandi in alte zone ale corpului.

Boala trofoblastica gestationala este un grup de tumori rare care implica o crestere anormala a celulelor din interiorul uterului. Aceasta nu se dezvolta din celulele uterului, cum ar fi cancerul de col uterin sau cancerul endometrial. In schimb, aceste tumori se formeaza in celulele care, in mod normal, s-ar dezvolta in placenta in timpul sarcinii. Se formeaza in stratul de celule care inconjoara in mod normal un embrion. Majoritatea cazurilor de boala trofoblastica gestationala sunt benigne (nu sunt cancer), nu invadeaza profund tesuturile corpului si nu se raspandesc in alte parti ale corpului, dar unele sunt maligne (canceroase).

Tipuri de boli trofoblastice gestationale

Principalele tipuri de boli trofoblastice gestationale sunt:

  • mola hidatiforma (completa sau partiala);
  • mola invaziva;
  • coriocarcinom;
  • tumora trofoblastica de situs placentar;
  • tumora trofoblastica epitelioida.

Mola hidatiforma

Cea mai frecventa forma de boala trofoblastica gestationala este mola hidatiforma, cunoscuta si sub numele de sarcina molara. Aceasta se numeste sarcina molara, dar nu este posibil sa se dezvolte in mod normal un fat. In cazuri rare (mai putin de 1 din 100), un fat normal se poate dezvolta alaturi de sarcina molara. Molele hidatiforme nu sunt canceroase, dar se pot dezvolta in boala trofoblastica gestationala canceroasa.

Exista 2 tipuri de mole hidatiforme: complete si partiale. Cele complete se dezvolta cel mai adesea atunci cand 1 sau 2 spermatozoizi fertilizeaza un ovul care nu contine nucleu sau ADN si tot materialul genetic provine din spermatozoizi. Prin urmare, nu exista tesut fetal. O mola hidatiforma partiala se dezvolta cand doi spermatozoizi fertilizeaza un ovul normal. Aceste tumori contin unele tesuturi fetale, dar sunt adesea amestecate cu tesutul trofoblastic. Este important sa stiti ca nu se formeaza un fat viabil.

Related Post

Boala trofoblastica gestationala persistenta este boala care nu este vindecata prin interventia chirurgicala initiala. Boala persistenta apare atunci cand mola hidatiforma a trecut din stratul superficial al uterului in stratul muscular.

Mola invaziva

O mola invaziva este o mola hidatiforma care s-a dezvoltat in stratul muscular al uterului. Molele invazive se pot dezvolta din mole complete sau partiale, dar cele complete devin invazive mult mai des decat cele partiale. Se dezvolta la mai putin de 1 din 5 femei carora li s-a eliminat o mola completa. Riscul de a dezvolta o mola invaziva la aceste femei creste daca:

  • exista un timp indelungat (mai mult de 4 luni) intre ultima menstruatie si tratament;
  • uterul a crescut foarte mult;
  • femeia are mai mult de 40 de ani;
  • femeia a avut in trecut boala trofoblastica gestationala.

Uneori dupa indepartarea unei mole hidatiforme complete, tumora se raspandeste (metastazeaza) in alte parti ale corpului, cel mai adesea la plamani. Acest lucru are loc in aproximativ 4% dinte cazuri.

Coriocarcinom

Coriocarcinomul este o forma maligna a bolii trofoblastice gestationale. Este mult mai frecvent, fata de alte tipuri de boala trofoblastica gestationala, sa creasca rapid si sa se raspandeasca la organe indepartate de uter. Jumatate dintre coriocarcinoamele gestationale incep ca sarcini molare. Aproximativ un sfert se dezvolta la femeile care au un avort spontan, avort intentionat sau sarcina tubala (fatul se dezvolta in trompa uterina, nu in ​​uter). Un alt sfert (25%) se dezvolta dupa sarcina normala si nastere.

Coriocarcinomul non-gestational poate fi mai putin sensibil la chimioterapie si poate avea un prognostic  mai putin favorabil decat coriocarcinomul gestational. Coriocarcinomul poate metastaza din cauza tendintei de invazie vasculara timpurie. Deoarece cele mai frecvente locuri de metastazare sunt plamanul (80%), vaginul (30%), creierul (10%) si ficatul (10%), boala se poate prezenta cu simptome respiratorii precum tuse, dureri in piept, sau cu simptome gastrointestinale etc.

Tumora trofoblastica de situs placentar

Tumora trofoblastica de situs placentar este o forma foarte rara de boala trofoblastica gestationala ce se dezvolta in cazul in care placenta se ataseaza de mucoasa uterului. Aceasta tumora se dezvolta cel mai adesea dupa o sarcina normala sau un avort, dar se poate dezvolta si dupa eliminarea unei mole complete sau partiale. Majoritatea formelor de boala trofoblastica gestationala sunt foarte sensibile la medicamentele chimioterapice, dar tumorile trofoblastice de situs placentar nu sunt. In schimb, acestea sunt tratate prin interventie chirurgicala, pentru a elimina complet boala.

Tumora trofoblastica epitelioida

Tumora trofoblastica epitelioida este un tip extrem de rar de boala trofoblastica gestationala care poate fi greu de diagnosticat. Se numeste si coriocarcinom atipic, deoarece celulele arata ca celule de coriocarcinom la microscop, dar acum se crede ca este o boala separata. Deoarece poate fi depistat in crestere in colul uterin, poate fi uneori confundat si cu cancerul de col uterin.

Diagnostic

In caz de coriocarcinom, un test de sarcina va fi in general pozitiv, chiar daca nu sunteti gravida. Nivelul hormonului de sarcina este ridicat. Un examen pelvin poate depista uter marit sau ovare marite. Testele de sange facute pot include nivelul de HCG seric, hemoleucograma completa, testarea functiei renale si testarea functiei hepatice.

Testele de imagistica care pot fi facute includ o scanare CT, un RMN, o ecografie pelvina sau radiografie toracica.

Dupa indepartarea unei sarcini molare complete sau partiale, diagnosticul de boala trofoblastica maligna, inclusiv coriocarcinom, se face de obicei clinic pe baza unor rezultate beta hCG seric in crestere sau stabile. Conform Federatiei Internationale de Obstetrica si Ginecologie (FIGO), diagnosticul poate fi pus pe baza criteriilor clinice sau histopatologice, inclusiv:

  • platou hCG pentru cel putin 4 valori pe parcursul a 3 saptamani;
  • crestere a hCG cu 10% sau mai mult pentru cel putin 3 valori pe parcursul a 2 saptamani;
  • persistenta hCG 6 luni sau mai mult dupa indepartare sarcina molara;
  • diagnostic histopatologic de coriocarcinom;
  • prezenta bolii metastatice.

Tratament

Dupa diagnosticare, se va face un istoric medical si un examen atent pentru a va asigura ca boala nu s-a raspandit la alte organe. Chimioterapia este principalul tip de tratament. Histerectomia pentru indepartarea uterului si radioterapia sunt rareori necesare. Histerectomia este o interventie chirurgicala folosita pentru a indeparta uterul.

Chimioterapia este principalul tratament si va continua pana cand nu exista semne de cancer in corp, pe baza nivelului de hCG. Daca boala are un risc ridicat, este posibil sa fie nevoie de interventie chirurgicala si chimioterapie impreuna, sau chirurgie, chimioterapie si radiatii. Aproape toate femeile diagnosticate cu aceasta boala sunt vindecate cu tratament, desi este mai putin probabil daca boala s-a raspandit la ficat sau la creier.

Este posibil sa fie eliminat total sau partial uterul in timpul unei histerectomii. De asemenea, pot fi indepartate trompele uterine si ovarele. Exista mai multe moduri diferite de a efectua o histerectomie. Se poate face printr-o incizie chirurgicala in zona abdominala (numita operatie deschisa sau abdominala), prin 3-4 mici incizii chirurgicale in abdomen si folosirea unui laparoscop sau prin incizii la nivel vaginal (cu sau fara laparosocp). De asemenea, se poate face prin interventie chirurgicala robotizata.

Sarcina dupa coriocarcinom

In timpul tratamentului, menstruatiile vor trece prin unele modificari. De obicei se vor opri din cauza nivelului ridicat de hCG din corp. Vor reveni la normal si apoi se vor opri din nou in caz de chimioterapie. De obicei reapar si revin la normal la 3 – 6 luni dupa finalizarea chimioterapiei. Nu veti putea ramane insarcinata daca ati avut o histerectomie, dar aceasta interventie chirurgicala este rar folosita pentru a trata boala trofoblastica gestationala.

Statistici si prognostic

Majoritatea femeilor al caror cancer nu s-a raspandit pot fi vindecate si vor putea sa aiba copii. Un coriocarcinom poate reaparea in cateva luni pana la 3 ani dupa tratament. Starea este mai greu de vindecat daca boala s-a raspandit si sunt prezente unul sau mai multe dintre urmatoarele:

  • Boala se raspandeste la ficat sau creier.
  • Nivelul hormonului HCH este mai mare de 40.000 mIU / ml la inceperea tratamentului.
  • Cancerul reapare dupa chimioterapie.
  • Coriocarcinomul a aparut dupa o sarcina care a dus la nasterea unui copil.

Multe femei (aproximativ 70%) care au un prognostic slab la inceput intra in remisie.

Referinte:
(1) https://medlineplus.gov/ency/article/001496.htm
(2) https://www.webmd.com/cancer/what-is-choriocarcinoma#1
(3) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/gestational-trophoblastic-disease-gtd/persistent-trophoblastic-disease-ptd-choriocarcinoma/symptoms
(4) https://www.cancer.org/cancer/gestational-trophoblastic-disease/about/what-is-gtd.html
(5) https://medlineplus.gov/ency/article/007333.htm

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 20/02/2021 11:31

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare