Colectomie – operatia de indepartare a colonului

Colectomie – iata ce implica aceasta interventie, cand este indicata, pentru ce afectiuni, precum si care sunt etapele procedurii.

CUPRINS:

1. Ce este colectomia?
2. Indicatii
3. Ce implica procedura?
4. Riscuri

Ce este colectomia?

O colectomie este o procedura de indepartare a unei parti sau a intregului colon. Operatia este efectuata pentru a preveni sau trata afectiuni ale colonului, precum:

Uneori, sunt necesare alte proceduri dupa o colectomie pentru a reatasa parti ale sistemului digestiv si pentru a permite ca deseurile sa fie eliminate din corp.

Tipuri de colectomii

Exista mai multe tipuri de proceduri de colectomie, inclusiv:

  • colectomia partiala sau subtotala – indepartarea unei parti a colonului;
  • colectomie totala – indepartarea intregului colon;
  • hemicolectomie – indepartarea portiunii drepte sau stangi a colonului;
  • proctocolectomie totala – indepartarea atat a colonului, cat si a rectului.

Procedura poate fi efectuata ca o colectomie deschisa standard (care necesita o incizie mai mare) sau o colectomie laparoscopica (care necesita mai multe incizii mici). In unele cazuri, medicul va forma o stoma permanenta sau temporara, care contine o portiune din intestin pentru a permite ca fecalele si alte deseuri sa fie eliminate din corp.

Colectomie pentru cancer

Tipul de interventie chirurgicala de care aveti nevoie pentru cancerul de colon depinde de stadiul cancerului si localizare. Pentru un cancer de colon mic in stadiu incipient, chirurgul ar putea elimina cancerul de pe mucoasa intestinului, impreuna cu o margine de tesut sanatos – rezectie locala. Pentru cancerele mai mari, chirurgul poate indeparta partea intestinului in care se afla cancerul si sa uneasca cele doua capete ale colonului – colectomie. De asemenea, ar putea indeparta ganglionii limfatici care se gasesc aproape de intestin, in cazul in care cancerul s-a raspandit la ganglioni.

Indicatii

O colectomia este indicata uneori pentru a preveni si trata bolile si problemele care afecteaza colonul, cum ar fi:

Related Post
  • sangerari severe in colon, care nu pot fi controlate;
  • obstructie intestinala;
  • cancer de colon:
  • boala Crohn – daca medicamentele nu ajuta, indepartarea partii afectate a colonului poate oferi o ameliorare temporara a semnelor si simptomelor, sau daca se constata modificari precanceroase in timpul unei colonoscopii;
  • colita ulcerativa – medicul va poate recomanda colectomia totala sau proctocolectomia daca medicamentele nu va ajuta sa controlati semnele si simptomele;
  • diverticulita – pentru a indeparta portiunea afectata a colonului daca diverticulita reapare sau daca aveti complicatii ale bolii;
  • chirurgie preventiva – daca aveti un risc foarte mare de cancer de colon din cauza formarii mai multor polipi de colon precancerosi, se poate recomanda o colectomie totala pentru a preveni cancerul in viitor (procedura poate fi o optiune si pentru persoanele cu afectiuni genetice mostenite care cresc riscul de cancer de colon, cum ar fi polipoza adenomatoasa familiala sau sindromul Lynch).

Discutati despre optiunile de tratament cu medicul. In unele situatii, este posibil sa aveti de ales intre diferite tipuri de operatii de colectomie. Medicul va va vorbi despre beneficiile si riscurile fiecarui tip.

Ce implica procedura?

Inainte de orice procedura chirurgicala, persoana in cauza va fi supusa unor teste si va fi informata cu privire la procedura. Se vor face analize de sange, proceduri imagistice, teste de urina. Medicul trebuie sa cunoasca intregul istoric medical al pacientului, inclusiv orice boli actuale sau din trecut. In general, pacientul este sfatuit sa nu consume alimente cu cel putin 4 ore inainte de operatie, desi poate consuma lichide cu pana la 2 ore inainte.

Colectomiile se fac sub anestezie generala. Procedura poate fi laparoscopica sau deschisa. In timpul colectomiei laparoscopice, chirurgul va introduce mici porturi flexibile sau tuburi prin incizii in abdomen. Prin aceste orificii sau tuburi se vor introduce diferite instrumente chirurgicale. Se va indeparta portiunea de colon afectata. Apoi, fie cele doua capele ale intestinului vor fi cusute impreuna, fie se va forma o stoma. In operatia deschisa chirurgul va accesa colonul printr-o incizie in abdomen.

O stoma poate fi necesara daca cele doua capete separate ale intestinului nu pot fi cusute impreuna. Printr-o procedura numita colostomie, se va atasa o punga pentru a colecta fecalele intr-o deschidere la exteriorul corpului. Stoma poate fi temporara, iar chirurgul o poate indeparta chirurgical dupa ce colonul inferior s-a vindecat. In timpul celei de-a doua interventii chirurgicale, se va reatasa colonul in interiorul corpului. Cu toate acestea, uneori stoma poate fi permanenta.

Atentie!

Dupa eliminarea unei parti din colon, pot aparea probleme intestinale. Cele mai frecvente probleme sunt diareea, constipatia, productia excesiva de gaze si deshidratarea. Aceste simptome apar deoarece functiile normale ale colonului, cum ar fi absorbtia lichidelor, nu au revenit inca la normal. Aceste probleme pot fi gestionate prin modificari ale dietei si aportului de lichide.

Riscuri

Colectomia prezinta un anumit risc de complicatii. Riscul de complicatii se bazeaza pe starea generala de sanatate, pe tipul de colectomie si pe abordarea folosita. In general, complicatiile colectomiei pot include:

  • reactii la anestezie;
  • sangerare;
  • cheaguri de sange la nivelul picioarelor (tromboza venoasa profunda) si la plamani (embolie pulmonara);
  • hernie incizionala;
  • infectie;
  • afectarea organelor din apropierea colonului, cum ar fi vezica urinara si intestinul subtire;
  • leziuni in zonele care reconecteaza partile ramase ale sistemului digestiv.

Dupa o colectomie, constipatia poate aparea dupa perioade de diaree si poate fi destul de dureroasa. Primul pas este cresterea consumului de apa urmata de cresterea nivelului de miscare zilnica. Exercitiul zilnic regulat ajuta in mod semnificativ la reglarea functiei normale a intestinului. Apoi, adaugati incet suplimente de fibre in dieta. Dupa colectomie poate aparea si diareea. Capacitatea colonului de a absorbi apa este diminuata pentru o perioada de timp. In cele din urma, colonul ramas se va adapta si va incepe sa absoarba apa de care are nevoie.

Referinte:
(1) https://www.facs.org/-/media/files/education/patient-ed/colectomy.ashx
(2) https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/4671-colectomy-bowel-resection-surgery
(3) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/bowel-cancer/treatment/treatment-colon/surgery-colon/colectomy
(4) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colectomy/about/pac-20384631

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 27/11/2021 09:09

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare