Carcinom lobular in situ si riscul crescut de cancer de san invaziv

Carcinom lobular in situ – iata ce este, care sunt cauzele, simptomele, metodele de diagnostic si tratament, precum si cum poate creste riscul de cancer mamar.

CUPRINS:

1. Ce este carcinomul lobular in situ?
2. Simptome
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Tratament carcinom lobular in situ
6. Carcinom lobular in situ si riscul de cancer mamar

Ce este carcinomul lobular in situ?

Carcinomul lobular in situ (CLIS) este o afectiune in care se formeaza celule anormale in lobulii din san. Carcinomul lobular in situ nu este considerat cancer. Insa, un diagnostic de carcinom lobular in situ indica faptul ca aveti un risc crescut de a dezvolta cancer de san.

Afectiunea aceasta de obicei nu apare pe mamografii. Este descoperita cel mai adesea ca urmare a unei biopsii mamare efectuate din alt motiv, cum ar fi o masa anormala la nivelul sanului sau o mamografie anormala. Femeile cu carcinom lobular in situ prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer de san invaziv in ambii sani. Daca sunteti diagnosticata cu CLIS, medicul va poate recomanda un screening mai intensiv al cancerului de san si va poate cere sa luati in considerare tratamente medicale pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer de san invaziv.

Lobular inseamna ca celulele anormale incep sa creasca in lobuli, glandele producatoare de lapte din zona tesuturilor mamare. Carcinom se refera la orice cancer care incepe in piele sau in alte tesuturi care acopera organele interne – cum ar fi tesutul mamar. In situ sau „in locul sau initial” inseamna ca e vorba de o crestere anormala in interiorul lobulului si care nu se raspandeste in tesuturile din jur.

Nu este un cancer in sine, ci un semn ca o persoana are un risc mai mare decat media de a dezvolta cancer de san la un moment dat in viitor. Din acest motiv, se foloseste adesea termenul „neoplazie lobulara” in loc de „carcinom lobular”.

Simptome

CLIS ​​nu provoaca semne sau simptome de cele mai multe ori. In general, aceasta problema este depistata intamplator dupa o biopsie pentru a evalua o masa la nivelul sanului sau o zona anormala identificata la mamografie. CLIS ​​poate sa nu apara intotdeauna pe o mamografie de screening. Unul dintre motive este ca nu are adesea microcalcifieri care se formeaza in alte tipuri de celule de cancer mamar.

Cauze

Nu este clar care sunt cauzele pentru carcinom lobular in situ. Se formeaza cand celulele dintr-un lobul mamar dezvolta mutatii genetice care fac ca celulele sa para anormale. Celulele anormale raman in lobul si nu se extind si nici nu invadeaza tesutul mamar din apropiere.

Factorii de risc asociati cu CLIS includ:

  • varsta peste 40 de ani;
  • istoric familial de cancer mamar;
  • utilizarea terapiei combinate de substitutie hormonala estrogen-progestin mai mult de 3-5 ani dupa menopauza.

Diagnostic

Carcinomul lobular in situ poate fi prezent in unul sau in ambii sani, dar de obicei nu este vizibil pe o mamografie. Afectiunea este diagnosticata cel mai adesea atunci cand se face o biopsie pentru a evalua o alta zona din san. La examinare, CLIS poate semana foarte mult cu carcinomul ductal in situ (cancer care se limiteaza la canalul mamar) – in special CDIS solid de grad scazut. Spre deosebire de CLIS, CDIS este considerat a fi cancer si necesita tratament cu interventii chirurgicale si adesea radioterapie.

Cancerul de san lobular invaziv

Cancerul de san lobular invaziv este al doilea tip cel mai frecvent de cancer de san. Cancerul de san lobular invaziv inseamna ca un cancer a inceput in celulele care acopera lobulii si s-a raspandit in tesutul mamar din jur.

Cancerul de san lobular invaziv nu formeaza intotdeauna o masa ferma. Simptomele posibile includ:

  • o zona ingrosata sau umflata;
  • o modificare a mamelonului, de exemplu, inversarea sa;
  • o modificare a pielii, cum ar fi ingrosarea.

Pentru diagnostic se va face o mamografie, o ecografie, biopsii si adesea un RMN mamar. De obicei, e necesara o interventie chirurgicala pentru a elimina zona de cancer si o zona inconjuratoare de tesut sanatos. Cancerul de san lobular invaziv se gaseste uneori in mai multe zone din san. In acest caz, s-ar putea sa nu fie posibil sa se indeparteze doar zona cancerului. Medicul poate recomanda indepartarea intregului san (o mastectomie). Dupa operatie s-ar putea sa se recomande radioterapie, chimioterapie, terapia hormonala etc.

Related Post

Tratament carcinom lobular in situ

O serie de factori, inclusiv preferintele personale, intra in joc atunci cand se stabileste planul de tratament pentru carcinomul lobular in situ (CLIS). Exista trei abordari principale ale tratamentului:

  1. monitorizare atenta;
  2. medicamente pentru reducerea riscului de cancer (terapie preventiva);
  3. interventie chirurgicala.

Monitorizarea atenta

Daca ati fost diagnosticat cu CLIS, medicul va poate recomanda controale mai frecvente pentru a va monitoriza indeaproape sanii pentru semne de cancer. Asta poate include:

  • autoexaminari lunare ale sanilor pentru a detecta orice modificari neobisnuite ale sanilor;
  • examinari clinice de san mai dese;
  • mamografii;
  • anumite tehnici imagistice, cum ar fi RMN mamar sau imagistica moleculara a sanilor, mai ales daca aveti factori de risc suplimentari pentru cancerul de san, cum ar fi un istoric familial puternic al bolii.

Terapia preventiva

Terapia preventiva implica administrarea unui medicament pentru a reduce riscul de cancer mamar. Optiunile de terapie preventiva includ:

Medicamente care blocheaza atasarea hormonilor la celulele canceroase

Modulatorii selectivi ai receptorilor de estrogen functioneaza prin blocarea receptorilor de estrogen din celulele mamare, astfel incat estrogenul sa nu se poata lega de acesti receptori. Ajuta la reducerea sau prevenirea dezvoltarii si cresterii cancerelor de san. Tamoxifenul este unul dintre aceste medicamente aprobate pentru reducerea riscului de cancer mamar la femeile aflate in premenopauza si la femeile aflate in postmenopauza.

Medicamente care opresc organismul sa produca estrogen dupa menopauza

Inhibitorii aromatazei sunt o clasa de medicamente care reduc cantitatea de estrogen produsa in corp, privand celulele canceroase de hormonii de care au nevoie pentru a creste si a se dezvolta.

Interventie chirurgicala

Chirurgia poate fi recomandata in anumite situatii. De exemplu, chirurgia este deseori recomandata pentru un tip specific de CLIS numit carcinom lobular pleomorf in situ (PLCIS). Se crede ca acest tip de CLIS prezinta un risc mai mare de cancer de san. Aceasta forma poate fi detectata la o mamografie. Daca analiza biopsiei confirma faptul ca aveti carcinom lobular pleomorf in situ, medicul va recomanda o interventie chirurgicala. Optiunile pot include o operatie pentru indepartarea zonei (lumpectomie) sau o operatie pentru indepartarea intregului tesut mamar (mastectomie).

O alta optiune pentru tratarea carcinomului lobular in situ este mastectomia preventiva (profilactica). Aceasta interventie chirurgicala indeparteaza ambii sani – nu doar sanul afectat de CLIS – pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer de san invaziv.

Carcinom lobular in situ si riscul de cancer mamar

CLIS ​​nu este cancer de san invaziv. Cu toate acestea, cercetarile au aratat ca unele femei diagnosticate cu CLIS pot dezvolta ulterior cancer de san, care poate aparea in oricare dintre sanii, uneori multi ani mai tarziu. Deci, desi CLIS in sine nu necesita de obicei tratament, este un marker pentru risc crescut de cancer mamar. Din acest motiv, se recomanda evaluari periodice – screening cancer mamar. De obicei, se vor face mamografii anuale, precum si controale regulate ale sanilor de catre un medic.

Daca o femeie cu CLIS dezvolta un cancer de san invaziv, nu se intampla de obicei in cativa ani. Mai degraba, este mai probabil sa apara pe termen lung – in 10, 15 sau 20 de ani sau chiar mai mult. O femeie cu CLIS este considerata a avea un risc crescut de a dezvolta cancer de san pentru tot restul vietii. Aproximativ 20 – 30% dintre pacientii cu CLIS vor dezvolta cancer mamar invaziv care poate fi de tip lobular sau ductal. Riscul este mai mare in cazurile cu leziuni bine dezvoltate.

CLIS ​​si screening-ul cancerului de san

Exista reguli speciale de screening pentru cancerul de san pentru femeile cu CLIS:

  • examene clinice mamare la fiecare 6-12 luni;
  • o mamografie in fiecare an, incepand cu varsta de 30 de ani;
  • discutati cu medicul despre screening-ul ce implica RMN mamar in fiecare an, incepand cu varsta de 25 de ani.

Discutati cu medicul despre efectele adverse si beneficiile optiunilor de reducere a riscurilor, inclusiv medicamente care scad riscul. Este adesea recomandat ca femeile cu CLIS sa ia tamoxifen sau raloxifen pentru a reduce riscul de cancer mamar. Tamoxifenul si raloxifenul reduc doar riscul aparitiei cancerelor de san cu receptor estrogen pozitiv. Niciunul dintre medicamente nu reduce riscul aparitiei cancerelor cu receptor estrogen negativ. Inhibitorii aromatazei sunt medicamente de terapie hormonala care fac parte din tratamentul standard pentru cancerul de san receptor estrogen pozitiv.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lobular-carcinoma-in-situ/symptoms-causes/syc-20374529
(2) https://www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/tests/understanding-your-pathology-report/breast-pathology/lobular-carcinoma-in-situ.html
(3) https://www.breastcancer.org/symptoms/types/lcis
(4) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/stages-types-grades/types/lobular-carcinoma-in-situ-lcis
(5) https://www.webmd.com/breast-cancer/lobular-carcinoma-invasive-and-in-situ
(6) https://www.canceraustralia.gov.au/publications-and-resources/clinical-practice-guidelines/clinical-guidance-management-lobular-carcinoma-situ/what-lobular-carcinoma-situ

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 23/04/2022 08:39

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare