Carboplatina – indicatii si utilizari

Carboplatina este un medicament de chimioterapie folosit pentru mai multe tipuri de cancer. Iata ce indicatii are, cum se administreaza si ce efecte adverse poate cauza.

CUPRINS:

1. Ce este carboplatina si cum actioneaza?
2. Cum se administreaza carboplatina?
3. Efecte adverse posibile
4. Intrebari frecvente

Ce este carboplatina si cum actioneaza?

Carboplatina este un tip de medicament de chimioterapie. Opreste diviziunea celulelor canceroase, ducand astfel la moartea lor si incetinirea dezvoltarii cancerului. Carboplatina este un derivat de platina, la fel ca cisplatina, si apartine grupului de medicamente cunoscute sub numele de agenti de alchilare. Medicamentul a fost dezvoltat la inceputul anilor 1980 pentru a depasi unele dintre efectele secundare toxice asociate cu cisplatina. Este mai putin toxic pentru rinichi, auz si nervi decat cisplatina.

Ce indicatii are? Utilizarea principala a carboplatinei este pentru cancerul ovarian, in diferite stadii. Carboplatina este, de asemenea, utilizata pentru tratarea unor cancere abdominale si pulmonare, cancere de cap si gat, cancer endometrial, esofagian, cancer de vezica urinara, cancer mamar, cancer cervical, tumori ale sistemului nervos etc.

Acest medicament nu vizeaza doar celulele canceroase, ci afecteaza si celulele normale care cresc si se divid rapid. Astfel se explica efectele secundare care pot sa apara.

Cum se administreaza carboplatina?

Carboplatina este de obicei administrata intravenos in fluxul sangvin – perfuzie. Programul de tratament si dozele se calculeaza in functie de greutate, inaltime, functia renala si tipul de cancer care este tratat. Poate fi administrata singura sau impreuna cu alte medicamente. Fiecare doza sau ciclu de carboplatina dureaza intre 15 minute si o ora. Poate dura mai mult daca se administreaza carboplatina impreuna cu alte medicamente. De obicei, se va recomanda un ciclu de carboplatina la fiecare 21-28 de zile. Numarul total de cicluri va depinde de situatia fiecarui pacient in parte.

Chiar si atunci cand medicamentul este administrat cu atentie si corect de catre personalul medical, tot poate provoca o senzatie de arsura si durere. Exista riscul ca acest medicament sa se scurga din vena la locul injectarii, ceea ce poate duce la leziuni tisulare. Daca zona de injectare devine rosie, umflata sau dureroasa in orice moment in timpul sau dupa injectare, anuntati imediat echipa medicala. Carboplatina poate interactiona cu anumite medicamente, inclusiv unele antibiotice, diuretice si diluanti sangvini. Informati medicul cu privire la toate medicamentele si suplimentele pe care le luati.

Tratamentul pe baza de carboplatina nu este recomandat in caz de:

  • alergie la carboplatina sau la alte produse care contin platina;
  • probleme ale maduvei osoase sau sangerare semnificativa;
  • sarcina, intentionati sa ramaneti gravida sau alaptati.

Discutati cu medicul despre beneficiile si riscurile carboplatinei inainte de a incepe tratamentul. Inainte si dupa tratamentul cu carboplatin, medicul va poate recomanda tratamente pentru a reduce greata si varsaturile asociate cu acest tratament pentru cancer.

Efecte adverse posibile

Ca orice medicament de chimioterapie, carboplatina poate cauza o serie de efecte adverse. Aceste efecte depind si de istoricul personal de sanatate al pacientului, starea generala, factori de risc etc. Iata cateva dintre efectele adverse posibile ale carboplatinei:

Risc de infectie

Carboplatina poate reduce numarul de globule albe. Acest lucru poate creste susceptibilitatea la infectii. Contactati medicul daca va confruntati cu febra, stare generala de rau, dureri in gat, tuse, nevoia de a urina frecvent etc. Numarul de globule albe creste in mod normal treptat, revenind la normal inainte de urmatoarea sedinta de chimioterapie. Se vor face analize de sange inainte de tratament. Daca globulele albe sunt inca scazute, medicul poate amana tratamentul pentru o perioada scurta de timp.

Globulele albe sunt importante pentru combaterea infectiilor. In timpul tratamentului, numarul de leucocite poate scadea, expunandu-va la un risc mai mare de infectie. Spalati-va pe maini cat mai des, evitatii contactul cu persoane bolnave, evitatii mediile aglomerate, protejati pielea de zgarieturi sau taieturi etc.

Stari de greata

Starile de greata pot sa apara inca din primele zile dupa chimioterapie. Medicul va va prescrie medicamente antiemetice pentru a va ajuta sa preveniti sau sa controlati starile de greata. Greata si varsaturile pot fi severe la unii pacienti, dar de obicei dispar sau sunt gestionate cu medicamente. Terapia medicamentosa poate fi necesara pentru a preveni sau ameliora greata si varsaturile.

Related Post

Invinetire usoara si sangerari

Carboplatina poate reduce numarul de trombocite din sange. Trombocitele sunt celule care ajuta la coagularea sangelui. Informati medicul daca aveti sangerari sau vanatai inexplicabile. Acestea includ sangerari nazale, sangerari ale gingiilor, eruptii cutanate etc.

Anemie

Carboplatina poate reduce numarul de globule rosii din sange. Globulele rosii transporta oxigenul in tot organismul. Cand numarul de globule rosii este scazut, va puteti simti obosit sau slabit. Informati echipa medicala daca aveti dificultati de respiratie sau durere in piept. Despre anemia in cancer poti citi mai multe aici.

Caderea parului

Acest medicament poate cauza caderea parului – poate afecta inclusiv genele si sprancenele. Acest efect apare in mod normal dupa primul sau al doilea ciclu de tratament. Este o problema aproape intotdeauna temporara, iar parul va continua sa creasca dupa ce terminati tratamentul. Pana in momentul in care parul va creste din nou, este important sa va acoperiti capul pentru a proteja scalpul in timp ce acesta este expus la razele soarelui. Despre caderea parului in cancer cititi mai multe aici.

Oboseala

Oboseala este adesea mai severa spre sfarsitul tratamentului si timp de cateva luni dupa terminarea tratamentului.

Probleme renale

Carboplatina poate afecta functia rinichilor. Se vor face analize de sange inainte si in timpul tratamentului pentru a vedea daca este cazul.

Probleme hepatice

Carboplatina poate afecta functionarea ficatului. Aceste modificari sunt in mod normal usoare si revin la normal dupa tratament. Se vor face analize de sange pentru a vedea cum functioneaza ficatul. Medicamentul poate provoca toxicitate hepatica, pentru care veti fi monitorizat prin teste ale functiei hepatice. Daca apar modificari ale testelor functiei hepatice, este posibil ca medicul sa fie nevoit sa va reduca doza sau sa opreasca medicamentul. Informati medicul daca observati simptome ca ingalbenirea pielii sau a ochilor, urina inchisa sau maronie sau durere abdominala, deoarece acestea pot fi semne de toxicitate hepatica.

Constipatie

Carboplatina poate cauza constipatie si dureri abdominale.

De asemenea, acest tratament poate cauza uneori scaderea sau pierderea poftei de mancare, diaree, leziuni la nivelul gurii, risc de cheaguri de sange, neuropatie periferica, afectarea vederii etc. Carboplatina poate afecta si fertilitatea. Daca acest lucru va ingrijoreaza, puteti discuta cu medicul inainte de a incepe tratamentul. Neuropatia periferica provoaca amorteala sau o senzatie de furnicaturi in maini si/sau picioare. Acest lucru se poate agrava progresiv dupa doze suplimentare de medicament. Uneori, simptomele se reduc incet dupa oprirea tratamentului, dar in altele cazuri problema persista.

In unele cazuri, pacientii pot avea o reactie alergica la acest medicament. Semnele unei reactii pot include: eruptie cutanata, mancarime, urticarie, inrosire si/sau dificultati de respiratie.

INTREBARI FRECVENTE

Care sunt posibilele efecte secundare ale carboplatinei?

Carboplatina poate provoca efecte adverse, in special deoarece afecteaza si celulele cu crestere rapida, nu doar celulele canceroase. Cele mai grave efecte secundare ale carboplatinei sunt sangerare si scaderea celulelor sangvine, inclusiv scaderea globulelor rosii (anemie) si a trombocitelor, risc de infectie din cauza scaderii leucocitelor, probleme renale sau cu ficatul etc.

Cum actioneaza acest medicament?

Carboplatina este un medicament de chimioterapie care opreste cresterea si diviziunea celulelor canceroase. Acest medicament este un agent de alchilare si compus care contine platina.

Cum se administreaza acest medicament?

Carboplatina este de obicei administrata printr-o perfuzie intravenoasa.

Carboplatina poate cauza reactii alergice?

O reactie alergica foarte grava la acest medicament este rara. Cu toate acestea, solicitati imediat asistenta medicala daca observati orice simptom al unei reactii alergice grave, inclusiv eruptie cutanata, mancarime/umflare (in special la nivelul fetei, limbii sau gatului), ameteli severe, dificultati de respiratie.

Carboplatina cauzeaza neuropatie?

Carboplatina poate fi asociata cu neuropatie periferica la aproximativ 4 – 15% dintre pacienti. Daca este combinata cu alte tratamente pentru cancer sau utilizata in doze mai mari sau pe perioade lungi, riscul de neuropatie mai severa poate creste. Neuropatia periferica asociata tratamentelor pentru cancer poate provoca simptome ca durere, slabiciune si amorteala din cauza leziunilor nervoase, de obicei la nivelul mainilor si picioarelor.

Referinte:
(1) http://www.oncohealth.eu/en/patient-area/understanding-cancer/patient-information-support/general-information/treatment/chemotherapy/listado-farmacos/carboplatin
(2) https://www.oncolink.org/cancer-treatment/oncolink-rx/carboplatin-paraplatin-r
(3) https://www.rxlist.com/carboplatin-side-effects-drug-center.htm
(4) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/cancer-drugs/drugs/carboplatin

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 08/05/2022 14:39

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare