Cancerul rezistent la tratament (chimioterapie) – iata ce inseamna, care sunt posibilele mecanisme de la baza, ce inseamna cand boala nu mai raspunde la tratament si ce e de facut.
CUPRINS:
1. Ce inseamna cancer rezistent la tratament?
2. Ce este rezistenta la chimioterapie?
3. Ce se intampla daca boala nu raspunde la tratament?
Ce inseamna cancer rezistent la tratament?
Cand vine vorba de chimioterapie, se iau in considerare mai multi factori – ce medicamente trebuie sa se foloseasca, cate cicluri de tratament sunt necesare, posibilele efecte secundare ale tratamentului si oricare alte probleme de sanatate. Cu toate acestea, chimioterapia nu are intotdeauna succes. Cancerul este o boala complexa, plurifactoriala. Biologia cancerului difera de la persoana la persoana si un tratament nu este eficient mereu pentru orice pacient. Medicii vorbesc adesea despre rata de raspuns, sau procentul de persoane care raspunde la un regim de chimioterapie. De exemplu, o rata de raspuns de 20% inseamna ca daca 100 de persoane cu acelasi tip de cancer primesc acelasi tratament, 20% vor beneficia de pe urma tratamentului.
In general, se alege mai intai regimul de chimioterapie cu cea mai mare rata de raspuns – tratament de prima linie. Se continua acest tratament pana cand nu va mai trata in mod eficient cancerul sau pana cand efectele secundare nu mai pot fi tolerate. Apoi, se poate trece la un nou regim numit a doua linie de tratament.
Semne ca boala nu raspunde la chimioterapie
Medicii folosesc chimioterapia fie ca terapie de prima linie, fie in combinatie cu alte tratamente, precum chirurgia. Cand chimioterapia nu functioneaza, o persoana poate fi nevoita sa ia in considerare alte optiuni de tratament. Semnele ca un cancer nu raspunde la chimioterapie sau alt tratament includ:
- tumora nu se micsoreaza;
- tumora creste;
- cancerul se raspandeste din zona initiala spre alte zone ale corpului – metastaze;
- simptomele cancerului revin;
- apar simptome suplimentare.
In functie de tipul si stadiul cancerului, pot fi disponibile optiuni de tratament din linia a doua sau a treia.
Cancerul refractar – ce inseamna?
Cancerul se refera la aparitia, proliferarea si invazia celulelor maligne in tesutul normal inconjurator si de multe ori la alte locuri indepartate ale corpului. Se caracterizeaza prin capacitatea lor de a creste fara a intra in faza obisnuita de moarte celulara, astfel incat sunt capabile de diviziune si crestere neregulata.
Cuvantul „refractar” in uz general inseamna rezistent sau care nu e receptiv, iar in medicina este aplicat in mod specific bolilor care nu raspund la tratament. Cancerul refractar se refera la cancerul care poate fi rezistent la inceputul tratamentului sau devine rezistent in timpul tratamentului. O boala este refractara daca nu raspunde deloc sau raspunde, dar incepe sa creasca in continuare intr-un interval de timp foarte scurt.
Atunci cand boala unui pacient este sau devine refractara, urmatorul pas poate fi incercarea unei alte forme de tratament – numit tratament de a doua sau a treia linie – sau inscrierea pacientului intr-un studiu clinic. Termenul „refractar” se poate aplica si bolilor care rezista la un tratament specific. Cancerul refractar este diferit de cancerul care a recidivat, care se refera la reaparitia cancerului dupa ce initial prezenta semne de imbunatatire. Uneori, un cancer refractar poate fi unul care nu raspunde la un tratament specific.
Complicatii
Cancerul refractar poate provoca obstructia diferitelor organe sau poate interfera cu functia lor. De asemenea, poate provoca dureri foarte grave, necesitand adesea opioide.
Alte probleme includ:
- suprimarea maduvei osoase;
- obstructia limfatica care duce la umflarea diferitelor parti ale corpului;
- dureri osoase si fracturi patologice si compresie a maduvei spinarii;
- sindroame neurologice din cauza implicarii nervilor;
- probleme psihologice;
- afectarea severa a calitatii vietii.
Ce este rezistenta la chimioterapie?
Rezistenta la chimioterapie apare atunci cand cancerul care a raspuns la un medicament incepe brusc sa creasca. Cu alte cuvinte, celulele canceroase rezista la efectele chimioterapiei. Exista mai multe motive posibile pentru rezistenta la chimioterapie:
- unele dintre celulele care nu sunt distruse de chimioterapie sufera mutatii si devin rezistente la medicament;
- amplificare genica – o celula canceroasa poate produce sute de copii ale unei anumite gene, ceea ce declanseaza o supraproductie de proteine si medicamentul anticancer devine ineficient;
- celulele canceroase pot pompa medicamentul din celula la fel de repede precum intra folosind o molecula numita p-glicoproteina;
- celulele canceroase pot inceta sa mai fie influentate de medicamente, deoarece proteina care transporta medicamentul prin peretele celular nu mai functioneaza;
- celulele canceroase pot invata cum sa repare daunele din ADN cauzate de unele medicamente anti-cancer;
- celulele canceroase pot dezvolta un mecanism care inactiveaza medicamentul.
Durata chimioterapiei
Chimioterapia este administrata de obicei in cicluri pe o perioada de cateva saptamani, luni sau chiar ani. Totul depinde de tipul de cancer, tipurile de medicamente utilizate pentru chimioterapie si de modul in care cancerul raspunde la aceste medicamente. Alti factori care influenteaza durata tratamentului sunt stadiul, tratamentele anterioare pentru cancer, alte optiuni potentiale de tratament, varsta si starea generala de sanatate, inclusiv alte afectiuni medicale si modul in care pacientul suporta efectele secundare.
Pe parcurs, este posibil ca tratamentul sa fie ajustat din diferite motive: se modifica numarul celulelor sangvine, apar efecte adverse la nivelul unor organe majore sau apar reactii adverse severe.
Ce se intampla daca boala nu raspunde la tratament?
Daca chimioterapia nu da rezultate, se poate apela la alte optiuni de tratament. Nu toate tipurile de cancer raspund insa la aceste terapii. Cancerul refractar este tratat de obicei cu o combinatie de medicamente mai intense sau prin inscrierea intr-un studiu clinic in care sunt utilizate medicamente noi. Tehnologiile mai noi evolueaza pentru a ajuta la gestionarea acestor situatii dificile.
O tehnica recenta care este folosita pentru a studia caile de tratament mai bune pentru diferite tipuri de cancer este profilarea moleculara. Un profil molecular al tumorii este obtinut pentru a furniza terapie tintita care este individualizata pentru fiecare persoana. Rezultatul este o durata mai mare de supravietuire fara evolutia bolii (supravietuire fara progres). Utilizarea moleculelor specifice pentru identificarea anumitor gene, detectarea expresiei genelor si cautarea proteinelor si metabolitilor inseamna diagnostic molecular. Ofera tratamente mai eficiente din punct de vedere al costurilor, precum si tratamente personalizate pentru cancer.
Terapii tintite
Terapiile tintite se concentreaza pe modificari specifice ale celulelor canceroase care le permit sa se dezvolte. Aceste terapii, care nu sunt inca disponibile pentru toate tipurile de cancer, pot actiona in diferite moduri:
- ajuta sistemul imunitar sa gaseasca celule canceroase;
- afecteaza diviziunea, cresterea si raspandirea celulelor canceroase;
- opreste formarea de noi vase de sange care ajuta cancerul sa creasca;
- distruge direct celulele canceroase tintite;
- impiedica celulele canceroase sa afecteze hormonii implicati, necesari pentru a creste etc.
Imunoterapia
Imunoterapia, cunoscuta si sub denumirea de terapie biologica, foloseste sistemul imunitar pentru a lupta impotriva cancerului. Face ca sistemul imunitar sa atace cancerul in timp ce stimuleaza sistemul imunitar in general. Include anticorpi monoclonali, vaccinuri de tratament etc.
Terapia hormonala
Anumite tipuri de cancer, inclusiv unele tipuri de cancer de san si prostata, sunt alimentate de hormoni. Terapia cu hormoni, cunoscuta si sub denumirea de terapie endocrina, este utilizata pentru a bloca acesti hormoni si pentru a „infometa” cancerul.
Radioterapia
Dozele mari de radiatii pot distruge celulele canceroase. Radioterapia nu este un tratament sistemic, cum e chimioterapia, dar poate incetini cresterea tumorii sau poate micsora tumorile dintr-o zona specifica a corpului, ceea ce poate ameliora si durerea si alte simptome. Radioterapia poate servi ca tratament primar, dar functioneaza bine si impreuna cu alte tratamente, precum chirurgia. Afecteaza ADN-ul din celulele canceroase in masura in care nu se mai pot repara. Aceste celule canceroase deteriorate nu se mai divid si vor muri in cele din urma, moment in care corpul le va descompune si le va indeparta. Exista doua tipuri diferite de radioterapie, care se numesc radioterapie cu fascicul extern si radioterapie cu fascicul intern.
Ingrijirea paliativa
Ingrijirea paliativa este o abordare care se concentreaza pe minimizarea simptomelor si cresterea calitatii vietii. Acest tip de terapie se foloseste indiferent de stadiul cancerului sau daca pacientul urmeaza tratament activ pentru cancer. Ingrijirea paliativa se axeaza pe controlul simptomelor si aspectele psihosociale ale cancerului, inclusiv simptome fizice, cum ar fi durerea sau greata, precum si nevoile emotionale si spirituale. Poate include si acupunctura, aromaterapie, tehnici de relaxare, psihooncologie, exercitii fizice, tai chi si yoga, hipnoza, masaj, meditatie etc.
Uneori, in caz de cancer terminal si cand sunt epuizate toate optiunile de tratament, pacientul poate decide sa renunte la tratament. Alegerea de a opri chimioterapia sau un alt tratament pentru cancer este o decizie importanta, dar este decizia personala a pacientului. Trebuie, insa, sa discutati cu medicul inainte, pentru a va asigura ca nu sunt si alte optiuni mai bune.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4190567/
(2) https://www.cancerquest.org/patients/drug-resistance
(3) http://chemocare.com/chemotherapy/what-is-chemotherapy/what-is-drug-resistance.aspx
(4) https://medicalxpress.com/news/2020-06-revealed-cancer-resistance-treatment.html
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315745/
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5601792/
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3437585/
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 23/02/2021 15:37
Vezi comentariile (1)
Multumesc mult citind diversitatea tratamentelor imi da speranta ca voi mai trai cativa ani .
Cu stima M.Pamfilie