Cancerul de gat se dezvolta la nivelul gatului, putand afecta in special faringele si laringele. Iata care sunt factorii de risc, semnele si metodele de tratament si preventie.
CUPRINS:
- Ce este cancerul de gat?
- Simptome
- Cauze
- Tipuri de cancer de gat
- Diagnostic
- Tratamentul pentru cancer de gat
- Preventie
Ce este cancerul de gat?
Cancerul de gat este un termen general, dar este adesea folosit pentru a se referi la cancerul faringelui si laringelui. Faringele este un tub situat intre nas si esofag care include:
- Nazofaringe – sectiunea superioara, care se afla in spatele nasului;
- Orofaringe – sectiunea intermediara, care se afla in spatele gurii;
- Hipofaringe – sectiunea inferioara, care se afla in spatele cutiei vocale (laringe)
Laringele este regiunea gatului care contine corzile vocale ce permit vorbirea. Laringele are trei parti:
- Glota – portiunea de mijloc ce contine corzile vocale;
- Supraglota – suprafata de deasupra corzilor vocale;
- Subglota – regiunea de sub corzile vocale si de deasupra traheei.
Cancerul amigdalian, o alta forma de cancer la gat, afecteaza amigdalele, care se afla in zona din spate a gatului. Sub laringe este glanda tiroida in forma de fluture, cu cei doi lobi asezati pe fiecare parte a traheei.
Simptome
Semnele si simptomele cancerului de gat pot include:
- o umflatura sau o masa la nivelul gatului;
- flegma cu sange;
- senzatie de obiect blocat in gat;
- tuse;
- modificari ale vocii, cum ar fi raguseala;
- dificultati la inghitire;
- durere de ureche;
- durere in gat;
- umflarea ganglionilor limfatici;
- tulburari gastro-intestinale, cum ar fi reflux excesiv, diaree sau constipatie.
Cauze
Cauza specifica a cancerului de gat nu este cunoscuta. Cancerul gatului apare atunci cand celulele normale din gat incep sa se divida necontrolat. Rezultatul este o umflatura sau o masa ce se dezvolta in gat, cunoscuta sub numele de tumora. Cancerul de gat apare atunci cand celulele din gat dezvolta mutatii genetice. Aceste mutatii determina cresterea celulelor necontrolat si continuarea vietii celulelor prea mult timp.
Cancerul de gat este mai frecvent la adultii in varsta si la barbati. Desi nu se poate face nimic in ceea ce priveste factorii de risc precum generica, varsta si genul, se pot reduce factorii de risc ce tin de stilul de viata – factori de risc modificabili. Acestia includ:
Fumatul si cancerul gatului
Ca si in cazul altor tipuri de cancer, fumatul poate fi cauza cancerului de gat – in special a cancerului orofaringian, hipofaringian si a cancerului de laringe. Consumul de alcool, in special consumul excesiv de alcool, in asociere cu fumatul, creste si mai mult riscul de aparitie a cancerului de gat. De exemplu, unele cercetari sugereaza ca cei care fumeaza mult si in acelasi timp sunt consumatori mari de alcool au de pana la 100 de ori un risc mai mare de a dezvolta cancer orofaringian decat cei care nu fumeaza si nu consuma alcool.
Unele dintre substantele chimice continute in fumul de tigara cauzeaza, initiaza sau promoveaza cancerul. Cand sunt inhalate, aceste substante chimice provoaca modificari genetice in celulele gatului, ceea ce poate duce la aparitia cancerului de gat. Fumatul creste riscul de aparitie a cancerului de gat prin expunerea laringelui la aceste substante chimice cancerigene in timpul inhalarii.
Infectia cu HPV si cancerul de gat
Un alt factor de risc pentru cancerele orofaringiene si hipofaringiene este infectia cu papilomavirus uman (HPV). HPV cuprinde mai mult de 150 de virusuri – HPV 16 este tipul asociat cancerului de gat. Virusul poate fi transmis de la o persoana la alta prin contactul piele-pe-piele sau in timpul actului sexual neprotejat. Riscul pare a fi mai mare in cazul persoanelor care au mai multi parteneri sexuali.
Persoanele care au avut mai mult de 5 parteneri in ceea ce priveste relatiile sexuale orale, au un risc cu 250% mai mare de a dezvolta cancer de gat decat cei care nu practica acest lucru. Riscul este explicat prin expunerea la papilomavirus uman (HPV). Noile cercetari au dus la incurajarea utilizarii de prezervative in timpul actului sexual oral tocmai din acest motiv. Se pare ca exista o legatura chiar mai puternica intre sexul oral si cancerul de gat, cauzat in mod clar de HPV-16.
Alti factori de risc pentru cancerul de gat
Alti factori care pot creste riscul de aparitie a cancerului la gat includ:
- alimentatia deficitara;
- boala de reflux gastroesofagian;
- expunerea la radiatii;
- istoric familial de cancer – predispozitie genetica;
- deficitul de vitamina A;
- suprimarea sistemului imunitar;
- infectii cauzate de virusuri, ca virusul Epstein Barr etc.
Cancerul de gat care provine din celulele scuamoase poate invada tesuturi mai profunde, inclusiv muschii. Unele tipuri de cancere tiroidiene pot invada rapid structurile din apropiere, cum ar fi traheea. Daca nu este tratata, tumora care se extinde poate comprima traheea si poate cauza probleme de respiratie. Cancerul de gat poate metastaza (raspandi) in alte tesuturi sau organe ale corpului, cum ar fi plamanul.
Tipuri de cancer de gat
Cancerul este o boala in care anumite celule incep sa se divida prea repede si necontrolat. Cancerul se poate raspandi in tesuturi si organe din apropierea locului unde a inceput (numit situl primar). Celulele canceroase se pot raspandi, de asemenea, prin fluxul sangvin si sistemul limfatic in alte regiuni ale corpului pentru a forma noi tumori.
Exista doua tipuri principale de cancer la gat – cancerul faringian si cancerul laringian. Formele cancerului faringian se formeaza in faringe, tubul care se afla de la regiunea din spatele nasului spre varful traheei. Subtipurile de cancer faringian includ cancerul nazofaringian (partea superioara a gatului), cancerul orofaringian (partea mediana a gatului) si cancerul hipofaringian (partea inferioara a gatului).
Cancer nazofaringian – Carcinoamele nazofaringiene se formeaza in celulele epiteliale si afecteaza zona din spatele nasului. Alte tipuri de cancer care apar in nazofaringe includ limfomul (cancerul celulelor imune) si adenocarcinomul (cancerul glandelor salivare minore).
Cancer orofaringian – Aceasta regiune mijlocie se extinde de la spatele gurii pana la gat si include tot palatul moale, regiunea amigdalelor si cea mai indepartata zona a limbii, care se extinde spre cutia vocala. Cancerul orofaringelului incepe, de obicei, in amigdale, in palatul moale sau la baza limbii. Tumorile maligne incep de obicei in captuseala si se numesc carcinom cu celule scuamoase.
Cancer hipofaringian – Hipofaringele se afla in regiunea inferioara a gatului, langa regiunea marginei esofagului si in spatelecutiei vocale.
Formele de cancer laringian se formeaza in laringe, care reprezinta cutia vocala.
Diagnostic
Formele de cancer laringian si faringian sunt dificil de accesat si, prin urmare, poate fi necesar sa se efectueze o examinare mai detaliata cu o endoscopie sub anestezie generala. In timpul acestei endoscopii, se pot lua biopsii din zone suspecte pentru a confirma diagnosticul. Imagistica radiologica a gatului utilizand ultrasunete, tehnici de tomografie computerizata (CT) si imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) poate fi efectuata pentru a ajuta la identificarea dimensiunii si extinderii oricarei tumori si a oricarei implicari a ganglionilor limfatici in gat. Nu exista teste de sange care sa poata diagnostica aceasta boala, dar ele pot fi efectuate ca parte a unei evaluari mai generale.
Testele pentru diagnosticarea cancerului faringian sau laringian pot include:
- examinare fizica;
- biopsie;
- endoscopie laringiana;
- ecografii;
- radiografii;
- teste de sange;
- scanari ca CT, RMN sau PET.
Stadiile cancerului de gat
Analiza severitatii unui cancer se numeste stadializare. Stadializarea cancerului de gat este elaborata dupa cum urmeaza:
- Stadiul 0 – Cancerul nu s-a raspandit in tesutul de dincolo de gat.
- Stadiul I – Tumora este mai mica de 7 cm si este localizata doar in gat.
- Stadiul II – Tumora este putin mai mare de 7 cm, dar localizata doar in gat.
- Stadiul III – Cancerul s-a format si s-a raspandit in tesuturile si organele din apropiere.
- Stadiul IV – Cancerul s-a raspandit spre glandele gatului, la organele indepartate sau la ambele.
Stadializarea cancerului va decide intensitatea si durata tratamentului.
Tratamentul pentru cancer de gat
Tratamentul depinde de dimensiunea, tipul si localizarea cancerului si daca s-a raspandit, dar poate include:
Interventia chirurgicala pentru cancerul de gat
In cazul interventiei chirurgicale, tumora este indepartata chirurgical. Aceasta poate necesita indepartarea partiala sau totala a tiroidei, a tesutului, a muschiului sau a intregului laringe (laringectomie) sau a limbii (glosectomie), in functie de localizarea si dimensiunea tumorii. Glandele limfatice din apropiere pot fi, de asemenea, indepartate in cazul in care cancerul s-a raspandit la acestea. Chirurgia indeparteaza tumora canceroasa si tesutul din apropiere si, eventual, ganglionii limfatici in apropiere. In cazuri foarte rare, operatia de eliminare a tumorilor mari din gat poate necesita, de asemenea, indepartarea tesutului pentru inghitire.
Chirurgia reconstructiva va poate ajuta sa va restabiliti aspectul si sa va reabilitati functia de vorbire si de inghitire. Dispozitiile protetice din gura pot inlocui portiunile indepartate ale dintilor, gingiilor si maxilarului. In cazuri mai avansate, este posibil sa fie necesar sa utilizati tuburi pentru hranire si respiratie si un ajutor pentru voce artificiala pentru a vorbi.
Radioterapia
Radioterapia presupune administrarea de radiatii tintite in doze mici, precise, pentru distrugerea celulelor canceroase. Radioterapia poate fi:
- Radioterapia externa: radiatia directionata spre o tumora de la o sursa din afara corpului;
- Radioterapia interna: materialele radioactive plasate in gat sau in apropierea celulelor canceroase.
Chimioterapia
Chimioterapia presupune utilizarea medicamentelor citostatice care distrug cancerul, adesea in combinatie cu radioterapia. Chimioterapia poate fi utila in controlul cancerelor care s-au raspandit (metastaze), deoarece intregul corp este tratat.
Alte tratamente pentru cancerul de gat
- Tratamente multi-modale sau adjuvante – cum ar fi interventiile chirurgicale urmate de radioterapie sau chimio-radioterapie, in special in cazul tumorilor mari.
- Monitorizare pe termen lung – aceasta poate include examinari regulate si radiografii pentru a va asigura ca boala nu s-a intors.
- Terapia de reabilitare – aceasta poate include asistenta unui dietetician, a unui logoped si a unui fizioterapeut.
- Terapia hormonala – in cazul cancerului tiroidian, pacientii au nevoie de terapie de substitutie tiroidiana in curs de interventie dupa o interventie chirurgicala.
Efecte secundare ale tratamentului
In functie de dimensiunea, tipul si localizarea cancerului si tratamentele utilizate, efectele secundare pot include:
- greata – unele dintre numeroasele efecte secundare pe termen scurt ale chimioterapiei includ greata, varsaturi;
- cicatrizarea si deformarea – in functie de tipul de interventie chirurgicala necesara si de cantitatea de tesut indepartata, pacientul poate avea cicatrici permanente si un anumit grad de deformare;
- probleme de vorbire – tratamentele pentru cancerul de gat pot afecta temporar sau permanent vorbirea. In cazul unei laringectomii totale de indepartare a laringelui, tehnicile de comunicare pot include o proteza vocala siliconica detasabila, inserata pentru a produce vorbire aproape normala sau un laringe artificial etc.;
- probleme de inghitire (disfagie) – poate fi necesar un tub temporar pentru a manca si a bea in timp ce gatul se vindeca.
Ingrijire paliativa
Uneori, cancerul este prea avansat si nu este posibil un tratament. Ingrijirea paliativa vizeaza gestionarea durerii si reducerea severitatii simptomelor. Unele dintre optiuni pot include:
- gestionarea individuala a durerii, elaborata in consultare cu medicii si expertii in ingrijire paliativa;
- medicamente care amelioreaza durerea, precum paracetamolul si medicamentele opioide, pentru a minimiza efectele secundare;
- tuburi endoscopice permanente, astfel incat persoana poate manca;
- consiliere psihologica, spirituala si sociala.
Preventie
In prezent nu exista screening pentru cancerul de gat disponibil. Nu exista nicio modalitate dovedita de a preveni aparitia cancerului de gat, dar, pentru a reduce riscul de cancer la gat, puteti tine cont de urmatoarele sfaturi:
- Renuntati la fumat.
- Limitati consumul de alcool.
- Adoptati o dieta sanatoasa, care sa contina multe fructe si legume.
- Protejati-va de HPV. Unele tipuri de cancer de gat sunt considerate a fi cauzate de infectia cu transmitere sexuala a papilomavirusului uman (HPV). Puteti reduce riscul de HPV prin limitarea numarului de parteneri sexuali si prin utilizarea prezervativului de fiecare data cand faceti sex. De asemenea, luati in considerare vaccinul HPV, care este disponibil pentru baieti, fete, femei si barbati.
Referinte:
(1) Throat cancer, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/throat-cancer
(2) Throat cancer, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/throat-cancer/symptoms-causes/syc-20366462
(3) What are the facts about throat cancer?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/312087.php
(4) Throat cancer, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/throat-cancer/diagnosis-treatment/drc-20366496
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 26/05/2020 10:24
Vezi comentariile (6)
Ajutati ma🥺
Faza 4 cancer la gât, am nevoie de sfaturi, după CT apare că nu mai este, dar intre gât și ureche este un ganglion limfatic...cum procedez mi se.a spus că dacă se operează din nou
moare
Buna ziua,am si eu o intrebare.De un an, am o durere in piept in special dimineata pe parcursul zilei se diminueaza.Tin sa mentionez ca sunt fumatoare.Ma puteti ajuta cu o parere ce ar putea fi?Multumesc.
Am o senzație de durere in gat și o masă umflata la baza gatului vizibilă plus că am senzația de dificultate când inghit
Buna ziua,
Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs.
Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!
Un cunoscut de-al meu are cancer la gât de 21 de ani medicii ii spun ca nu are scapare dacă îi face operație îi dă garantie doar jumătate de an.E posibil sa fie indepartat cancerul?