Cancer amigdalian – cauze, tratament

cancer amigdalian

Cancer amigdalian – iata cum se formeaza si cum se raspandeste aceasta forma de cancer, care sunt semnele si simptomele ce pot sa apara, ce metode de tratament sunt disponibile.

CUPRINS:

1. Ce este cancerul la amigdale?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic
5. Tratamentul cancerului amigdalelor
6. Prognostic
7. Preventie

Ce este cancerul la amigdale?

Cancerul la amigdale sau cancerul amigdalian este un tip de cancer care incepe in celulele amigdalelor. Amigdalele se gasesc in partea din spate a gurii, si fac parte din sistemul imunitar care combate germenii. Cancerul de amigdale poate provoca dificultati la inghitire si senzatia de corp strain prins in gat. Este un tip de cancer orofaringian. Aceste tipuri de cancer afecteaza gura si gatul. Cancerele orale si orofaringiene, cum ar fi cancerul amigdalelor, se incadreaza in categoria mai larga de cancere de cap si gat.

Poate sa apara si la persoanele carora li s-au indepartat amigdalele, deoarece unele tesuturi din amigdale raman deseori dupa operatie.

Simptome

Dificultatile la inghitire si senzatia de corp strain in gat sunt principalele simptome pentru cancer amigdalian. Se poate ca o amigdala sa fie mai mare decat cealalta. Este frecvent ca unele persoane sa prezinte amigdale neuniforme, asa ca doar medicul poate stabili un diagnostic.

Alte semne si simptome includ:

  • dureri de amigdale care persista;
  • durere persistenta in gat;
  • sange in saliva;
  • probleme de respiratie;
  • dificultate in a deschide larg gura;
  • probleme la inghire si la mestecat;
  • schimbari in voce;
  • dureri de ureche, in special pe partea afectata;
  • pata rosie sau albicioasa pe amigdale etc.

Consultati un medic daca oricare dintre aceste simptome dureaza mai mult de 2 saptamani. Amigdalita, o infectie a amigdalelor si alte infectii pot provoca, de asemenea, simptomele enumerate mai sus.

Cauze si factori de risc

In general, cele mai multe cancere de cap si gat au fost cauzate de fumat si alcool. Fumatul, substantele chimice si alte elemente nocive din tutun afecteaza ADN-ul celulelor cu care intra in contact. Acest ADN este responsabil pentru controlul cresterii celulelor. Atunci cand este deteriorat, celulele pot incepe sa creasca necontrolat si sa formeze o tumora. Fumatul slabeste, de asemenea, sistemul imunitar al organismului, ceea ce face mai dificila combaterea cancerului in crestere.

Tutunul si alcoolul impreuna sunt si mai periculoase, deoarece alcoolul actioneaza ca un iritant in gura si gat, ajutand substantele chimice din tutun sa patrunda mai usor in celule. De asemenea, alcoolul poate incetini capacitatea organismului de a descompune si de a scapa de substantele chimice odata ce ajung in organism.

Factori de risc

Factorii de risc includ:

  • factori de mediu – fumat si alcool;
  • virusuri – persoanele cu HPV sau HIV pot avea un risc mai mare de cancer amigdalian;
  • varsta si genul – riscul pare a fi mai mare pentru barbati trecuti de 50 ani;

HPV si cancerul de amigdale

Sarcina amigdalelor este de a capta germeni si altele substante straine inainte de a intra in corp. Unul dintre virusurile ce pot fi captate este papilomavirusul uman sau HPV, un grup de peste 200 de virusuri care se raspandesc prin sex vaginal, anal si oral. HPV este, de asemenea, o cauza principala a cancerului amigdalelor si, in ultimii ani, incidenta cancerelor de cap si gat legate de HPV s-a cvadruplat. HPV este acum responsabil pentru mai mult de 70% dintre cancerele de cap si gat, inclusiv cancerul amigdalelor.

Dintre cele 200 de tulpini HPV legate de cancer, 14 tulpini sunt considerate „cu risc ridicat” si 2 dintre ele – HPV16 si HPV18 – cauzeaza majoritatea cazurilor de cancer orofaringian legat de HPV. HPV este responsabil si pentru cancerele de col uterin, anal, penian, vaginal si vulvar, dar joaca cel mai mare rol in cancerele orofaringiene.

CDC estimeaza ca 70 % dintre cazurile de cancer de cap si gat sunt cauzate de HPV. Se crede ca virusul este transmis de obicei prin sex oral neprotejat. Insa, tumorile maligne HPV-pozitive sunt mult mai receptive la tratament decat alte tipuri de cancer de cap si gat.

Diagnostic

Diagnosticul pentru cancerul amigdalelor poate incepe cu un examen al gurii si gatului. Acest cancer apare atunci cand se formeaza celule anormale in amigdale. Medicul poate folosi o oglinda si o lumina pentru a examina interiorul gurii. Daca se gasesc zone anormale, se poate face o biopsie. De asemenea, este posibil sa se faca teste imagistice precum CT, RMN si PET.

Medicul va va intreba despre istoricul medical, simptome si orice factor de risc cunoscut. Se vor face si teste de laborator – teste de sange si teste de urina ce pot indica anumite modificari legate de cancer. O ortopantomografie este o radiografie panoramica a maxilarului superior si inferior. Acesta arata o vedere de la o ureche la cealalta si arata daca o tumora a crescut in osul maxilarului. Atunci cand se stabileste un diagnostic de cancer, e necesara stadializarea. Aceste informatii ii ajuta pe medici sa stabileasca cel mai bun curs de tratament.

Stadii cancer amigdalian

Stadiile cancerului amigdalelor sunt:

Related Post
  • Stadiul 0 – au aparut modificari la nivelul celulelor care cresc riscul de a deveni canceroase – sunt celule precanceroase, dar nu sunt cancer;
  • Cancer localizat – exista celule canceroase in amigdale, dar acestea nu s-au raspandit, tumora are un diametru mai mic de 2 cm in acest stadiu, care se mai numeste stadiul I;
  • Cancer regional – cancerul s-a raspandit la tesuturile din apropiere, tumora este mai mare de 2 cm si poate avea mai mult de 4 cm, este posibil sa se fi raspandit si la un ganglion limfatic din apropiere sau la epiglota;
  • Cancer raspandit – cancerul s-a raspandit in alte structuri, cum ar fi gura sau maxilarul si pe masura ce progreseaza, va afecta alte parti ale corpului, cum ar fi plamanii si ficatul.

Tratamentul cancerului amigdalelor

Tratamentul pentru cancerul amigdalelor depinde de implicarea HPV. In unele cazuri, radioterapia poate fi primul tratament, deoarece afecteaza inghitirea si vorbirea mai putin decat o face interventia chirurgicala. In multe cazuri, interventia chirurgicala este primul tratament. Dupa operatie, alt tratament poate include terapia vorbirii inainte de radioterapia pentru a invata exercitii de intarire si intindere care va permit sa pastrati capacitatea de a inghiti in timpul tratamentului, lucrari dentare, dupa cum este necesar, radioterapie cu sau fara chimioterapie etc.

Cancerul amigdalelor in stadiu incipient este adesea tratat cu radioterapie. Cazurile avansate de cancer necesita de obicei o combinatie de interventii chirurgicale, radiatii si chimioterapie. Chirurgia este utilizata daca chimioterapia si radiatiile nu distrug tumora. Daca ganglionii limfatici din gat sunt afectati, poate fi necesara o disectie a ganglionilor limfatici.

Interventie chirurgicala pentru cancer amigdalian

Chirurgul indeparteaza de obicei celulele precanceroase sau tumora. Este posibil sa fie nevoie sa indeparteze amigdalele si tesutul suplimentar din jurul tumorii pentru a reduce riscul de a lasa tesutul canceros in urma. De obicei, interventia chirurgicala pentru cancerul in stadiu incipient se face prin gura (interventie chirurgicala endoscopica). Daca exista cancer in ganglionii limfatici, este posibil sa aveti nevoie de mai multe interventii chirurgicale pentru a elimina mai multi ganglioni. Pentru cancerele mai mari este posibil sa fie nevoie de o operatie mai complicata.

Radioterapie

Poate fi utila pentru a micsora o tumora inainte de operatie sau pentru a ajuta la uciderea celulelor canceroase ramase dupa operatie.

Chimioterapia

Foloseste medicamente puternice pentru a distruge celulele canceroase, pentru a incetini raspandirea lor sau pentru a micsora dimensiunea unei tumori. O persoana poate avea nevoie de chimioterapie alaturi de radioterapie pentru cancerele gurii si  al gatului. Chimioterapia distruge celulele canceroase, dar afecteaza si unele celule sanatoase. Din acest motiv, poate aparea efecte adverse severe. Cel mai frecvent utilizat medicament este cisplatina.

Terapie tintita

Unele medicamente pot tinti celulele canceroase intr-un mod precis si selectiv. Din acest motiv, terapia tintita poate avea mai putine efecte secundare decat chimioterapia. Cetuximab (Erbitux) este un tip de medicament impotriva cancerului numit anticorp monoclonal. Este posibil sa se administreze cetuximab impreuna cu radioterapia daca nu puteti urma chimioterapie din orice motiv.

Nivolumab este un tip de imunoterapie. Acest tip de tratament stimuleaza sistemul imunitar al organismului sa lupte impotriva celulelor canceroase. S-ar putea sa se administreze nivolumab daca tumora a inceput sa creasca din nou in termen de 6 luni de la oprirea chimioterapiei.

Tratament in functie de stadiul bolii

Cancerul amigdalian precoce inseamna o tumora mai mica de 4 cm si continuta in amigdala. Este posibil sa fie tratat prin interventie chirurgicala pentru indepartarea cancerului si a unora dintre ganglionii limfatici din gat sau radioterapie la gat si gat. S-ar putea sa fie nevoie de radioterapie sau chimioterapie dupa operatie daca medicul considera ca exista un risc ridicat de recidiva.

Cancerul avansat inseamna ca tumora este mai mare de 4 cm sau a crescut in afara amigdalelor, invadand alte tesuturi sau ganglioni limfatici. Se poate apela la tratament cu chimioterapie si radioterapie impreuna la cap si gat, interventie chirurgicala pentru indepartarea regiunii afectata de cancer si a unora dintre ganglionii limfatici din gat, urmata de radioterapie sau chimioterapie.

Complicatii

In functie de extinderea procedurii, operatia la nivelul gurii si a gatului poate provoca o serie de complicatii. Organele din aceasta regiune sunt responsabile pentru functiile cheie, inclusiv respiratia, digestia si vorbirea. O persoana poate avea nevoie de ajutor pentru a indeplini aceste functii dupa tratament. Este posibil sa fie nevoie de un tub de alimentare pentru a furniza nutritie, o traheotomie, care presupune realizarea unei gauri in zona gatului pentru a-i permite unei persoane sa respire, implanturi dentare, reconstructia maxilarului, nevoia de chirurgie estetica, logopedie si terapie lingvistica sau consiliere dietetica si de alta natura.

O persoana cu cancer avansat va avea nevoie de sprijin suplimentar. Daca eliminarea cancerului nu este o optiune, iar cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului, o persoana va primi ingrijiri paliative. Tratamentul in aceasta etapa se va concentra pe ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii persoanei.

Prognostic

Cancerul amigdalian este relativ rar, iar a trai cu o forma rara de cancer poate fi o provocare. E important sa intelegi ce se intampla si la ce sa te astepti de la tratatent – asta poate face procesul mai usor. Medicii folosesc statistici pentru a calcula sansa medie ca o persoana sa supravietuiasca timp de 5 sau mai mult dupa un diagnostic de cancer. In cazul cancerului amigdalelor, rata de supravietuire pare sa depinda de prezenta sau nu a HPV. Ratele globale de supravietuire la 5 ani pentru persoanele cu cancer amigdalian sunt de 71% pentru persoanele cu cancer HPV pozitiv si 36% pentru persoanele cu cancer HPV negativ. Cu toate acestea, fumatorii par sa aiba un prognostic mai slab decat nefumatorii, indiferent de starea lor legata de HPV.

Cancerul de gat legat de HPV pare sa raspunda mai bine la tratamentele existente si are rezultate mai bune in comparatie cu cancerul de gat care nu este asociat cu virusul acesta. Adesea este depistat devreme si acest lucru reduce riscul recurentei. Cancerul la gat care nu are legatura cu HPV este mai probabil sa fie depistat intr-o etapa ulterioara. Asta inseamna ca boala este mai avansata si se poate raspandi, ceea ce face ca tratamentul sa fie mai dificil. Acest tip de cancer la gat este mai probabil sa reapara.

Alti factori care au impact asupra prognosticului includ tipul tumorii, varsta si alte probleme de sanatate.

Preventie

Unii factori de risc pentru cancerul amigdalelor sunt evitabili. Puteti reduce riscul prin renuntarea la fumat, limitarea consumului de alcool si vaccinare si protectie impotriva HPV. Fumatul este cea mai mare cauza de cancer la nivelul capului si gatului. Evitati si fumatul pasiv.

Referinte:

(1) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/head-neck-cancer/tonsil
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537238/
(3) https://www.cdc.gov/cancer/hpv/basic_info/hpv_oropharyngeal.htm
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/320431
(5) https://www.cancer.gov/types/head-and-neck/patient/adult/oropharyngeal-treatment-pdq

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 15/03/2022 14:02

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare