Bronzul și riscul de cancer de piele

Carcinom cu celule Merkel 1

Multe persoane îşi doresc o piele bronzată, fără a ține cont de efectele nocive ale radiațiilor solare, care pot fi extrem de periculoase, crescând riscul de cancer de piele.

Cuprins: 

  1. Ce este radiația UV?
  2. Ce este bronzarea?
  3. Ce sunt arsurile solare?
  4. Tipurile de piele
  5. Când este soarele cel mai puternic?
  6. Solarul și cancerul de piele
  7. Legătura dintre radiațiile UV și cancerul de piele
  8. Care sunt semnele și simptomele cancerului de piele?
  9. Protejează-te de radiațiile UV! Ai GRIJĂ DE PIELEA TA!

Ce este radiația UV?

Radiația ultravioletă (UV) este o formă de radiație electromagnetică. Radiația există într-un spectru larg, de la radiații foarte mari (de înaltă frecvență), cum ar fi razele X și razele gamma, la radiații foarte joase (cu frecvență redusă), cum ar fi undele de radiofrecvenţă. Razele ultraviolete au mai multă energie decât lumina vizibilă, dar nu la fel de multă ca razele X. Principala sursă de radiații UV este soarele, deși radiațiile pot proveni și din surse artificiale, cum ar fi solarul sau sistemele de sudură.

Razele UV au adesea suficientă energie pentru a îndepărta un electron dintr-un atom (ionizare), ceea ce le face o formă de radiații ionizante. Radiațiile ionizante pot deteriora ADN-ul din celulele din corpul nostru, ceea ce poate duce la cancer. Dar, deoarece razele UV nu au suficientă energie pentru a pătrunde adânc în organism, efectul lor principal este resimțit pe piele.

Razele UV pot fi de trei tipuri, în funcție de lungimea de undă:

  • Razele UVA sunt cele mai slabe raze UV, pot provoca îmbătrânirea celulelor pielii și pot provoca daune indirecte în ADN-ul celulelor, fiind de multe ori cauza ridurilor, dar pot crește și riscul de cancer de piele;
  • Razele UVB au puțin mai multă energie decât razele UVA, pot afecta ADN-ul din celulele pielii și sunt principalele raze care provoacă arsuri solare și cresc riscul de cancer de piele;
  • Razele UVC au mai multă energie decât celelalte tipuri de raze UV, dar, din această cauză, reacționează cu ozonul din atmosferă și nu ajung pe sol, astfel că nu sunt în mod normal un factor de risc pentru cancerul de piele – cu toate acestea, surse de raze UVC pot fi sistemele de sudură cu arc, lămpile cu mercur și becurile sanitare care distrug bacteriile și alți germeni.

Ce este bronzarea?

Bronzarea este de fapt răspunsul negativ al organismul după expunerea la radiații ultraviolete. Ca răspuns la deteriorarea cauzată de razele UV, celulele pielii produc melanină pentru a se proteja. Excesul expunerii la radiații UV poate duce la deteriorarea structurii pielii – pe termen scurt, la arsuri și cicatrici, iar pe termen lung la îmbătrânirea prematură a pielii sau cancerul de piele. Dacă pielea îmbătrânește din cauza expunerii la radiații UV, aceasta se va îngroșa și își va pierde mai rapid din elasticitate, apar pete de vârstă, modificări ale culorii pielii (decolorare), riduri, se dilată capilarele sangvine și crește riscul de a dezvolta cancer de piele.

Noțiunea de bronz sănătos este un mit.

Nu există bronz sănătos, fiind doar o reacție a organismului la deteriorarea cauzată de radiațiile ultraviolete (UV). Prin urmare, o piele bronzată este un semn de piele afectată.

Ce sunt arsurile solare?

Arsura solară este un semn clar că ADN-ul din celulele pielii a fost deteriorat din cauza excesului de radiații UV.  Arsurile solare, chiar și o dată la 2 ani, pot tripla riscul de cancer de piele. Nu vorbim doar de cazuri grave, de arsuri foarte puternice – chiar și înroșirea ușoară a pielii, fără descuamare, poate crește riscul de cancer.

Tipurile de piele

Trebuie reținut faptul că ORICINE poate fi afectat de arsuri solare și cancer de piele, dar anumite persoane sunt mai predispuse din cauza culorii pielii.

Există 6 tipuri de piele, conform sistemului de clasificare dezvoltat de Thomas Fitzpatrick, fiecare cu o reacție diferită la radiațiile ultraviolete.

Tipul I de piele

  • piele foarte deschisă, palidă, cu pistrui – mereu se arde, niciodată nu se bronzează;
  • păr blond sau roșcat;
  • ochi albaștri;
  • prezintă cel mai mare risc de a dezvolta cancer de piele.

Tipul II de piele

  • se obicei se arde, rareori se bronzează ușor;
  • piele deschisă la culoare, uneori cu pistrui;
  • păr blond sau roșcat;
  • ochi albaștri sau verzi;
  • risc foarte mare de cancer de piele.

Tipul III de piele

  • se poate arde cu ușurință, se brozează ușor și uniform;
  • piele bej;
  • orice tip de culoare a părului și ochilor;
  • fără pistrui;
  • chiar dacă este mai redus riscul de cancer, acesta însă există și pielea este vulnerabilă.

Tipul IV de piele

  • piele măslinie;
  • ochii și părul au culori mai închise;
  • acest tip de piele de obicei se bronzează ușor și apar mai rar arsuri;
  • protejați-vă pielea, deoarece riscul de cancer este încă prezent.

Tipul V de piele

  • piele închisă la culoare;
  • părul și ochii au culori închise;
  • pielea rareori se arde;
  • evitați expunerea în exces, deoarece chiar și în condițiile de mai sus, bronzul tot poate crește riscul de cancer de piele.

Tipul VI de piele

  • pielea este foarte închisă la culoare – specific rasei negroide;
  • ochii sunt de culoare închisă;
  • părul este negru;
  • chiar și acest tip de piele poate dezvolta cancer, astfel că este necesară protecția solară.

Când este soarele cel mai puternic?

Cantitatea de raze UV care ajung pe pământ și intensitatea lor depind de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt timpul zilei și anotimpul. Radiațiile sunt, de obicei, mai puternice în jurul prânzului și mai reduse la primele ore ale dimineții și seara.

În timpul verii, aproximativ 20-30% din cantitatea zilnică totală de radiații UV este prezentă între orele 10:00 și 13:00 și 75% între orele 9:00 și 15:00.

Alți factori importanți care influențează radiațiile UV care ajung pe pământ sunt:

  • localizarea geografică (cantitatea de raze UV scade cu cât distanța este mai mare față de ecuator);
  • altitudinea (în general, riscul de arsuri solare crește odată cu altitudinea – o creștere cu 300 m a altitudinii duce la creșterea riscului de arsuri cu 4%);
  • reflexia radiațiilor (zăpada reflectă până la 85% din UV, și la fel de bine reflectă radiațiile UV apa sau nisipul – de aceea riști să suferi de arsuri solare dacă petreci mult timp în apă sau pe nisip în timp ce iarba reflectă mai puțin radiațiile UV – radiațiile reflectate sunt la fel de periculoase ca cele directe);
  • norii (chiar dacă e înnorat, tot există riscul de arsuri solare, deoarece norii nu blochează în totalitate radiațiile – cantitatea de raze UV care trece de nori depinde de grosimea, densitatea și forma noriilor);
  • poluarea aerului (elementele din aer care produc poluare modifică procentul de radiație UV care atinge suprafața Pământului).

Solarul și cancerul de piele

Radiațiile ultraviolete sunt nocive, indiferent că provin de la soare sau din surse artificiale, cum e solarul.

Sistemele de bronzare artificială cum e solarul utilizează becuri fluorescente care emit în principal radiații UVA, și doze mai mici de UVB. Radiația UVA este de până la de trei ori mai intensă decât UVA provenită din lumina naturală a soarelui și chiar și intensitatea radiației UVB a solarelor se poate apropia de cea a luminii solare puternice.

Încă de la sfârșitul anilor 1990, cercetările mondiale au arătat o legătură între utilizarea solarului și riscul de cancer de piele. În 2002, un studiu a arătat că utilizarea unui dispozitiv de bronzare de interior a fost asociată cu o creștere de 50% a riscului de carcinom bazocelular și o creștere cu mai mult de 100% a riscului de carcinom cu celule scuamoase.

Atât razele UVB, cât și UVA afectează ADN-ul celulelor, provocând mutații care pot duce la cancer. Aceeași daună a ADN-ului este cauza bronzării. Cu alte cuvinte, bronzarea în sine este un semn al deteriorării ADN-ului în piele.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății clasifică solarul și alte surse de lumină UV în cea mai mare categorie de risc pentru cancer – carcinogen, aceeași categorie din care fac parte și alte substanțe periculoase, cum ar fi plutoniul și anumite tipuri de radium.

Solarul este contraindicat persoanelor sub 18 ani, tocmai pentru a reduce mai mult riscul de cancer. De asemenea, este total contraindicat în cazul leziunilor cutanate sau a rănilor.

Related Post

Legătura dintre radiațiile UV și cancerul de piele

Radiațiile ultraviolete cauzează deteriorarea pielii care, pe termen lung, poate duce la apariția cancerului de piele. Cancerul de piele este cel mai frecvent cancer la nivel mondial, iar apariția sa a crescut dramatic în ultimele decenii. Creșterea este dată, în principal, de dorința oamenilor de a se expune la soare pentru bronz, de stilul vestimentar, schimbările stilului de viață, dar mai ales de dorința de bronzare, inclusiv prin utilizarea solarului – sursă UV artificială.

Există diferite tipuri de cancer de piele

  • Melanomul – este cel mai agresiv tip de cancer de piele, cu prognostic scăzut dacă este detectat târziu;
  • Carcinomul bazal-celular –  carcinomul bazal celular este cel mai frecvent cancer de piele, se răspândește foarte rar (metastaze), și poate apărea în locurile expuse ale corpului, cum ar fi fața;
  • Carcinomul cu celule scuamoase – este mai puțin frecvent, dar poate fi fatal odată ce cancerul s-a răspândit înainte de a fi detectat.

Se estimează că până la 90% dintre melanoame sunt cauzate de expunerea la radiații ultraviolete (UV).

Când pielea absoarbe radiații solare, produce biomolecule reactive sau radicali liberi, care afectează celulele (afectează ADN-ul celular). În mod normal, celulele pielii au capacitatea de a se auto-vindeca, dar uneori din cauza afectării ADN, acest lucru nu mai este posibil. Celulele nu se mai divid și nu se dezvoltă normal, și apare mutația proteinei p53, care este responsabilă de diviziunea celulară. Când celulele stem melanocite din piele acumulează suficiente mutații genetice, se pot transforma în celule din care va apărea melanomul.

În condiții normale, radiațiile UV activează melanocitele, pentru a elibera melanină, pigment ce protejează pielea de radiații. Dacă aceste celule sunt însă prea afectate, se pot dezvolta tumori, deoarece celulele încearcă să se repare, dar ajung să se dezvolte necontrolat.

Cercetările indică faptul că doar o arsură solară cu blistere vă poate dubla riscul de a dezvolta melanom mai târziu în viață. În plus, utilizarea solarului înainte de vârsta de 30 de ani crește riscul de apariție a melanomului cu 75%. Mersul ocazional la solar pentru bronz triplează riscul.

Deși există o relație de cauzalitate între expunerea la UV și dezvoltarea cancerului de piele, relația depinde de tipul de expunere, de durata expunerii, riscul personal și familial de cancer, intensitatea radiațiilor și de tipul pielii.

Care sunt semnele și simptomele cancerului de piele?

Cel mai frecvent semn al cancerului de piele este o modificare a aspectului pielii, de obicei o aluniță nouă, schimbarea unei alunițe deja existente sau o leziune cutanată.

  • Carcinomul cu celule bazale poate să apară ca o mică formațiune netedă, perlată pe față sau ca o leziune plană, roz / roșie sau maro pe trunchi, brațe sau picioare;
  • Carcinomul cu celule scuamoase apare de obicei ca o formațiune fermă, roșie sau ca o leziune aspră, neregulată, care poate provoca mâncărime, sângerare și durere;
  • Melanomul apare, de obicei, ca o pată pigmentată sau brună, sau poate să semene cu o aluniță, dar de obicei are un aspect mai neregulat.

Atunci când cancerul de piele este depistat devreme, acesta poate fi adesea tratat cu succes. Este important să vă cunoașteți pielea și să o verificați în mod regulat pentru a depista la timp eventualele tumori.

Cel puțin o dată pe lună trebuie să efectuați o auto-examinare a pielii. Trebuie să vă uitați după:

  • noi alunițe apărute sau alunițe care cresc în dimensiune;
  • dacă o aluniță devine dură, solzoasă sau cu ulcerații;
  • dacă o aluniță produce mâncărimi, furnicături, sângerează;
  • schimbări în conturul unei alunițe;
  • o pată sau un pistrui care se dezvoltă în înălțime sau pe care se mai dezvoltă o altă formațiune;
  • o pată sau un pistrui care își modifică aspectul și culoarea;
  • o pată sau un pistrui diferit.

Când vă analizați pielea, puteți folosi regula ABCD pentru verificarea unei alunițe:

  • Asimetria: dacă e să trasăm o linie imaginară care să împartă în două alunița, forma unei jumătăți nu se potrivește cu cealaltă;
  • Margini (Borders): marginile sunt inegale și nu sunt delimitate;
  • Culoare: nuanțe neregulate de maro, negru, roșu, alb sau albastru;
  • Diametru: o modificare semnificativă a dimensiunii (mai mare de 6 mm).

Nu uitați să verificați întregul corp:

  • capul și gâtul – inclusiv scalpul, urechile, fața și buzele;
  • partea superioară a corpului, în față și în spate;
  • brațele – inclusiv zona unghiilor;
  • regiunea feselor și picioarele – inclusiv tălpile, între degetele de la picioare și unghiile.

Dacă observați semne anormale, este obligatoriu să vă prezentați la medic pentru o consultație detaliată. De asemenea, cel puțin o dată pe an este indicat un consult dermatologic de specialitate pentru a vă analiza pielea.

Pielea tatuată este încă expusă la radiații ultraviolete. Așadar, dacă aveți un tatuaj, verificați cu atenție pielea din jurul și de sub tatuaj, deoarece chiar și acolo se pot dezvolta cancere. Pigmenții de culoare utilizați în procesul de tatuare pot îngreuna detectarea leziunilor pielii și a cancerului de piele.

Protejează-te de radiațiile UV! Ai GRIJĂ DE PIELEA TA!

Efectele cauzate de radiațiile solare se acumulează în timp. Iată o serie de sfaturi generale pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer de piele.

Limitați expunerea la radiații ultraviolete!

  • Limitați expunerea la soare, mai ales când razele sunt mai intense, cum ar fi între orele 10:00 și 16:00.
  • Alegeți zonele cu umbră.
  • Mențineți copii sub 6 luni complet acoperiți, feriți de raze și la umbră.
  • Verificați indicele UV din regiunea dumneavoastră – în rapoartele meteorologice.
  • Evitați utilizarea solarului.
  • Aveți grijă la suprafețele care reflectă radiațiile, cum sunt apa, zăpada și nisipul.
  • Unele raze UV pot trece prin ferestre. În general, geamurile mașinilor, caselor și birourilor blochează cele mai multe raze UVB, dar mai puțin razele UVA.

Crema de protecție solară trebuie să fie nelipsită!

  • Alegeți o cremă cu spectru larg, care protejează împotriva radiației UVA și UVB. Asigurați-vă că este rezistentă la apă și are un factor de protecție solară (FPS) de 30 sau mai mult. De asemenea, cremele pe bază de oxid de zinc sunt în general mai eficiente.
  • Aplicați crema cu 15 – 30 de minute înainte de a ieși afară din casă, deoarece produsul are nevoie de puțin timp pentru a începe să fie eficient.
  • Aplicați suficientă cremă de protecție pe toate zonele expuse, inclusiv fața, urechile sau scalpul dacă sunt zone fără păr. Un adult are nevoie de 2-3 linguri de cremă pentru corp și o linguriță de cremă pentru față.
  • Reaplicați crema de protecție solară pe întregul corp la fiecare 2 ore sau după ce înotați sau transpirați mult.
  • Folosiți cremă de protecție solară pe tot parcursul anului, inclusiv iarna.
  • Nu folosiți produse expirate.
  • Utilizați un balsam de buze sau un ruj care conține elemente de protecție solară, cu FPS de cel puțin 30.

Aveți grijă la îmbrăcăminte!

  • Purtați haine de protecție și ochelari de soare. Asigurați-vă că aveți o bluză cu mâneci lungi, pantaloni lungi și largi și o pălărie cu boruri largi, care protejează fața, gâtul și urechile.
  • Alegeți haine în culori deschise și din materiale cât mai naturale, cum e bumbacul sau inul.
  • Pentru protecție suplimentară, căutați îmbrăcăminte produsă din materiale speciale de protecție împotriva soarelui.

Purtați ochelari de soare cu protecție UV!

  • Ochelarii de soare nu sunt un simplu moft, ci mai mult o necesitate. Ochii pot fi afectați grav de razele UV. Expunerea pe termen lung poate duce la cataractă și cancer.
  • Asigurați-vă că ochelarii de soare au absorbție UV de 99- 100%. Verificați etichetele pentru a vă asigura că oferă suficientă protecție. Trebuie să îndeplinească standardul european EN1836.
  • Afectarea ochilor din cauza razelor UV poate începe de la o vârstă fragedă. Din acest motiv, este esențial și recomandat să protejați ochii copiilor cu ochelari de soare atunci când sunt suficient de mari pentru a-i purta. Asigurați-vă că ochelarii se potrivesc bine și că nu reprezintă un pericol pentru copil.

Protejați-vă copiii de efectele nedorite ale soarelui!

În timp ce cancerul de piele este rar în rândul copiilor, o mare parte din afectarea UV care conduce la cancer de piele la vârsta adultă are loc în primii ani de viață. Pielea copiilor este, de asemenea, mai sensibilă la radiațiile UV decât pielea adulților. Copiii mai mici de 6 luni trebuie feriți complet de razele soarelui.

Evitați mersul în părculeț sau în alte zone expuse la soare între orele 10-16. Copilul trebuie să fie protejat de soare cu haine subțiri, largi și deschise la culoare, ochelari de soare cu protecție UV și pălăriuțe. De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că produsele de protecție solară nu conferă garanție 100%, nu este indicat să petrecem mult timp cu copilul expus la soare, pentru a preveni efectele grave care pot apărea.

Din aceste motive, este important să protejăm pielea celor mici și să îi încurajăm să fie ei însuși atenți la efectele nocive ale soarelui, să aleagă să stea la umbră. Obiceiurile învățate în această etapă a vieții vor fi baza pe tot parcursul vieții pentru protecție și un stil de viață sănătos.

Referinte:

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 26/05/2020 10:32

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare