Citeste pe larg despre autoexaminarea sanilor – ce importanta are, cum se face in mod corect si ce trebuie sa faci daca observi o modificare la nivel mamar.
CUPRINS:
1. Ce este autoexaminarea sanilor?
2. Ce importanta are autoexaminarea sanilor?
3. Cum se face autoexaminarea sanilor?
4. Ce ar trebui sa fac daca gasesc un nodul sau o modificare la nivelul sanilor?
Ce este autoexaminarea sanilor?
Autoexaminarea sanilor este un control pe care o femeie il poate face acasa pentru a cauta modificari sau probleme ale tesutului mamar. Astfel, autoexaminarea lunara a sanilor va poate ajuta sa detectati modificari care pot fi semne de infectie sau cancer de san (cum ar fi noduli, mase sau modificari la nivelul pielii). Cand cancerul de san este depistat devreme, sansele de supravietuire sunt mult mai bune.
Retineti ca autoexaminarea mamara este foarte importanta pentru sanatatea sanilor. Insa, nu ar trebui sa inlocuiasca investigatiile si testele de screening (cum ar fi mamografiile) recomandate de medic. Este important ca daca observati noi modificari ale sanilor, sa discutati despre acestea cu medicul. Desi majoritatea modificarilor la nivelul sanilor depistate in timpul unei autoexaminari mamare prezinta cauze benigne, unele modificari pot semnala o problema mai grava, cum ar fi cancerul de san.
⇒ Iti recomandam si Ghidul despre sanatatea sanilor! Afla cum sa ai sani sanatosi si care sunt principalele probleme ale sanilor
Ce importanta are autoexaminarea sanilor?
Desi este posibil sa nu puteti preveni cancerul de san, detectarea precoce poate ajuta la imbunatatirea rezultatului in cazul in care dezvoltati boala. Mai exact, cu cat o boala este depistata mai devreme, cu atat sansele de tratament si supravietuire sunt mai mari. Atunci cand este combinata cu mamografia de rutina si cu un examen clinic al sanilor efectuat la controalele anuale, autoexaminarea sanilor joaca un rol important in depistarea precoce a cancerului mamar.
Autoexaminarea sanilor va permite sa va familiarizati cu felul in care sanii arata si se simt in mod normal – forma, dimensiunea si textura sanilor. Acest lucru va poate ajuta sa observati orice modificari si sa solicitati ajutor de specialitate cat mai curand posibil atunci cand este cazul. Intr-un stadiu incipient, cancerul de san este de obicei limitat la o tumora relativ mica. Pe masura ce un cancer avanseaza fara a fi diagnosticat si tratat, este mai probabil sa se raspandeasca. Retineti si ca autoexaminarea mamara NU inlocuieste mamografiile si screening-ul pentru cancer mamar. Vezi pe larg despre Screening-ul pentru cancer mamar.
Exista multe afectiuni care pot provoca modificari ale sanilor. Desi tehnica de autoexaminare a sanilor nu este intotdeauna o modalitate fiabila de a detecta cancerul de san, multe femei raporteaza ca primul semn al cancerului mamar a fost un nodul depistat la o autoexaminare. Nu uitati insa ca nodulii mamari, despre care puteti citi mai multe aici, de cele mai multe ori NU sunt cancerosi.
Cum se face autoexaminarea sanilor?
Iata care sunt pasii pentru autoexaminarea sanilor:
1. Examinarea vizuala
Indepartati imbracamintea si sutienul in partea de sus a corpului si stati in fata unei oglinzi. Tineti bratele pe langa corp si examinati vizual sanii, fiind atenta la orice modificari ale formei sanilor, modificari la nivelul pielii sau modificari ale mameloanelor. Apoi, aplecati-va inainte spre oglinda. Rotiti umerii si coatele spre inainte pentru a contracta muschii pieptului. Observati orice modificari in forma sau conturul sanilor. Ulterior, se ridica bratele sus, deasupra capului, si se vor examina sanii la fel ca la primul pas. In cele din urma, puneti mainile in solduri si efectuati iar inspectia vizuala, cautand aceleasi tipuri de modificari.
2. Examinarea manuala stand in picioare
Ulterior, stati in picioare si examinati cu mana dreapta sanul stang, apoi invers. Folositi cele trei degete din mijloc, lipite (nu doar varfurile, ci intreaga partea superioara a degetelor) si apasati pe fiecare parte a unui san. Folositi o presiune usoara, apoi medie si ferma. Simtiti textura sanului. Palpati intr-un model circular pentru a va asigurati ca atingeti fiecare punct – intr-un model in spirala, incepand de la mamelon si pana langa clavicula, in centru langa stern si pe partile laterale langa axile. O alta metoda de examinare este prin palpare liniara, de la mamelon spre zona exterioara, pana palpati tot sanul. O a treia metoda este prin miscari verticale de sus in jos, de la zona claviculei pana la coaste.
Folositi presiune usoara pentru a examina tesutul cel mai apropiat de piele, presiune medie pentru a examina tesutul putin mai profund si presiune ferma pentru a simti tesutul mai profund, mai aproape de peretele toracic.
Apoi, palpati tesutul de sub brat. Repetati pasii pe cealalta parte a corpului, pentru celelalt san. Acest pas al autoexaminarii poate fi facut si la dus.
3. Examinarea manuala stand culcata
La al treilea pas, stati intinsa – tesutul mamar se raspandeste mai uniform. Este o pozitie buna pentru a simti anumite modificari, mai ales daca sanii sunt mai mari. Intindeti-va si puneti o perna mica sau un prosop mic rulat, sub umarul drept. Ridicati si puneti bratul drept sub cap. Folosind mana stanga, aplicati aceeasi tehnica precum la la pasul 2, folosind degetele pentru a palpa toate partile tesutului mamar si zona de sub brat. Apoi, mutati perna pe cealalta parte si verificati celalalt san si axila.
4. Examinarea mamelonului
Verificati zona de sub areola si apoi strangeti usor mamelonul pentru a verifica daca exista scurgeri.
Citeste si: Factori de risc pentru cancerul mamar
La ce trebuie sa fim atente cand facem autoexaminarea sanilor?
Fiti atenta la semne precum:
- orice modificare de aspect, senzatie sau dimensiune la nivelul unui san a ambilor sani;
- umflare (localizata sau a intregului san);
- o masa sau un nodul (ce textura are, daca este mobil sau nu, daca doare sau nu etc.);
- gropite sau incretire la nivelul pielii;
- modificari ale pielii de pe san;
- durere la un san sau ambii – generala sau localizata;
- secretii sau scurgeri mamelonare;
- modificare la nivelul mamelonului;
- mamelon inversat;
- piele rosie, descuamata sau ingrosata;
- ganglioni limfatici umflati sub brat sau la clavicula.
Exista un anumit moment al lunii in care ar trebui sa fac autoexaminarea sanilor?
Femeile ar trebui sa faca autoexaminarea sanilor o data pe luna, in fiecare luna. Autoexaminarea sanilor dureaza doar cateva minute si poate fi facuta cu usurinta in timp ce te imbraci dimineata sau te dezbraci seara. Inainte de menopauza, nivelurile hormonale fluctuante pot provoca umflarea si sensibilitatea sanilor in diferite momente ale lunii. In general, cel mai bun moment pentru a efectua o autoexaminare a sanilor este la aproximativ 3-5 zile dupa inceperea perioadei menstruale. Modificarile hormonale pot afecta dimensiunea si senzatia la nivelul sanilor, asa ca cel mai bine este sa efectuati examinarea atunci cand sanii sunt in starea lor tipica.
Alti medici recomanda ca daca aveti menstruatii regulate, cel mai bun moment pentru a face un autoexaminare a sanilor este dupa menstruatie. Este mai putin probabil ca sanii sa fie umflati sau sensibili in acel moment.
Ce ar trebui sa fac daca gasesc un nodul sau o modificare la nivelul sanilor?
In primul rand, nu va panicati. De obicei modificarile, inclusiv nodulii, nu indica un cancer. Insa, este important sa mergeti la medic daca observati modificari noi ale sanilor, cum ar fi:
- o zona care este diferita de orice alta zona de pe fiecare san;
- un nodul sau o ingrosare in interiorul sanului, in apropierea sanului sau la axila care persista pe parcursul ciclului menstrual;
- o modificare a marimii, formei sau conturului sanului;
- o zona dura sub piele;
- o modificare a senzatiei sau aspectului pielii de pe san sau mamelon (gropite, piele incretita, zone solzoase sau inflamate);
- scurgeri de lichid sau secretii de la nivelul mamelonului – inclusiv lichid limpede sau cu urme de sange;
- roseata la nivelul pielii de pe san sau mamelon.
Uneori, un nodul sau alte modificari pot fi din cauza modificarilor hormonale. Insa, este important sa mergeti la medic pentru a gasi cauza exacta si pentru a vedea daca este sau nu o problema. Daca exista un nodul mamar, de obicei se va simti mai dur decat alte parti ale sanului. Cu toate acestea, unele persoane cu sani densi sau chistici pot prezenta noduli. Consistenta sanilor poate varia, de asemenea, in functie de etapa ciclului menstrual. Exista diferite cauze si pentru durerea de san atunci cand apasati, si acestea nu sunt neaparat cancer. Acestea pot sa includa modificari hormonale, chisturi mamare si leziuni ale sanului. Discutati cu medicul pentru a determina cauza durerii de san. Citeste mai multe despre: Durerea de sani – cand indica o problema
Retineti ca autoexaminarea sanilor NU inlocuieste un examen mamar anual (examen clinic al sanilor) sau o mamografie de screening. Familiarizarea cu aspectul si senzatia normala a sanilor poate suplimenta screening-ul pentru depistarea cancerului de san, dar nu il poate inlocui.
Referinte:
(1) https://www.breastcancer.org/screening-testing/breast-self-exam-bse
(2) https://medlineplus.gov/ency/article/001993.htm
(3) https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/3990-breast-self-exam
(4) https://www.webmd.com/breast-cancer/breast-self-exam
(5) https://www.healthline.com/health/breast-lump-self-exam
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 24/10/2022 14:56