Raportul anatomo-patologic in cancer

Citeste mai multe despre raportul anatomo-patologic in cancer, cum sunt prelevate si analizate probele, ce include raportul patologic si ce rol are.

CUPRINS:

1. Ce inseamna diagnostic anatomo-patologic?
2. Ce este raportul anatomo-patologic?
3. Ce include raportul anatomo-patologic?
4. Intrebari frecvente

Ce inseamna diagnostic anatomo-patologic?

Cand se suspecteaza un cancer, se vor face diferite proceduri de diagnostic – analize de sange, proceduri imagistice etc. Insa, acestea nu ofera un diagnostic clar, ci doar o suspiciune de diagnostic. De aceea, este necesara analiza microscopica si macroscopica a probei pentru a oferi un raspuns clar – examen anatomo-patologic.

Rezultatele examinarii vor duce la un diagnostic anatomo-patologic si vor arata daca este sau nu vorba despre cancer. Arata daca masa este benigna sau maligna. Practic, probele prelevate in timpul biopsiei (sau in timpul interventiei chirurgicale) sunt trimise la laboratorul de anatomie patologica pentru examinare. Rezultatele acestei analize vor fi incluse intr-un raport anatomo-patologic. Probele analizate pot fi biopsii sau probe mici de tesut (obtinute prin biopsie excizionala sau biopsie cu ac), biopsii lichide sau probe foarte mici obtinute prin punctie aspirativa cu ac fin sau probe mai mari obtinute in urma unor operatii – tumori, fragmente de organe sau organe.

Ce este raportul anatomo-patologic?

Dupa examinare, medicul stabileste daca proba de tesut contine celule normale, precanceroase sau canceroase si apoi scrie un raport cu aceste constatari. Acesta contine informatii despre tumora, ce sunt analizate si utilizate pentru a lua cele mai bune decizii de tratament. Un raport de patologie este obtinut pe baza mostrelor de tesut sau a unei tumori prelevate din organism. Acestea sunt analizate la microscop. Despre BIOPSIA in cancer poti citi pe larg aici.

Rolul unui examen anatomo-patologic este de a diferentia o masa maligna de una benigna si de a identifica tipul de neoplasm, diferentierea celulara, stadiul bolii. In plus, se pot face unele teste moleculare. Acest rezultat ajuta la stabilirea celui mai bun plan de tratament. Rapoartele anatomo-patologice pot varia in functie de tipul de cancer pe care il aveti.

Ce include raportul anatomo-patologic?

Tesutul prelevat in timpul unei biopsii este trimis la un laborator, unde este taiat in sectiuni subtiri pentru vizualizare la microscop. Aceasta este cunoscuta sub numele de examinare histologica si este de obicei cea mai buna modalitate de a afla daca este prezent cancerul. Medicul poate examina, de asemenea, materialul citologic (celule). Materialul citologic este prezent in urina, lichidul cefalorahidian (lichidul din jurul creierului si maduvei spinarii), sputa (mucusul din plamani), lichidul peritoneal (din cavitatea abdominala), lichidul pleural (din cavitatea toracica), frotiuri cervicale/vaginale si lichidul prelevat in timpul unei biopsii.

Raportul anatomo-patologic include in principal informatii generale despre pacient, detalii macroscopice despre proba analizata si  detalii microscopice:

Informatii generale despre pacient si proba

In aceasta sectiune sunt notate informatii generale despre pacient, date privind localizarea tumorii, scopul biopsiei (suspiciune de cancer, de exemplu), tipul biopsiei si zona din care s-a prelevat proba.

Analiza macroscopica a probei

Aceasta sectiune include date despre analiza macroscopica – ce poate fi vazut cu ochiul liber, inclusiv greutatea tesutului, aspect, dimensiune, omogenitate etc. Retineti ca dimensiunea unei tumori nu se leaga direct de severitatea problemei.

Analiza microscopica a probei

Aceasta sectiune include informatii microscopice – cum arata celulele la microscop, daca tumora este maligna sau benigna, cum se compara celulele canceroase cu cele normale si daca s-au raspandit in tesutul din apropiere.

Sectiunea aceasta include mai multe aspecte, si anume informatii despre:

  • Gradul tumorii

Gradul tumorii (G) se refera la aspectul celulelor la microscop, comparativ cu celulele normale. Retineti ca gradul tumorii este diferit de stadiu. Medicul compara celulele canceroase cu celulele sanatoase. In general, medicul de laborator cauta diferente in ceea ce priveste dimensiunea, forma si caracteristicile de colorare ale celulelor. O tumora cu celule care arata mai mult ca celulele sanatoase se numeste tumora de „grad scazut” sau „bine diferentiata”. O tumora cu celule care arata mai putin ca celulele sanatoase se numeste tumora „de grad ridicat”, „slab diferentiata” sau „nediferentiata”. In general, cu cat gradul tumorii este mai scazut, cu atat prognosticul este mai bun. Exista diferite metode utilizate pentru a atribui un grad cancerului – pentru diferite tipuri de cancer.

Related Post

Despre gradul tumorii poti citi pe larg aici.

  • Rata mitotica

Rata mitotica inseamna cat de repede se divid celulele. O rata de diviziune mai redusa este asociata cu un grad mai redus si prognostic mai bun. Medicul noteaza de obicei cate celule se divid. Aceasta este practic rata mitotica. Tumorile cu mai putine celule in diviziune sunt de obicei de grad scazut.

  • Gradul de invazivitate

Gradul de invazivitate inseamna cat de mult s-au extins celulele canceroase – un cancer mai invaziv inseamna ca celulele s-au raspandit mai mult in zonele din jur. In cancer non-invaziv sau in situ inseamna ca nu a invadat tesuturile din jur. Cancerele neinvazive sau „in situ” raman intr-o anumita zona a corpului. Cancerele care se raspandesc sunt numite invazive. Cancerul metastatic este atunci cand boala se raspandeste intr-o alta zona a corpului fata de cea in care a inceput. Vezi aici cum se formeaza si cum se raspandeste cancerul. Tumorile invazive se pot raspandi in alte parti ale corpului printr-un proces numit metastaza. Desi tumorile neinvazive nu se raspandesc, ele pot creste sau se pot dezvolta intr-o tumora invaziva in viitor. Pentru tumorile invazive, este important ca medicul sa observe cat de mult a crescut tumora in tesutul sanatos din apropiere.

  • Margini tumorale

Un alt factor important este daca exista celule canceroase la marginile probei de biopsie. Margini tumorale inseamna ca medicul a prelevat si o proba din jurul tumorii, tesut considerat normal sau marja de siguranta – arata daca sunt depistate celule canceroase acolo. O marja „pozitiva” inseamna ca exista celule canceroase in margine.

  • Ganglionii limfatici

De asemenea, medicul va observa daca acel cancer s-a raspandit la ganglionii limfatici din apropiere sau la alte organe. Un ganglion limfatic este numit „pozitiv” atunci cand contine cancer si „negativ” atunci cand nu contine. O tumora care a crescut in vase de sange sau limfatice este mai probabil sa se fi raspandit in alta parte. Citeste aici pe larg despre cancerul raspandit la ganglionii limfatici.

  • Stadiul tumorii

Stadializarea se face de obicei folosind sistemul de stadializare TNM, ce include date privind dimensiunea tumorii (T), extinderea la ganglioni sau nodulii limfatici (N) si extinderea in alte zone sau metastaza (M). Stadiile pot fi de la I la IV, desi uneori se noteaza si stadiul 0. Despre stadializarea cancerului poti citi mai multe aici.

  • Rezultatele altor teste

Medicul poate efectua teste speciale pentru a identifica anumite gene, proteine, markeri tumorali ​​si alti factori unici ai tumorii. Rezultatele acestor teste pot fi enumerate intr-o sectiune separata sau intr-un raport separat. Aceste teste suplimentare sunt deosebit de importante pentru diagnostic, deoarece alegerea celei mai bune optiuni de tratament poate depinde de aceste rezultate.

  • Diagnostic

Dupa analiza acestor informatii se va stabili un diagnostic anatomo-patologic. Medicul va cantari toate aceste constatari si va pune un diagnostic. De obicei, va contine tipul de cancer, gradul tumorii, starea ganglionilor limfatici, starea marginii si stadiul. Rapoartele acestea joaca un rol important in diagnosticul si stadializarea cancerului (arata amploarea cancerului in organism, in special daca s-a raspandit), ceea ce ajuta la stabilirea celor mai bune optiuni de tratament.

Uneori, un cancer poate fi dificil de diagnosticat sau dezvoltarea cancerului este neclara. In aceste situatii, medicul patolog poate folosi sectiunea de comentarii. Aici, poate explica problemele si poate recomanda alte teste. Aceasta sectiune poate include si alte informatii care pot ajuta medicul oncolog sa planifice tratamentul.

INTREBARI FRECVENTE

Ce detalii sunt incluse intr-un raport de patologie?

Un raport anatomo-patologic contine informatii de baza despre pacient, cum ar fi numele, data nasterii, data biopsiei etc. Contine, de asemenea, o descriere bruta a probei, care este modul in care arata cu ochiul liber inainte de a fi analizata la microscop – examinare macroscopica. Apoi, ofera detalii despre modificarile tisulare si celulare vazute la microscop, precum si un diagnostic.

Ce informatii ar putea afla pacientul dintr-un raport de acest fel?

Rapoartele de patologie arata daca proba examinata este cancer sau nu, ce tip de cancer este, in ce stadiu, daca este limitat sau s-a raspandit la ganglionii limfatici sau la alte organe. Arata si anumite caracteristici ale celulelor canceroase care indica daca o tumora se poate comporta mai agresiv. Aceste informatii cumulate ajuta medicul sa stabileasca cel mai bun plan de tratament.

Cum se obtin probele ce urmeaza a fi analizate?

Probele pot fi obtinute prin biopsii sau in urma unei interventii chirurgicale.

Cum sunt analizate probele in laborator?

Probele obtinute sunt conservate chimic, taiate si procesate pentru examinare. Dupa procesare, sunt examinate macroscopic si microscopic. Sunt folositi diferiti coloranti pentru a dezvalui caracteristici specifice ale probei.

Referinte:
(1) https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/diagnosis/pathology-reports-fact-sheet
(2) https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/diagnosing-cancer/reports-and-results/reading-pathology-report
(3) https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/diagnosing-cancer/reports-and-results/after-biopsy-making-diagnosis
(4) https://www.mskcc.org/cancer-care/diagnosis-treatment/diagnosing/role-pathology
(5) https://www.cancercenter.com/diagnosing-cancer/diagnostic-procedures/pathology-report

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (1)

  • Ce înseamnă "relicvat' post radioterapie ptr.un adenocarcinom endometrioid Gr.1b.marginile de rezecție sunt lipsite de malignitate,fara ganglioni sau afectare angio- limfatica.intreb daca mai trebuie sa fac tratament.am 70 ani cu multe afecțiuni.

Articole asemanatoare