Cand se recomanda polipectomia, ce beneficii poate avea, care sunt riscurile asociate si ce implica procedura? Afla din articolul de mai jos.
CUPRINS:
1. Ce este o polipectomie?
2. Indicatiile procedurii
3. Ce implica procedura?
4. Exista riscuri?
5. Intrebari frecvente
Ce este o polipectomie?
Polipectomia este interventia de indepartare a unui polip. Polipii din colon sunt indepartati cel mai frecvent in timpul unei endoscopii digestive – polipectomia endoscopica. Polipii la nivelul tractului gastrointestinal superior, precum polipii gastrici si duodenali, se indeparteaza in timpul unei endoscopii digestive. Polipii gasiti la nivelul tractului inferior sunt polipi colonici si se vor indeparta in timpul unei colonoscopii.
Polipii din colon sunt formatiuni anormale care apar din celulele care captusesc intestinul. Despre polipii din colon poti citi mai multe aici.
Majoritatea polipilor nu produc simptome si sunt adesea depistati intamplator in timpul endoscopiei sau a altor proceduri. Cu toate acestea, unii polipi pot produce sangerari, secretii mucoase, alterarea functiei intestinale sau rareori dureri abdominale. Diagnosticul polipilor colonici se face prin colonoscopie, sigmoidoscopie flexibila sau colonoscopie virtuala. Cercetarile au demonstrat ca indepartarea polipilor reduce considerabil riscul de a se transforma ulterior in cancer de colon.
Cei mai multi polipi din colon sunt benigni, insa unii sunt precancerosi sau cancerosi. Multe tumori ale colonului se dezvolta ca o formatiune benigna (necanceroasa) inainte de a deveni maligna (canceroasa). Polipectomia poate fi efectuata si pentru a indeparta polipii uterini. Polipii se pot dezvolta si in alte regiuni ale corpului, precum nasul, corzile vocale, stomacul – polipi gastrici.
Indicatiile procedurii
O polipectomie poate fi indicata daca aveti un polip in interiorul colonului, ce trebuie indepartat. Multe tumori ale colonului se dezvolta ca o masa benigna (necanceroasa) inainte de a deveni maligna. Mai intai se face o colonoscopie pentru a detecta prezenta oricaror polipi. Daca sunt detectati polipi, se efectueaza o polipectomie si tesutul este indepartat. Tesutul va fi examinat ulterior pentru a determina daca acele excrescente sunt canceroase, precanceroase sau benigne.
Ce implica procedura?
O polipectomie este de obicei efectuata in timpul unei colonoscopii. Pentru o colonoscopie se foloseste un colonoscop ce va fi introdus prin rect, astfel incat medicul sa poata examina toate segmentele colonului. Un colonoscop este un tub lung, subtire, flexibil, cu o camera si o sursa de lumina la capatul acestuia. Despre colonoscopie poti citi pe larg aici. Polipii pot fi indepartati prin taiere sau cauterizare. Polipii sunt de obicei extirpati prin prinderea cu o ansa ce formeaza o bucla in jurul formatiunii, dupa care se arde baza polipului – rezectie endoscopila a polipilor sau polipectomie endoscopica.
Pentru unii polipi mai mari care nu pot fi indepartati endoscopic, poate fi necesara o interventie chirurgicala la nivelul intestinului. Odata ce un polip a fost indepartat, acesta va fi trimis la laborator pentru a fi testat – daca este sau nu canceros. Procedura este relativ rapida – poate dura intre 20-60 minute, in functie de interventiile necesare.
Recuperarea
Recuperarea dupa o polipectomie de colon este destul de rapida si majoritatea oamenilor pot reveni imediat la rutina si alimentatia obisnuita. Oamenii pot simti o durere usoara, gaze sau crampe in urma procedurii, in special imediat dupa, dar aceste simptome sunt de obicei de scurta durata. Medicul poate recomanda anumite medicamente pentru calmarea durerii.
Interpretarea rezultatelor
Rezultatele unei polipectomie includ un raport despre tipul de leziune care a fost indepartata, precum si daca intreaga leziune a fost indepartata sau nu. Raportul va descrie, de asemenea, daca au existat celule canceroase sau precanceroase sau daca tesutul a fost benign. Indica si daca marginile au fost normale sau daca au continut celule canceroase sau precanceroase.
Exista riscuri?
Polipectomia este o procedura de rutina care poate elimina simptomele polipilor si poate arata daca acesta este sau nu canceros. Riscurile polipectomiei sunt similare cu cele ale colonoscopiei si pot include sangerare rectala si risc de perforare a intestinului. Desi aceste complicatii sunt considerate rare, trebuie sa contactati imediat medicul daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome:
- febra si frisoane;
- sangerare abundenta;
- dureri abdominale severe sau balonare;
- varsaturi;
- ameteli sau stari de lesin.
O polipectomie poate provoca sangerare, o perforatie sau o infectie. Daca aveti nevoie de o polipectomie si luati diluanti sangvini, este aproape intotdeauna recomandat sa intrerupeti tratamentul inainte de procedura. Insa, medicul va va da toate recomandarile necesare. Daca aveti o infectie a sistemului gastrointestinal, o polipectomie poate duce la raspandirea infectiei, asa ca este probabil ca medicul sa va recomande sa asteptati pana cand infectia s-a redus inainte de a efectua procedura.
INTREBARI FRECVENTE
Cat dureaza recuperarea?
Recuperarea este in general rapida. Efectele secundare minore, cum ar fi gazele, balonarea si crampele se reduc de obicei in 24 de ore. In cazul in care procedura a fost mai complicata, o recuperare completa poate dura pana la 2 saptamani. Nu ar trebui sa conduceti timp de 24 de ore dupa o polipectomie. De asemenea, medicul va va programa pentru o colonoscopie ulterioara. Rolul este de a vedea daca polipectomia a avut succes si daca nu s-au mai dezvoltat polipi.
Polipectomia are riscuri?
Polipectomia este o procedura sigura, efectuata in cadrul colonoscopiei. Complicatiile sunt rare, insa pot include hemoragii sau perforarea colonului. Retineti ca hemoragia poate fi tratata imediat daca apare. Uneori insa, poate sa apara la cateva zile dupa interventie.
Ce implica monitorizarea dupa polipectomie?
In general, pacientul trebuie sa revina la o colonosocpie de control dupa 6 luni de la interventie. Ulterior, dupa aceasta interventie trebuie sa repetati colonoscopia dupa o anumita perioada. Intervalul de screening variaza in functie de marimea si numarul polipilor ce au fost indepartati, rezultatele analizei polipilor la microscop, alti factori de risc etc. In unele cazuri se recomanda ulterior screening la 3 ani. Insa, in cazul polipilor mai mari, medicul poate recomanda examinari mai frecvente.
Ce beneficii are polipectomia?
Polipectomia poate ajuta la reducerea riscului ca anumiti polipi in colon sa se transforme in cancer.
→ Citeste si despre Screening pentru cancerul de colon.
Referinte:
(1) https://healthblog.uofmhealth.org/health-management/surgery-vs-polypectomy-weighing-risks-and-benefits
(2) https://www.dovepress.com/advances-problems-and-complications-of-polypectomy-peer-reviewed-fulltext-article-CEG
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/319757
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 01/06/2022 14:19