Mastoza fibrochistica – cauze, simptome, tratament

mastoza fibrochistica

Mastoza fibrochistica defineste modificari fibrochistice la nivelul sanilor, fiind o problema benigna. Iata care sunt cauzele, simptomele si ce e de facut.

CUPRINS:

1. Ce este mastoza fibrochistica?
2. Cauze ale mastozei fibrochistice
3. Simptome ale mastozei fibrochistice
4. Diagnosticul mastozei fibrochistice
5. Mastoza fibrochistica inseamna cancer?
6. Tratament pentru mastoza fibrochistica
7. Evolutie si complicatii

Ce este mastoza fibrochistica?

Mastoza fibrochistica defineste modificari fibrochistice la nivelul sanilor. Modificarile fibrochistice ale sanului apar atunci cand femeile dezvolta chisturi simple pline cu lichid, impreuna cu zone de fibroza la unul sau ambii sani. Fibroza este o ingrosare a tesutului mamar ce poate fi simtita prin piele. Poate fi oarecum ferma, rugoasa sau cauciucata. Fibroza poate aparea de la sine, fara a se forma chisturi.

Modificarile fibrochistice ale sanului sunt destul de comune, nu necesita tratament si nu cresc riscul de cancer la san. Aceste schimbari apar de obicei la femeile aflate in premenopauza si sunt afectate de schimbarile nivelului hormonal.

Citeste ghidul despre sanatatea sanilor! Afla cum sa ai sani sanatosi si care sunt principalele probleme ale sanilor

Cauze ale mastozei fibrochistice

Nu se cunosc exact factorii ce stimuleaza tesutul mamar pentru a dezvolta zone umflate si sensibile, caracteristice modificarilor fibrochistice. Se pare ca hormonii sunt strans implicati, mai ales estrogenul.

Nivelurile de hormoni care fluctueaza in timpul ciclului menstrual pot cauza disconfortul sanilor si zone ale tesutului mamar care se simt sensibile, dureroase si umflate. Modificarile fibrochistice ale sanului tind sa fie mai deranjante inaintea perioadei menstruale, iar durerea si sensibilitatea tind sa se reduca sau sa se diminueze odata ce incepe perioada menstruala.

Atunci cand este examinat la microscop, tesutul mamar fibrochistic pot include componente distincte, cum ar fi chisturi (saculeti plini cu lichid), fibroza (proeminenta a tesutului fibros), hiperplazie la nivelul lobulilor si adenoza (lobuli mari).

Simptome ale mastozei fibrochistice

Sanii se pot simti greoi si sensibili. Apare sensibilitatea sau disconfortul sanilor, care se poate agrava in perioada premenstruala imediata.

Chisturile tind sa fie rotunde sau ovale, mase mobile si pot fi sensibile la atingere. Chisturile s-ar putea sa creasca si sa devina dureroase si mai usor palpabile chiar inainte de menstruatie. Chisturile se formeaza de la acumularea de lichid in interiorul glandelor mamare. Ele incep ca chisturi mici, microscopice, care sunt prea mici pentru a fi simtite. Chisturile mai mari se numesc macrochisturi. Acestea sunt usor de simtit si pot fi de pana la 1 – 2 cm. Pe masura ce chisturile cresc, tesutul mamar din jurul lor se poate intinde si poate fi sensibil sau dureros. Zonele de fibroza se pot simti cauciucate, ferme sau sensibile.

Diagnosticul mastozei fibrochistice

Orice modificari sau mase gasite la nivelul sanului necesita control medical de specialitate. Primii pasi in realizarea acestui lucru sunt examinare fizica (palparea sanilor si a ganglionilor limfatici), apoi mamografii sau ecografii mamare. La femeile mai tinere se fac adesea doar ecografii, deoarece tesutul mamar este adesea prea dens pentru a fi evaluat prin mamografie.

Related Post

Este posibil ca medicul sa poata determina daca masa este benigna pe baza densitatii, formei si a altor caracteristici imagistice. Cu toate acestea, este posibil sa nu poata face o astfel de determinare doar pe baza testelor de imagistica. De asemenea, este posibil sa fie nevoie sa se efectueze o biopsie pentru a preleva o proba de tesut.

Este extrem de importanta autoexaminarea sanilor pentru a depista la timp anumite modificari anormale. Este important sa retineti ca majoritatea maselor sau chisturilor la san nu sunt canceroase.

Mastoza fibrochistica inseamna cancer?

Mastoza fibrochistica este o afectiune benigna – astfel, nu e cancer. Nici fibroza, nici chisturile simple nu cresc riscul de a dezvolta cancer mamar ulterior. Chisturile complexe sunt mai ingrijoratoare, deoarece exista mici riscuri ca acestea sa contina celule canceroase.

Desi boala fibroastica a sanului nu creste riscul de cancer mamar, modificarile sanilor pot ingreuna identificarea maselor posibil canceroase. Exista un subset foarte mic de femei cu probleme fibrochistice care sunt predispuse la cancerul de san. Acestea pot fi identificate prin biopsie mamara sau uneori prin mamografie.

Tratament pentru mastoza fibrochistica

Daca nu cauzeaza disconfort, atunci in general nu este nevoie de tratament pentru sanii fibrochistici. Durerea sau disconfortul pot fi ameliorate prin purtarea unui sutien montat si croit corespunzator. Medicul va poate recomanda medicamente contra durerii sau contraceptive (contraceptive orale) pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor sanilor fibrochistici.

Daca aveti dureri, exista mai multe optiuni de tratament si de gestionare:

  • Sutien de sustinere – Puteti reduce disconfortul, durerea si sensibilitatea prin purtarea unui sutien de sustinere – sa aiba si dimensiunea potrivita. In cazul in care banda este prea stransa sau cupa este prea mica, materialul subtire sau alte elemente structurale ale sutienului pot pune presiune inutila asupra sanilor. Daca practicati un sport sau petreceti mult timp la sala, e bine sa investiti intr-un sutien sport bun.
  • Comprese calde – Caldura poate ajuta la calmarea durerii de la presiune si umflare.
  • Crema cu progesteron – Se recomanda uneori aplicarea a 15 – 20 mg crema cu progesteron pe zi, incepand cu ziua ovulatiei si pana in primele 1-2 zile inainte de menstruatie. Uneori ajuta tesutul mamar sa revina la normal in 3-4 luni.
  • Diminuati aportul de estrogen – Daca sunteti la postmenopauza si luati estrogen, discutati cu medicul despre reducerea dozei sau intreruperea terapiei cu hormoni. De asemenea, poate ajuta la scaderea surselor de estrogen din dieta, cum ar fi carnuri din comert, care contin uneori cantitati excesive de hormoni.

Medicamente pentru mastoza fibrochistica

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene fara prescriptie (AINS), cum ar fi Advil sau Motrin (ibuprofen) sau alte calmante, cum ar fi Tylenol (acetaminofen), pot ajuta la calmarea durerii cauzate de modificarile fibrochistice ale sanului. Pilulele anticonceptionale sunt prescrise uneori pentru dureri legate de modificarile fibrochistice ale sanului, deoarece acestea pot ajuta la reglarea nivelului de hormoni. De asemenea, poate fi utilizat un medicament numit tamoxifen si androgeni (hormoni de sex masculin), dar, deoarece aceste medicamente pot avea reactii adverse severe, sunt recomandate de obicei numai daca simptomele sunt severe si nu sunt ameliorate de alte tratamente.

Suplimente pentru mastoza fibrochistica

Cercetarile preliminare sugereaza ca vitamina E ar putea ajuta la ameliorarea durerilor de san care depind de menstruati. Unele cercetari sugereaza ca 200 de unitati internationale (UI) de vitamina E, luate de 2 ori pe zi timp de 2 luni, pot reduce durerile ciclice ale sanului. De asemenea, uleiul de primula contine un acid gras omega-6 numit acid gamma-linolenic care poate face ca tesuturile mamare sa fie mai putin sensibile la modificarile hormonale. Cercetarile sugereaza ca, de asemenea, uleiul de peste, o alta sursa de acizi grasi esentiali, poate ajuta la reducerea durerii asociate cu modificarile fibrochistice ale sanilor. Alte sugestii de vitamine includ vitamina B6 sau un complex B si magneziu.

Modificari alimentare

Desi exista putine cercetari care sa sustina o legatura intre dieta si sanii fibrochistici, unele date sugereaza ca anumite modificari pot ajuta la ameliorarea simptomelor la unele persoane:

  • limitati aportul de cafea, ceai, bauturi carbogazoase, ciocolata;
  • reduceti aportul de zahar si sare;
  • limitati grasimile din dieta;
  • cresteti aportul de fibre la 30 g pe zi;
  • consumati mai multe legume, fructe si cereale integrale.

Interventie chirurgicala

In cazuri extreme, chisturile care provoaca durere pot fi indepartate. Optiunile includ:

  • aspiratia cu ac – Un ac subtire este introdus prin san si in chist, pentru a scurge lichidul din acesta. Acest lucru va face chistul sa se reduca, ceea ce ar trebui sa amelioreze durerea.
  • excizia chirurgicala – Un chist persistent poate fi indepartat chirurgical.

Evolutie si complicatii

Nu se intelege pe deplin cauza specifica a bolii fibrochistice a sanului. Cu toate acestea, medicii banuiesc ca estrogenul si alti hormoni reproductivi joaca un rol. Ca urmare, probabil ca simptomele vor disparea odata ce ai ajuns la menopauza, deoarece fluctuatia si productia acestor hormoni scade si se stabilizeaza. Prognosticul pentru persoanele cu boala fibrochistica a sanului este unul bun. Unele persoane nu prezinta simptome deranjante, iar tratamentul invaziv este de obicei inutil.

O serie de remedii la domiciliu, cum ar fi comprese calde, medicamente pentru durere si purtarea unui sutien de sustinere, pot ajuta la ameliorare.

Referinte:
(1) Fibrocystic breasts, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibrocystic-breasts/symptoms-causes/syc-20350438
(2) Fibrocystic Breast Disease, link: https://www.healthline.com/health/fibrocystic-breast-disease
(3) Fibrocystic breast disease, link: https://uihc.org/health-topics/fibrocystic-breast-disease-faq
(4) Fibrocystic breast changes, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/other-conditions/fibrocystic-disease
(5) Fibrocystic Breast Changes, link: https://www.breastcancer.org/symptoms/benign/fibrocystic-changes
(6) Fibrocystic breasts, link: https://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/breast/breast-cancer/non-cancerous-conditions/fibrocystic-changes/?region=on
(7) Fibrosis and Simple Cysts in the Breast, link: https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/non-cancerous-breast-conditions/fibrosis-and-simple-cysts-in-the-breast.html
(8) An Overview of Fibrocystic Breast Changes, link: https://www.verywellhealth.com/fibrocystic-breast-changes-3520628

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 26/05/2020 10:14

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (1)

  • Sunt o persoană de 59 de ani,diagnosticată cu mastoză fibrochistică bilaterală.Am citit tot ce ați scris aici și m a mai liniștit....cumva... Am făcut o mamografie și pt că densitatea sânilor era prea mare mi a fost recomandat un ecograf pe care l am și făcut și în urma căruia am diagnosticul scris mai sus. Intentionez să mai fac un ecograf într o altă locație .Sper să fie bine!🙏

Articole asemanatoare