Infecţia cu virusul HPV şi riscul de cancer

HPV si riscul de cancer

Infecția cu HPV și riscul de cancer – Cu ce forme de cancer este asociată infecția cu HPV, care sunt cauzele de la bază și cum putem reduce riscul de infectare cu HPV.

CUPRINS:

1. Informaţii generale
2. Ce este HPV?
3. Cum poate cauza infecția cu HPV cancer?
4. Ce tipuri de cancer poate cauza HPV?
5. Pot preveni infecțiile cu HPV?

Informaţii generale

Majoritatea persoanelor expuse la virusul HPV nu va dezvolta cancer. În aceste cazuri, virusul poate cauza leziuni celulare care vor permite în cele din urmă o creștere a tumorii. Poate dura ani de zile pentru ca aceste celule deteriorate să devină canceroase și nu se poate anticipa încă ce infecție cu HPV va dispărea și care va progresa spre cancer.

Ce este HPV?

Papilomavirusurile umane (HPV) sunt un grup de peste 200 de virusuri înrudite. Mai mult de 40 de tipuri de HPV pot fi transmise cu ușurință prin contact sexual direct, contact dintre pielea și mucoasele persoanelor infectate şi partenerii lor. Acestea pot fi transmise prin sex vaginal, anal și oral. Alte tipuri de HPV sunt responsabile pentru negii genitali care nu sunt transmişi sexual.

Tipurile non-genitale de HPV pot provoca negii pe mâini și picioare, deși cele mai multe tipuri nu cauzează niciun simptom. Cele 40 de tipuri de HPV care afectează organele genitale sunt denumite virusuri HPV genitale și sunt foarte frecvente. De fapt, până la 80% dintre persoane vor fi infectate cu un tip de HPV genital la un moment dat în viața lor. Pentru majoritatea oamenilor, sistemul lor imunitar va elimina virusul în mod natural. Cu toate acestea, un număr mic de tipuri de HPV genitale sunt „virusuri cu risc ridicat” care pot duce la cancer la bărbați și femei.

Clasificare HPV

Tipurile de HPV cu transmitere sexuală se împart în două categorii:

  • HPV cu risc scăzut, care nu cauzează cancer, dar pot cauza veruci ale pielii (cunoscute sub numele de condiloame) pe organele genital, anus sau în jurul lor. De exemplu, tipurile HPV 6 și 11 provoacă 90% dintre toate verucile genitale.
  • HPV cu risc crescut, care pot cauza cancer. Au fost identificate aproximativ 12 tipuri de HPV cu grad ridicat de risc. Două dintre aceste tipuri, HPV 16 și 18, sunt responsabile pentru majoritatea cancerelor cauzate de HPV.

Cele mai multe infecții cu HPV cu grad ridicat de risc apar fără simptome, și dispar în decurs de 1 – 2 ani fără a cauza cancer. Unele infecții cu HPV, totuși, pot persista mai mulți ani. Infecțiile persistente cu tipurile de HPV cu risc ridicat pot duce la modificări ale celulelor care, dacă sunt netratate, pot progresa spre cancer.

Infectarea cu HPV

Orice persoană care este sau a fost activă sexual poate deveni infectată cu HPV. HPV este ușor de transmis între parteneri prin contact sexual. Infecțiile cu HPV sunt mai frecvente la cei care au mai mulți parteneri sexuali sau au relații sexuale cu cineva care are mai mulți parteneri.

O persoană poate avea o infecție cu HPV, chiar dacă nu are simptome, iar singurul său contact sexual cu o persoană infectată cu HPV a avut loc cu mulți ani în urmă.

Depistarea infecției cu HPV

Mai multe teste HPV sunt în prezent aprobate pentru trei forme de screening cervical: pentru testarea femeilor care par să aiba rezultate anormale ale testelor Papanicolau, pentru screening-ul cancerului de col uterin în combinație cu un test Papanicolau în rândul femeilor de peste 30 de ani și pentru screening pentru cancerul de col uterin.

Cel mai frecvent test pentru infecția cu HPV detectează ADN-ul din mai multe tipuri de HPV cu risc ridicat, dar nu poate identifica tipul  specific prezent. Alte teste indică, în plus, dacă există ADN sau ARN din tipurile 16 și 18 ale HPV, cele două tipuri care cauzează majoritatea cancerelor asociate cu HPV. Aceste teste pot detecta infecțiile cu HPV înainte ca modificările anormale ale celulelor să fie evidente și înainte ca orice tratament pentru modificarea celulară să fie necesar.

Tratament infecția cu HPV

În prezent nu există tratament medical pentru infecțiile persistente cu HPV care nu sunt asociate cu modificări anormale ale celulelor. Cu toate acestea, verucile genitale, tumorile benigne, modificările precanceroase la nivelul colului uterin și cancerele rezultate din infecțiile cu HPV pot fi tratate. Metodele utilizate în mod obișnuit pentru a trata modificările precanceroase ale cervixului includ criochirurgia, LEEP (procedură de excizie electrochirurgicală cu ansă sau îndepărtarea țesutului cervical utilizând o bucla de sârmă fierbinte) etc.

Cum poate cauza HPV cancer?

HPV poate intensifica diviziunea celulelor. Creșterea rapidă a celulelor poate determina dezvoltarea negilor, dar de cele mai multe ori nu provoacă niciun simptom. Tipurile de HPV care cauzează negi nu sunt aceleași tipuri care cauzează cancer. În infecția cu HPV persistentă cu risc crescut, virusul poate deteriora ADN-ul și poate determina diviziunea celulelor și creșterea lor necontrolată. Acest lucru poate duce la cancer.

Ce tipuri de cancer poate cauza infecția cu HPV?

Infecția cu HPV cu risc ridicat crește riscul pentru mai multe tipuri de cancer. Iată care sunt cele mai cunoscute:

Cancerul de col uterin

Practic, cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt cauzate de  infecția cu HPV, iar doar două tipuri de HPV, 16 și 18, sunt responsabile pentru aproximativ 70% dintre toate cazurile. O infecție cu HPV cu risc ridicat poate duce la modificări ale celulelor cervicale, care se pot dezvolta în cancer de col uterin dacă nu sunt depistate devreme (printr-un test Papanicolau) și tratate. Infecția cu HPV provoacă aproape toate cancerele de col uterin.

Related Post

Testul Papanicolau

Testul Papanicolau analizează modificările celulelor cauzate de  infecția cu HPV. Testul identifică schimbările din celule la timp – astfel, cervixul poate fi tratat înainte ca celulele să devină cancerigene. Acest test poate, de asemenea, să depisteze cancerul în stadiile incipiente, astfel încât să poată fi tratat înainte de a se agrava.

Dintre cancerele de col uterin legate de infecția cu  HPV, aproximativ 70% sunt cauzate de 2 tulpini: HPV-16 sau HPV-18. Fumatul poate crește riscul de apariție a cancerului de col uterin pentru femeile care au HPV. Deși aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de HPV, este important să ne amintim că cele mai multe infecții genitale HPV nu vor cauza cancer.

Cancerul anal

Cancerul anal este cancerul care se formează în țesuturile anusului. Anusul este deschiderea rectului (ultima parte a intestinului gros) la exteriorul corpului. Aproximativ 95% dintre cancerele anale sunt cauzate de HPV. Cele mai multe dintre acestea sunt cauzate de HPV tip 16. HPV poate provoca cancer de anus la bărbați și femei. Este mai frecvent la persoanele cu HIV și la bărbații care au relații sexuale cu alți bărbați. Testele de screening pentru cancerul anal nu sunt recomandate în mod obișnuit pentru toate persoanele. Totuși, unii experți recomandă testul anal Papanicolau, deoarece este la fel ca testul Papanicolau utilizat pentru cancerul de col uterin, pentru persoanele cu risc crescut de cancer anal.

Cancerul vaginal sau vulvar

Cancerul vaginal este cancerul vaginului, iar cancerul vulvar este cancerul clitorisului, labiilor și deschiderii către vagin. Ambele tipuri de cancer sunt foarte rare. Nu toate cancerele vaginale sau vulvare sunt cauzate de HPV.

Boli canceroase orofaringiene

Acestea includ cancere ale regiunii medii a gâtului, incluzând palatul moale, baza limbii și amigdalele. Aproximativ 70% dintre cancerele orofaringiene sunt cauzate de infecția cu HPV. HPV se găsește în unele tipuri de cancer la nivelul gurii și gâtului la bărbați și femei. Cele mai multe tipuri de cancer găsite în partea din spate a gâtului, inclusiv baza limbii și amigdalele, sunt legate de infecția cu HPV.

Nu există un test standard de screening pentru a depista precoce aceste cancere. Totuși, multe pot fi depistate devreme în timpul examenelor de rutină efectuate de către un dentist, medic sau prin auto-examinare.

Pot preveni infecțiile cu HPV?

Răspândirea HPV poate fi prevenită prin practicarea sexului protejat și prin vaccinare. Folosirea prezervativelor este încurajată deoarece aceasta va reduce răspândirea HPV, însă nu va elimina complet riscul.

Vaccinul anti HPV este disponibil atât pentru bărbați, cât și pentru femei și poate preveni majoritatea tipurilor de virus HPV care pot cauza cancere și alte boli. Cel mai bun moment pentru vaccinare este înainte ca o persoană să devină activă sexuală. Vaccinul HPV este oferit în cadrul Programului național de vaccinare. Persoanele care nu sunt active sexual aproape că nu dezvoltă niciodată infecții genitale cu HPV. Vaccinarea împotriva HPV înainte de activitatea sexuală poate reduce riscul de infecție cu tipurile de HPV vizate de vaccin.

Vaccinarea anti-HPV

Vaccinurile pot fi folosite numai pentru prevenirea infecției cu HPV – acestea NU ajută la tratarea unei infecții existente. Pentru a fi mai eficiente, vaccinurile trebuie administrate la 11-12 ani sau înainte.

Scopul vaccinării este și de a preveni o infecție cu HPV de durată după ce o persoană este expusă virusului. Vaccinul protejează, de asemenea, persoanele de cele 2 tipuri de HPV cu risc scăzut. Datele arată că vaccinările HPV sunt sigure și extrem de eficiente în prevenirea unei infecții de durată a tipurilor de infecții pe care le vizează.

Deoarece un vaccin poate doar preveni infecția, nu poate vindeca una existentă, și este administrat în mod ideal persoanelor înainte de a deveni active sexual. Persoanele care sunt deja active sexual și care ar putea fi deja infectate cu HPV ar trebui să discute cu medicul.

Vaccinul HPV nu protejează împotriva tuturor tipurilor de HPV, așa că screening-ul este încă important, chiar dacă ați fost vaccinat. Deoarece HPV este legat de cancere atât la bărbați, cât și la femei, vaccinarea antiHPV a bărbaților ar contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire.

Relații sexuale protejate

Prezervativele oferă o anumită protecție împotriva HPV, dar nu împiedică infectarea complet. Prezervativele trebuie folosite corect de fiecare dată când au loc relații sexuale. Chiar și atunci, prezervativele nu pot proteja complet deoarece nu acoperă toate zonele corpului expuse riscului de infectare, cum ar fi pielea din zona genitală sau anală. Totuși, prezervativele oferă o oarecare rotecție împotriva HPV și protejează împotriva altor infecții cu transmitere sexuală.

Limitarea partenerilor sexuali

Dacă sunteți activi sexual, limitarea numărului de parteneri sexuali și evitarea sexului cu persoane care au avut mulți alți parteneri sexuali poate ajuta la scăderea riscului de expunere la HPV genital.

Testarea HPV

Un test HPV este o modalitate de prevenire a cancerului de col uterin la femeile cu varste mai mari de 30 de ani. În timpul acestui test, medicul va preleva o probă de celule din colul uterin al femeii. Această probă este testată pentru tulpini de HPV mai frecvent legate de cancerul de col uterin. Testul HPV se poate face singur sau se combină cu un test Papanicolau. Acest test presupune prelevarea de celule din cervix pentru a depista schimbari anormale în celule. Nu există niciun test HPV recomandat pentru bărbați. Utilizarea unui prezervativ nu vă poate proteja complet de infecția cu HPV în timpul sexului.

Nu există niciun test HPV aprobat pentru a depista infecția cu HPV la nivelul penisului, vulvei, anusului, gâturii sau gurii. Pentru screening-ul pentru cancerul de col uterin, se recomandă ca femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani să efectueze un test HPV și un test Papanicolau la fiecare 5 ani. O altă opțiune pentru aceste femei este doar un test Papanicolau la fiecare 3 ani. În timp ce acest lucru poate detecta modificările celulare cauzate de HPV, nu depistează infecția cu HPV.

Referinte:
(1) Human papilloma virus, link: https://www.macmillan.org.uk/information-and-support/diagnosing/causes-and-risk-factors/potential-causes-of-cancer/human-papilloma-virus.html
(2) HPV related cancers, link: https://www.plannedparenthood.org/learn/cancer/hpv-related-cancers
(3) HPV and cancer, link: https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/infectious-agents/hpv/hpv-and-cancer-info.html
(4) HPV and cancer, link: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/prevention-and-healthy-living/hpv-and-cancer
(5) HPV and cancer, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/infections-eg-hpv-and-cancer/hpv-and-cancer
(6) HPV, link: https://www.fda.gov/forconsumers/byaudience/forwomen/ucm118530.htm

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 05/07/2021 08:18

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (1)

  • Buna ziua azi am fost la dermatologie pt ca mi a părut niste bubite pe penis si mi sa spus ca este un herpes si ca am si H P V am cam 10 condiloame pe linga penis ce sa fac mia dat tratament cu cefalexina 500 mg si o crema as vrea sa stiu daca sotia mea are si ia acuma H P V

Articole asemanatoare