Totul despre HCG – Gonadotropina corionica umana

gonadotropina corionica umana

Gonadotropina corionica umana (hCG) este un hormon produs de placenta atunci cand o femeie este insarcinata. De asemenea, anumite celule canceroase il pot produce in anumite situatii.

CUPRINS:

1. Ce este gonadotropina corionica umana (HCG)?
2. Cum se face recoltarea
3. Utilizari ale analizei pentru verificarea nivelurilor HCG
4. Gonadotropina corionica umana (HCG) ca marker de sarcina
5. Gonadotropina corionica umana (HCG) si cancerul – marker tumoral
6. Interpretare valori mici HCG
7. Interpretare valori mari HCG
8. Limite si interferente

Ce este gonadotropina corionica umana (HCG)?

Gonadotropina corionica umana (HCG) este un hormon produs de placenta. HCG interactioneaza cu receptorul LHCG al ovarului si permite mentinerea corpului luteal in timpul primei parti a sarcinii. Acest lucru ii permite corpului luteal sa secrete continuu hormonul progesteron in timpul primului trimestru, care este necesar pentru intretinerea uterului si previne menstruatia.

La barbati, HCG stimuleaza, de asemenea, producerea de hormoni steroizi gonadali prin stimularea celulelor interstitiale (celulele Leydig) ale testiculului.

Componentele HCG

HCG este compus dintr-o sub-unitate alfa si beta. Subunitatea alfa este in esenta identica cu subunitatile alfa a gonadotropinelor hipofize umane, hormonului luteinizant (LH) si hormonului foliculo stimulator (FSH), precum si subunitatea alfa a hormonului stimulator tiroidian (TSH) ). Subunitatile beta ale acestor hormoni difera in secventa de aminoacizi. Ca produs medicamentos, gonadotropina corionica este un preparat purificat fara pirogen, obtinut din urina femeilor insarcinate.

Testarea hCG

Testul gonadotropinei corionice umane (hCG) este facut pentru a examina prezenta hormonului hCG din sange sau urina. Unele teste hCG masoara cantitatea exacta. Altele verifica doar daca este prezent hormonul. Testul poate fi utilizat pentru a vedea daca o femeie este insarcinata sau poate fi facut ca parte a unui test de screening pentru defectele de nastere.

hCG poate fi produs si de anumite tumori, in special de cele care provin dintr-un ovul sau sperma (acestea sunt numite tumori cu celule germinale). Nivelurile de HCG sunt adesea testate la o femeie care poate avea un tesut care nu creste normal in uter. De asemenea, testul poate fi facut pentru a depista o sarcina molara sau un cancer in interiorul uterului. Mai multe teste hCG pot fi facute dupa un avort spontan pentru a fi sigur ca nu exista o sarcina molara. La un barbat, pot fi masurate nivelurile de hCG pentru a vedea daca vorbim de cancer de testicule.

Cum se face recoltarea

Pentru testarea urinei, urina nu trebuie colectata dupa ce pacientul a consumat o cantitate mare de lichid, deoarece o proba diluata poate duce la un test fals negativ. Sangele din urina poate provoca un rezultat fals pozitiv al testului. Urina este plasata in sau pe un recipient specific. Daca testul este pozitiv, va aparea un indicator (de obicei o linie sau simbol colorat), impreuna cu un rezultat de control. O linie / simbol izolat de control va fi evidenta daca testul este negativ.

Pentru testarea serului, sangele periferic poate fi obtinut pentru un test seric hCG. Testarea serului hCG se efectueaza intr-un laborator echipat cu aparatura corespunzatoare si se foloseste o proba de sange periferic. Daca se suspecteaza boala trofoblastica gestationala, laboratorul trebuie sa efectueze o diluare inainte de testare.

Utilizari ale analizei pentru verificarea nivelurilor HCG

Testele serice pentru hCG sunt analize imunometrice. Acest lucru inseamna ca utilizeaza doi anticorpi care se leaga de molecula hCG, un anticorp fix si un anticorp radiomarcat, care adera la diferite locatii ale moleculei. Testele implica spalarea excesului de componente serice si masurarea cantitatii de hCG ramase marcate pentru a obtine un rezultat cantitativ.

Analizele de urina sunt similare, desi multe detecteaza niveluri totale de hCG mai mari de 20 mIU / ml. Multe teste de sarcina cu urina fara contorizare nu detecteaza hCG hiperglicozilat, ceea ce reprezinta cea mai mare parte a hCG in sarcina timpurie, rezultand o gama larga de sensibilitati ale acestor teste.

Testarea serului este mult mai sensibila si specifica decat testarea urinei. Insa, testarea urinei este mai convenabila, mai accesibila, mai confortabila pentru pacienti, are o schimbare rapida (5 – 10 minute) si nu necesita pregatire medicala. Un medic poate dori sa verifice nivelul de hCG daca ati ramas insarcinata, dar aveti probleme cu sarcina, cum ar fi simptome sau semne ale unei sarcini ectopice sau avort. De asemenea, medicul poate verifica nivelul hCG daca crede ca simptomele sugereaza o boala trofoblastica sau o tumora cu celule germinale.

Gonadotropina corionica umana (HCG) ca marker in sarcina

Un ovul este in mod normal fecundat de spermatozoid intr-un tub uterin. In 9 zile se deplaseaza in trompa uterina pana in uter si se implanteaza in peretele uterului. Dupa implantare, placenta in crestere incepe sa elibereze hCG in sangele mamei. Un nivel mai redus de hCG este, de asemenea, trecut in urina. hCG poate fi gasit in sange inainte de prima menstruatie ratata. Acest lucru poate fi inca de la 6 zile de la implantare.

hCG ajuta la mentinerea sarcinii. De asemenea, influnteaza dezvoltarea fatului. Nivelurile de hCG cresc rapid in primele 14-16 saptamani dupa ultima menstruatie. Acestea sunt cele mai mari in jurul celei de-a 14-a saptamani de la ultima menstruatie, apoi coboara treptat. Nivelul de gonadotropina corionic aumana poate oferi indicatii despre sarcina. Dupa nastere, hCG nu mai poate fi gasit in sangele mamei. Se elibereaza mai mult hormon in caz de sarcina multipla si mai putin daca ovulul fecundat se implanteaza intr-un alt loc decat uterul, cum ar fi intr-o trompa uterina – sarcina ectopica.

Testarea HCG pentru confirmarea sarcinii

Dupa ce ati conceput (cand sperma fertilizeaza ovulul), placenta in curs de dezvoltare incepe sa produca si sa elibereze hCG. Este nevoie de aproximativ 2 saptamani pentru ca nivelul de hCG sa fie suficient de mare pentru a fi detectat in urina folosind un test de sarcina la domiciliu. Un rezultat pozitiv al testului la domiciliu este aproape sigur corect, dar un rezultat negativ este mai putin fiabil.

Daca faceti un test de sarcina in prima zi a menstruatiei pierdute si este negativ, asteptati aproximativ o saptamana. In sange pot fi detectate niveluri scazute de hCG in jur de 8-11 zile dupa conceptie. Nivelul de hCG este cel mai ridicat spre sfarsitul primului trimestru, apoi scade treptat in restul sarcinii.

Nivelul de HCG la femei

Nivelurile medii de hCG din sangele unei femei sunt:

Related Post
  • femeile care nu sunt insarcinate – mai putin de 10 U / L
  • test de sarcina pozitiv – mai mult de 25 U / L
  • femeile insarcinate, la aproximativ 4 saptamani dupa ultima menstruatie sau LMP (in medie cu o saptamana inainte de prima menstruatie ratata) – 0 – 750 U / L
  • femeile insarcinate, la aproximativ 5 saptamani de la LMP (saptamana dupa prima menstruatie ratata) – 200 – 7.000 U / L
  • femeile insarcinate, la aproximativ 6 saptamani de la LMP – 200 – 32.000 U / L
  • femeile insarcinate, la aproximativ 7 saptamani dupa LMP – 3.000 – 160.000 U / L
  • femeile insarcinate, la aproximativ 8-12 saptamani dupa LMP – 32.000 – 210.000 U / L
  • femeile insarcinate, la aproximativ 13 – 16 saptamani dupa LMP – 9.000 – 210.000 U / L
  • femeile insarcinate, la aproximativ 16 – 29 de saptamani dupa LMP – 1.400 – 53.000 U / L
  • femeile insarcinate, la aproximativ 29 – 41 de saptamani dupa LMP – 940 – 60.000 U / L

Importanta testarii HCG

Cantitatea de hCG din sangele mamei poate oferi cateva informatii despre sarcina si sanatatea copilului. De exemplu, nivelurile de hCG pot indica:

  • prezenta sarcinilor multiple (de exemplu, gemeni si tripleti) – nivelurile de hCG sunt de obicei mult mai mari atunci cand exista mai mult de un fat;
  • pierdere de sarcina (avort spontan) sau risc de avort;
  • o sarcina ectopica – in care ovulul fertilizat se implanteaza in trompa uterina;
  • probleme cu cresterea sau dezvoltarea copilului;
  • cresterea anormala a tesuturilor in ovare sau uter, inclusiv unele tipuri de cancer la femeile care nu sunt insarcinate.

Ce se intampla daca nivelul de hCG scade in timpul sarcinii?

In timpul sarcinii, nivelurile detectabile de hCG ar trebui sa se dubleze aproximativ la fiecare doua zile. Cresterea mai scazuta sau scaderea nivelului de hCG poate fi un indiciu pentru avortul iminent.

Scaderea nivelului de hCG mai tarziu in sarcina, cum ar fi al doilea si al treilea trimestru, nu sunt probabil un motiv de ingrijorare. Majoritatea medicilor nu verifica nivelurile seriale de hCG cantitative pentru a evalua progresul unei sarcini dupa primul trimestru, desi nivelurile de hCG unic ar putea fi verificate ca parte a testului de screening prenatal.

Gonadotropina corionica umana (HCG) si cancerul – marker tumoral

La pacientii de gen masculin sau femeile care nu sunt gravide, cancerul testicular, cancerul ovarian, cancerul vezicii urinare sau alte malignitati ar trebui sa fie evaluate daca persista un rezultat crescut HCG. Gonadotropina corionica umana (hCG) este un hormon, format dintr-o subunitate alfa si beta, care este produsa de placenta si, in mod normal, poate fi masurabil numai in timpul sarcinii. Unele tesuturi, tumori si cancere pot produce si hCG, ceea ce face ca testul hCG sa fie util ca marker tumoral. Acest test masoara cantitatea de hCG intacta, si uneori subunitatea beta a hCG, in sange.

Acest test se face pentru a confirma o sarcina, dar are si alte scopuri:

  • diagnosticarea unor tipuri de cancer si alte afectiuni;
  • pentru a vedea daca tratamentul cancerului functioneaza;
  • monitorizarea recidivei cancerului in timpul ingrijirilor ulterioare.

Boala trofoblastica gestationala si nivelul de hCG

Un nivel crescut de hCG este observat la boala trofoblastica gestationala si unele tumori cu celule germinale (benigne si canceroase). Daca hCG este crescut in aceste conditii, testul hCG poate fi utilizat ca instrument de diagnostic si monitorizare. Boala trofoblastica gestationala (GTD) este un grup de tipuri de tumori care se dezvolta in uterul unei femei. Se formeaza din stratul de celule care inconjoara un embrion si creeaza placenta in timpul unei sarcini normale (trofoblaste) si care produce hCG. In cele mai multe cazuri, tumorile sunt benigne, dar la un procent mic de oameni, sunt canceroase. Conform American Cancer Society, boala trofoblastica apare la aproximativ 1 din 1.000 de sarcini. Poate aparea si dupa o sarcina normala sau dupa un avort.

Principalele forme de GTD sunt:

  • mola hidatiforma – numita si „sarcina molara”, care poate fi completa (numai tesutul tumoral) sau un amestec de tumora si tesut fetal, dar nu se dezvolta intr-un copil; acestea sunt de obicei benigne, dar trebuie indepartate chirurgical.
  • mola invaziva – o mola hidatiforma care creste in peretele uterului; trebuie indepartata chirurgical; cu toate acestea, starea poate persista daca tesutul GTD ramane;
  • coriocarcinom – un cancer rar care se poate dezvolta din tesutul tumoral GTD in aproximativ 2 – 7 la 100.000 de sarcini; aceste tipuri de cancer pot creste rapid si se pot raspandi in alte parti ale corpului.
  • tumora trofoblastica a sitului placentar – de asemenea rara, aceasta tumora apare la locul atasamentului placentar in uter. Aceasta tumora se dezvolta de obicei dupa o sarcina normala sau avortata, dar nu se raspandeste adesea in corp.
  • tumora trofoblastica epitelioida – extrem de rara, aceasta tumora este similara in natura cu coriocarcinomul, dar este considerata acum o boala separata.

Cancere asociate

Tumorile si cancerul cu celule germinale apar in principal in ovare si testicule, dar se pot dezvolta foarte rar si in alte locatii, cum ar fi pieptul. Tumorile cu celule germinale pot aparea in celulele producatoare de ovule ale ovarelor si sunt mai des observate la femeile mai tinere.

Tumorile cu celule germinale pot afecta celulele din testiculele care produc sperma si reprezinta mai mult de 90% dintre cancerele testiculare. Nivelurile de hCG pot fi, de asemenea, crescute in alte boli, cum ar fi cancerul de ficat, san, plamani, piele si stomac. Nivelurile crescute pot fi, de asemenea, observate in afectiuni non-canceroase, cum ar fi ciroza, ulcerul duodenal si bolile inflamatorii ale intestinului.

Interpretare valori mici HCG

Ce poate insemna un nivel scazut de hCG? Un nivel scazut de hCG poate fi dat de mai multi factori si ar trebui sa fie verificat in 48-72 de ore pentru a vedea cum se schimba nivelul. Un nivel scazut poate indica:

  • efectuarea gresita a controalelor de sarcina
  • posibil avort sau probleme cu ovulul
  • sarcina extrauterina

Interpretare valori mari HCG

Ce poate insemna un nivel ridicat de hCG? Un nivel ridicat de hCG poate insemna, de asemenea, o serie de lucruri si ar trebui sa fie verificat in 48-72 de ore pentru a evalua modificarile nivelului. Un nivel ridicat poate indica:

  • controale de sarcina efectuate la momente gresite;
  • sarcina molara;
  • sarcina multipla.

Nivelurile de hCG pot fi mai mari decat in ​​mod normal din mai multe motive diferite. Nivelul de hCG din sange poate fi mai mare decat in ​​mod normal, deoarece puteti fi gravida sau aveti un anumit tip de boala intestinala, un ulcer stomacal sau ciroza a ficatului. Nivelul de HCG poate fi ridicat si in cazul celor care fumeaza canabis (marijuana).

Valori mari si cancerele

Un nivel crescut de hCG in sange poate ajuta medicul sa diagnosticheze:

  • boala trofoblastica gestationala (GTD)
  • tumori cu celule germinale ale ovarului si testiculului (tumori canceroase si necanceroase)

Daca aveti cancer la ficat, stomac, pancreas, plamani, san sau piele, nivelul de hCG din sange poate fi mai mare decat normal.  Rezultatele testului hCG pot ajuta medicul sa stie daca tratamentul functioneaza:

  • o scadere a nivelului sau revenirea la nivelurile normale de hCG poate insemna ca tratamentul functioneaza;
  • un nivel neschimbat de hCG sau o crestere a nivelurilor poate insemna ca boala nu raspunde la tratament, este in continua crestere sau a revenit (recidiva).

In timpul tratamentului pentru GTD sau a unei tumori cu celule germinale, un nivel de hCG in scadere indica, in general, ca afectiunea raspunde la tratament (aproximativ 50% scadere asteptata la fiecare 1,5 zile), in timp ce nivelurile persistente sau in crestere pot indica faptul ca nu raspunde la terapie. Un nivel crescut de hCG dupa tratament poate indica reaparitia bolii.

Limite si interferente

Daca obtineti un rezultat pozitiv al testului, sunteti cel mai probabil insarcinata. Rezultate fals pozitive sunt extrem de rare. Cu toate acestea, exista anumite afectiuni care pot provoca rezultat fals pozitiv, cum ar fi anumite tipuri de cancer si avorturi precoce. Unii anticorpi pot interfera si cu rezultatele testelor.

Medicamentele care contin hCG pot interfera cu nivelurile de hCG. Aceste medicamente sunt adesea folosite ca tratamente pentru infertilitate. Toate celelalte medicamente, cum ar fi antibiotice, calmante, contraceptie sau alte medicamente hormonale nu ar trebui sa aiba niciun efect asupra unui test hCG.

Referinte:
(1) Human Chorionic Gonadotropin (HCG), link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532950/
(2) Human Chorionic Gonadotropin, link: https://embryology.med.unsw.edu.au/embryology/index.php/Human_Chorionic_Gonadotropin
(3) hCG (Human Chorionic Gonadotropin): The Pregnancy Hormone, link: https://americanpregnancy.org/while-pregnant/hcg-levels/
(4) hCG Tumor Marker, link: https://labtestsonline.org/tests/hcg-tumor-marker
(5) Human chorionic gonadotropin (hCG or b-hCG), link: https://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/tests-and-procedures/human-chorionic-gonadotropin-hcg-or-b-hcg/?region=on

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 16/08/2021 15:36

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (0)

Articole asemanatoare