Factori de risc pentru cancer de col uterin

Citeste pe larg despre principalii factori de risc pentru cancer de col uterin, care sunt acestia si cum sunt implicati, precum si alte informatii utile.

CUPRINS:

1. Ce este cancerul de col uterin?
2. Principalii factori de risc pentru cancer de col uterin
3. Reducerea riscului de cancer de col uterin

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin sau cancerul cervical reprezinta cancerul care se formeaza in mucoasa colului uterin. Cel mai frecvent cancer de col uterin este carcinomul cu celule scuamoase, reprezentand 70% dintre cazuri. Adenocarcinomul este mai putin frecvent (aproximativ 25% dintre cazuri) si mai greu de diagnosticat.

Modificarile precanceroase ale celulelor cervicale cauzeaza rareori simptome. Singura modalitate de a afla daca exista celule anormale care se pot dezvolta in cancer este sa faceti un test de screening. Daca modificarile precanceroase se transforma in cancer de col uterin, cele mai frecvente semne includ:

  • sangerare vaginala intre menstruatii;
  • sangerare menstruala care este mai lunga sau mai abundenta decat de obicei;
  • durere in timpul actului sexual;
  • sangerare dupa actul sexual;
  • dureri pelvine;
  • modificare a secretiilor vaginale, cum ar fi mai multe scurgeri sau avand culoare sau miros puternic sau neobisnuit;
  • sangerare vaginala dupa menopauza.

Retineti ca aceste simptome pot fi cauzate de alte afectiuni, care de cele mai multe ori NU sunt cancer. Insa, este important sa mergeti la medic pentru un control.

Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infectia persistenta cu unele tulpini cu risc crescut de papilomavirus uman (HPV). Acesta este cel mai mare factor de risc pentru cancerul de col uterin. Retineti ca majoritatea femeilor care au infectie cu HPV nu dezvolta niciodata cancer de col uterin. Doar cateva tipuri de HPV sunt asociate cu risc mai mare de cancer de col uterin.

Citeste si: Mituri despre cancerul de col uterin

Principalii factori de risc pentru cancer de col uterin

Un factor de risc este orice lucru care creste probabilitatea de a dezvolta o boala precum cancerul. Diferite tipuri de cancer au diferiti factori de risc. Mai multi factori de risc pot creste riscul general de a dezvolta cancer de col uterin.

Factorii de risc pot fi nemodificabili si modificabili. Asupra celor modificabili se poate interveni prin diferite metode – majoritatea tin de stilul de viata. Desi factorii de risc influenteaza adesea dezvoltarea cancerului, majoritatea nu provoaca in mod direct cancer. Unii oameni cu mai multi factori de risc nu dezvolta niciodata cancer, in timp ce altii fara factori de risc cunoscuti pot dezvolta boala. Cunoasterea factorilor de risc va poate ajuta sa faceti alegeri mai informate privind stilul de viata si mentinerea sanatatii.

Cunoasterea factorilor de risc pentru cancerul de col uterin este cheia preventiei. Daca aveti factori de risc, este important sa aveti o abordare proactiva si sa discutati cu medicul despre screening.

Iata care sunt principalii factori de risc pentru cancer de col uterin:

Infectia cu HPV

Infectia cu HPV este cel mai important factor de risc pentru cancerul de col uterin. Exista peste 100 de tipuri diferite de HPV. Nu toate sunt legate de cancer. Tipurile sau tulpinile de HPV care sunt cel mai frecvent asociate cu cancerul de col uterin sunt HPV16 si HPV18. HPV poate infecta celulele de la suprafata pielii si celulele care captusesc organele genitale, anusul, gura si gatul. HPV se poate raspandi de la o persoana la alta in timpul contactului piele cu piele. O modalitate prin care HPV se transmite este prin activitatea sexuala. Anumite tipuri de HPV pot provoca veruci la nivelul organelor genitale feminine si masculine si in zona anala. Acestea sunt numite tipuri de HPV cu risc scazut, deoarece sunt rareori legate de cancer.

Related Post

Alte tipuri de HPV sunt numite HPV cu risc ridicat deoarece sunt strans legate de cancere, inclusiv cancer de col uterin, cancer vulvar si cancer vaginal la femei, cancer penian la barbati si cancer anal, cancere orale si cancere de cap si gat la ambele sexe.

Infectia cu HPV este comuna si, la majoritatea oamenilor, organismul poate elimina infectia de la sine. Uneori, insa, infectia nu dispare si devine cronica. Infectia cronica, mai ales atunci cand este cauzata de anumite tipuri de HPV cu risc ridicat, poate creste riscul de cancer. Desi in prezent nu exista un remediu pentru infectia cu HPV, vaccinurile sunt disponibile pentru a ajuta la prevenirea infectiei cu anumite tipuri de HPV si unele dintre tipurile de cancer asociate acestor tipuri. Despre vaccinarea impotriva HPV poti citi pe larg aici.

Istoricul sexual

Mai multi factori legati de istoricul sexual pot creste riscul de cancer de col uterin. Riscul este cel mai probabil dat de cresterea probabilitatii de expunere la HPV. Include inceperea vietii sexuale de la o varsta frageda (in special sub 18 ani), a avea mai multi parteneri sexuali sau a avea un partener care este considerat cu risc ridicat (o persoana cu infectie cu HPV sau care are mai multi parteneri sexuali).

Fumatul

Femeile care fumeaza au de doua ori mai multe riscuri de a dezvolta cancer de col uterin decat femeile care nu fumeaza. Se crede ca substantele nocive din fumul de tigara afecteaza ADN-ul celulelor colului uterin si pot contribui la dezvoltarea cancerului. De asemenea, fumatul face ca sistemul imunitar sa fie mai putin eficient in combaterea infectiilor cu HPV.

Sistem imunitar slabit

Sistemul imunitar este important in distrugerea celulelor canceroase si in incetinirea cresterii si raspandirii acestora. Persoanele cu un sistem imunitar slabit pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin. Un sistem imunitar slabit poate fi cauzat de supresia imunitatii cauzata de medicamentele pe baza de corticosteroizi, transplantul de organe, tratamentele pentru alte tipuri de cancer sau de virusul imunodeficientei umane (HIV).

Infectia cu Chlamydia

Chlamydia se transmite prin contact sexual. Femeile care sunt infectate cu Chlamydia nu au adesea simptome si este posibil sa nu stie deloc ca sunt infectate, cu exceptia cazului in care sunt testate in timpul unui examen pelvin. Infectia cu Chlamydia poate provoca inflamatii pelvine, crescand riscul de infertilitate. Unele studii au observat un risc mai mare de cancer de col uterin la femeile ale caror analize de sange si mucus cervical au aratat semne ale infectiei cu chlamydia – infectii trecute sau actuale.

Utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale (pilule contraceptive)

Unele date sugereaza ca administrarea contraceptivelor orale pentru o perioada lunga de timp poate creste riscul de cancer de col uterin. Se crede ca riscul de cancer de col uterin creste direct proportional cu durata administrarii contraceptivelor, dar riscul scade din nou dupa oprirea tratamentului si revine la normal in cativa ani. Insa, sunt necesare mai multe cercetari in acest sens.

Istoric familial de cancer de col uterin

Cancerul de col uterin poate avea o componenta ereditara. Daca mama sau sora a avut cancer de col uterin, riscul tau de a dezvolta boala este mai mare decat daca nimeni din familie nu ar fi avut boala. Se crede ca unele cazuri rare ale acestei tendinte familiale sunt cauzate de o afectiune mostenita care face ca organismul unei femei sa fie mai putin eficient in combaterea infectiei cu HPV.

Istoricul personal de cancer

O femeie poate avea un risc mai mare de cancer de col uterin daca a avut cancer vaginal, vulvar, renal sau cancer al tractului urinar. Unul dintre motivele pentru aceasta ar putea fi tratamentul anterior cu radioterapie.

Istoricul sarcinilor

Riscul de a dezvolta cancer de col uterin se considera ca este mai mare in randul femeilor care au nascut trei sau mai multi copii. Un motiv ar fi faptul ca femeile care au mai multi copii pot fi mai active sexual si, prin urmare, mai expuse la HPV. De asemenea, femeile insarcinate pot fi mai vulnerabile la infectia cu HPV sau cancer, potential din cauza modificarilor hormonale sau a unui sistem imunitar slabit. Varsta poate fi, de asemenea, un factor: femeile care au un copil inainte de 20 de ani prezinta un risc mai mare decat cele care raman insarcinate dupa 25 de ani.

Reducerea riscului de cancer de col uterin

Iata cateva recomandari pentru a reduce riscul de cancer de col uterin:

  • Discutati cu medicul despre screening-ul pentru cancer de col uterin si vaccinarea impotriva HPV. Respectati recomandarile de screening in functie de varsta si de riscul personal de cancer de col uterin.
  • Luati masuri de protectie sexuala, precum folosirea prezervativelor, pentru a preveni infectiile cu transmitere sexuala si limitati numarul de parteneri sexuali.
  • Renuntati la fumat. Vezi AICI ghidul care te poate ajuta sa renunti la fumat.

Referinte:
(1) https://www.cancer.org/cancer/cervical-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html
(2) https://www.cancercenter.com/cancer-types/cervical-cancer/risk-factors
(3) https://www.healthline.com/health/cervical-cancer
(4) https://www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/cervical-cancer
(5) https://www.cancer.net/cancer-types/cervical-cancer/screening-and-prevention
(6) https://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/prevention.htm

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 24/07/2022 08:10

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare