Ecografia testiculara este o procedura medicala de diagnostic – iata ce indicatii are, cand se recomanda, ce implica procedura si ce inseamna rezultatele.
CUPRINS:
1. Ce este ecografia testiculara?
2. Cand se recomanda ecografia testiculara?
3. Ce implica procedura?
4. Riscuri si efecte adverse
5. Ce inseamna rezultatele?
6. Intrebari frecvente
Ce este ecografia testiculara?
Ecografia testiculara este o procedura imagistica ce implica examinarea scrotului si a testiculelor prin utilizarea undelor sonore. Mai este numita si ecografie scrotala. Permite detectarea si localizarea maselor scrotale, a acumularii de lichide, a bolilor inflamatorii si a anomaliilor vasculare. Ecografia este o procedura medicala care utilizeaza unde sonore pentru a crea imagini din interiorul corpului. Este o procedura sigura, nedureroasa si neinvaziva in care undele sonore de inalta frecventa produc imagini ale tesuturilor din interiorul corpului.
Testiculele sunt parte a sistemului reproducator masculin si au rolul de a produce testosteron si sperma. Cele doua testicule sunt conectate la restul corpului prin intermediului cordonului spermatic. In partea superioara a testiculelor se afla epididimul, ce este responsabil de depozitarea, dar si transportul spermei.
Cand se recomanda ecografia testiculara?
O ecografie testiculara este utilizata pentru a investiga o serie de probleme cu scrotul, testiculele sau epididimul. Poate fi folosita pentru a identifica urmatoarele probleme:
- masa sau nodul la nivel testicular – citeste aici mai multe despre nodulul la testicul, care pot fi cauzele posibile;
- cauza pentru durerea sau umflarea la nivelul testiculelor;
- infectii la nivelul testiculelor;
- torsiune testiculara;
- pentru a vedea daca un cancer testicular a reaparut;
- examinarea unui testicul necoborat;
- acumularea de lichid in scrot (hidrocel), lichid in epididim (spermatocel), sange in scrot (hematocel) sau puroi in scrot.
Unele probleme pot fi destul de grave si urgente. De exemplu, torsiunea testiculara este o afectiune grava, foarte dureroasa, care necesita asistenta medicala de urgenta. Apare atunci cand cordonul spermatic, care alimenteaza cu sange testiculul, devine rasucit. Daca torsiunea testiculara nu este tratata imediat, alimentarea cu sange se poate intrerupe, provocand moartea tesutului. Adesea, este necesara o interventie chirurgicala pentru a preveni deteriorarea ulterioara a testiculului.
Ecografia poate fi facuta si pentru a examina efectele unui traumatism la nivel testicular sau pentru a identifica o posibila cauza pentru infertilitatea masculina. De asemenea, ecografia poate fi folosita pentru a ghida acul de biopsie – pentru o biopsie testiculara. Ecografia ii va oferi medicului imagini in timp real. Datele colectate din ecografie pot fi utilizate pentru examinarea fluxului de sange in testicule. Daca medicul suspecteaza ca un barbat are cancer testicular, o ecografie testiculara este una dintre primele proceduri ce vor fi efectuate – pentru a vedea daca acel nodul sau acea masa este canceroasa sau necanceroasa.
Ce implica procedura?
O ecografie testiculara nu necesita o pregatire speciala. Discutati cu medicul despre orice nelamuriri pe care le aveti cu privire la necesitatea procedurii, riscurile asociate, cum va fi efectuata sau ce vor insemna rezultatele. Inainte de programare, nu exista restrictii alimentare. In timpul procedurii, se va aplica gel ecografic la nivelul scrotului. Traductorul va fi miscat la nivelul tesutului pentru a examina toata zona. Pacientul va sta intins de obicei, cu picioarele departate. Poate fi plasat un prosop sub scrot pentru a-l mentine ridicat. Va trebui sa stati complet nemiscat in timpul ecografiei.
Procedura nu este una dureroasa. Insa, este posibil sa simtiti o usoara presiune sau un disconfort usor. Ecografia dureaza de obicei intre 15 si 30 de minute.
Riscuri si efecte adverse
O ecografie testiculara este o examinare cu risc scazut. Daca testiculele sunt umflate, examinarea poate provoca un anumit disconfort. Nu exista expunere la radiatii in timpul procedurii.
Ce inseamna rezultatele?
Rezultatele la ecografie pot fi normale sau anormale. Constatarile anormale la o ecografie testiculara pot indica:
- o infectie sau un abces;
- chist – masa benigna, necanceroasa;
- rasucirea testiculului ce blocheaza fluxul sangvin – torsiune testiculara;
- tumora testiculara;
- varicocel;
- hidrocel, care este o acumulare benigna de lichid in jurul testiculului;
- spermatocel – un chist plin cu lichid pe canalele testiculului etc.
Medicul va va recomanda probabil investigatii suplimentare daca ecografia testiculara indica o tumora. In functie de ceea ce se identifica in urma examinarii, se pot recomanda alte ecografii de monitorizare sau proceduri imagistice suplimentare, cum ar fi un CT.
Ecografia testiculara poate identifica un cancer testicular?
Ecografia testiculara poate ajuta la identificarea anumitor mase la nivelul testiculelor – mase testiculare sau scrotale. Insa, nu permite stabilirea unui diagnostic concret si nu arata tipul specific de tesut. Daca este observata o masa anormala, vor fi recomandate proceduri suplimentare pentru a stabili un diagnostic corect.
Simptomele posibile ale unui cancer testicular includ dureri la nivelul scrotului sau abdomenului inferior, disconfort la nivelul scrotului, umflare, noduli la nivelul testiculului, modificari de aspect etc. Retineti ca de cele mai multe ori aceste simptome sunt date de cu totul alte probleme, care NU sunt cancer – infectii, leziuni, inflamatii etc. Daca este suspectat un cancer, se vor recomanda proceduri suplimentare, ca scanari CT abdomen si pelvis, analize de sange, inclusiv alfa feto proteina, nivel LDH sau beta HCG, precum si o biopsie testiculara.
Citeste aici mai multe despre biopsia testiculara.
INTREBARI FRECVENTE
Ecografia testiculara doare?
Procedura este una neinvaziva si nedureroasa. Este posibil sa simtiti o anumita presiune in timp ce medicul aplica sonda ecografica pe tesut pentru examinare, insa nu durere. Puteti resimti uneori disconfort daca exista anumite umflaturi, zone sensibile si dureroase din cauza unei anomalii, infectii sau torsiune testiculara. Daca se face o biopsie in timpul ecografiei, este posibil sa simtiti un usor disconfort la prelevarea probei.
Care sunt beneficiile acestei proceduri?
Ecografia in sine este neinvaziva. Nu produce durere sau disconfort – disconfortul poate sa apara doar daca zona este sensibila, dureroasa, umflata, daca sunt anomalii sau infectii. Ecografia este disponibila pe scara larga, accesibila si mai putin costisitoare decat majoritatea altor metode de imagistica. Procedura este extrem de sigura si nu utilizeaza radiatii. Ultrasunetele ofera imagini in timp real, fiind astfel un instrument eficient pentru ghidarea procedurilor minim invazive, cum ar fi biopsiile. Poate ajuta la identificarea diferitelor probleme la nivelul testiculelor, inclusiv mase anormale, chisturi, infectii etc.
Care sunt limitarile ecografiei testiculare?
Ecografia scrotala este utila pentru a gasi anomalii, cum ar fi mase sau chisturi in scrot sau testicule. Cu toate acestea, nu permite intotdeauna un diagnostic exact (adica tipul exact de tesut din care este compusa o masa, mai ales atunci cand masa este solida). Imaginile fluxului de sange la nivelul testiculelor nu sunt intotdeauna precise pentru a determina prezenta sau absenta alimentarii cu sange a unui testicul rasucit.
Ce factori pot afecta rezultatele procedurii?
Este posibil ca anumiti factori sa afecteze rezultatele investigatiei. De exemplu, rezultatele pot fi afectate daca pacientul se misca in timpul procedurii. De asemenea, uneori rezultatele nu vor fi concludente daca aveti o rana sau o leziune deschisa in zona care trebuie vizualizata.
Referinte:
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15301848/
(2) https://www.healthline.com/health/testicle-ultrasound
(3) https://www.webmd.com/men/what-is-testicular-ultrasound
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/320900
(5) https://www.radiologyinfo.org/en/info/us-scrotal
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 11/05/2022 15:02