Care sunt drepturile pacientului oncologic?

Care sunt drepturile pacientului oncologic

Care sunt drepturile pacientului oncologic? Aflați răspunsul de la domnul Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg – cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Care sunt drepturile pacientului oncologic?

–  transcriere video interviu cu Dr. Sebastian Grădinaru –

Dr. Sebastian Grădinaru:

Related Post

Personal, nu am întâlnit în legislație niște drepturi speciale ale pacientului oncologic. Pacientul oncologic se bucură de toate drepturile de care se bucură orice pacient în România, și anume: să fie tratat corect, să fie tratat corespunzător cu capacitatea fiecărei instituții de a trata acest lucru, pentru că orice pacient în România trebuie să știe că nu toate instituțiile de sănătate din România pot sau au capacitatea de a trata în mod similar o anumită patologie, tocmai de aceea este nevoie de ghiduri și de protocoale în România, tocmai pentru a uniformiza oarecum această muncă a personalului medical pentru diagnosticul și tratamentul pacienților.

Este un drept care până în momentul ăsta nu se cunoaște și asupra acestuia aș vrea să insist, fiindcă de multe ori nici medicul nu spune pacienților lucrul ăsta. În România a existat multă vreme cutuma – pacienților, nu a medicilor – că pacientul oncologic trebuie protejat, el nu trebuie să știe de bolile de care suferă, că altfel n-o să se mai trateze.

Din cauza asta familia încearcă să-l protejeze nespunându-i nimic, lucru cu care medicii nu numai că nu trebuie să fie de acord. Din punct de vedere legal, nu au dreptul să fie de acord. Legislația spune clar că pacientul este singurul care are dreptul să decidă asupra stării lui de sănătate, asupra vieții, asupra tratamentelor pe care le face, astfel că nu familia ar trebui să-și dea acordul pentru nimic. Eu nu pot să operez un pacient cu acordul familiei fără ca pacientul să știe pentru ce îl operez. Este absurd lucrul ăsta.

Din păcate, încă se mai practică în România treaba asta, în care familia discută direct cu medicii și hotărăsc împreună, pacientul fiind undeva în afara situației. Însă de data asta pacientul are dreptul de a decide el că nu vrea să știe nimic în legătură cu starea lui de sănătate, și să desemneze el sub semnătură, printr-un consimțământ special care există în toate spitalele din România, o persoană sau persoane care vor ține legătura cu medicul și vor hotărî în locul lui, dar repet, decizia este a lui, în momentul în care este înștiințat că are o boală care necesită niște tratamente și niște îngrijiri speciale. Are dreptul să acorde familiei sau oricărui alt împuternicit, prin acest consimțământ special, dreptul de a se ocupa de starea lui de sănătate mai devreme și de a ține legătura cu echipa medicală.

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 02/04/2019 04:29

Dr. Sebastian Grădinaru: Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg - cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București.

Vezi comentariile (9)

  • Buna ziua.De ce nu beneficem si noi de scutire de impozit pe salarii....doar daca este picior amputat se vede....daca nu ai in san....nu se vede .creste la loc....nu este organ si nu intra in categoria handicap.....Eu nu inteleg.

  • Buna ziua
    Va rog sa-mi raspundeti daca puteti de ce tratamentele de linia a doua in cancerele hepatice nu numai ca nu sunt compensate dar nici nu stiu medicii ce tratament sa-ti recomande
    M-am lovit de aceasta problema si nici un centru oncologic mare din Romania nu s-a oferit sa-mi administreze tratamentul recomandat de o clinica din strainatate
    Cred ca nu sunt caz singular dar este inadmisibil ca atunci cand un tratament de linia intai nu da rezultate sa primesti raspuns din patea medicilor ca mai departe sa te rogi doar la Dumnezeu
    Cu sima

  • Buna ziua!Eu de la sf lunii septembrie am facut test pap,biopsie,rmn in urma a catorva dati de sangerare mica ldupa contactul sexual ,dar tot nu stiu exact e cancer nu e,e maligna nu e,de operat total cum am cerut cica nu ma opereaza si nu stiu de ce...cum as putea sa trimit poze cu rezultatele si daca ati putea sa ma lamuriti cumva.multumesc

  • Bună ziua.
    Confirmat cancer hepatic în iunie 2019.
    Cu greu reușim să obținem un tratament specific.
    Se poate face ceva.
    Mulțumesc.

  • Buna ziua.Mama mea are cancer si trebuie sa faca radioterapie la Brasov.Are 88 de ani si distanta intre domiciliu si Brasov este de 70 de km.Intrebarea este daca putem solicita salvare pentru acest tratament.

    • Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Va rugam ca pentru raspuns la aceasta intrebare sa concultati medicul dumneavoastra pentru a va oferi un raspuns corect.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

  • Bună ziua ! Tatăl meu are cancer la gat și a suferit 2 intervenții chirurgicale în care a stat 43 de zile în spital. As dori sa știu dacă este plătit concediul medical bineînțeles este angajat ca agent de paza . Șeful lui ia transmis mamei mele ca tatăl meu toată perioada de spitalizare o are ca și concediu fără plata ceea ce nu mi se pare corect va rog frumos sa ma ajutați și sa îmi spuneți ce pot face .

  • Am fost operată de glandă și mi-a găsit cancer de Gr 4 am concediu medical de la oncologie pentru celelalte drepturi unde trebuie să mă adresez.daca mai am alte drepturi

  • Buna ziua,acum trei ani am facut nefrectomie radicala dreapta avand o tumora maligna de 10 pe 10 cm la biopsie sau gasit ambele doua tipuri de celule canceroase acum sunt bine nu am facut chimio sau radio terapie dar nu mai pot depune acelasi efort ca inainte de operatie ,de ce nu pot obtine certificat de handicap am castigat in doua instante dar directia judeteana de handicap nu vrea sa puna in aplicare ,mentionez ca mam pensionat gr trei,ce-i de facut?

Articole asemanatoare