Depresia la pacientii cu cancer

depresia la pacientii cu cancer

Depresia la pacientii cu cancer este, din nefericire, frecvent intalnita. Iata care sunt cauzele, simptomele asociate depresiei si ce solutii de tratament exista in astfel de cazuri.

CUPRINS:

1. Depresia – frecvent intalnita la pacientii cu cancer
2. Simptomele depresiei
3. Cauzele depresiei la pacientii cu cancer
4. Diagnosticarea depresiei
5. Tratamentul depresiei la pacientii cu cancer

Depresia – frecvent intalnita la pacientii cu cancer

Depresia este o cauza majora a dizabilitatii la nivel mondial si este de aproximativ 4 ori mai frecventa la persoanele cu cancer decat la populatia generala. Rata depresiei in randul pacientilor cu cancer variaza de la 3 la 38%.

Pacientii cu cancer se confrunta cu dificultati emotionale la primirea diagnosticului de cancer, dar si in perioada tratamentelor si din cauza efectelor secundare. Acestea pot afecta calitatea vietii, activitatile fizice, relatiile si somnul. Desi este normal ca persoanele diagnosticate cu cancer sa experimenteze emotii dureroase, inclusiv momente de tristete, uneori apar probleme mai grave, ca depresia. Daca tristetea persista timp de cel putin 2 saptamani si nu este intrerupta de momente mai bune in care persoana se poate bucura de unele lucruri, e necesar sprijin de specialitate.

Depresia ramana adesea nediagnosticata la pacientii cu cancer.  Depresia este adesea mascata de efectele adverse ale tratamentelor si simptomele date de cancer, cum ar fi durerea, oboseala, tulburarile de somn si modificarile cognitive. Diagnosticul precoce si gestionarea depresiei la pacientii cu cancer pot contribui la imbunatatirea calitatii vietii si la respectarea tratamentului. Un diagnostic de cancer este un eveniment care schimba viata si implica atat dificultati fizice, cat si psihologice. Studiile recente sugereaza ca depresia poate fi un factor de risc in progresul cancerului si poate creste riscul de deces.

Citeste mai multe despre sanatatea mentala a pacientilor diagnosticati cu cancer.

Simptomele depresiei

Depresia este mai mult decat sentimentele normale de tristete. Depresia este atunci cand o persoana are cel putin unul dintre urmatoarele simptome timp de mai mult de 2 saptamani:

  • se simte trista de cele mai multe ori;
  • pierderea interesul pentru activitatile care inainte ii placeau;
  • modificari ale obiceiurilor alimentare si de somn;
  • nervozitate;
  • raspunsuri fizice si mentale lente;
  • oboseala inexplicabila;
  • sentimente de lipsa de valoare;
  • sentimente de vinovatie fara motiv;
  • lipsa de concentrare;
  • ganduri de suicid.

Unele persoane se simt triste sau deprimate din cauza schimbarilor pe care le-a provocat cancerul sau pentru ca sunt inspaimantate de viitor. Multi se simt deconectati de la viata lor dinainte de cancer. Apar griji privind sanatatea si situatia financiara. Depresia poate fi usoara si temporara cu perioade de tristete, dar poate fi si severa si de durata. Tipul mai sever este adesea numit depresie majora sau depresie clinica.

Gandurile de sinucidere la pacientii cu boli grave – Nu toate persoanele cu cancer au ganduri de sinucidere, dar este important sa mentionam ca unele persoane sunt mai predispuse la astfel de ganduri – de exemplu, in caz de cancer foarte avansat, cand oamenii sufera foarte mult sau si-au pierdut independenta. Pot aparea si ganduri de sinucidere pasiva. Asta inseamna ganduri despre dorinta de a muri daca boala si tratamentul devin prea dificile. E important sa solicitati ajutor de specialitate daca apar astfel de ganduri sau daca cineva drag pare sa aiba astfel de ganduri.

Citeste mai multe despre cum poti ajuta o persoana care are cancer.

Depresia majora

Depresia majora sau clinica impiedica o persoana sa isi desfasoare activitatile zilnice si sa urmeze planurile de tratament. Persoanele care au avut depresie inainte sunt mai predispuse la depresie dupa diagnosticul de cancer.Unele persoane cu cancer pot prezenta depresie inainte, in timpul sau dupa tratamentul cancerului. Depresia are consecinte negative, nu doar asupra calitatii vietii, ci si asupra altor simptome. Persoanele cu depresie au adesea dureri mai mari, oboseala mai intensa, probleme de somn.

Depresia clinica este tratabila, asa ca discutati cu medicii. Simptomele cognitive si fizice enumerate mai sus pot fi efecte secundare ale cancerului sau ale tratamentului pentru cancer. Ca urmare, medicii pun mai mult accent pe simptomele legate de dispozitie si comportament atunci cand diagnosticheaza depresia la o persoana cu cancer.

Related Post

Cauzele depresiei la pacientii cu cancer

Diferiti factori pot duce la depresie. Impactul diagnosticului de cancer este suficient pentru a declansa o boala depresiva uneori. Alte evenimente independente din viata, cum ar fi decese in familie, probleme in relatie sau pierderea locului de munca pot declansa, de asemenea, o boala depresiva. Astfel de boli grave, cum ar fi cancerul, pot creste riscul de depresie. Acest lucru este in general dat de efectul fizic, mai mult decat de cel emotional. In plus, modificarile hormonale pot contribui la depresie. Multe tratamente pentru cancer afecteaza nivelul hormonilor, inclusiv operatie pentru indepartarea ovarelor si a uterului sau tratamente hormonale pentru cancerul de prostata sau de san.

Depresia poate fi legata de un dezechilibru chimic in creier. Asta implica de obicei o scadere a nivelului de substante chimice din creier numite neurotransmitatori. Neurotransmitatorii transmit mesaje din creier catre celulele nervoase. Cele mai frecvent implicate elemente in depresie sunt serotonina, norepinefrina si dopamina. Un astfel de dezechilibru chimic poate fi declansat de un eveniment fizic sau emotional (psihologic) din viata.

Factorii de risc pot include si un istoric familial sau personal de depresie, precum si lipsa sprijinului din partea prietenilor sau a familiei si problemele financiare.

Diagnosticarea depresiei

Criteriile de diagnostic pentru depresie sunt simptomul de baza (starea persistenta de tristete) plus alte simptome mentionate mai sus, care dureaza cel putin 2 saptamani si apar in majoritatea zilelor, cu exceptia gandurilor de sinucidere sau deces.

La pacientii cu cancer, o serie de manifestari fizice sau simptome legate de tratament pot contribui la simptomele depresiei, facand acest diagnostic dificil. Tristetea si durerea sunt reactii normale in timpul oricarei etape a cancerului, dar multe studii arata o prevalenta mai mare a depresiei in caz de boala avansata. In prezent, se recomanda screening-ul pentru depresie. Screening-urile ar trebui sa aiba loc in momentul diagnosticarii cancerului, precum si in timpul si dupa tratament. E important sa discutati cu cei dragi si cu echipa medicala despre ceea ce simtiti, despre ingrijorari, temeri, simptome emotionale si fizice.

Tratamentul depresiei la pacientii cu cancer

Vestea buna este ca depresia este tratabila. Jumatate dintre pacientii cu cancer pot observa imbunatatiri semnificative doar prin consiliere si terapie. Altii dezvolta o depresie semnificativa din punct de vedere clinic, care le poate afecta capacitatea de a functiona zilnic, inclusiv capacitatea de a urma tratamentul pentru cancer. Gestionarea depresiei la persoanele cu cancer ar putea include consiliere, medicamente sau o combinatie a ambelor si, uneori, alte tratamente specializate. Aceste tratamente reduc depresia, reduc suferinta si ajuta persoana cu cancer sa aiba o calitate a vietii mai buna.

Antidepresivele

Cum functioneaza antidepresivele? Depresia poate aparea atunci cand echilibrul substantelor chimice care controleaza starea de spirit este afectat. Antidepresivele actioneaza prin restabilirea echilibrului natural al unora dintre aceste substante chimice, cum ar fi dopamina si serotonina. Antidepresivele pot ajuta si pot fi utilizate in siguranta de catre persoanele cu cancer. Ca toate medicamentele, antidepresivele pot avea unele reactii adverse. Acestea pot varia in functie de medicamentul pe care il luati. De obicei, medicii recomanda sa le luati timp de cel putin 6 luni. Cand incetati sa le luati, trebuie sa o faceti treptat, astfel incat creierul si corpul sa aiba timp sa se adapteze. Unele persoane resimt imbunatatiri la 2 saptamani dupa inceperea unui tratament cu medicamente antidepresive. Insa, dureaza adesea mai multe luni pana cand medicamentul are efect complet. Tratamentul medicamentos este deosebit de eficient pentru imbunatatirea starii de spirit si a simptomelor fizice asociate cu tulburarea depresiva majora.

Consiliere

De asemenea, se folosesc in general tehnici de consiliere, cum ar fi terapia cognitiv comportamentala.  Depresia, in general, nu dispare de la sine – este necesar un tratament specific. Exista multe tratamente eficiente pentru depresie, care nu includ neaparat medicamente. Psihoterapia sau consilierea pot fi facute individual sau ca terapie de grup.

SFATURI

  • E important sa iti dai voie sa fii trist, sa iti accepti trairile si sentimentele, atat in fata ta, cat si in fata celor din jur. Incearca sa fii atent la ceea ce simti si sa petreci timp cu persoane care te ajuta sa treci peste astfel de momente.
  • Solicita sprijinul unui psihoterapeut.
  • Exercitiile fizice pot ajuta, de asemenea, in tratarea depresiei. Se recomanda sa incepi exercitiile cat mai curand posibil dupa un diagnostic de cancer, respectand recomandarile medicale.
  • E bine sa urmezi o rutina zilnica pentru a mentina un sentiment de ordine si control.
  • Incearca tehnici de relaxare si respiratie profunda pentru a gestiona situatiile stresante.
  • Grupurile de sprijin pentru cancer pot oferi un loc sigur pentru a impartasi experiente cu alte persoane care se confrunta cu aceleasi probleme.

Daca sunteti apartinator al unei persoane cu cancer, membru al familiei sau prieten cu cineva care sufera de depresie in cancer, incurajati persoana in cauza sa solicite si sa urmeze un tratament pentru depresie.

Referinte:
(1) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/emotional-mood-changes/depression.html
(2) https://www.cancer.net/coping-with-cancer/managing-emotions/depression
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC539654/
(4) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/emotionally/cancer-and-your-emotions/depression
(5) https://www.cancer.ca/en/cancer-information/living-with-cancer/your-emotions-and-cancer/?region=on
(6) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0033350617301737
(7) https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/496944
(8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4356432/

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 11/05/2021 16:00

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (0)

Articole asemanatoare