Condrosarcom – cauze, simptome, tratament

Iata care sunt cauzele si factorii de risc pentru condrosarcom, cum se manifesta aceasta problema, metode de diagnostic si tratament folosite.

CUPRINS:

1. Ce este condrosarcomul?
2. Simptome
3. Care sunt cauzele si factorii de risc pentru condrosarcom?
4. Cum este diagnosticat condrosarcomul?
5. Tratament

Ce este condrosarcomul?

Cancerul apare atunci cand celulele sufera mutatii si incep sa se dezvolte necontrolat. Celulele modificate (anormale) cresc adesea si formeaza o masa numita tumora. Celulele canceroase pot creste si pot invata zonele din apropiere. Se pot raspandi si in alte parti ale corpului – metastaza.

Condrosarcomul este un tip de cancer osos care apare in celulele cartilajului. Cartilajul este tesutul conjunctiv neted ce protejeaza capetele oaselor si captuseste majoritatea articulatiilor. Cele mai multe oase se dezvolta din cartilaj. Joaca, de asemenea, un rol important in procesul de crestere. Condrosarcomul afecteaza in principal celulele cartilaginoase de la nivelul coapsei, umarului sau pelvisului. Mai rar, apare la nivelul genunchiului, cotului, craniului. Condrosarcomul reprezinta aproximativ 20% dintre toate cancerele osoase si este al treilea cel mai frecvent cancer ce implica osul dupa mielom si osteosarcom.

Un cancer osos primar este un cancer care se formeaza din celulele osoase. Nu este acelasi lucru cu un cancer care incepe intr-un alt organ si apoi se raspandeste la os. Acesta se numeste cancer raspandit la oase sau metastaza osoasa. Condrosarcomul tinde sa creasca lent si de obicei are un prognostic bun. Insa, formele agresive se pot raspandi la organe indepartate, cum ar fi ficatul.

Tipuri de condrosarcom

Poate fi condrosarcom primar sau secundar, in functie de modul in care se dezvolta. Condrosarcomul primar se dezvolta in osul normal si reprezinta aproximativ 90% dintre toate condrosarcoamele. Condrosarcomul secundar se dezvolta din tumori preexistente numite encondrom sau osteocondrom si reprezinta 10% dintre toate condrosarcoamele.

De asemenea, condrosarocmul poate fi central daca se dezvolta in cartilajul care captuseste cavitatea centrala a osului sau periferic daca se dezvolta pe suprafata exterioara.

Simptome

Condrosarcomul tinde sa creasca lent, asa ca s-ar putea sa nu provoace semne si simptome la inceput. Cand apar, semnele si simptomele condrosarcomului pot include:

  • durere;
  • umflare sau roseata la locul tumorii;
  • nodul osos sau o masa;
  • durere crescuta la activitate sau ridicare;
  • agravarea progresiva a durerii;
  • presiune in jurul nodulului;
  • scaderea mobilitatii membrului afectat;
  • sensibilitate sau rigiditate.

Simptomele condrosarcomului sunt in general limitate la zona afectata. Simptomele condrosarcomului depind de locul in care se dezvolta cancerul si de cat de mare este.

Care sunt cauzele si factorii de risc pentru condrosarcom?

Nu se cunoaste cauza exacta a condrosarcomului, dar se crede ca factorii genetici pot juca un rol. Poate exista o componenta genetica sau cromozomiala care ii face pe anumiti indivizi mai predispusi la acest tip de cancer.

Factorii de risc pentru dezvoltarea condrosarcomului includ:

  • varsta inaintata – majoritatea cazurilor de condrosarcom apar la persoane peste 50 de ani;
  • gen – femeile au risc mai mare de condrosarcom decat barbatii;
  • tumori osoase benigne – tumorile osoase necanceroase numite encondrom si osteocondrom se pot transforma uneori in condrosarcom;
  • exostoza multipla – exostoza multipla este o afectiune genetica ce provoaca multe osteocondroame necanceroase si este adesea cauzata de mutatii ale genelor EXT1 sau EXT2.

Afectiuni benigne care pot duce la condrosarcom

Cel mai adesea, condrosarcomul apare din celulele cartilajului normale. De asemenea, poate proveni dintr-o tumora preexistenta benigna (necanceroasa) osoasa sau a cartilajului. Iata cateva exemple de afectiuni benigne care pot fi prezente atunci cand apare condrosarcomul:

Related Post
  • encondrom – un tip de tumora osoasa benigna care incepe de la cartilaj si afecteaza de obicei mainile;
  • exostoze multiple (osteocondrom) – prezenta mai multor osteocondroame (o crestere excesiva a cartilajului si osului aproape de capatul placii de crestere);
  • boala Ollier – un grup de encondroame (tumori benigne ale cartilajului care afecteaza de obicei mainile);
  • sindromul Maffucci – o combinatie de encondroame multiple (tumori benigne ale cartilajului care afecteaza de obicei mainile) si angioame (tumori benigne formate din vase de sange).

Cum este diagnosticat condrosarcomul?

Diagnosticul incepe cu analiza simptomelor, examinare fizica si analiza istoricului medical. Insa, de obicei se vor recomanda proceduri imagistice pentru a identifica o posibila tumora. In prima faza se face o radiografie, dar ulterior vor fi recomandate si investigatii ca CT, RMN sau PET. De obicei, este necesara si o biopsie pentru a confirma diagnosticul. O biopsie implica prelevarea unei mici sectiuni de la nivelul tumorii pentru analiza de laborator.

De asemenea, se va stadializa cancerul de la stadiul 1 la 3 in functie de cat de repede este probabil sa se raspandeasca pe baza caracteristicilor celulare. Condrosarcomul de gradul 1 este considerat cel mai putin agresiv, in timp ce gradul 3 este cel mai agresiv.

Tratament

Tratamentul va depinde de dimensiunea tumorii, de locul in care se afla si de gradul acesteia. De asemenea, va depinde de simptome, varsta, stare generala de sanatate. Scopul tratamentului este de a elimina tumora si de a reduce riscul ca aceasta sa revina. Este necesara o monitorizare atenta si se vor face teste in timpul tratamentului pentru a vedea cat de bine functioneaza.

Optiunile de tratament pot include:

Interventie chirurgicala

Acesta este cel mai frecvent tratament pentru condrosarcom. Scopul este de a indeparta tumora si o margine de tesut sanatos din jurul acesteia. In cazul in care cancerul este de grad scazut, poate fi tratat cu o tehnica numita chiuretaj intralezional, care implica indepartarea celulelor canceroase fara indepartarea osului.

Radioterapia

Radioterapia poate fi utilizata dupa interventia chirurgicala pentru a distruge orice celule canceroase care ar putea ramane in urma atunci cand tumora a fost indepartata. Poate fi folosita si atunci cand interventia chirurgicala nu poate fi efectuata sau daca tumora reapare dupa tratament. Chirurgia este tratamentul principal si preferat pentru condrosarcom, deoarece afectiunea nu raspunde bine la alte tratamente pentru cancer de multe ori, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia. Chiar si asa, radioterapia poate fi utilizata pentru a trata tumorile care nu se afla in zonele care pot fi atinse prin interventie chirurgicala, cum ar fi craniul.

Chimioterapia

Desi este rar utilizata, poate fi necesara daca boala s-a raspandit in alte parti ale corpului. Poate fi folosita si pentru a trata unele condrosarcoame de grad inalt. Chimioterapia este un tratament sistemic, ceea ce inseamna ca ajunge in fluxul sangvin si circula in tot corpul pentru a distruge sau a incetini cresterea celulelor vizate. Diferite grupuri de medicamente de chimioterapie functioneaza in moduri diferite si pot fi administrate intr-o varietate de moduri, inclusiv pe cale orala sau intravenos.

Prognostic condrosarcom

Condrosarcoamele se comporta in moduri diferite, dar multe sunt tumori de grad scazut. Celulele din aceste tumori arata si se comporta ca un cartilaj normal, avand doar o cantitate mica de anomalii. In tumorile de grad intermediar, celulele arata in continuare ca celulele cartilajului, dar prezinta mai multe modificari maligne. In tumorile de grad inalt, celulele arata mult mai putin precum cartilajul normal si cresc si se modifica rapid.

In general, condrosarcomul are un prognostic bun, insa in aproximativ 6% dintre cazuri boala s-a raspandit la organe indepartate in momentul diagnosticarii. Cancerele de grad scazut au un prognostic bun, cu o rata de supravietuire la 5 ani de aproximativ 83 %. Cancerele de grad inalt au un prognostic mai putin favorabil – ratele de supravietuire la 5 ani de 53% pentru gradul 2 si 3. Acest lucru este din cauza riscului ca boala sa se raspandeasca la anumite organe. Localizarea bolii influenteaza, de asemenea, prognosticul. Tumorile la nivelul pelvisului tind sa fie mai agresive si sunt asociate cu cea mai scazuta rata de supravietuire.

Referinte:

(1) https://www.upmc.com/services/neurosurgery/brain/conditions/brain-tumors/chondrosarcoma
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538132/
(3) https://sarcoma.org.uk/about-sarcoma/what-is-sarcoma/types-of-sarcoma/chondrosarcoma/
(4) https://www.webmd.com/cancer/what-is-chondrosarcoma
(5) http://sarcomahelp.org/chondrosarcoma.html

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 03/12/2022 07:09

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare